RUGĂCIUNEA 

Calea rugăciunii în familie. Postul și Crăciunul
achizitionare: 28.11.2003; sursa: Parohia greco-catolica Sf. Gheorghe, Oradea

capitolul urmatorCuprins OASPETE AȘTEPTAT...

Rugăciunea în familie va fi un moment în care i se face loc oaspetelui care sosește în casa noastră. Oaspetele pe care îl sărbătorim în Post și la Crăciun este Isus, cel care trebuie să vină potrivit promisiunii lui Dumnezeu, dar în același timp vom descoperi că mai sunt și alți oaspeți care așteaptă să-i invităm să mănânce cu noi.

Atenția comunității noastre în acest an va fi orientată și îndreptată spre săraci. Săracii sunt primii și cei mai așteptați la masa Domnului și acest lucru îl înțelegem ascultând cuvintele lui Isus. A avea un sărac la propria masă pare astăzi o experiență aproape imposibilă, departe de realitatea pe care o trăim, și totuși acest lucru nu poate să justifice faptul că aceasta este invitația pe care o face Isus: numai frații stau împreună la aceeași masă și frâng pâinea între ei. Nu putem să credem că "frați" este doar un termen, un cuvânt, un mod de a spune, pentru cel care a ales să-l urmeze pe Isus și să se numească creștin acest termen are în sine misterul unei comuniuni universale care dilată inimile oamenilor de pe tot pământul.

Pe parcursul acestui an liturgic trebuie să ne întrebăm cine sunt acești săraci, acești frați aleși ai Domnului, și să ne întrebăm dacă sunt într-adevăr atât departe de noi: poate astăzi sărac nu este numai cine nu are să mănânce și să se învelească, ci și o familie care se află în dificultate, o persoană bolnavă sau bătrână, un copil orfan. Suntem chemați să ne apropiem de ei cu același entuziasm cu care Maria a mers la Elisabeta: fiecare frate așteaptă vizita și afecțiunea noastră.

Va fi important să învățăm ca în acest timp de post și rugăciune să facem un exercițiu de sărăcie: să învățăm să renunțăm la a avea ceva ce pare a fi bun, dar care nu ne este foarte necesar. Dat fiind faptul că această broșură este adresată întregii familii, ar fi semnificativ ca ea să decidă a renunța la ceva și cu toții să fie de acord, și tot împreună să decidă cui să le fie oferiți banii astfel economisiți. Pentru cine va face această experiență, împreună cu copiii, este important să știe și acest lucru: părinții vor fi pentru copiii lor un exemplu că este drept ca să împlinească acest gest de renunțare în favoarea celor mai săraci decât ei. Să nu subevaluăm valoarea educativă a exemplului din familie și copiii noștri vor învăța să frângă pâinea cu alții numai dacă vor vedea exemplul nostru. De multe ori pretindem ca ei să facă ceea ce noi nu facem dar lor le impunem pentru că sunt mici. O reflecție particulară ar putea fi cu privire la cadourile de Crăciun, admițând sincer că ceea ce se face este superfluu sau excesiv și să ne decidem să facem cadouri simbolice, unde gândul și fantezia sunt mai prețioase decât ceea ce conține cadoul în sine.

În timpul Postului pregătirea spirituală pentru nașterea lui Isus va fi prin scurte meditații pentru a ajuta toată familia a reconsidera unele obiceiuri cotidiene și să le confrunte cu ceea ce sugerează Cuvântul: credința în Isus nu privește intențiile bune sau o rugăciune fierbinte, ci cere și demonstrarea prin fapte capabile de a strânge legături fraterne, legături binecuvântate de Domnul. Astfel în prima săptămână vom încerca să găsim un motiv pentru revizuirea vieții și implicarea noastră în casă, a doua, în îmbrăcăminte, a treia, în mâncare și a patra, în relații ce privesc familia. Reamintindu-ne zi de zi cuvintele lui Isus care ne îndeamnă să nu uităm săracii care sunt printre noi, acestea sunt cuvintele asupra cărora comunitatea "Sfântul Gheorghe" din Oradea va medita în cursul anului acesta: "Săracii îi aveți mereu cu voi" (Mc. 14, 1-9).
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire