|
| | Revista "Familia creștină" | | | | | | |
Editorial
Dossier
- Preferați iubiri de sezon sau iubire, pur și simplu?
(Maria Goția)
Acum când mass-media sunt inundate de recomandări pentru "iubirile de-o vară", Maria Goția le ridică în primul rând părinților problema: mai putem astăzi să stăm de-o parte și să îi lăsăm pe copiii noștri să învețe din jur ce este iubirea, sexualitatea? Și dacă o facem noi, ce fel de imagine a iubirii le transmitem? Vor putea ei oare să vadă la cei mari acea dăruire totală și altruistă de sine, singura care poate împlini ființa umană, care poate da sens sexualității noastre?
- Sunt îndrăgostit sau iubesc?
(Radu Capan)
V-ați hotărât să vă căsătoriți? Felicitări! Acceptați însă provocarea lansată de Radu Capan, de a vedea dacă vă iubiți cu adevărat, sau sunteți în faza de "plutire" a îndrăgostirii? Nu de alta, dar pasul pe care doriți să îl faceți este pe viață, și trebuie să iubești cu adevărat pe cineva pentru a rezista atâta timp lângă el. Iar voi, cei căsătoriți, acceptați, vă rugăm, citind acest articol, provocarea de a vă compara iubirea voastră cu cea adevărată, pentru a vă maturiza relația.
- Vacanță pentru Marta
(Maria Goția)
Vine vacanța, vine concediul! O perioadă pe care am așteptat-o un an întreg. Cum vom profita de acest timp? Poate că unora ne este greu să ne desprindem de mulțimea de îndatoriri pe care le avem în viața de zi cu zi, pentru a ne relaxa cu adevărat. Alții poate ne întoarcem mai obosiți decât eram când am plecat în concediu. Maria Goția ne propune o vacanță în care să avem curajul și să dormim, să ne oprim, să nu facem nimic, să lăsăm totul deoparte, pentru a pune de fapt totul în mâinile lui Dumnezeu. Și pentru a avea timp să ne regăsim, ca soți, unul pe celălalt.
Spiritualitate
- Ariditatea spirituală
(traducere și adaptare de Andrei Goția, după pr. W. G. Most)
Emoțiile plăcute în viața spirituală se numesc consolări; contrariul lor, ariditate. Iar la ariditate ne pot predispune de exemplu păcatele, imperfecțiunile, sau chiar și atașarea de lucruri pământești. În acest articol, pr. W. G. Most, ne explică mai multe legat de consolări și ariditate, arătând și exemple de sfinți care au avut parte de multă ariditate, dar au profitat de pe urma ei.
- Blaise Pascal: O trestie gânditoare
(Radu Capan)
Ce știm despre Blaise Pascal? Cei mai mulți știu doar că a fost un mare matematician și fizician. Unii mai știu că a scris, printre altele, o serie de cugetări unite într-un volum după moartea lui. Dar poate nu mulți știu că Blaise Pascal a fost un bun credincios catolic, care și-a trăit ultimii ani în mănăstire, care a avut o legătură specială cu Cristos și cu cei săraci. Cum în luna august comemorăm moartea sa, vă propunem prin acest articol să îl cunoaștem mai bine pe Blaise Pascal, un exemplu impresionant de om al științei și în același timp și al credinței.
Familia și viața
- Comunicarea in familie
(Marcela Crișan)
Spre deosebire de metodele contraceptive, metodele de reglare naturală a fertilității - singurele care respectă cu adevărat persoana umană - presupun o bună comunicare între soți. O comunicare nu doar în ceea ce privește aplicarea metodei, ci una care să clădească o relație armonioasă între cei doi, în familie - și cine nu își dorește o astfel de relație? Despre importanța comunicării, a învățării artei de a comunica, ne vorbește în acest interviu Marcela Crișan, asistent social.
- Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor
(Oana Capan)
Sunteți siguri că copiii dvs. se simt iubiți? Unii o știu pentru că părinții le adresează adesea cuvinte tandre, încurajatoare; alții pentru că părinții le fac adesea cadouri, sau pentru că petrec mult timp împreună cu ei. Fiecare copil are un "limbaj" în care înțelege mai bine iubirea. Citind articolul care urmează, și, mai mult, cartea pe care o recomandă în el Oana Capan, suntem invitați să învățăm toate limbajele iubirii, pentru a ne ajuta copiii să devină adulți echilibrați, capabili să își împărtășească iubirea în cât mai diverse feluri.
- Cum să ne pregătim copiii pentru căsătorie
(Cristina Sechelea)
Pentru orice lucru bun este nevoie de o pregătire bună; și pentru căsătorie, nu? Și totuși, înainte de nuntă, câți tineri mai au răbdare, pe lângă atâtea amănunte care trebuie pregătite, să meargă și la biserică să stea de vorbă cu preotul? Fără a minimaliza importanța acestei pregătiri imediate, Cristina Sechelea vorbește despre pregătirea îndepărtată pentru căsătorie, care începe din copilărie, și le oferă părinților câteva sugestii pentru a-și ajuta fiii la clădirea încă din copilărie a vocației lor.
- Casa, șantier de sfințenie
(pr. Tiberiu Sîrbu)
V-ați privit vreodată casa ca un șantier? Nu, nu ca atunci când faceți de exemplu niște renovări majore. Ci un șantier în care se construiește ceva ce necesită mult mai mult timp, mult mai multă energie, oricât de obosiți ați fi după un zugrăvit. Ceva care este mult mai important decât draperiile pe care le-ați ales, și pe un termen mult mai lung: veșnicia. Este vorba de sfințenie: sfințenia fiecărui membru al familiei, și sfințenia familiei. Șef de lucrări este Dumnezeu. Iar pr. Tiberiu Sîrbu ne oferă aici un mic plan de lucru.
Cultura
- Filmul, o școală pentru viață și familie?
(Pr. Liviu Bălușcuți)
Câtă influență au filmele în formarea concepțiilor noastre despre viață? Care personaje din filme ne-au modelat comportamentul, în diferite împrejurări? Care film l-am putea revedea de nenumărate ori, fără să ne săturăm de el? Forța imaginilor care apar pe ecranul cinematografului sau al televizorului se verifică cu siguranță în viața fiecăruia dintre noi. Pr. Liviu Bălășcuți ne invită să reflectăm asupra lumii imaginare a filmului, în care majoritatea dintre noi intrăm, mai rar sau mai des.
- Sanctuarul și locul de pelerinaj Cacica
(Familia creștină)
Ați vizitat vreodată frumoasa biserică din Cacica, unde anual merg mii de pelerini, în special în sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, pentru a se apropia mai mult de Dumnezeu prin mijlocirea Preacuratei? Vă propunem o incursiune, atât în spațiu cât și în timp, într-o invitație pentru un popas deosebit de vacanță.
- Muzica lui Scarlatti, o credință, o moștenire, un refugiu sau o lumină?
(Dorina Tereza Gorgan)
Acest număr al revistei noastre abordează sub o formă sau alta comunicarea în familie. Printre limbajele genului comunicării la care ne referim, realitatea ne arată că există și unul de ordin artistic. Se pare că, dintre arte, muzica reușește să fie "campioana" acestui gen de comunicare. Poate prin faptul că reflectă mai bine analogia cu optima comunicare construită între membrii unei familii: armonia. Istoria muzicii ne oferă exemple de familii în care s-au creat capodopere, există de asemenea "dinastii" muzicale. Dar și multe familii obișnuite - ne gândim nu numai la cele de astăzi, ci și la tradiții care au avut ecou și în spațiul nostru, de exemplu, în familiile sașilor din Transilvania, pianul, vioara, flautul figurau printre instrumentele folosite în mod curent în piese interpretate împreună și arta lor se transmitea din generație în generație.
Redactorul nostru muzical - gândindu-se la o dată înscrisă în calendarul muzical - ales pentru acum o celebră familie care și-a legat numele de istoria muzicii.
|
|