Revista "Familia creștină" 

Editorial


Dossier
  • Absențe de nemotivat în educația religioasă a copiilor noștri
    (Maria Goția)
    La început de an școlar, Maria Goția atrage atenția asupra absențelor de nemotivat pe care, la sfârșitul anului, părinții s-ar putea trezi că le-au acumulat la materia "Educația religioasă a copiilor noștri". Pentru că nu doar profesorului de religie din școală îi revine datoria de a se ocupa de aceasta. Predarea religiei în școală, cateheza în familie și cateheza parohială sunt trei forme de exercitare a vestirii Cuvântului lui Dumnezeu în medii diferite. Ele "răspund unor nevoi specifice creșterii umane și creștine a omului, se susțin reciproc, se completează, dacă fiecare se realizează cuvenit, și rămân într-o unitate inseparabilă".

  • Școala bruderilor în actualitate
    (Marina Fara)
    "În România antebelică, bruderii, cum erau numiți în mod familiar profesorii și educatorii ce făceau parte din Congregația Frații Școlilor Creștine, cunoșteau un binemeritat prestigiu. Aveau mai multe școli, în București și în alte orașe, educația și instruirea pe care le primeau elevii acestor școli garantând succesul lor în viață." Pe lângă o prezentare a activității bruderilor înainte de 1948, Marina Fara include în acest material amintirile impresionante ale unuia dintre foștii lor elevi. După 1989, Frații își reiau activitatea în România cu sprijinul comunității spaniole, și au deschis la Pildești, jud. Roman, o școală profesională, oferind speranțe pentru o zonă defavorizată.


Spiritualitate
  • Crucea - altar divin
    (Familia creștină)
    Pentru că în luna septembrie am celebrat cu toții sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, Familia creștină ne propune să reflectăm la acest minunat semn al iubirii pe care Dumnezeu o are pentru noi. "Odată obiect de tortură, ea a devenit, prin sângele dumnezeiesc scurs pe ea, un instrument de mântuire. Mai mult decât un simplu lemn, ea este altarul pe care Fiul lui Dumnezeu s-a jertfit pentru mântuirea noastră. Crucea este legată pe veci de suferință, de păcate, de moarte, dar în același timp și de speranță, de bucurie, de viață." Materialul îmbină scurte reflecții și rugăciuni cu informații despre cultul Sfintei Cruci.

  • Monahismul: model pentru familie?
    (Leonard Tony Farauanu)
    Prin ce se deosebește un laic căsătorit de un călugăr? Pornind de la scrierile Sf. Ioan Gură de Aur, Leonard Tony Farauanu ne aduce aminte că amândoi sunt chemați la o dăruire completă de sine lui Dumnezeu, dăruire care nu trebuie să difere în intensitate, ci doar în modul în care se face: direct, sau prin celălalt - ca semn al prezenței Sale. Și unul și altul au la fel de mare nevoie de pacea inimii, de tăcere și rugăciune, de a se feri de păcat, de pocăință, de o inimă curată. Așadar autorul îi provoacă pe cei căsătoriți - sau pe cei care doresc să se căsătorească - să observe principiile vieții monahale și să le aplice la viața de familie, pentru a fi cu adevărat "lumina lumii" și "sarea pământului".

  • Regula benedictină pentru tați
    (ZENIT)
    Un oblat benedictin și tată a patru copii a descoperit cum poate lega liniile călăuzitoare ale Sf. Benedict cu biserica sa familială. Dwight Longenecker a pus în scris aplicarea Regulii Sf. Benedict la viața de familie în cartea sa "Ascultă, fiule: Sf. Benedict pentru tați". În interviul pe care vi-l oferim în traducere, el vorbește despre felul în care părintele vieții monastice îi poate ajuta pe tații din ziua de astăzi să își călăuzească cu umilință familiile și să asigure o disciplină plină de iubire.

  • Îngerul de lângă noi
    (Cristina Grigore)
    "Înger, îngerașul meu" este o rugăciune pe care o învață copiii. Și mulți dintre noi consideră copilăresc obiceiul de a se ruga la îngerul păzitor. Pentru că poate nici nu mai credem în existența lui reală. Pentru a redescoperi prezența îngerilor în istoria mântuirii, Cristina Grigore ne conduce într-o incursiune prin Vechiul și Noul Testament, rezumând apoi învățătura Bisericii despre îngeri. Și ne mai oferă mărturiile unor adulți - oameni în toată firea - despre prietenia lor strânsă cu îngerul păzitor: Papa Pius al XI-lea, Ioan al XXIII-lea, Padre Pio... Mărturiile lor să ne fie un îndemn la a relua devoțiunea aceasta uitată undeva în copilărie...

  • De ce nu folosim benzină la motoarele diesel?
    (Radu Capan)
    Ce înseamnă oare pentru noi "a fi liberi"? Ne-am simțit poate uneori îngrădită libertatea de atâtea "nu fă aceasta" sau "fă aceasta" pe care ni le propovăduiește Biserica. Și totuși, dacă am ajuns cumva să punem în aplicare sloganul "nu, eu fac ce vreau!", am simțit oare bucuria libertății? Care este secretul pentru a fi realmente liberi? "Adevărul vă va face liberi". Pornind de la adevărul că nu punem benzină într-un motor Diesel - adevăr adesea mai evident pentru noi decât cele ale propriei noastre ființe - Radu Capan ne vorbește despre importanța "instrucțiunilor de folosire" cu care am fost creați, invitându-ne să le descoperim în conștiința noastră și să le punem în practică, pentru a fi liberi.


Familia și viața
  • Educația prin iubire
    (Oana Capan)
    După ce, în numărul trecut al revistei, Oana Capan a prezentat cartea "Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor", în acest număr ne propune o altă carte în primul rând pentru părinți - dar și pentru educatori -, "Educația prin iubire". După cum recomandă autorul ei, cartea "se adresează acelora dintre voi care consideră că felul în care au abordat educația de-a lungul anilor pur și simplu nu a adus roadele sperate. Ceva n-a fost în regulă și habar n-aveți ce anume, având în vedere că aceia care v-au prescris metoda de până acum nu v-au explicat și motivul pentru care n-a funcționat. De asemenea, această carte se adresează părinților cu copii mici care speră să evite diverse probleme pe care le-au remarcat în alte familii."

  • Relația fuzională: bombă cu ceas sau singurătate în doi
    (Mihaela Farauanu)
    Fuziunea "este o stare de dependență afectivă, alienantă, în care două persoane se apropie și se absorb reciproc, pierzându-se una în cealaltă până de confuzie". Chiar dacă nu vă recunoașteți relațiile cu ceilalți, în special cu partenerul de viață, în această descriere, să știți că toate relațiile umane sunt mai mult sau mai puțin fuzionale, exprimând tendința noastră de a căuta în ceilalți ceea ce ar putea să umple lipsurile noastre. Vindecarea de fuziune are loc în același ritm cu maturizarea umană și spirituală, și presupune a învăța să iubim cu adevărat. Înseamnă să trecem de la dependența afectivă față de creaturi la dependența față de Creator, într-o relație personală și filială cu un Dumnezeu personal, ne explică Mihaela Farauanu în acest articol.

  • Noi încotro mergem?
    (Radu Capan)
    Într-o epocă a globalizării, mass-media are forța de a propaga cu rapiditate și la distanțe mari mentalități care apar la un moment dat într-un loc al lumii. În acest articol, Radu Capan analizează câteva dintre mentalitățile greșite pe care le importăm și noi, românii, și care subminează pe diferite căi instituția familiei. Mass-media ne "învață" de exemplu că homosexualitatea este o opțiune echivalentă cu heterosexualitatea, căsătoria nu este decât "o bucată de hârtie", ne bombardează cu imagini pline de sexualitate și senzualitate, promovează cultura morții, individualismul, hedonismul și consumismul. Trebuie să conștientizăm ce este greșit din ceea ce vedem/auzim/citim, pentru a alege conștient încotro să ne îndreptăm.


Cultura
  • O Biblie a copiilor
    (Andrei Goția)
    Mulți scriitori au încercat să dezvolte în cuvinte multele tăceri din Sfânta Scriptură, mai ales din Noul Testament, referitoare la nașterea și copilăria Sfintei Fecioare, la părinții ei, sfinții Ioachim și Ana, la întâlnirea dintre Iosif și Maria, la copilăria lui Isus până la doisprezece ani. În aceeași linie, dar cu un profil cu totul aparte, se înscrie și "Cartea legendelor" a preotului greco-catolic și protopop al Clujului Ion Agârbiceanu. Cartea, pe care Andrei Goția ne-o prezintă cu multă căldură - o Biblie a copiilor unică în felul ei - este "ca o întregire a rugăciunilor și întru preamărirea tainelor cu care Creatorul a aflat de bine să cinstească firea omenească".


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire