| | Revista "Familia creștină" - 04/2004 | | |
| |
| |
CUM SĂ NE PREGĂTIM COPIII PENTRU CĂSĂTORIE
Cristina Sechelea
Doresc să adresez aceste rânduri
tuturor părinților, bunicilor, cateheților,
precum și celor care iau parte în vreun fel
la educarea tinerei generații
De ce trebuie să ne pregătim copiii pentru căsătorie?
Momentul la care am visat poate din copilărie a sosit! Ziua nunții! Zi care trebuie să rămână în amintirea noastră pentru totdeauna. Totul trebuie să iasă perfect, doar ne-am străduit atât să-l regizăm. Am rezervat sala încă de anul trecut, am găsit cel mai bun stilist ca să ne aranjeze părul, rochia am luat-o de la cea mai renumită casă de modă, buchetul de flori, deși a fost greu de ales, este așa cum ne-am dorit, invitațiile sunt foarte originale, accesoriile au costat o grămadă de bani... Dar ce contează efortul și cheltuiala, când o dată se căsătorește omul. Fiecare vine cu câte un sfat, care se vrea cel mai înțelept. Doar bunica, sfioasă, ne șoptește: "Vă așteaptă părintele pentru spovadă!". "Sigur, sigur, venim, numai de n-ar dura prea mult, că mai sunt atâtea de făcut!".
Acesta ar putea fi scenariul oricărei pregătiri de nuntă. Iar mirii, aflați în fața altarului, în liniștea bisericii, simt prezența Celui pe care-L invită să fie alături de ei în acest drum, dorindu-și să fi acordat mai multă atenție pregătirii spirituale pentru acest pas.
Câtă alergătură și osteneală, pentru ceva care durează doar o zi. Ne garantează însă această pregătire exterioară fericirea viitoare? Toate acestea vor fi uitate curând. Cine va mai ști, peste doi ani de exemplu, ce s-a servit la masă, cum a fost decorată sala, sau cum era rochia miresei.
Ziua nunții este începutul unei noi vieți și de pregătirea noastră pentru viața de cuplu va depinde fericirea noastră nu doar în această viață, căci fiecare este chemat să-și trăiască vocația la căsătorie ca o chemare la sfințenie. Aceasta ne va aduce adevărata fericire, iar soții se sfințesc unul prin celălalt și prin familia pe care o vor întemeia.
Alte griji trebuie să ne preocupe, și aceasta cu mult înainte de nuntă. Sunt eu oare bine pregătit din punct de vedere creștin, moral și psihologic pentru viața de familie? Pregătirea pentru căsătorie mă ajută să discern dacă sunt suficient de matur pentru a face acest pas și pentru a-mi asuma toate responsabilitățile și rolurile care-mi revin.
Sunt cazuri în care tinerii care doresc să se căsătorească își dau seama în timpul pregătirii că încă n-a sosit momentul potrivit, că ar trebui să aibă mai întâi o profesie, și abia apoi să își întemeieze un cămin. Alții realizează că nu au ales persoana potrivită și hotărăsc să mai reflecteze. Alții realizează că ceea ce au crezut că este iubire, este de fapt numai un "foc de paie" al îndrăgostirii și învață să aibă răbdare ca iubirea lor să se maturizeze. Alții pur și simplu cresc în iubire unul față de altul, și ajung să celebreze căsătoria mai conștienți de drumul frumos pe care îl încep.
În trecut, pregătirea pentru căsătorie începea acasă, printr-o acțiune treptată de educare și inițiere. Acasă, copilul vedea frumusețea iubirii altruiste a părinților unul față de celălalt, față de copii și față de comunitate. Ierarhia valorilor era clar definită, rolurile fiecăruia în familie erau bine stabilite, idealurile spre care copiii erau învățați să țintească erau evidente. Societatea îi însoțea pe părinți în efortul lor de educație.
Mai mult ca oricând, în zilele noastre este necesară pregătirea tinerilor pentru căsătorie și pentru viața de familie atât în folosul cuplului, cât și al întregii comunități creștine, pentru că transformările ample, rapide și profunde ale societății și culturii au afectat în zilele noastre familia mai mult poate decât alte instituții. Societatea nu mai oferă un sprijin pentru părinții care-și iau în serios rolul de educator. Nu numai că nu mai sunt recunoscute valorile și binefacerile căsătoriei, dar familia este adesea considerată ca fiind ceva demodat.
Când începe pregătirea pentru căsătorie și ce presupune aceasta?
Cum am mai spus, pregătirea pentru căsătorie este un proces gradual și continuu care începe din copilărie și se continuă de-a lungul întregii vieți. Putem vorbi de trei etape ale pregătirii pentru căsătorie: pregătirea îndepărtată, care începe acasă, încă din copilărie, atunci când copilul descoperă viața familială; pregătirea apropiată, care are loc în timpul logodnei, fiind un timp de verificare și de aprofundare a iubirii; pregătirea imediată, care este o sinteză a tot ce s-a făcut din punct de vedere moral, doctrinar și spiritual.
Voi reda în continuare câteva gânduri referitoare la pregătirea îndepărtată pentru căsătorie, pentru a veni în ajutorul părinților care vor să-și pregătească de timpuriu copiii pentru viața de familie. Obiectivele generale ale pregătirii pentru căsătorie, pentru viață de fapt, sunt următoarele: copiii trebuie ajutați să fie capabili să formeze o comuniune de persoane, să fie în serviciul vieții, să contribuie la dezvoltarea societății și să participe la viața și misiunea Bisericii.
Misiunea familiei este de a păstra, descoperi și comunica dragostea. Deși dragostea nu se învață, nimic nu trebuie să constituie în mai mare măsură obiect de învățare. În special părinții, care sunt primii educatori, trebuie să fie conștienți de misiunea lor deosebită, chiar dacă aceasta este astăzi mai dificilă, datorită transformărilor din societate și cultură repercutate asupra familiei. În Scrisoarea adresată familiilor, Sfântul Părinte îi invită pe părinți la un adevărat apostolat, competența fundamentală de educatori fiind dată de însăși calitatea lor de părinți.
Ce trebuie să facă părinții?
Iată câteva sfaturi practice:
Din această listă de recomandări, alegeți-le pe cele care se potrivesc familiei dumneavoastră, adaptați-le cu grijă vârstei copiilor dumneavoastră și, mai ales, perseverați în aplicarea lor, pentru că este ușor să începi, dar mai greu să continui. Foarte important este ca acest efort să fie susținut de ambii părinți, pentru că exemplul lor comun zidește și, totodată, nu uitați că cea mai bună cale de a-ți iubi copilul este să îți iubești soțul.
Scopul educației este, pentru copil, acela de a recunoaște binele lui adevărat și de a dobândi prudența necesară pentru atingerea acestui scop, care este apropierea de Dumnezeu, fericirea. Nici un efort nu este prea mare din partea părinților pentru a-i ajuta pe copii să-și realizeze menirea.
Bibliografie
1. Papa Ioan Paul al II-lea, Exortația apostolică post-sinodală "Familiaris Consortio"
2. Consiliul Pontifical Pentru Familie, "Preparation for the Sacrament of Marriage"
3. Jean-Yves Brachet, "Taina cea Mare"