FAMILIA 

Familia creștină, încotro?
achizitionare: 14.07.2003; sursa: Editura Sapientia

CuprinsPartea a III-a: Datoriile familiei creștine, persoanele și rolul lor

"FAMILIA CREȘTINĂ" ÎN MAGISTERIUL PAPEI IOAN PAUL AL II-LEA
Antologie de texte și traducere de pr. conf. dr. Wilhelm Dancă

PARTEA A PATRA

SLUJIREA VIEȚII

I. O IUBIRE CARE UNEȘTE ȘI DĂ VIAȚA

- Colaboratorii iubirii lui Dumnezeu creator

Creând pe bărbat și pe femeie după chipul și asemănarea sa, Dumnezeu a încununat astfel opera sa creatoare: el îi cheamă să fie părtași în chip special la iubirea și puterea de Creator și Tată, prin intermediul cooperării libere și responsabile a bărbatului și femeii la transmiterea darului vieții umane: "Dumnezeu i-a binecuvântat și le-a zis: creșteți și vă înmulțiți și umpleți pământul, supunându-l".

În felul acesta, rolul fundamental al familiei este slujirea vieții, de a realiza în cursul istoriei binecuvântarea de la început a Creatorului, transmițând prin naștere de la om la om chipul lui Dumnezeu.

Fecunditatea este rodul și semnul iubirii conjugale, mărturia vie a deplinei dăruiri reciproce a soților: "Adevăratul cult al iubirii conjugale și întreaga structură familială care naște de aici, fără a trece cu vederea alte scopuri ale căsătoriei, tind să-i determine pe soți să fie dispuși cu tărie de suflet, să coopereze cu iubirea Creatorului și Mântuitorului, care prin ei înmulțește mereu și îmbogățește familia sa".

Fecunditatea iubirii conjugale nu se restrânge, deci, numai la procrearea copiilor - chiar dacă aceasta este înțeleasă în dimensiunea sa specific umană - ci se lărgește și se îmbogățește cu toate acele roade ale vieții morale, spirituale și supranaturale pe care tatăl și mama sunt chemați să le dea copiilor și, prin copii, Bisericii și lumii [66].

-  Doctrina și norma Bisericii: vechi și mereu noi

Tocmai pentru faptul că iubirea soților este o participare specială la misterul vieții și al iubirii lui Dumnezeu însuși, Biserica știe că a primit misiunea specială de a păstra și apăra demnitatea înaltă a căsătoriei și responsabilitatea extrem de mare a transmiterii vieții umane.

Astfel, continuând tradiția vie a comunității ecleziale în cursul istoriei, recentul Conciliu Vatican al II-lea și magisteriul predecesorului meu papa Paul al VI-lea, exprimat în enciclica sa Humanae vitae, au transmis timpurilor noastre o veste cu adevărat profetică, care reafirmă și propune cu claritate doctrina mereu veche și mereu nouă a Bisericii despre căsătorie și despre transmiterea vieții umane.

De aceea, în ultima lor adunare, părinții sinodali au declarat textual: "Acest sfânt sinod, reunit în credință cu urmașul lui Petru, ține cu tărie cele ce s-au propus în Conciliul al II-lea din Vatican și în enciclica Humanae vitae, în special că iubirea conjugală trebuie să fie pe deplin umană, exclusivă și deschisă la noua viață" [67].

-  Biserica este de partea vieții

Doctrina Bisericii se află astăzi într-o situație socială și culturală, care o face mai greu de înțeles, pe de o parte, iar pe de alta, mai urgentă și de neînlocuit pentru promovarea binelui adevărat al bărbatului și al femeii.

Într-adevăr, progresul științific și tehnic pe care omul contemporan îl realizează mereu pentru dominarea naturii nu mărește numai speranța de a crea o omenire nouă și mai bună, ci provoacă și o îngrijorare, tot mai mare, pentru viitor. Unii se întreabă dacă e bine să trăiești ori era mai bine de a nu se fi născut; se îndoiesc dacă este permis să îi aducă pe alții la viață, din moment ce aceștia poate vor blestema propria lor viață într-o lume crudă, ale cărei cruzimi încă nu pot fi prevăzute. Alții se gândesc că sunt singurii beneficiari ai avantajelor tehnicii și îi exclud pe alții cu mijloace anticoncepționale sau cu alte metode chiar mai rele. Alții, încătușați cum sunt de mentalitatea de consum și cu unica preocupare de continuă creștere a bunurilor materiale, sfârșesc prin a nu mai înțelege nimic și, de aceea, refuză bogăția spirituală a unei noi vieți umane. Motivul ultim al acestei mentalități este absența lui Dumnezeu din inima oamenilor, a lui Dumnezeu a cărui iubire singură este mai mare decât toate îngrijorările lumii și le poate învinge pe toate.

S-a născut astfel o mentalitate împotriva vieții (anti-life mentality), mentalitate care cuprinde multe probleme actuale: să ne gândim, de exemplu, la o anumită panică derivată din studiile de ecologie despre viitorul demografic al omenirii, care exagerează pericolul creșterii omenirii în detrimentul calității vieții.

Dar Biserica crede cu tărie că viața umană, chiar slabă și suferindă, este mereu un dar minunat al Dumnezeului bunătății. Împotriva pesimismului și egoismului care umbresc lumea, Biserica este de partea vieții, știind să descopere în fiecare viață umană splendoarea acelui "da" și "amin" care este Cristos însuși. Împotriva lui "nu" care invadează și rănește lumea, Biserica îi opune un "da" puternic, apărând în felul acesta omenirea și omul de toți aceia care uneltesc și rănesc viața.

Biserica este chemată să arate din nou tuturor, cu cea mai clară și puternică convingere, voința ei de a promova cu orice mijloace viața umană și de a o apăra împotriva oricărei uneltiri la ființa ei, în orice stadiu de dezvoltare s-ar afla.

Pentru aceasta, Biserica condamnă, ca fiind o gravă ofensă adusă demnității umane și dreptății, toate acele activități ale guvernelor sau ale altor autorități publice ce încearcă să limiteze în orice mod libertatea soților în a se hotărî cu privire la existența copiilor. Ca urmare, orice violență exercitată de aceste autorități în favoarea anticoncepției și chiar a sterilizării și a avortului procurat trebuie condamnată și respinsă cu toată forța. În același mod, trebuie detestate, pentru că sunt nedrepte, manevrele internaționale care contribuie cu ajutoare economice pentru promovarea popoarelor, dar care sunt condiționate de programarea anticoncepționalelor, sterilizării și provocării avortului [68].

-  Concepția integrală despre om și vocația lui

În contextul unei culturi care deformează grav sau chiar a pierdut adevărata semnificație a sexualității umane, pentru că o smulge din raportul ei esențial cu persoana umană, Biserica simte acum mai urgentă și de neînlocuit misiunea sa de a prezenta sexualitatea ca valoare și obligație a întregii persoane create, bărbat și femeie, după chipul lui Dumnezeu.

În această perspectivă, Conciliul al II-lea din Vatican a afirmat clar că,

atunci când este vorba de a uni iubirea conjugală cu transmiterea responsabilă a vieții, caracterul moral al comportamentului nu depinde numai de sincera intenție și de valorificarea motivelor, dar este determinat și de criterii obiective care își au baza în natura însăși a persoanei umane și a faptelor sale și sunt destinate la menținerea în climat de adevărată iubire a întregului sens al dăruirii reciproce și al procreării umane; iar toate acestea nu vor fi posibile dacă nu va fi cultivată cu suflet sincer virtutea castității conjugale.

Plecând de la "viziunea integrală asupra omului și a vocației lui nu numai naturale și pământești, ci și supranaturale și veșnice", papa Paul al VI-lea a afirmat că doctrina Bisericii "e bazată pe legătura de nedespărțit dintre cele două semnificații (unitate și procreație) ale actului conjugal, legătură pe care a voit-o Dumnezeu și pe care omul nu o poate despărți din proprie inițiativă". Și a încheiat confirmând că trebuie exclusă, fiind intrinsec lipsită de onestitate, "orice acțiune care, fie ca pregătire la actul conjugal, în împlinirea lui, sau în dezvoltarea urmărilor lui naturale, are ca scop sau mijloc de a face imposibilă procrearea".

Când soții, recurgând la anticoncepționale, despart aceste două semnificații pe care Dumnezeu creatorul le-a înscris în ființa bărbatului și a femeii și în dinamica comuniunii lor sexuale, devin "arbitrii" planului divin, "manipulând" și înjosind sexualitatea umană, cu aceasta înjosindu-se pe ei înșiși și alterând valoarea dăruirii totale. Astfel, limbajului genuin care exprimă dăruirea totală reciprocă a soților, anticoncepția îi impune un limbaj obiectiv contradictoriu, acela de nedăruire totală unul altuia. De aici derivă nu numai refuzul pozitiv pentru o nouă viață, ci chiar falsificarea interioară a adevăratei iubiri conjugale, care e chemată a se dărui în totalitatea personală.

În schimb, atunci când soții recurg la perioadele de infecunditate, respectând legătura de nedespărțit a semnificației unitare și procreative a sexualității umane, se comportă ca "miniștri" ai planului lui Dumnezeu și "folosesc" sexualitatea conform dinamismului genuin al dăruirii "totale", fără manevre și alterări[69].

-  Politica demografică să respecte omul

Sfântul Scaun a urmărit discuțiile pe tema populației în cursul acestor ani și a studiat ce implicații au factorii demografici asupra întregii familii umane. Se înțelege ușor că situația populației în lume este foarte complexă și diferă de la regiune la regiune. În spatele fenomenelor demografice se ascund multe probleme care au de a face cu îmbunătățirea situațiilor de viață și, deci, cu posibilitatea dată persoanelor de a trăi în mod demn, în dreptate și în pace, pentru a putea să exercite dreptul sacru de a-și forma o familie, de a aduce în lume copii și de a-i crește și pentru a împlini astfel destinul lor veșnic, adică unirea cu Domnul iubitor care i-a creat. De aceea, Biserica catolică se interesează în mod pozitiv de unele probleme cum ar fi îmbunătățirea sistemelor de învățământ și de sănătate, recunoașterea rolului persoanelor bătrâne, încercarea de a lărgi posibilitățile indivizilor pentru a fi ei înșiși protagoniști activi în procesul de dezvoltare și de construire a unui nou sistem economic global, bazat pe dreptate și echitate.

Biserica recunoaște rolul pe care îl au guvernele și comunitatea internațională de a studia și de a trata cu simț de răspundere problema populației în contextul și în perspectiva binelui comun a fiecărei națiuni și a întregii omeniri. Dar politicile demografice nu trebuie să considere persoanele ca niște simple cifre, sau în termeni economici, sau în lumina vreunei alte prejudecăți. Ele trebuie să respecte și să promoveze demnitatea și drepturile fundamentale ale persoanei umane și ale familiei.

Demnitatea persoanei umane - a tuturor și a fiecăruia - și caracteristica sa unică de om și de femeie, capacitatea sa de a contribui la bunăstarea societății au o importanță primordială pentru Biserică, atunci când se intră în discuțiile despre populație. Într-adevăr, Biserica crede că demnitatea umană se bazează pe faptul că Dumnezeu a creat fiecare persoană, că am fost răscumpărați de Cristos și că, în conformitate cu planul divin, ne vom bucura de Dumnezeu pentru totdeauna. Biserica trebuie să fie mereu un semn și o apărătoare a caracterului transcendent al persoanei umane, redând speranța acelora care altfel s-ar putea să nu mai aștepte ceva mai bun după viața prezentă. Această convingere a Bisericii este împărtășită de alții și este în concordanță cu cele mai tainice dorințe ale inimii umane și răspunde la așteptările cele mai adânci ale persoanei umane. Deci demnitatea persoanei este o valoare de importanță universală, susținută de persoane de diferite religii, din diferite arii culturale și naționale. Acest accent pe valoarea persoanei cere respectarea vieții umane, care este mereu un dar splendid al bunătății lui Dumnezeu. Împotriva pesimismului și egoismului care umbresc lumea, Biserica trece de partea vieții și lansează un apel pentru înfăptuirea unor eforturi mai mari în vederea corectării acelor situații ce amenință sau micșorează valoarea și bucuria onestă a vieții umane. Mă refer, așadar, la cuvintele din îndemnul meu apostolic Familiaris consortio, care reflectă gândirea unanimă a Sinodului mondial al episcopilor din 1980 asupra familiei în lumea modernă.

Experiențele și tendințele anilor din urmă manifestă clar efectele foarte negative ale programelor contraceptive. Aceste programe au sporit permisivitatea sexuală și au promovat o conduită iresponsabilă, cu grave consecințe, în special asupra educației tineretului și asupra demnității femeilor. Noțiunea însăși de "paternitate responsabilă" și de "planificare a familiei" a fost violată prin distribuirea de contraconcepționale la adolescenți. În plus, de la programele contraceptive s-a trecut deseori, de fapt, la practica sterilizării și a avortului, finanțată de guverne și de organizații internaționale [70].

-  Importanța fundamentală a familiei

Biserica subliniază importanța familiei, care este "nucleul natural și fundamental al societății și are dreptul să fie ocrotită de către societate și stat". La cererea Sinodului internațional al episcopilor, Sfântul Scaun a publicat Carta drepturilor familiei, în care ea "face un apel către toate statele, organizațiile internaționale și către toate instituțiile și persoanele interesate, ca să respecte aceste drepturi și să asigure recunoașterea lor efectivă și îndeplinirea lor". În acest document, familia este recunoscută ca "o comunitate de iubire și de solidaritate, care este în mod unic înclinată spre învățarea și transmiterea valorilor culturale, etice, sociale, spirituale și religioase, esențiale pentru dezvoltarea și bunăstarea propriilor membri și a societății".

Familia este cu adevărat o comunitate de persoane legate împreună de iubire, de interesul reciproc, de obligații față de trecut și față de viitor. Deși membrii familiei sunt, în primul rând, soții și fiii lor, este important să se mențină un sens al familei drept o comunitate în care se întâlnesc diferite generații și a cărei forță rezidă în faptul că oferă un loc de identitate și de siguranță rudelor și celor care sunt primiți în sânul ei.

Familia are un rol unic și de neînlocuit în transmiterea darului vieții și în oferirea unui climat mai bun pentru educația copiilor și pentru inserarea lor în societate. Familia este primul loc unde copilul găsește iubire și e primit bine chiar din momentul conceperii și, în continuare, în timpul procesului de creștere și de dezvoltare.

Nesiguranța viitorului nu ar trebui să micșoreze speranța noastră în copii și capacitatea noastră de a ne bucura de prezența lor. Acum, mai mult ca oricând, trebuie să reafirmăm convingerea noastră în valoarea copilului și în contribuția pe care copiii de astăzi o pot da întregii familii umane. Așa cum spuneam și în Adunarea generală a Națiunilor Unite,

în prezența reprezentanților atâtor națiuni ale lumii aici reuniți, doresc să-mi exprim bucuria că noi toți găsim în copii, primăvara vieții, anticiparea istoriei viitoare a fiecăreia dintre actualele noastre patrii pământești. Nu există țară pe pământ, nu există sistem politic care poate să-și facă o idee despre viitorul său altfel decât cu ajutorul imaginii acestor generații noi care vor primi de la părinții lor moștenirea complexă a valorilor, datoriilor și aspirațiilor națiunii căreia îi aparțin și cea a întregii familii umane. Interesul față de copil, deja înainte de naștere, din primul moment al conceperii și de-a lungul anilor copilăriei și tinereții, este experiența primordială și fundamentală a raportului dintre o ființă umană și o altă ființă umană [71].

-  Paternitatea responsabilă și realismul conștient

Toți știm că hotărârea soților de a accepta să aducă pe lume un fiu și de a-l crește nu întotdeauna este ușoară și că deseori e ocazie de jertfă. Biserica este în mod real conștientă de lucrul acesta, iar învățătura sa despre paternitatea responsabilă se referă la cuplurile căsătorite - care numai ele au dreptul la procreație - pentru a le ajuta să ajungă la ceea ce trebuie să fie o decizie liberă, informată și reciprocă cu privire la programarea nașterilor și fixarea numărului de fii. Această hotărâre a părinților ar trebui să se bazeze pe recunoașterea generoasă și pioasă că au fost asociați de Dumnezeu în opera creației și pe responsabilitatea lor față de ei înșiși, față de fiii lor, de familia lor și de societate. Ar trebui să fie o decizie bazată pe metodele moral acceptabile de distanțare sau de limitare a nașterilor, asupra cărora Biserica are dreptul și datoria de a se pronunța. De asemenea, guvernele și organizațiile internaționale au obligația de a-i ajuta pe soți creând o ordine socio-economică menită să favorizeze viața familială, nașterea și educația fiilor și furnizând o informație corectă asupra situației demografice, în așa fel încât cuplurile să poată vedea cum se cuvine care sunt datoriile și posibilitățile lor.

O atenție specială ar trebui acordată rolului femeilor în societatea modernă. Îmbunătățirea status-ului femeilor este importantă. În privința aceasta, nu ar trebui să neglijăm ajutorul pe care îl reprezintă femeile în familie, ele având capacitatea de neînlocuit de a crește copilul și de a-l călăuzi pe copilaș în prima fază a educației. Această contribuție specială a femeilor este deseori ignorată sau micșorată, privilegiind considerații economice sau posibilități de angajare, iar uneori chiar cu scopul de a scădea numărul fiilor. Eforturi constante ar trebui făcute pentru a asigura deplina integrare a femeilor în societate, recunoscând însă așa cum trebuie importantul lor rol social în calitate de mame. Lucrul acesta ar trebui să comporte asistența sanitară a mamei și copilului, un concediu adecvat de maternitate și alocații familiale suplimentare.

Biserica are cunoștință despre inițiativele în favoarea bătrânilor susținute de UNPFA. Numărul persoanelor bătrâne este în creștere în multe țări. Deseori, necesitățile lor sunt neglijate, așa cum nu se cunoaște nici ajutorul pe care ei îl dau societății. Ei au experiență de viață, înțelepciune și o răbdare specială în soluționarea problemelor umane, de aceea, pot și trebuie să fie membri activi ai societății de astăzi [72].

II. EDUCAȚIA CREȘTINĂ A COPIILOR

- Dreptul-datoria educativă a părinților

Obligația de educație își are rădăcinile în vocația inițială a soților de a participa la opera creatoare a lui Dumnezeu, pentru că, aducând pe lume o nouă făptură din iubire și pentru iubire, ceea ce în sine înseamnă vocație la creștere și dezvoltare, părinții își asumă obligația de a o ajuta efectiv să trăiască o viață pe deplin umană. Așa cum a amintit Conciliul al II-lea din Vatican,

deoarece au dat viață copiilor, părinții au obligația gravă de a-i educa; ei sunt primii și principalii lor educatori. Această funcție educativă este atât de importantă încât, dacă lipsește, poate fi înlocuită cu foarte mare greutate. Părinților le revine obligația de a crea în sânul familiei o atmosferă întărită de iubire și evlavie față de Dumnezeu și de oameni, atmosferă care favorizează educația completă a copiilor în sens personal și social. Deci, familia este prima școală a virtuții sociale de care duce atâta lipsă societatea.

Dreptul și datoria de educație a părinților sunt considerate ca esențiale în legătură cu transmiterea vieții umane; ca originare și primordiale, în comparație cu misiunea educativă a altora, și aceasta din cauza raportului de iubire care există între părinți și fii. Această educație este, în sfârșit, de neînlocuit și inalienabilă, pentru că nu poate fi încredințată cu totul altora și nici uzurpată de alții.

Pe lângă aceste caracteristici, nu poate fi dată uitării considerația că elementul cel mai radical al obligației educative a părinților este iubirea paternă și maternă; aceasta își găsește angajarea în serviciul vieții: iubirea părinților, din izvor, devine sufletul și chiar norma care inspiră și conduce acțiunea educativă concretă, îmbogățind-o cu acele valori de gratitudine, perseverență, bunătate, slujire, dezinteres și spirit de sacrificiu, care toate sunt cel mai prețios rod al iubirii [73].

-  Educația la valorile esențiale ale vieții umane

Deși sunt înconjurați de greutăți ce se împotrivesc operei educative, mult agravate astăzi, părinții trebuie să-și formeze fiii cu încredere și curaj pentru valorile esențiale ale vieții umane. Fiii trebuie să crească într-o libertate justă față de bunurile materiale, adoptând un stil de viață simplu și auster, fiind convinși că "omul este mai prețios prin ceea ce este decât prin ceea ce are".

Trăind într-o societate zdruncinată și dezmembrată de tensiuni și conflicte, din cauza ciocnirilor violente ale curentelor individualiste și egoiste, fiii trebuie să se îmbogățească nu numai în sensul adevăratei dreptăți, care singură conduce la respectarea demnității personale a fiecăruia, ci, mai ales, în iubirea adevărată, înțeleasă ca grijă sinceră și slujire dezinteresată față de alții, în special față de cei săraci și lipsiți. Familia este prima și fundamentala școală a sociabilității, pentru că este comunitate de iubire care știe să afle în dăruirea de sine legea care o conduce și o face să crească. Dăruirea de sine care inspiră iubirea soților între ei este modelul și norma dăruirii de sine ce trebuie să se actualizeze între frați și surori, precum și între diferitele generații care sunt împreună în familie. Comuniunea și participarea la trăirea zilnică în casă, în clipe de bucurie și de dificultate, reprezintă cea mai concretă și eficace pedagogie pentru înscrierea activă, responsabilă și fecundă a copiilor în orizontul larg al societății.

Educația la iubire ca dăruire de sine constituie și premisa indispensabilă pentru părinții chemați să ofere fiilor lor o clară și delicată educație sexuală. În fața unei culturi care "banalizează" în mare parte sexualitatea umană, deoarece o interpretează și o trăiește în mod reductiv și sărăcit, legând-o în mod exclusiv de timp și de plăcerea egoistă, slujirea educativă a părinților trebuie să insiste cu fermitate asupra unei culturi sexuale care să fie într-adevăr și-n mod deplin personală: sexualitatea, de fapt, este o bogăție a întregii persoane - trup, sentiment și suflet - și manifestă semnificația sa intimă în a purta persoana la dăruirea de sine în iubire.

Educația sexuală, drept și datorie fundamentală a părinților, trebuie să se actualizeze mereu sub conducerea lor plină de grijă, fie în sânul familiei, fie în centrele de educație alese și controlate de ei. În acest sens, Biserica insistă asupra legii subsidiarității pe care trebuie s-o respecte școala atunci când cooperează la educația sexuală, încadrându-se în spiritul care îi animă pe părinți.

În acest context, este obligatorie și educația la castitate, pentru că este virtutea care dezvoltă maturitatea autentică a persoanei și o face capabilă de a respecta și promova "semnificația matrimonială" a trupului. Mai mult, părinții creștini îi vor acorda o atenție și o grijă deosebite, descoperind semnele chemării lui Dumnezeu prin educația la feciorie, forma superioară a dăruirii de sine care constituie sensul însuși al sexualității umane.

Datorită legăturilor strânse care sunt între dimensiunea sexuală a persoanei și valorile ei etice, datoria de educatori a părinților trebuie să-i conducă pe copii la cunoașterea și stima normelor necesare și prețioase care garantează o creștere personală, responsabilă în sexualitatea umană.

Pentru aceasta, Biserica se opune cu tărie la o anumită formă de informare sexuală, ruptă de principiile morale și așa de răspândită, care nu este altceva decât o inițiere la experimentarea plăcerii și stimul ce duce la pierderea seninătății, chiar din anii nevinovăției, deschizându-se calea spre viciu [74].

-  Primii educatori sunt părinții

Pentru fiii voștri, voi, părinților, sunteți și trebuie să fiți primii educatori importanți: dând naștere în iubire și din iubire la persoane noi, vă asumați obligația de a le ajuta eficient să trăiască o viață în întregime umană și creștină. Familia este prima școală de virtuți umane și sociale, de care au nevoie, în special astăzi, toate structurile civile și politice. Este vorba de a-i educa pe fii în valorile esențiale ale vieții, în simțul adevărat al dreptății, al cinstei autentice, al respectării demnității proprii și a altuia, dar mai mult în simțul iubirii adevărate, ca grijă și slujire dezinteresată față de alții, în special față de cei mai săraci și nevoiași.

Educarea fiilor în marile valori ale credinței creștine, în credința în Dumnezeu Tatăl, în Cristos, Fiul său, în Duhul Sfânt! Prima școală de cateheză este și trebuie să fie familia! De la tata și de la mama, de la frații și surorile mai mari, copiii trebuie să primească, odată cu exemplele de viață creștină, tezaurul marilor adevăruri ale revelației divine, pe care le vor adânci mai târziu printr-o cateheză sistematică în parohii, în institutele și mișcările religioase.

Dar, mai ales, voi, părinților, trebuie să-i educați pe fiii voștri să se roage, să-i introduceți în descoperirea treptată a tainei lui Dumnezeu și în dialogul personal cu el. Această rugăciune făcută în familie, care e Biserica domestică, constituie pentru fii introducerea naturală în rugăciunea liturgică specifică din interiorul Bisericii. De aceea, este necesară participarea treptată a tuturor membrilor familiei creștine la Euharistie, mai ales la cea duminicală și de sărbătoare, și la alte sacramente, în special la cele ale inițierii creștine [75].

-  Tinerilor, "de voi depinde viitorul!"

Cristos ne cere să nu rămânem indiferenți în fața nedreptății, să ne angajăm responsabil în construirea unei societăți mai creștine, a unei societăți mai bune. Pentru aceasta, e necesar să îndepărtăm ura din viața noastră: să ne dăm seama că orice ideologie care proclamă violența și ura ca soluții pentru obținerea dreptății este înșelătoare, falsă, incompatibilă cu urmarea lui Cristos. Iubirea învinge mereu, așa cum și Cristos a învins; iubirea a învins, deși uneori, în fața unor evenimente și situații concrete, poate părea că este ineficientă. Și Cristos dădea impresia că nu va reuși. Dumnezeu poate întotdeauna mai mult.

În experiența de credință cu Domnul, descoperiți fața aceluia care, fiind învățătorul nostru, este singurul care poate să ceară ceva în întregime, fără limite. Optați pentru Isus și refuzați idolatriile lumii, idolii care caută să seducă tineretul. Numai Dumnezeu este adorabil. Numai el merită dăruirea voastră întreagă.

Este adevărat că vreți să renunțați la idolul bogăției, la pofta de avere, de consumism, la banii nemunciți?

Este adevărat că vreți să refuzați idolul puterii, ca dominație asupra altora, și nu ca atitudine de slujire fraternă așa cum ne-a arătat Isus? Este adevărat?

Este adevărat că vreți să refuzați idolul sexului, plăcerii, care frânează dorința voastră de a-l urma pe Cristos pe drumul crucii ce conduce la viață? Idolul care poate distruge iubirea.

Cu Cristos, cu harul său, veți ști să fiți generoși pentru ca toți frații voștri, oamenii și, mai ales, cei mai nevoiași, să aibă parte de bunurile materiale și de o formare și de o cultură adecvată timpului nostru, menite să le îngăduie să-și dezvolte talentele naturale pe care le-au primit de la Dumnezeu. În felul acesta, va fi mai ușor să fie atinse acele obiective de dezvoltare și de bunăstare absolut necesare pentru ca toți să poată trăi în demnitate și ca fii ai lui Dumnezeu.

Tinere, ridică-te și ia parte împreună cu sutele de mii de oameni și femei din Biserică la misiunea neobosită de a vesti evanghelia, de a-i călăuzi cu gingășie pe cei care suferă pe acest pământ și de a căuta modalități de construire a unei țări juste, a unei țări care să trăiască în pace. Credința în Cristos ne învață că merită să lucrezi pentru o societate mai dreaptă, că merită să-l aperi pe cel nevinovat, oprimat și sărac, că merită să suferi pentru a ușura suferința altuia.

Tinere, ridică-te! Ești chemat să cauți cu pasiune adevărul, să cultivi neobosit bunătatea, un om sau o femeie cu vocație de sfințenie. Fie ca greutățile prin care treci acum să nu te împiedice să iubești, să fii generos, ci să te provoace și mai mult. Să nu obosești în slujire, să nu tăinuiești adevărul, să depășești momentele de frică, să fii conștient de limitele personale. Trebuie să fii puternic și curajos, lucid și statornic pe acest drum lung.

Nu te lăsa sedus de violență și de miile de motive care par să o justifice. Greșește cel care spune că numai prin ea se ajunge la dreptate și pace [76].

-  Învățați să fiți oameni

Nu e bine ca omul să fie singur.Nu poate să trăiască singur pe pământ. Este chemat să-și trăiască viața în comunitate. De aceea, apar comunitățile, prima și cea mai fundamentală dintre ele fiind familia. Prin intermediul comunităților, în special prin intermediul familiei, omul se formează și se maturizează ca om. Astfel, născut în comunitatea matrimonială a omului și a femeii, omul datorează educația sa familiei. Fiind de acord cu semnificația deosebită a acestui cuvânt, educația e chemată să "umanizeze" omul. Încă din prima clipă a conceperii sale în sânul matern, omul învață treptat să fie om, iar această ucenicie fundamentală se identifică tocmai cu educația. Omul este viitorul familiei și al omenirii întregi, dar viitorul său este strâns legat de educație.

Familia are dreptul primordial și fundamental de a educa, însă îi revine și datoria primordială și fundamentală de a educa. În îndeplinirea acestei datorii esențiale, care ține îndeaproape de vocația sa, familia scoate apă din izvoarele marelui tezaur al omenirii întregi care este cultura, mai exact din cultura locului unde este înrădăcinată. Datorită acestei stări de lucruri, omul devine moștenitorul trecutului care în el se transformă în viitor: nu doar viitor al familiei proprii, ci și al națiunii și al omenirii întregi (...)

Având în vedere generalizarea rapidă a fenomenelor sociale, cu urmări asupra mentalității și comportamentului celulelor societății și ale persoanelor, nu vreau să neglijez pregătirea conștiinței umane și creștine a tuturor în legătură cu aceste lucruri, deoarece marea cauză a familiei îi interesează pe toți, și să fac un apel către responsabilii direcți ai culturii, îndeosebi ai culturii numite "de masă", către responsabilii educației, către agenții pastorali, să fac un apel, în sfârșit, către toți aceia care pot contribui la menținerea și păstrarea unei situații favorabile a comunității conjugale și familiale, unde, o dată cu transmiterea vieții, apare obligația foarte gravă de a educa copilul. Iar voi, dragi tați și mame, conștienți de faptul că familia voastră este prima școală de valorificare umană a fiilor pe care Dumnezeu vi i-a dat, veți fi conștienți, de asemenea, cu siguranță, și de această altă datorie care vă revine, și anume de a pregăti totul sau de a insista asupra faptului ca fiii voștri să poată înainta armonios, în trăirea vieții, bazați pe o adecvată formare umană și creștină. Biserica se bucură când puterile legale în societate, dând importanță pluralismului și unei juste libertăți religioase, "ajută familiile ca fiii să poată primi în toate școlile o educație inspirată din principiile morale și religioase ale familiilor înseși" [77].

-  Școlile catolice și pluralismul educativ

O parte importantă a vieții ecleziale este educația catolică, în special școlile catolice. Știu că grija pentru educație a caracterizat mereu viața Bisericii în provincia voastră ecleziastică și pretutindeni în țara voastră.

Așa cum învață Conciliul al II-lea din Vatican, responsabilitatea primordială a educației fiilor le revine părinților. Educația începe în casă, unde viața familială tinde să învețe virtuțile sociale și iubirea față de Dumnezeu, și față de aproapele. În același timp, Conciliul recunoaște faptul că părinții au nevoie de ajutorul întregii societăți pentru a-și îndeplini misiunea de educare a fiilor. În ceea ce o privește, Biserica a oferit mereu ajutor părinților pentru ca viața credincioșilor, încă din primii ani, să fie călăuzită de Spiritul lui Cristos. Biserica este convinsă puternic că o educație completă include în mod necesar o dimensiune religioasă. Dacă religia este neglijată sau dată deoparte în procesul de educație care formează inima și sufletul națiunii, atunci nu se va salva o moralitate demnă de om; dreptatea și pacea nu vor ține mult. Biserica este convinsă, de asemenea, că, prin grija față de educația catolică, se promovează și "desăvârșirea integrală a persoanei umane, ca, de altfel, și binele societății pământești și edificarea unei lumi mai umane" (GE 3).

Această funcție educativă asumă forme diferite, printre care școala catolică are o importanță deosebită pentru misiunea Bisericii.

Astăzi problemele sunt atât de multe încât cer colaborare în societate și în Biserică pentru a căuta binele comun. Îndeosebi situația în continuă schimbare pune la încercare școlile catolice din punctul de vedere al resurselor umane și financiare. În această perioadă a educației catolice în țara voastră, Bisericile voastre locale trebuie facă unele lucrări de reorganizare care conduc la acțiuni de închidere, fuzionare sau transfer. Este de înțeles faptul că părinții sunt îngrijorați în privința fiilor lor și învățătorii în privința locurilor de muncă și a perspectivelor de viitor. De aceea, este fundamental ca episcopii să arate direcția justă în această fază de reorganizare, pentru a asigura educația catolică la un număr cât mai mare dintre membrii Bisericii și pentru a asigura locul care li se cuvine școlilor, precum și justa și înțeleapta lor structură educativă. Toate persoanele angajate în conducerea școlilor catolice trebuie să colaboreze sub călăuza episcopilor, pentru ca aceste școli să poată desfășura misiunea lor acum și în viitor. Pentru mulți, lucrul acesta va însemna sacrificarea opiniilor personale în vederea binelui comun.

Când trebuie luate decizii dificile cu privire la resursele umane și materiale, să ne amintim cuvintele din Gravissimum educationis: "Păstorii Bisericii și toți credincioșii nu trebuie să renunțe la nici un efort... și să vină în întâmpinarea mai ales a necesităților acelora care nu au mijloace economice sau sunt departe de darul credinței" (nr. 9). Această preocupare este fundamentală pentru angajarea fermă a Bisericii de a promova o societate mai dreaptă. De asemenea, este fundamentală pentru misiunea ei de evanghelizare [78].

-  Educația se hrănește din evanghelia iubirii

În sfera educației, Biserica are un rol specific de îndeplinit. În lumina tradiției și a magisteriului conciliar, se poate spune că nu este numai vorba de a încredința Bisericii educația religioasă și morală a persoanei, ci și de a promova tot procesul educativ al persoanei "cu" Biserica. Familia este chemată să-și îndeplinească sarcina sa educativă în Biserică, luând astfel parte la viața și la misiunea eclezială, Biserica dorește să educe mai ales prin familie, care e abilitată pentru aceasta prin sacramentul Căsătoriei, cu "harul stării" care decurge din acest sacrament și prin carisma specifică ce îi este proprie oricărei comunități familiale.

Unul dintre domeniile în care familia este de neînlocuit este cu siguranță cel al educației religioase, care-i permite să se dezvolte ca "Biserică familială". Educația religioasă și cateheza copiilor situează familia în Biserică ca un adevărat subiect activ de evanghelizare și de apostolat. Este vorba despre un drept intim legat de principiul libertății religioase. Familiile, și mai concret părinții, au libertatea de a alege pentru copiii lor un model de educație religioasă și morală determinat, corespunzător convingerilor lor. Dar chiar și atunci când ei încredințează aceste sarcini unor instituții bisericești sau unor școli conduse de un personal religios, e necesar ca prezența lor educativă să rămână constantă și activă.

În educație nu trebuie neglijată nici problema esențială a discernerii vocației și, în acest cadru, în mod deosebit a pregătirii la viața conjugală. Biserica a depus eforturi și inițiative considerabile pentru pregătirea la căsătorie, de exemplu, sub forma unor întâlniri organizate pentru logodnici. Toate acestea sunt valabile și necesare. Dar nu trebuie uitat că pregătirea la viitoarea viață de cuplu este mai ales o sarcină a familiei. Desigur, numai familiile cu maturitate spirituală pot să exercite această responsabilitate în mod adecvat. Se cuvine, așadar, să subliniem necesitatea unei strânse solidarități între familii care se poate exprima în diverse tipuri de organizații, ca asociațiile familiale pentru familii. Instituția familială se află întărită de această solidaritate care apropie nu numai persoanele, ci și comunitățile, angajându-le să se roage împreună și să caute, cu concursul tuturor, răspunsurile la întrebările esențiale ce apar în viață. Oare aceasta nu este o formă prețioasă de apostolat al familiilor desfășurat de familii? Este, așadar, important ca familiile să caute să înnoade între ele legături de solidaritate. Între altele, aceasta le permite un schimb de servicii educative: părinții sunt formați de către alți părinți, copiii de copii. Este astfel creată o tradiție educativă deosebită, căreia caracterul de "Biserică familială" propriu familiei îi dă toată vigoarea.

Evanghelia iubirii este izvorul nesecat din care se hrănește orice familie umană în calitatea ei de "comuniune de persoane". Întregul proces educativ își găsește în iubire sprijinul și sensul său ultim, căci ea este pe deplin rodul dăruirii reciproce a soților. Datorită eforturilor, suferințelor și decepțiilor care însoțesc educația persoanei, iubirea este fără încetare supusă încercării. Pentru a face față, trebuie un izvor de putere spirituală care nu se găsește decât în Cel care "a iubit până la sfârșit". Educația se situează astfel pe deplin în perspectiva "civilizației iubirii"; depinde de ea și contribuie în mare măsură la edificarea ei [79].

III. PARTICIPARE LA DEZVOLTAREA SOCIETĂȚII

- Familia, celula de bază a societății

"Deoarece Creatorul a toate a făcut din comunitatea conjugală începutul și temelia societății umane", pentru aceasta, familia a devenit "celula vitală și de bază a societății".

Familia are legături vitale și organice cu societatea, pentru că este baza și alimentul continuu al societății, prin obligația sa de a sluji viața: din familie se nasc cetățenii și în familie ei găsesc prima școală a acelor virtuți sociale care sunt sufletul vieții și al dezvoltării societății înseși.

Astfel, prin forța naturii și vocației sale, departe de a se închide în ea însăși, familia se deschide spre alte familii și spre societate, asumându-și propriul rol social (...)

Ca urmare, în fața unei societăți care riscă să fie mereu tot mai depersonalizată și masificată, deci dezumanizată și dezumanizantă, cu rezultatele negative ale atâtor forme de "evaziune" - cum sunt, de exemplu, alcoolismul, drogurile și terorismul -, familia posedă și descătușează chiar și azi energii formidabile capabile de a smulge omul din anonimat, de a-l menține conștient de demnitatea lui personală, de a-l îmbogăți cu o omenitate profundă, de a-l insera activ în țesutul organic al societății cu trăsăturile sale unice și irepetabile [80].

-  Rolul social și politic al familiei

Rolul social al familiei nu se poate opri numai la opera de procreare și educație, cu toate că această operă reprezintă prima formă de expresie a familiei, formă de neînlocuit.

Familiile, singure sau asociate, pot și trebuie să se dedice multiplelor opere de slujire socială, mai ales în folosul celor săraci și al tuturor acelor persoane ori situații, unde nu pot ajunge organizațiile de prevenire și de asistență socială ale autorităților publice.

Contribuția socială a familiei are originalitatea sa, care cere să fie mai bine cunoscută și mai prompt favorizată, mai ales datorită creșterii copiilor, antrenând, cât mai mult posibil, pe toți membrii familiei (...)

Rolul social al familiilor este chemarea de a se exprima și în intervenții politice, în sensul că familiile trebuie să fie primele care să aibă grijă ca legile și instituțiile statului să nu fie călcate, ci să susțină și să apere pozitiv drepturile și obligațiile familiei. În acest sens, familiile trebuie să crească în conștiință că sunt protagoniste ale politicii familiale și să-și asume responsabilitatea de a transforma societatea; altfel, familiile vor fi primele victime ale acelor rele pe care se mulțumesc să le privească cu indiferență. Apelul Conciliului al II-lea din Vatican de a depăși etica individualistă are, așadar, valoare și pentru familia ca atare[81].

-  Biserica și statul în slujba familiei

Familia și căsătoria, care este temelia ei, sunt instituții cărora întreaga comunitate civilă și religioasă trebuie să le slujească. Dacă se înțelege faptul că "această societate formată din om și femeie este prima formă de comuniune dintre persoanele umane", atunci se acceptă faptul că orice inițiativă în serviciul comunității matrimoniale și familiale dă putere și este un beneficiu pentru diferitele forme de conviețuire și, în definitiv, pentru întreaga societate umană.

Totuși, se descoperă și că această "societate de bază" are exigențele sale naturale și nu poate fi manipulată de ideologii sau concepții parțiale despre societate. Introducerea de norme și legi în reglementarea instituțiilor sociale, care ar putea să violeze exigențele ei specifice sau să pună în dificultate și într-o stare de lucruri răsturnată ceea ce de fapt este util familiei, sărăcește și privează întreaga societate de acele valori morale ce contribuie eficace la binele comun, lezând baza conviețuirii. Într-adevăr, nimic din ceea ce aduce prejudicii familiei nu poate fi în beneficiul societății.

Este important ca autoritățile publice și cei care, prin activitatea lor științifică, se ocupă de ceea ce este în conformitate cu exigențele autentice ale omului și ale societății să înțeleagă ce înseamnă colaborarea adevărată între legislația civilă și cea religioasă cu privire la drepturile familiei.

Urmărind propria finalitate - învață Conciliul al II-lea din Vatican - Biserica nu comunică omului doar viața divină, ci răspândește și lumina sa cu repercusiuni, într-un fel, asupra lumii întregi, mai ales pentru faptul că vindecă și înalță demnitatea persoanei, întărește unitatea societății umane și introduce în munca zilnică a oamenilor un sens și o semnificație mai adâncă.

De aceea, apărând concepția creștină despre căsătorie și familie, Biserica construiește și întărește și comunitatea civilă cu legături ferme și stabile de ordin moral.

Într-adevăr, adeziunea credincioșilor la învățătura Bisericii despre căsătorie și familie contribuie eficace la concretizarea faptului ca printre membrii unei comunități să domnească acele virtuți morale care fac posibilă dreptatea și fidelitatea, respectul persoanei, simțul răspunderii, înțelegerea reciprocă, întrajutorarea reciprocă.

Drepturile familiei nu sunt o temă pur spirituală și religioasă, pe care, în consecință, societatea civilă o poate lăsa deoparte, ca și cum nu ar fi o chestiune profund umană ce o privește îndeaproape.

Cu siguranță, Biserica, promovând valorile fundamentale ale familiei, răspunde la obligațiile misiunii sale, dar și asupra autorităților civile apasă obligația de a promova salvgardarea unor asemenea drepturi care fac parte din bunurile de bază ale căsătoriei.

Destinul comunității umane este strâns legat de sănătatea instituției familiale. Atunci când, în legislația sa, puterea civilă nu recunoaște că familia constituită în mod just este o valoare specifică pentru binele societății, când se comportă ca un spectator indiferent în fața valorilor etice ale vieții sexuale și matrimoniale, atunci, nu doar că nu promovează binele și păstrarea valorilor umane, ci favorizează printr-un asemenea comportament disoluția bunelor moravuri. La fel ca și atitudinea permisivistă față de transmiterea vieții în afara legilor naturale ale unirii conjugale, cu toate că poate rezolva unele probleme urgente cu privire la o paternitatea dorită, contribuie la întunecarea naturii și a demnității căsătoriei.

Consider că e necesar să subliniez dreptul-datoria părinților de a-și educa fiii. Obligația lor precisă este și aceea de a forma în copil o personalitate matură, rod al patrimoniului valorilor vieții.

Această funcție educativă - spune Conciliul al II-lea din Vatican - este atât de importantă încât, dacă lipsește, cu greu poate fi înlocuită. Într-adevăr, părinților le revine misiunea de a crea în sânul familiei acea atmosferă însuflețită de iubire și de evlavie față de Dumnezeu și față de oameni, care favorizează educația completă a fiilor în sens personal și social. Așadar, familia este prima școală de virtuți sociale, de care au nevoie toate societățile.

În ceea ce le privește, puterile publice, recunoscând acest drept-datorie a părinților, trebuie să favorizeze libertatea adevărată a învățământului, pentru ca școala să coopereze, ca un fel de prelungire a familiei, și să-i ajute pe copii să crească în acele valori fundamentale care sunt voite de cei ce le-au dat viața. Din păcate, libertatea învățământului este limitată când, practic, din cauza dificultăților economice, familiile nu pot să aleagă orientarea formativă ce ar fi posibil să continue în mod adecvat opera lor educativă. De asemenea, când școala aleasă este catolică, părinții au dreptul și, de aceea, pot să ceară ca educația care se dă aici să fie în conformitate cu magisteriul Bisericii. Cazul contrar ar fi o înșelăciune ce ar leza virtutea dreptății [82].

-  Familia, primul spațiu pentru angajarea socială

Cuplul și familia constituie primul spațiu pentru angajarea socială a credincioșilor laici. Este o angajare care poate fi îndeplinită așa cum se cuvine numai în convingerea valorii unice și de neînlocuit a familiei pentru dezvoltarea societății și a Bisericii însăși.

Leagăn al vieții și al iubirii, în care omul "se naște" și "crește", familia este celula fundamentală a societății. Acestei comunități trebuie să i se rezerve o grijă privilegiată, mai ales ori de câte ori egoismul uman, campaniile antinatalitate, politicile totalitare, dar și situațiile de sărăcie și mizerie fizică, culturală și morală, ca și mentalitatea hedonistă și consumistă, fac să sece izvoarele vieții, în timp ce ideologiile și diferitele sisteme, împreună cu formele de dezinteres și de lipsă de iubire, atentează la funcția educativă proprie familiei.

Astfel, este urgentă o acțiune vastă, profundă și sistematică, susținută nu numai de cultură, dar și de mijloacele economice și de instrumentele legislative, destinată să asigure familiei misiunea sa de a fi locul primar al "umanizării" persoanei și societății.

Angajarea apostolică a credincioșilor laici constă, înainte de toate, în a face familia conștientă de identitatea sa de prim nucleu social de bază și de rol original în societate, pentru a deveni ea însăși tot mai mult protagonistul activ și responsabil al propriei creșteri și al propriei participări la viața socială. În felul acesta, familia va putea și va trebui să ceară de la toți, începând cu autoritățile publice, respectarea acelor drepturi care, salvând familia, salvează însăși societatea.

Tot ceea ce este scris în exortația Familiaris consortio privind participarea la dezvoltarea societății și ceea ce a formulat Sfântul Scaun, la invitația Sinodului episcopilor din 1980, prin Carta drepturilor familiei, reprezintă un program operativ, complet și organic pentru toți credincioșii laici care, din diferite rațiuni, sunt interesați în promovarea valorilor și exigențelor familiei: un program a cărui realizare trebuie urgentată cu o rapiditate și o hotărâre cu atât mai mare cu cât devin mai grave amenințările față de stabilitatea și rodnicia familiei și cu cât devine mai apăsătoare și mai sistematică tentativa de marginalizare a familiei și zădărnicire a ponderii ei sociale.

Așa cum o dovedește experiența, civilizația și robustețea popoarelor depind mai ales de calitatea umană a familiilor lor. De aceea, angajarea apostolică față de familie dobândește o incomparabilă valoare socială. În ceea ce o privește, Biserica este profund convinsă de aceasta, știind foarte bine că "viitorul omenirii trece prin familie" [83].

-  Opoziția față de avort, cultura morții

Vreau să vă spun numaidecât că viața constituie una dintre acele valori esențiale, pentru tutelarea și promovarea căreia există societatea și se articulează în structurile sale. Nimeni nu poate aprecia această valoare așa cum o face creștinul, care crede într-un Dumnezeu ce se revelează nu ca "Dumnezeul morților, ci al celor vii, deoarece toți trăiesc prin el", un Dumnezeu care, pentru a reînnoi fața și inima omenirii, l-a trimis pe pământ pe Fiul său, în care se află izvorul vieții.

Datorită acestor motive, într-o epocă în care pare să domine peste tot cultura morții, Biserica este angajată să ilumineze și să atragă atenția printr-o pastorație insistentă opiniei publice din orice țară cu scopul de a favoriza o inversare a tendinței.

De când s-a născut, mișcarea voastră s-a angajat generos să colaboreze cu alte forțe de bună voință, mai întâi pentru a împiedica intrarea în vigoare, apoi pentru a atenua efectele unei legi ce autorizează suprimarea celor nevinovați și se folosește tot mai mult ca mijloc de control al nașterilor. Astăzi oferă ajutor mamelor în dificultate și familiilor în pericol, îndemnând pe fiecare să-și împlinească propriile responsabilități, pentru ca structurile sanitare și, în special, Centrele de sfătuire pentru familii să fie locuri unde viața este apărată așa cum se cuvine, și nu întreruptă prematur.

Este o lucrare care merită orice fel de încurajare din partea celor ce se îngrijesc de viitorul moral și civil al istoriei.

Eliminarea vieții celui ce trebuie să se nască este astăzi, din păcate, un fenomen foarte răspândit în lume, chiar și în națiunile cu milenare tradiții creștine, cum e Italia. Finanțat din contribuția banului public, fenomenul este facilitat de legile umane printr-un ansamblu de argumentări, a cărui înșelăciune și lipsă de consistență este ușor de întrevăzut.

În realitate, avortul este o mare înfrângere a omului și a societății civile. Prin avort se sacrifică viața unei ființe umane pentru bunuri de valoare inferioară, invocând motive deseori inspirate din lipsa de curaj și de încredere în viață și uneori din dorința unei bunăstări rău înțelese. Iar statul, în loc să intervină - aceasta fiind misiunea sa - pentru a apăra pe cel nevinovat în pericol, prevenind suprimarea și asigurându-i prin mijloace adecvate existența și creșterea, autorizează și chiar își dă concursul în executarea unei sentințe de moarte.

Aceasta este una dintre consecințele cele mai îngrijorătoare ale materialismul teoretic și practic, care, negându-l pe Dumnezeu, sfârșește prin negarea și a omului în esențiala sa dimensiune transcendentă, și este un rod al hedonismului consumist, care vede în interesul imediat scopul activității umane.

Biserica a intervenit de fiecare dată cu claritate și vigoare pentru a denunța avortul fie ca ofensă gravă la adresa legii lui Dumnezeu, singurul Domn al vieții, fie ca violare a dreptului primordial și intangibil al persoanei umane de a exista. Ea va continua să intervină pentru a-i convinge pe oameni să reașeze la baza societății valorile morale fundamentale, fără de care nu se poate construi o conviețuire cu adevărat civilă. Într-adevăr, civilizația se măsoară, întâi de toate, prin respectul și promovarea vieții în arcul întreg al existenței umane.

Dragii mei, în doi februarie care vine veți celebra a opta zi pentru viață. Cu acest prilej, intenționez să vă încurajez din toată inima pe voi și pe colaboratorii voștri pentru a continua fără întrerupere lucrarea voastră, pentru a o îmbunătăți cât privește calitatea și puterea de pătrundere, pentru a o dezvolta în toată gama articulațiilor sale.

Vă dați seama că lupta este grea.

Să nu pierdeți niciodată claritatea ideilor, nici impulsul idealului, nici dinamismul necesar de a continua. Nu vă descurajați din cauza complexității și lungimii confruntării. Adevărul și binele, chiar dacă nu imediat, în cele din urmă vor învinge.

Străduiți-vă să uniți toate energiile disponibile, care sunt multe și trebuie trezite. Scuturați sectoarele care se refugiază în agnosticism sau în dezangajare. Apelați la rezerva inepuizabilă a voluntariatului. În acest câmp, care depășește puterile umane, să invocați mereu ocrotirea Fecioarei Mame, Maria preasfântă [84].

-  Destinul Europei este în mâinile voastre

Tema asupra căreia v-ați concentrat reflecțiile are o importanță decisivă pentru viitorul Europei, ba chiar pentru fiecare popor și națiune. Respectarea necondiționată a dreptului la viață pe care îl are persoana umană, deja concepută și încă nenăscută, este unul dintre pilaștrii pe care se sprijină orice societate civilă. Când un stat pune la dispoziție instituțiile sale pentru ca cineva să poată traduce în act voința de suprimare a celui conceput, renunță la una dintre datoriile sale de bază și la însăși demnitatea sa de stat. Sfântul Toma de Aquino, unul dintre cei mai mari învățători ai conștiinței europene, învață că legea civilă "are putere de lege în măsura în care este dreaptă". Această dreptate - după cum explică Doctorul angelic - se întemeiază pe legea naturală, astfel încât o lege care nu este în conformitate cu ea, conchide el, "nu este o lege, ci coruperea legii".

Nu este necesar să recurgem la lumina credinței creștine pentru a înțelege aceste adevăruri de fond. Când Biserica face apel la ele, nu vrea să introducă un stat creștin: ea vrea doar să promoveze un stat uman. Un stat care să recunoască faptul că datoria sa de bază este apărarea drepturilor fundamentale ale persoanei umane, în special a celei mai slabe. Și cine este mai slab decât persoana zămislită și încă nenăscută?

Dar voi ați vrut să reflectați în special asupra dreptului la viață pe care îl are cel zămislit și destinul Europei. Este ușor de observat contradicția stridentă dintre legalizarea avortului, de acum înainte în act, din păcate, în aproape toată Europa, și ceea ce constituie măreția culturii europene. Având rădăcinile sale majore în moștenirea greacă și latină, ea a găsit în creștinism aportul iluminant ce i-a îngăduit să se întindă împreună cu creștinismul către orizonturi de măreție superioară. Europa a descoperit demnitatea fiecărei persoane umane ca atare: o descoperire care a făcut din cultura europeană o cultură în mod eminent umanistă. Fiind înrădăcinată în latinitate, e a fost școala dreptului, înțeles ca organizare rațională a vieții sociale bazate pe dreptate. Moștenind cultura greacă, cultura europeană a văzut în folosirea justă a rațiunii - concepută ca facultate de pătrundere a realității ce nu se lasă dominată de propriile interese particulare - unul dintre semnele cele mai clare ale măreției omului.

Ei bine, în acest incomparabil patrimoniu cultural, legalizarea avortului s-a inserat ca un element străin, purtând în sine germenele corupției. Cum se poate vorbi în continuare de demnitatea oricărei persoane, câtă vreme se îngăduie uciderea celei mai slabe și a celei mai nevinovate? În numele cărei dreptăți se face cea mai nedreaptă discriminare a persoanelor, declarând că unele sunt demne de apărare, iar altora această demnitate le este negată? Ce fel de rațiune se actualizează aici, dacă și pentru motive utilitariste sau hedonistice se îngăduie eliminarea unui nevinovat? Într-adevăr, în legătură cu această problemă, Europa își joacă destinul său viitor, deoarece dă semne de decadență morală și de sărăcire demografică, riscând astfel să risipească un patrimoniu cultural ce i-a fost transmis de gânditori iluștri, mari juriști și sfinți admirabili.

Prezența voastră, zelul cu care ați participat la aceste zile de studiu arată însă cât de serioasă și adâncă este voința voastră de a schimba direcția de mers pe acest drum. Nu vă temeți de greutatea acestei misiuni. Să nu vă frâneze mersul faptul că sunteți o minoritate. Istoria Europei arată că, nu de puține ori, marile salturi calitative ale culturii sale au fost favorizate de mărturia unor solitari, care deseori a fost plătită cu sacrificiu personal. Forța este în adevărul însuși, și nu în cifre. Europa de mâine este în mâinile voastre. Fiți vrednici de această misiune. Voi vă străduiți să redați Europei demnitatea sa: aceea de a fi locul unde persoana, fiecare persoană, este confirmată în demnitatea sa incomparabilă [85].

-  Familia și societatea

Familia este o comunitate de persoane, cea mai mică celulă socială, și, ca atare, este o instituție fundamentală pentru viața oricărei societăți.

Ce așteaptă de la societate familia ca instituție? Înainte de toate, să fie recunoscută în identitatea sa și admisă în calitate de subiect social. Această natură de subiect este legată de identitatea proprie căsătoriei și familiei. Căsătoria, care se află la baza instituției familiei, constă într-un legământ prin care "un bărbat și o femeie alcătuiesc între ei o comunitate pe toată viața, orânduită prin caracterul ei natural spre binele soților, ca și spre generarea și educarea copiilor". Numai o astfel de unire poate fi recunoscută și confirmată drept "căsătorie" în sânul societății. Din contră, celelalte uniri de persoane, care nu răspund condițiilor amintite mai sus, nu pot fi recunoscute, chiar dacă astăzi se răspândesc, în această privință, tendințe foarte periculoase pentru viitorul familiei și al societății înseși.

Nici o societate umană nu se poate expune riscului permisivității în probleme de fond privind esența căsătoriei și a familiei! O astfel de permisivitate morală nu poate decât să aducă prejudicii exigențelor autentice ale păcii și ale comuniunii dintre oameni. Înțelegem astfel de ce Biserica apără cu tărie identitatea familiei și de ce incită instituțiile competente, în special pe cele responsabile de viața politică, precum și organizațiile internaționale, să nu cedeze ispitei unei aparente și false modernități.

Comunitate de viață și de iubire, familia este o realitate socială temeinic înrădăcinată și, într-un mod cu totul deosebit, o societate suverană, chiar dacă ea este condiționată în diferite privințe. Afirmarea suveranității instituției-familie și constatarea multiplelor sale condiționări ne fac să vorbim despre drepturile familiei. În legătură cu acest subiect, Sfântul Scaun a publicat în 1983 Carta drepturilor familiei, care își păstrează încă întreaga actualitate.

Drepturile familiei sunt strâns legate de drepturile omului. Într-adevăr, dacă familia este comuniune de persoane, împlinirea ei depinde, în mod semnificativ, de justa aplicare a drepturilor persoanelor care o alcătuiesc. Câteva dintre aceste drepturi privesc în mod imediat familia, ca dreptul părinților la procrearea responsabilă și la educarea copiilor; alte drepturi, dimpotrivă, privesc nucleul familial numai în mod indirect: printre acestea, o importanță deosebită o au dreptul la proprietate, în special la ceea ce numim proprietatea familială și dreptul la muncă.

Cu toate acestea, drepturile familiei nu sunt simpla sumă matematică a drepturilor persoanei, familia fiind ceva mai mult decât suma membrilor ei luați separat. Ea este comunitate de părinți și de copii, uneori o comunitate compusă din mai multe generații. Din acest motiv, calitatea sa de subiect, care se realizează după planul lui Dumnezeu, fundamentează și cere drepturi particulare și specifice. Plecând de la principiile morale enunțate, Carta drepturilor familiei consolidează existența instituției familiale în ordinea socială și juridică a "marii" societăți: a națiunii, a statului și a comunităților internaționale. Fiecare dintre aceste "mari" societăți este cel puțin indirect condiționată de existența familiei; pentru aceasta, definirea datoriilor și a drepturilor "marii" societăți față de familie este o chestiune extrem de importantă și de esențială.

În primul rând, găsim legătura cvasiorganică ce se instaurează între familie și națiune. Firește, nu putem vorbi de națiune în sens propriu în toate cazurile. Dar există grupuri etnice care, deși nu pot fi considerate ca adevărate națiuni, acced totuși într-o oarecare măsură la rangul de "mare" societate. Într-o ipoteză, ca și în cealaltă, legătura familiei cu grupul etnic sau cu națiunea se sprijină, înainte de toate, pe participarea la cultură. Într-un sens, părinții dau naștere și pentru națiune unor copii, ca să facă parte dintre membrii acesteia și să participe la patrimoniul ei istoric și cultural. De la început, identitatea unei familii se dezvoltă într-o oarecare măsură după imaginea identității națiunii căreia îi aparține.

Participând la patrimoniul cultural al națiunii, familia contribuie la suveranitatea specifică ce se naște din cultura și limba sa. Am abordat această problemă la Adunarea UNESCO de la Paris, în 1980, și am revenit de nenumărate ori asupra ei, din pricina importanței sale de netăgăduit. Datorită culturii și limbii, nu numai națiunea, ci fiecare familie își găsește suveranitatea spirituală. Altfel, ar fi greu de explicat numeroase evenimente vechi și recente, fericite și dureroase, victorii și înfrângeri, care arată cât de organic este legată familia de națiune și națiunea de familie.

Legătura familiei cu statul este în parte asemănătoare și în parte diferită. Într-adevăr, statul se distinge de națiune prin structura sa mai puțin "familială", căci este organizat în funcție de un sistem politic și în mod mai "birocratic". Cu toate acestea, chiar și sistemul statului are într-un sens un "suflet", în măsura în care răspunde naturii sale de "comunitate politică" orânduită juridic în vederea binelui comun. Familia se află în relație strânsă cu acest "suflet", ea este legată de stat tocmai în virtutea principiului subsidiarității. Într-adevăr, familia este o realitate socială care nu dispune de toate mijloacele necesare pentru a-și realiza finalitățile proprii, îndeosebi în domeniile instruirii și ale educației. Statul este atunci chemat să intervină după principiul menționat: acolo unde familia își este sieși suficientă, se cuvine să fie lăsată să acționeze în mod autonom; o intervenției excesivă a statului s-ar vădi nu numai nerespectuoasă, ci și dăunătoare, căci ar constitui o violare evidentă a drepturilor familiei; numai acolo unde ea nu-și este în mod real suficientă sieși, statul are calitatea și datoria de a interveni.

În afara domeniului educației și al instruirii la toate nivelele, ajutorul statului, care în orice caz nu trebuie să excludă inițiativele persoanelor private, se exprimă, de exemplu, în instituțiile care vizează salvgardarea vieții și sănătății cetățenilor și, îndeosebi, în măsurile de prevedere care privesc lumea muncii. Șomajul constituie în zilele noastre una dintre amenințările cele mai serioase pentru viața familială, preocupă pe bună dreptate politica statelor și este un obiect de reflecție atentă pentru doctrina socială a Bisericii. Mai mult ca oricând, în consecință, este indispensabil și urgent să-i aducem remedii prin soluții curajoase, știind să ne întoarcem privirea, chiar dincolo de granițele naționale, către numeroasele familii pentru care lipsa de lucru se traduce printr-o situație de mizerie dramatică.

Vorbind despre muncă în legătură cu familia, se cuvine să subliniem importanța și ponderea muncii femeilor în căminul lor: trebuie să fie recunoscută și valorizată la maximum. "Datoria" femeii care, după ce a dat naștere unui copil, îl hrănește, îl îngrijește și are grijă de educația lui, în special în decursul primilor ani, este atât de mare încât nu se poate compara cu nici o muncă profesională. Acest lucru trebuie afirmat limpede, la fel cum trebuie apărat orice alt drept legat de muncă. Maternitatea, cu toate ostenelile pe care le cuprinde, trebuie să dobândească o recunoaștere chiar economică cel puțin egală cu aceea a celorlalte munci prestate pentru a întreține familia într-o perioadă atât de delicată a existenței sale.

Se cuvine cu adevărat să nu se precupețească nici un efort pentru ca familia să fie recunoscută ca societatea primordială și, într-un sens, "suverană". "Suveranitatea" sa este indispensabilă pentru binele societății. O națiune cu adevărat suverană și puternică din punct de vedre spiritual este întotdeauna compusă din familii puternice, conștiente de vocația lor și de misiunea lor în istorie. Familia se situează în centrul tuturor acestor probleme și al acestor îndatoriri: a o surghiuni într-un rol subaltern și secundar, îndepărtând-o de la locul care-i revine în societate, înseamnă a cauza un grav prejudiciu creșterii autentice a întregului corp social [86].

IV. PARTICIPAREA LA VIAȚA ȘI LA MISIUNEA BISERICII

- Familia în misterul Bisericii

Între rolurile fundamentale ale familiei creștine este și rolul eclezial, adică familia este în serviciul edificării împărăției lui Dumnezeu în istorie prin participarea la viața și misiunea Bisericii.

Pentru a înțelege mai bine baza, conținutul și caracteristicile acestei participări, trebuie studiate adânc legăturile multiple și profunde, care leagă Biserica de familia creștină, făcând din familie o "Biserică în miniatură" (ecclesia domestica), așa încât familia, în felul ei, este imaginea vie și reprezentarea istorică a misterului însuși al Bisericii.

În primul rând, este Biserica, mama cea care dă viață, educă și edifică familia creștină, împlinind misiunea de mântuire pe care a primit-o de la Domnul său. Prin proclamarea cuvântului lui Dumnezeu, Biserica revelează familiei creștine adevărata sa identitate, adică ceea ce ea este și trebuie să fie după planul lui Dumnezeu. Prin celebrarea sacramentelor, Biserica îmbogățește și întărește familia creștină cu harul lui Cristos, în vederea sfințirii ei pentru gloria Tatălui; iar prin proclamarea reînnoită a poruncii noi a iubirii, Biserica însuflețește și călăuzește familia creștină la slujirea iubirii, pentru a imita și a reînvia aceeași iubire de dăruire și de sacrificiu, pe care Cristos Isus o nutrește pentru întreaga omenire.

La rândul ei, familia creștină este inclusă în misterul Bisericii până la acel punct de a lua parte, în felul ei, la misiunea de mântuire proprie Bisericii, anume: soții și părinții creștini, prin puterea sacramentului, "au starea lor de viață și, în funcția lor, darul propriu în mijlocul poporului lui Dumnezeu". De aceea, nu numai că "primesc" iubirea lui Cristos, devenind comunitate "mântuită", dar sunt chemați să "transmită" fraților aceeași dragoste a lui Cristos, devenind în felul acesta comunitate "care mântuiește". Astfel, familia creștină, în timp ce este opera și semnul fecundității supranaturale a Bisericii, devine simbol, mărturie și participare la maternitatea Bisericii [87].

-  Familia creștină crede și evanghelizează

În măsura în care familia creștină primește evanghelia și se maturizează în credință, ea devine evanghelizatoare. Să îl mai ascultăm încă o dată pe papa Paul al VI-lea:

Familia, ca și Biserica, trebuie să fie un spațiu unde evanghelia este transmisă și de unde iradiază evanghelia. Deci, în intimitatea unei familii conștiente de această misiune, toți membrii familiei evanghelizează și sunt evanghelizați. Părinții nu numai că transmit copiilor evanghelia, ci pot primi de la ei evanghelia trăită adânc. O astfel de familie devine evanghelizatoare pentru multe familii în mediul unde-și desfășoară activitatea.

Așa cum au amintit părinții sinodali, reluând apelul lansat la Puebla, viitoarea evanghelizare depinde în mare parte de Biserica domestică - familia. Această misiune apostolică a familiei este însămânțată la botez și primește de la harul sacramental al Căsătoriei o nouă forță pentru a transmite credința, pentru a sfinți și transforma societatea actuală după planul lui Dumnezeu.

Familia creștină, mai ales astăzi, are vocația specială de a fi martoră a legământului învierii lui Cristos, prin iradierea constantă a bucuriei iubirii și a siguranței speranței, de care trebuie să dea mărturie: "Familia creștină proclamă cu glas viu virtuțile prezente ale împărăției lui Dumnezeu și speranța în viața fericită".

Necesitatea absolută a catehezei familiale este cerută cu mai multă tărie în anumite împrejurări pe care Biserica le întâlnește în diferite locuri, și anume: "acolo unde legislația antireligioasă interzice educația în credință sau acolo unde necredința ori secularizarea fac imposibilă o adevărată creștere religioasă, această «Biserică domestică» rămâne singurul mediu unde copii și tinerii pot primi o catehizare autentică"[88].

-  Instrumente de evanghelizare

Față de proprii copii, părinții au un rol de neînlocuit, nu doar ca primi educatori în credință și ca modele de virtute, ci și ca exemple ale unei fidele iubiri conjugale. În acea comunitate de iubire și de încredere care ar trebui să fie orice familie, părinții și copiii pot fi evanghelizați și, în același timp, pot fi instrumente de evanghelizare. Respectarea autentică a vieții și a demnității umane, caritatea generoasă și simțul datoriei și al dreptății, înrădăcinate stabil în evanghelie, provin dintr-o familie unde au întâietate raporturile sănătoase între copii și părinți și unde fiecare membru al familiei caută să se fie de ajutor celorlalți. Familia unde rugăciunea, susținerea iubitoare și formarea credinței sunt principii constante va aduce beneficii foarte mari nu doar membrilor familiei, ci și Bisericii și societății [89].

-  Misiunea apostolică a familiei

Când vorbim despre evanghelizare, trebuie să ne gândim, înainte de toate, la familiile creștine: celula originară a oricărei comunități umane, prevăzută de ordinea creației, este și locul de bază pentru învățarea credinței. Familia este locul întâlnirii dintre generații; în ea trebuie să fie învățate virtuțile sociale; în relațiile zilnice, credința devine experiență personală și, în același timp, comunitară. Grija față de suflete trebuie așadar să aibă ca țintă întărirea familiei, protejarea ei în fața amenințării tendințelor ce o dușmănesc și călăuzirea ei către misiunea apostolică în măsura în care e o realitate matură.

O grijă deosebită, la care particip și eu, trebuie să fie atenția față de generațiile tinere ale Bisericii. Ei vor fi cei care au să transmită năvodul credinței la generațiile următoare. Deci trebuie să ne îngrijim de puterea lor interioară și de mărturia credinței lor. Consacrați toate energiile voastre în favoarea tinerilor. Au nevoie de toată încrederea noastră și de un dialog sincer cu adulții. Numai în felul acesta poate fi umplută din ambele părți distanța dintre tineri și adulți, care astăzi pare să fie mai mare decât cea care separa generațiile trecute. Arătați-le, așadar, tinerilor că sunteți tovarășii lor de viață, că receptați întrebările și necesitățile lor și că puteți să le dați mărturie despre ceea ce poate să facă evanghelia în viața lor. Cu cât ne angajăm mai multă în favoarea tinerilor, cu atât mai clar și mai hotărât trebuie să fie modul în care stăm aproape de ei ca păstori. Informați-i în legătură cu cei care, prin erorile lor ideologice, ar putea să-i corupă. Încurajați cu suflet bun noile experiențe pozitive ale tinerilor, dar, în același timp, arătați-le unde încep căile greșite și care sunt drumurile trasate de Sfânta Scriptură și de tradiția creștină. Din cauza lipsei de preoți, puneți alături de tineri un număr potrivit de îngrijitori de suflete de bună calitate, ce pot să comunice în mod convingător și entuziast puterea și frumusețea revelației biblice și a credinței Bisericii. Așadar, acordați un spațiu suficient mărturiei de credință a tinerilor și ascultați părerile lor; deoarece "Domnul le arată deseori celor tineri ceea ce este mai bun", cum zice sfântul Benedict.

Fără îndoială, e bine să-i ajutați mereu pe tineri, să-i legați de elementele fundamentale ale concepției creștine despre viață și despre angajarea socială cu inimă curată, cum ne spune învățătura Bisericii când vorbește despre Domnul și despre dogmele credinței. Fiți conștienți, de asemenea, și transmiteți tinerilor lucrul acesta, și anume că noi, cei adulți, am văzut mai întâi și am început să stimăm anumite valori noi și opțiuni pentru ca omenirea să aibă o viață mai sigură, care apoi au fost descoperite și acceptate de către cei tineri. Mă refer aici mai ales la pace, la dezvoltarea popoarelor și la mediu [90].

-  Deschiderea față de viața "cu alții" și "pentru alții"

În domeniul vast în care proiectul de viață, elaborat în tinerețe, se întâlnește cu "alții", am atins punctul cel mai nevralgic. Să observăm în continuare că acest punct central, în care "eu-l" nostru personal se deschide către viața "cu alții" și "pentru alții" în legământul matrimonial, găsește în Sfânta Scriptură un cuvânt foarte semnificativ: "Va lăsa omul pe tatăl și pe mama sa și se va uni cu soția sa". Acel "va lăsa" merită o atenție deosebită. Istoria omenirii trece încă de la început - va trece până la sfârșit - prin familie. Omul intră în ea prin naștere, pe care o datorează părinților, tatălui și mamei, pentru a părăsi apoi la momentul potrivit acest prim climat de viață și de iubire și a trece la unul nou. "Părăsind pe tatăl și pe mama", fiecare dintre voi, în același timp și într-un anumit sens, îi poartă în interiorul său, preiau moștenirea complexă, care începe direct și izvorăște în ei și în familia lor. În felul acesta, chiar părăsind, fiecare dintre voi rămâne: moștenirea pe care o preia îl leagă strâns de cei care i-au transmis-o și cărora le datorează atât de mult. Iar el însuși - ea și el - vor continua să transmită aceeași moștenire. De aceea, porunca a patra din decalog are o așa mare importanță: "Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta".

Este vorba aici, înainte de toate, de moștenirea de a fi om și, apoi, de a fi om într-o situație personală și socială mai definită. Sub acest aspect, chiar și asemănarea fizică în raport cu părinții are partea sa de contribuție. Dar mai important decât aceasta este întreaga moștenire a culturii, în centrul căreia se găsește aproape zilnic limba. Părinții v-au învățat pe fiecare dintre voi să vorbiți acea limbă care reprezintă expresia esențială a legăturii sociale cu ceilalți oameni. Această legătură este determinată de granițe mai largi decât familia însăși sau decât un anumit mediu. Acestea sunt granițele cel puțin ale unui trib, dar de cele mai multe ori sunt granițele poporului sau ale națiunii în care v-ați născut.

În felul acesta, moștenirea familială se extinde. Prin educația familială participați la o anumită cultură, participați și la istoria poporului sau națiunii voastre. Legătura familială înseamnă, totodată, apartenența la o comunitate mai mare decât familia și, de asemenea, o altă bază de identitate a persoanei. Dacă familia este prima educatoare a fiecăruia dintre voi, în același timp - prin familie - educator este tribul, poporul sau națiunea de care suntem legați prin unitatea culturii, a limbii și a istoriei.

Această moștenire reprezintă, de asemenea, o chemare în sens etic. Primind credința și moștenind valorile și conținuturile care constituie lumea culturală a societății sale, a istoriei națiunii, fiecare dintre voi este înzestrat spiritual în omenitatea sa individuală. Revine aici parabola talanților, pe care îi primim de la creator prin intermediul părinților noștri și al familiilor noastre, dar și al comunității naționale de care aparținem. Față de această moștenire nu putem avea o atitudine pasivă sau de refuz, cum a făcut ultimul dintre slujitorii pomeniți în parabola talanților. Trebuie să facem tot ceea ce suntem în stare pentru a asuma această moștenire spirituală, pentru a o întări, păstra și spori. Aceasta este o obligație importantă pentru toate societățile, în special poate pentru cele care se găsesc la începutul existenței lor autonome sau pentru cele care trebuie să apere esențialul identității propriei națiuni de pericolul distrugerii din afară sau de cel al descompunerii dinlăuntrul acestei existențe.

Scriindu-vă vouă, tinerilor, caut să am în fața ochilor sufletului situația complexă și distinctă a triburilor, popoarelor și națiunilor de pe globul pământesc. Tinerețea voastră și proiectul vieții, pe care fiecare dintre voi îl elaborează în timpul tinereții, sunt încă de la început inserate în istoria acestor diferite societăți, iar lucrul acesta are loc nu "din afară", ci, în mod eminent, "din interior". Lucrul acesta devine pentru voi o problemă de conștientizare familială și, în consecință, națională: o chestiune de inimă, o chestiune de conștiință. Conceptul de "patrie" se dezvoltă în imediata apropiere a conceptului de "familie" și, într-un anumit sens, unul în domeniul celuilalt. Iar voi, treptat, experimentând această legătură socială, care este mai largă decât legătura familială, începeți și să participați la responsabilitatea față de binele comun al familiei mai mari, care este "patria" pământească a fiecăruia și a fiecăreia dintre voi. Figurile eminente ale istoriei, vechi sau contemporane, ale unei națiuni călăuzesc și tinerețea voastră și favorizează dezvoltarea acelei iubiri sociale, care deseori se numește "amor patriae"[91].

-  Familia vestește, celebrează și slujește evanghelia vieții

Ca Biserică domestică, familia e chemată să vestească, să celebreze și să slujească evanghelia vieții. E o îndatorire ce-i privește, în primul rând, pe soți, chemați să fie transmițători ai vieții, pe baza unei mereu reînnoite conștiințe asupra sensului zămislirii ca eveniment privilegiat în care se vădește că viața umană este un dar primit pentru a fi, la rându-i, dăruit. În procrearea unei noi vieți, părinții observă că fiul "dacă e rodul dăruirii lor reciproce de iubire, este, la rându-i, un dar pentru amândoi, un dar care izvorăște din dar.

Familia își îndeplinește misiunea de a vesti evanghelia vieții, mai ales prin educarea copiilor. Prin cuvânt și exemplu, în relațiile și alegerile de fiecare zi și prin gesturi și semne concrete, părinții își inițiază copiii la libertatea autentică, ce se realizează în dăruirea sinceră de sine, și cultivă în ei respectul față de celălalt, simțul de dreptate, primirea cordială, dialogul, slujirea generoasă, solidaritatea și orice altă valoare ce ajută la trăirea vieții ca pe un dar. Acțiunea educativă a părinților creștini trebuie să se facă slujire a credinței copiilor și ajutor oferit lor ca să-și împlinească vocația primită de la Dumnezeu. În misiunea educativă a părinților e cuprins faptul de a-și învăța copiii și a le da mărturie despre adevăratul sens al suferinței și al morții: o vor putea face dacă vor ști să fie atenți la orice suferință pe care o vor întâlni în jurul lor și, în primul rând, dacă vor ști să dezvolte atitudini de apropiere, asistență și participare față de bolnavi și bătrâni în mediul familial.

Pe lângă aceasta, familia celebrează evanghelia vieții prin rugăciunea zilnică, individuală și familială: prin ea îl laudă pe Domnul și îi mulțumește pentru darul vieții și imploră lumină și putere pentru a înfrunta momentele de dificultate și suferință, fără a-și pierde niciodată speranța. Dar celebrarea care dă semnificație oricărei alte forme de rugăciune și de cult este aceea care se exprimă în existența de fiecare zi a familiei, dacă e o existență făcută din iubire și dăruire.

Celebrarea se transformă astfel într-o slujire a evangheliei vieții, care se exprimă prin solidaritate, experimentată în interiorul și în jurul familiei ca atenție grijulie, trează și cordială în acțiunile mici și smerite de fiecare zi. O expresie deosebit de semnificativă a solidarității între familii e disponibilitatea de a adopta sau de a lua în încredințare copii părăsiți de părinții lor sau aflați în orice situație de gravă dificultate. Adevărata iubire paternă sau maternă știe să meargă dincolo de legăturile de carne și sânge și să primească și copii din alte familii, oferindu-le cele necesare pentru viață și pentru dezvoltare deplină. Printre formele de adopțiune, merită propusă și adopțiunea la distanță, care e de preferat în cazurile în care părăsirea are drept unic motiv condițiile de mare sărăcie a familiei. Într-adevăr, printr-un astfel de tip de adopțiune, li se oferă părinților ajutoarele necesare pentru a-și păstra și educa proprii copii, fără a-i dezrădăcina din mediul lor natural.

Înțeleasă ca "determinarea hotărâtă și perseverentă de a se implica pentru binele comun", solidaritatea se cere exercitată și prin diferite forme de participare socială și politică. Prin urmare, a sluji evanghelia vieții implică efortul familiilor, mai ales prin participare la asociații adecvate, pentru ca legile și instituțiile statului să nu lezeze în nici un fel dreptul la viață, de la zămislire până la moartea naturală, ci să-l apere și să-l promoveze [92].

-  "Evanghelia familiei" are nevoie de martori vii

Am început Anul Familiei la Nazaret, în solemnitatea Sfintei Familii; dorim, de-a lungul acestui an, să facem un pelerinaj până în acest loc de har care a devenit sanctuarul sfintei familii în istoria omenirii. Dorim să facem acest pelerinaj regăsind conștiința patrimoniului de adevăr despre familie care, de la început, constituie una dintre comorile Bisericii. Este comoara care se adună începând cu bogata tradiție a Vechiului Legământ, care se desăvârșește în Cel Nou și care își găsește expresia plenară și emblematică în misterul sfintei familii, prin care Mirele dumnezeiesc îndeplinește răscumpărarea tuturor familiilor. Plecând de aici, Isus proclamă "evanghelia familiei". Din această comoară de adevăr se inspiră toate generațiile de ucenici ai lui Cristos, începând cu apostolii, a căror învățătură am folosit-o pe larg în această scrisoare.

În epoca noastră, această comoară este exploatată din plin de documentele Conciliul al II-lea din Vatican; de asemenea, analizele interesante sunt dezvoltate în numeroase discursuri consacrate soților de către Pius al XII-lea, în enciclica Humanae vitae a lui Paul al VI-lea, în intervențiile Sinodului episcopilor consacrat familiei (1980) și în îndemnul apostolic Familiaris consortio. Am menționat deja aceste luări de poziție ale magisteriului. Dacă revin acum asupra lor, o fac pentru a sublinia amploarea și bogăția acestei comori de adevăr creștin despre familie. Totuși, numai mărturiile scrise nu sunt îndeajuns. Mult mai importante sunt mărturiile vii. Paul al VI-lea a atras atenția că "omul contemporan îi ascultă mai bucuros pe martori decât pe învățători, sau, dacă-i ascultă pe învățători, aceasta se datorează faptului că sunt martori". Comoara familiei este încredințată, în Biserică, în special martorilor, taților și mamelor, fiilor și fiicelor care, prin familia lor, și-au găsit drumul vocației umane și creștine, dimensiunea "omului lăuntric" despre care vorbește Apostolul, și care au ajuns astfel la sfințenie. Sfânta familie este cea dintâi dintre atâtea alte familii sfinte. Conciliul a reamintit că sfințenia este vocația universală a celor botezați. În epoca noastră, ca și în trecut, nu lipsesc martori ai "evangheliei familiei", chiar dacă ei nu sunt cunoscuți sau dacă n-au fost canonizați de Biserică [93].

V. O COMUNITATE ÎN DIALOG CU DUMNEZEU

- Biserica se roagă pentru familii

Biserica se roagă pentru familia creștină și o educă, pentru a trăi în generoasă coerență cu darul și misiunea preoțească primite de la Cristos, marele preot. În realitate, preoția Botezului primită de toți creștinii, preoție trăită în căsătoria-sacrament, constituie pentru soți și pentru familie baza vocației și misiunii preoțești, pentru care faptele existenței lor zilnice se transformă în "sacrificii spirituale plăcute lui Dumnezeu prin mijlocirea lui Cristos". Iar aceasta se întâmplă nu numai cu celebrarea sfintei Euharistii și a altor sacramente și cu jertfa de sine însuși lui Dumnezeu, ci și cu viața de rugăciune, cu dialogul rugător cu Tatăl ceresc prin Isus Cristos și în Duhul Sfânt.

Rugăciunea familială are caracteristicile sale specifice. Este o rugăciune făcută în comun, soț și soție împreună, părinți și copii împreună. Comuniunea rugăciunii este rodul acelei comuniuni dăruite de sacramentul Botezului și al Căsătoriei. Membrilor familiei creștine li se pot aplica în mod deosebit cuvintele cu care Cristos Domnul a făgăduit prezența sa: "Adevăr zic vouă: dacă doi dintre voi se vor aduna pe pământ pentru a cere ceva, Tatăl meu care este în ceruri le va da. Pentru că unde sunt doi sau trei adunați în numele meu, eu sunt în mijlocul lor".

O astfel de rugăciune are drept conținut original însăși viața de familie, care în toate circumstanțele sale este interpretată ca vocația lui Dumnezeu și este transpusă în viață ca răspuns familial la chemarea lui Dumnezeu în toate împrejurările vieții: bucurii și dureri, speranțe și tristețe, nașteri și aniversări, aniversarea nașterii părinților, plăceri, îndepărtări îndelungate și întoarceri, alegeri importante și decisive în viață, moartea persoanelor iubite etc. marchează intervenția iubirii lui Dumnezeu în istoria familiei, așa cum trebuie să marcheze și momentul favorabil pentru rugăciuni de mulțumire, de cerere și de încredințare plină de încredere a familei Tatălui comun din ceruri. Apoi, demnitatea și responsabilitatea familiei creștine - Biserica domestică - pot fi trăite numai cu ajutorul necontenit al lui Dumnezeu, care va fi dăruit, fără îndoială, dacă va fi cerut cu umilință și încredere[94].

-  Educarea copiilor la rugăciune

Părinții creștini, în forța demnității și misiunii lor, au rolul specific de a-l educa pe copii la rugăciune, de a-i introduce în descoperirea progresivă a tainei lui Dumnezeu și în dialogul personal cu Dumnezeu, așa cum învață Conciliul al II-lea din Vatican: "în familia creștină - îmbogățită cu harul și misiunea sacramentului căsătoriei - copiii trebuie să învețe a percepe, din fragedă copilărie, pe Dumnezeu și a-l iubi, precum și a-l iubi pe aproapele în spiritul credinței pe care au primit-o la Botez".

Momentul fundamental și de neînlocuit al educației la rugăciune este exemplul concret, mărturia vie a faptelor părinților, pentru că, rugându-se împreună cu copiii, tatăl și mama își împlinesc rolul preoțesc propriu și coboară în adâncul inimii copiilor, lăsând urme adânci pe care nu le vor șterge evenimentele vieții viitoare. Să ascultăm chemarea papei Paul al VI-lea către părinți:

Mamelor, îi învățați pe copiii voștri să se roage creștinește?... Îi pregătiți, în colaborare armonioasă cu preoții, pe copiii voștri la primirea sacramentelor inițierii: Spovada, prima Împărtășanie și sfântul Mir?... Îi obișnuiți ca, atunci când sunt bolnavi, să se gândească la suferințele lui Cristos?... să ceară ajutorul Maicii Domnului și al sfinților... Recitați voi sfântul Rozariu în familie?... Și voi, taților, știți să vă rugați împreună cu copiii voștri... cu toată comunitatea familială... cel puțin câteodată?... Exemplul vostru de corectitudine a gândirii și a faptelor, susținut de rugăciunea făcută în comun, este o lecție pentru viață, un act de cult, cu merit deosebit... și în felul acesta duceți pacea între pereții casei voastre: "Pace acestei case!" Aduceți-vă aminte: în felul acesta construiți Biserica! [95]

-  Prezența sfintei Fecioare Maria în familie și în lume

Ați auzit și voi "chemarea" Mariei și, într-un anumit fel, ați devenit instrumentele sale docile, semne sensibile ale "prezenței sale active" în istoria de astăzi, ca, de altfel, în toată istoria Bisericii, în cea a fiecărui suflet în parte și a omenirii.

De această prezență a Mariei are nevoie în mod deosebit secolul nostru, asupra căruia se proiectează umbre întunecate, dar în care strălucesc și lumini speciale de speranță. Iar sfânta Fecioară Maria, la rândul ei, face să nu lipsească, pentru cel care știe să o înțeleagă și să o aprecieze, mijlocirea sa maternă și susținerea ei valabilă ca să putem înfrunta senin și curajos încercările vieții prezente, crucile zilnice, datoriile mărturiei noastre creștine. Preasfânta Fecioară Maria ne este alături pentru a ne ajuta să împlinim lucrarea de edificare a unei lumi întemeiate pe valorile solidarității, dreptății, păcii.

De aceea, trebuie să vedem anul acesta marian ca o speranță, o putere de revitalizare a energiilor supranaturale ale credinței și ale carității, o fel de "antidot" al numeroaselor veninuri ce riscă, dacă nu suntem atenți, să intoxice pe fiecare persoană în parte din societate, îndepărtând-o de Cristos și, deci, de mântuire. Sfânta Fecioară Maria este ca un fel de busolă, o "stea" luminoasă, care ne orientează mereu spre "soarele dreptății", spre Isus.

Fascinația suavă a Mariei preasfinte ne conduce la adevăr și ne îndepărtează de seducțiile acestei lumi. Ea ne arată o frumusețe superioară, în care sufletul nostru găsește pacea adevărată și ne face să redescoperim lumea, dincolo de orice urâțenie a sa, în realitatea sa și în nevinovăția sa originară, așa cum a ieșit din mâinile creatorului său și cum a fost mântuită de sângele Răscumpărătorului [96].

-  Binecuvântat este rodul trupului tău

În acest An Marian, Conferința Episcopală Italiană a ales în mod fericit ca temă a Zilei pentru Viață expresia evanghelică: "Binecuvântat este rodul trupului tău". Aceste cuvinte ale Elisabetei adresate Mariei preasfinte, dacă, pe de o parte, evocă pentru cei credincioși începutul mântuirii omenirii, pe de altă parte, revelează și faptul că fiii sunt darul Domnului. Dacă sfânta Fecioară Maria este binecuvântată între toate femeile, fiecare mamă pe pământ este binecuvântată, pentru că orice rod al trupului este binecuvântare.

Să reafirmăm acel adevăr și să spunem un "da" vieții: un "da" iubirii adevărate dintre soți, mereu deschisă vieții; un "da" autentic, care trebuie să-i ajute să depășească greutățile de nelipsit, prezente în orice alegere definitivă.

Să spunem "da" vieții ca Maria preasfântă, în momentul minunat și istoric pentru întreaga omenire care este buna-vestire, să mulțumim lui Dumnezeu care ne-a dăruit-o prin părinții noștri iubiți, să ne bucurăm și să fim solidari cu cel care este chemat acum să o dăruiască și să o ocrotească: acestea sunt lucrurile pe care vreau să le repet pentru fiecare dintre voi.

Așadar, cuplurilor tinere să nu le fie frică să dăruiască viața; operatorii sociali și pastorali să o susțină și să o apere în toate locurile unde sunt chemați să slujească marea comunitate umană.

În acest An Marian, femeia care este Mama lui Isus, și în Isus e mama tuturor oamenilor, ne cheamă să pregătim adventul celui de al treilea mileniu acceptând viețile tinere, angajându-ne să le formăm și să le educăm pentru iubirea lui Dumnezeu și a fraților, să deschidem drumuri noi încrederii și speranței. Mariei preasfinte îi încredințăm acum în rugăciune rodul oricărui trup [97].

-  Toți suntem frați și surori ai Mariei preasfinte

În acest An marian, pe care l-am decretat pentru ca toți credincioșii catolici să privească mai mult la Maria preasfântă, ea, care ne precede în pelerinajul credinței și cu o grijă maternă mijlocește pentru noi înaintea Fiului ei, răscumpărătorul nostru, doresc să-i încredințez ei și mijlocirii sale circumstanțele dificile ale lumii de astăzi, eforturile care se fac și se vor face, deseori cu mari suferințe, pentru a contribui la dezvoltarea adevărată a popoarelor, propusă și vestită de predecesorul meu, Paul al VI-lea.

Așa cum a procedat mereu pietatea creștină, noi îi prezentăm preasfintei Fecioare grelele situații individuale, pentru ca, arătându-le Fiului ei, să obțină de la el ușurarea și schimbarea lor. Dar îi prezentăm, de asemenea, situațiile sociale și criza internațională cu aspectele ei îngrijorătoare de mizerie, lipsa locurilor de muncă, lipsa locuințelor, cursa înarmărilor, încălcarea drepturilor umane, stări sau pericole de conflict, parțial sau total. Toate acestea vrem în final să le punem în fața "ochilor ei milostivi", repetând încă o dată cu credință și speranță vechea antifonă: "Sfântă Maică a lui Dumnezeu, nu disprețui rugile celor care sunt greu încercați, ci scapă-ne mereu de toate încercările, o, Fecioară preamărită și binecuvântată".

Maria preasfântă, mama noastră și regină, este aceea care, întorcându-se către Fiul ei, spune: "Nu mai au vin", dar și aceea care îl laudă pe Dumnezeu Tatăl, pentru că: "I-a dat jos de pe tronuri pe cei puternici, i-a înălțat pe cei smeriți; i-a umplut de bunuri pe cei flămânzi, i-a trimis cu mâinile goale pe cei bogați". Grija ei maternă se interesează de aspectele personale și sociale ale vieții oamenilor de pe pământ.

În fața Preasfintei Treimi, eu încredințez sfintei Fecioare Maria ceea ce am prezentat în această scrisoare, invitându-i pe toți să reflecteze și să se angajeze activ în promovarea dezvoltării adevărate a popoarelor, cum afirmă în mod eficace rugăciunea de la sfânta Liturghie omonimă:

O, Dumnezeule, care ai dăruit tuturor popoarelor un singur început și vrei să-i reunești într-o singură familie, fă ca oamenii să se recunoască drept frați și să promoveze în solidaritate dezvoltarea oricărui popor, ca... să se respecte drepturile oricărei persoane și comunitatea umană să cunoască un timp de egalitate și de pace [98].

-  Dimensiunea mariană a vieții

Dimensiunea mariană a vieții unui ucenic al lui Cristos se exprimă în mod deosebit tocmai printr-o astfel de încredințare filială față de Mama lui Dumnezeu, inițiată prin testamentul făcut de Cristos pe Golgota. Încredințându-se ca un fiu Mariei, creștinul, ca și apostolul Ioan, o primește "întru ale sale" pe mama lui Cristos și o introduce în tot ceea ce constituie viața lui interioară, adică în "eu-l" său uman și creștin: "A luat-o întru ale sale". În acest fel, el încearcă să intre în sfera acelei "iubiri materne" cu care mama Răscumpărătorului "se îngrijește de frații Fiului său", "la nașterea și creșterea cărora ea conlucrează", după măsura darului fiecăruia, prin puterea Duhului lui Cristos. Tot astfel se explică maternitatea în spirit, care a devenit rolul Mariei sub Cruce și în cenacol.

Această legătură filială, această încredințare mamei ca un fiu nu numai că își are începutul în Cristos, dar se poate spune că în final este îndreptată spre el. Se poate spune că Maria continuă să ni se adreseze tuturor cu aceleași cuvinte pe care le-a rostit în Cana Galileii: "Faceți tot ce vă va spune el". Într-adevăr, el, Cristos, este unicul Mijlocitor între Dumnezeu și oameni. El este "calea, adevărul și viața", el este acela pe care Tatăl l-a dăruit lumii, pentru ca omul "să nu piară, ci să aibă viața veșnică". Fecioara din Nazaret este cea dintâi "martoră" a acestei iubiri mântuitoare a Tatălui și pururi și pretutindeni dorește să-i rămână slujitoare smerită. Față de orice creștin, de orice om, Maria este aceea "care a crezut" cea dintâi și prin această credință de mireasă și mamă vrea să acționeze asupra tuturor acelora ce i se încredințează ca fii. Se știe: cu cât mai mult acești fii stăruie într-o astfel de atitudine și înaintează în ea, cu atât Maria îi aduce mai aproape de "nepătrunsele bogății ale lui Cristos". Și, în același timp, ei își dau tot mai bine seama de demnitatea omului în toată plinătatea ei și de semnificația finală a chemării lui, deoarece "Cristos... îl dezvăluie pe deplin omului pe om".

Această dimensiune mariană a vieții creștine este pusă în mod deosebit în lumină în relație cu femeia și cu condiția ei. Într-adevăr, feminitatea se află într-o relație cu totul deosebită cu Mama Răscumpărătorului, subiect ce va putea fi aprofundat cu altă ocazie. Aici doresc numai să arăt că Maria din Nazaret aruncă o lumină asupra femeii ca atare, prin însuși faptul că Dumnezeu, în sublimul eveniment al Întrupării Fiului, s-a bazat pe slujirea liberă și activă a unei femei. Așadar, se poate afirma că femeia, privind la Maria, găsește în ea calea spre o trăire demnă a condiției sale și spre realizarea adevăratei sale dezvoltări. În lumina Mariei, Biserica citește pe chipul oricărei femei reflexul unei frumuseți care oglindește cele mai înalte sentimente de care este capabilă inima omenească: iubirea în totală dăruire de sine, puterea de a face față celor mai mari dureri; fidelitatea fără margini și strădania neobosită; capacitatea de a uni intuiția pătrunzătoare cu vorba de încurajare și întărire [99].

VI. O COMUNITATE ÎN SLUJBA OMULUI

- Ospitalitatea și respectul

Însuflețită și susținută de porunca nouă a iubirii, familia creștină traduce în viață ospitalitatea, respectul și slujirea fiecărui om, consolidând mereu demnitatea persoanei lui și văzând în el un fiu al lui Dumnezeu.

Acest lucru trebuie să se întâmple mai ales în sânul și în folosul perechilor de soți și al familiei, străduindu-se să promoveze zilnic o autentică comunitate de persoane, bazată și alimentată de comuniunea interioară a iubirii. Ulterior, sfera se lărgește mai mult în câmpul vast al comunității ecleziale, în care familia creștină este înglobată, pentru că, grație carității familiei, Biserica poate și trebuie să-și asume o dimensiune mai domestică, adică mai familială, adoptând un stil de raporturi mai umane și mai frățești.

Caritatea trebuie să meargă mai departe de proprii frați în credință, pentru că "orice om este fratele meu". În fiecare om - mai ales dacă este sărac, slab, suferind și nedreptățit - dragostea știe să descopere chipul lui Cristos și un frate pe care să-l iubească și să-i servească.

Pentru ca slujirea omului să fie trăită în familie după spiritul evangheliei, va trebui să se pună în aplicare cu grijă ceea ce Conciliul al II-lea din Vatican cere: "Ca acest exercițiu al carității să fie în afara oricărei suspiciuni și să se manifeste astfel încât să vadă în aproapele chipul lui Dumnezeu, după care a fost creat și pe Cristos Domnul, căruia îi dăruim ceea ce îi dăm celui lipsit".

Familia creștină, în timp ce prin caritate edifică Biserica - se pune în serviciul omului și al lumii, actualizând cu adevărat acea "promovare umană", care este sintetizată astfel de către mesajul sinodului către familii:

O altă obligație a familiei este aceea de a forma oameni pentru iubire și de a practica iubirea în toate raporturile pe care le au cu alții, astfel încât familia să nu se închidă în ea însăși, ci să rămână deschisă comunității, fiind animată de sensul dreptății și de grija față de alții, precum și de datoria propriei responsabilități față de întreaga societate [100].

-  Separările forțate și situația imigranților

Situația în care se găsesc imigranții este de cele mai multe ori paradoxală: fiind obligați să ia decizii curajoase pentru binele familiei pe care o au sau doresc să o formeze, ei sunt, de fapt, privați de posibilitatea de a atinge aspirațiile lor legitime.

Având misiunea de a transmite valorile vieții și ale iubirii, familia care emigrează întâmpină dificultăți în a trăi propria vocație tocmai din cauza exodului migrator, ce o lovește în diferite moduri.

Alături de reîntregirile familiale, continuă să supraviețuiască, ba, mai mult, se înmulțesc sistemele care permanentizează separarea forțată a soților. Muncitorii, nu doar cei stagionali sau cei fără acte în regulă, sunt constrânși să rămână departe pentru mai multe luni sau mai mulți ani de soțiile lor, care trebuie, în consecință, să-și asume roluri pe care nu sunt obișnuite să le îndeplinească. În felul acesta, soții sunt condamnați să trăiască departe unul de altul, ceea ce face și mai traumatică experiența emigrării. De cele mai multe ori, emigrarea comportă separarea părinților de copii, constrânși să se socializeze fără chipul părinților și educați de comportamentul persoanelor în vârstă, care nu sunt întotdeauna capabile să ajute generațiile tinere să se orienteze spre viitor.

Dar și în cazul familiei imigrante, reîntregită după mai mulți ani de separare, caracterul provizoriu al permisului de ședere sau de muncă influențează deseori situația familială a mii de muncitori, făcând ca oricare dintre proiectele lor să fie nesigur, inclusiv cel al școlarizării copiilor, care necesită prin sine o anumită stabilitate pentru o perioadă mai lungă de timp.

De altfel, nu doar caracterul provizoriu al locului de muncă amenință stabilitatea familiilor emigrate. Deseori, față de ele se asistă la unele discriminări care se manifestă în condițiile casei unde locuiesc, situate în sectoarele dărâmate ale metropolelor sau în refuzarea participării lor la nivel socio-politic sau în excluderea femeii emigrate. Acceptarea muncilor grele refuzate de populația băștinașă deseori comportă ture și prelungiri ale programului de muncă ce îngreunează mult creșterea sănătoasă și armonioasă a nucleului familial.

Toate acestea pot face ca familia imigranților să nu se deschidă către societatea ce-i găzduiește și să refuze asumarea responsabilităților în afara măruntelor interese private. După ce trece de greutățile inițiale, cum ar fi problema subzistenței, familia imigrată este tentată să caute doar valorile materialiste și consumiste și să neglijeze alegerile necesare din punct de vedere cultural și spiritual.

În ce privește apoi educația copiilor, familia imigrată este deseori lipsită de posibilitatea de a transmite limba și cultura maternă: părinții imigrați devin astfel martori pasivi ai unei școli și ai unei societăți care impun copiilor lor modele și valori non integrate cu valorile familiale. Iar lucrul acesta dă naștere unui conflict care, uneori, se termină fie printr-o totală și amară capitulare a părinților, fie printr-o totală separare a copiilor, ce și-au însușit o cultură diferită, impermeabilă la valorile părintești. Dar și mai dramatice sunt condițiile de viață ale familiilor exilate în lagărele de refugiați, unde este imposibilă proiectarea viitorului pentru toți membrii familiei, pentru că aceștia sunt complet la îndemâna disponibilității altuia.

Așa sunt, de exemplu, unitatea atât a cuplului, cât și a nucleului familial, ca și armonia integrării reciproce a soților din punct de vedere moral, afectiv și armonia rodniciei lor în iubire; această armonie implică creșterea ordonată a tuturor membrilor familiei, pentru formarea de personalități sigure din punct de vedere individual și angajate din punct de vedere social și care, în același timp, necesită o amplă solidaritate și disponibilitate la sacrificiu.

În această privință, credința dă o lumină și o putere care înalță profund și dezvoltă în perfecțiune valorile sădite în instituția familială, definită de Conciliul al II-lea din Vatican ca "Biserica domestică". Aceste valori impun datorii precise acelora care au obligația de a favoriza binele comun pentru cei ce vor să răspundă la exigențele adânci pe care creatorul le-a sădit în inima omului.

Biserica reafirmă cu insistență că, pentru un stat de drept, tutelarea familiei și, în special, a familiei imigranților și refugiaților, care sunt împovărate de ulterioare dificultăți, constituie un proiect prioritar inderogabil. Statul trebuie să fie garantul parității legislative în tratarea familiilor și, în consecință, trebuie să tuteleze familia imigrantă și refugiată cu toate drepturile ei fundamentale, evitând orice formă de discriminare în sfera muncii, locuinței, sănătății, educației și culturii [101].

-  Familia și "ecologia umană"

Prima structură fundamentală pentru "ecologia umană" este familia, în sânul căreia omul primește cele dintâi noțiuni hotărâtoare despre adevăr și despre bine, învață ce înseamnă a iubi și a fi iubit și, prin urmare, ce înseamnă în mod concret a fi o persoană. Ne gândim aici la familia întemeiată prin căsătorie, în care dăruirea de sine reciprocă dintre bărbat și femeie creează un mediu de viață în care copilul poate să se nască, să-și dezvolte capacitățile, să devină conștient de demnitatea sa și să se pregătească să facă față destinului său unic și de neînlocuit. Dimpotrivă, se întâmplă adesea ca omul să se descurajeze de la împlinirea condițiilor autentice ale reproducției umane și ajunge să se considere pe sine și propria-i viață ca pe un ansamblu de senzații de experimentat, și nu ca pe o lucrare de îndeplinit. De aici se naște o lipsă de libertate care îl face să renunțe la datoria de a se lega în stabilitate cu o altă persoană și de a zămisli copii, sau care îl face să-i considere pe aceștia ca pe unul dintre numeroasele "lucruri" pe care poți să le ai sau să nu le ai, după plac, și care intră în concurență cu alte posibilități.

Trebuie să ne întoarcem la considerarea familiei drept sanctuarul vieții. Într-adevăr, ea este sacră: e locul în care viața, darul lui Dumnezeu, poate fi primită așa cum se cuvine și apărată de numeroasele atacuri la care e expusă, locul unde ea se poate dezvolta conform exigențelor unei creșteri umane autentice. Împotriva a ceea ce se numește cultura morții, familia constituie locul culturii vieții.

În acest domeniu, ingeniozitatea omului pare a se orienta mai degrabă spre limitarea, suprimarea sau anularea izvoarelor vieții, recurgând chiar și la avort, din nefericire, foarte răspândit în lume, decât spre apărarea și lărgirea posibilităților vieții însăși. În enciclica Sollicitudo rei socialis, au fost denunțate campaniile sistematice împotriva natalității care, pe baza unei concepții false asupra problemei demografice și într-un climat de "totală lipsă de respect pentru libertatea de decizie a persoanelor interesate", le supun adeseori "unor presiuni intolerabile... pentru a le determina să se supună acestei noi forme de oprimare". Este vorba de politici care își extind, cu ajutorul noilor tehnici, raza de acțiune, ajungând, ca într-un "război chimic", să otrăvească viața a milioane de ființe umane lipsite de apărare.

Aceste critici se adresează mai puțin unui sistem economic, cât unui sistem etic și cultural. Într-adevăr, economia nu este decât un aspect și o dimensiune în complexitatea activității umane. Dacă e absolutizată, dacă producerea și consumul de mărfuri ajung să ocupe centrul vieții sociale și devin singura valoare a societății, nesupuse nici unei alte valori, cauza trebuie căutată nu numai și nu atât în sistemul economic, cât în faptul că întregul sistem socio-cultural, ignorând dimensiunea etică și religioasă, a slăbit și a ajuns să se reducă la producerea de bunuri și de servicii.

Se pot rezuma toate acestea repetând afirmația că libertatea economică nu este decât un element al libertății umane. Când ea se face autonomă, când omul este considerat mai degrabă ca un producător sau un consumator de bunuri decât ca un subiect care produce și consumă pentru a trăi, atunci ea își pierde relația corectă cu persoana umană și, până la urmă, o alienează și o oprimă [102].

Note

[66] Ioan Paul al II-lea, Familiaris consortio, 28.

[67] Ioan Paul al II-lea, Familiaris consortio, 29.

[68] Ioan Paul al II-lea, Familiaris consortio, 30.

[69] Ioan Paul al II-lea, Familiaris consortio, 32.

[70] Ioan Paul al II-lea, Mesaj la Conferința internațională despre populație (prima parte), 7 iunie 1984.

[71] Ioan Paul al II-lea, Mesaj la Conferința internațională despre populație (a doua parte), 7 iunie 1984.

[72] Ioan Paul al II-lea, Mesaj la Conferința internațională despre populație (a treia parte), 7 iunie 1984.

[73] Ioan Paul al II-lea, Familiaris consortio, 36.

[74] Ioan Paul al II-lea, Familiaris consortio, 37.

[75] Ioan Paul al II-lea, Discurs la întâlnirea cu familiile din Foggia, 24 mai 1987.

[76] Ioan Paul al II-lea, Discurs către tinerii din Santiago, 2 aprilie 1987.

[77] Ioan Paul al II-lea, Omilie la sfânta Liturghie dedicată familiei în sanctuarul Sameiro a Braga, Portugalia, 15 mai 1982.

[78] Ioan Paul al II-lea, Discurs despre procesul educativ adresat episcopilor englezi, 29 februarie 1988.

[79] Ioan Paul al II-lea, Scrisoare către familii, 16.

[80] Ioan Paul al II-lea, Familiaris consortio, 42 și 43.

[81] Ioan Paul al II-lea, Familiaris consortio, 44.

[82] Ioan Paul al II-lea, Discurs către participanții la "Colocviul" organizat de Institutul Pontifical "Utriusque iuris", Roma, 26 aprilie 1986.

[83] Ioan Paul al II-lea, Îndemnul apostolic Christifideles laici (30 decembrie 1988), 40.

[84] Ioan Paul al II-lea, Discurs către membrii "Movimento per la vita", Roma, 25 ianuarie 1986.

[85] Ioan Paul al II-lea, Discurs către participanții la congresul despre "Il diritto alla vita e l'Europa", Roma, 18 decembrie 1987.

[86] Ioan Paul al II-lea, Scrisoare către familii, 17.

[87] Ioan Paul al II-lea, Familiaris consortio, 49.

[88] Ioan Paul al II-lea, Familiaris consortio, 52.

[89] Ioan Paul al II-lea, Omilie la sfânta Liturghie pentru familii, Cebj (Filipine), 19 februarie 1981.

[90] Ioan Paul al II-lea, Discurs adresat episcopilor din Germania, Roma, 23 ianuarie 1988.

[91] Ioan Paul al II-lea, Scrisoare apostolică adresată tinerilor, 31 martie 1985.

[92] Ioan Paul al II-lea, Evangelium vitae, 92-93.

[93] Ioan Paul al II-lea, Scrisoare către familii, 23.

[94] Ioan Paul al II-lea, Familiaris consortio, 59.

[95] Ioan Paul al II-lea, Familiaris consortio, 60.

[96] Ioan Paul al II-lea, Discurs către Comitetul Central pentru Anul Marian, Roma, 1 februarie 1988.

[97] Ioan Paul ii, Angelus, Roma, 7 februarie 1988.

[98] Ioan Paul al II-lea, Concluzia scrisorii enciclice Sollicitudo rei socialis, 30 decembrie 1987.

[99] Ioan Paul al II-lea, Scrisoarea enciclică Redemptoris Mater (25 martie 1987), Editura Arhiepiscopia Romano-Catolică, București 1992, 45-46.

[100] Ioan Paul al II-lea, Familiaris consortio, 64.

[101] Ioan Paul al II-lea, Mesaj pentru "Ziua mondială a migranților", Roma, 15 August 1986.

[102] Ioan Paul al II-lea, Scrisoarea enciclică Centesimus annus (1991), 39.


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire