FAMILIA 

Familia creștină, încotro?
achizitionare: 14.07.2003; sursa: Editura Sapientia

CUPRINS

EDITORIAL

PS PETRU GHERGHEL
Familia creștină și căsătoria
Ținând cont de schimbările survenite în ultimii ani în viața familiilor creștine din Dieceza de Iași, schimbări cauzate în principal de sărăcia mijloacelor de întreținere a familiei, episcopul Petru Gherghel susține că familiile trebuie sprijinite mai mult, atât material (Statul), cât și spiritual (Biserica). Din cauza problemelor sociale, spirituale, economice și politice, astăzi se pierde din vedere grija față de unitatea familiei și față de indisolubilitatea căsătoriei, de aceea, este necesară promovarea unei mentalități și a unui comportament "pro christian family".

COMUNICĂRI

ANTON BUDĂU (+)
Imaginea biblică a familiei
Studiul susține că imaginea familiei în România a fost deteriorată de interpretările reducționiste despre om și despre familie, pe care le propaga regimul comunist bazat pe ideologia marxist-leninistă. Pentru o înțelegere corectă a familiei, trebuie să apelăm la izvorul inepuizabil pe care îl reprezintă Sfânta Scriptură. De aici aflăm faptul că familia este creată de Dumnezeu (nu de om), că familia înseamnă viață împărtășită altora (copii, frați, surori etc.), că fiii trebuie să-și respecte părinții, că viața este un dar sacru și trebuie acceptată ca atare, că modelul relațiilor din interiorul familiei este familia sfântă din Nazaret, că iubirea dintre soți își află modelul exemplar în iubirea dintre Cristos și Biserică. În concluzie, articolul pledează pentru respectarea planului divin cu privire la familie.

MIHAI PATRAȘCU
Desfacerea legăturii matrimoniale în legislația civilă și canonică
a imperiului bizantin din secolele VI - X

Studiul scoate în evidență evoluția istorică a concepției despre indisolubilitate și a principiului de desfacere a legăturii matrimoniale, precum și a diferitelor cauze de divorț care se întâlnesc în secolele VI-X, atât în legislația statală bizantină, cât și în disciplina canonică orientală. Tratarea acestor probleme se face în două momente: 1) analiza conceptului roman de căsătorie în secolele IV-V și 2) analiza influenței gândirii creștine asupra dreptului bizantin. Caracterul lucrării este istorico-juridic.

ROBERT LAZU
Sexualitate și procreare.
Eseul analizează raportul dintre sexualitate și procreare văzut din perspectiva credinței creștine transmise de magisteriul Bisericii Catolice. Destinatarii acestei conferințe sunt creștinii din Biserica de Răsărit și din Biserica de Apus, care nesocotesc învățătura Bisericii asupra acestui subiect. Ideea călăuzitoare este următoarea: sexualitatea nu este un mijloc egocentric de a dobândi o plăcere, ci un aspect al vieții umane, care implică cel mai înalt grad de responsabilitate, fiind legată indisolubil de exigența nașterii și creșterii pruncilor în cadrul familiei.

ALOIS BIȘOC
Identitatea teologică și spirituală a familiei
în magisteriul papei Paul al VI-lea

Studiul analizează ontologia divino-umană a familiei din învățătura papei Paul al VI-lea, adică ce este familia în planul inițial al lui Dumnezeu, cum a fost sfințită de către Cristos, esența sa de "Biserică familială". De asemenea, sunt subliniate îndemnurile și hotărârile acestui Suveran Pontif cu referire la actualizarea și promovarea identității familiei. Paul al VI-lea este profund convins că idealul familiei creștine este posibil, dar trebuie promovat printr-o pastorație bine concepută și organizată.

WILHELM DANCĂ
Familia ca formă de rezistență la ideologii.
Introducere în operele de tinerețe ale papei Ioan Paul al II-lea

Învățătura papei Ioan Paul al II-lea despre rolul de neînlocuit al familiei în creșterea și formarea omului adevărat, care este omul educat, are rădăcini în activitatea sa pastorală desfășurată în Biserica poloneză de sub regimul totalitar comunist, precum și în lucrările sale literare și filozofice publicate înainte de a fi ales ca episcop al Romei. Lecția despre familie învățată de Karol Wojtyla în Polonia cuprinde capitole interesante și fascinante; două dintre ele interesează studiul de față: 1) activitatea preotului catolic (celib) în mijlocul și în favoarea familiilor se bazează pe evanghelie și pe experiența mijlocită cu problemele acestora și 2) familia unită se hrănește din iubire responsabilă și deschisă transmiterii vieții. Studiul susține că înțelegerea corectă a învățăturii papei Ioan Paul al II-lea despre familie trebuie să valorifice deopotrivă doctrina și gesturile sale concrete prin care acest papă curajos își manifestă iubirea față de familia umană.

WILHELM DANCĂ (coord.)
"Familia creștină" în magisteriul papei Ioan Paul al II-lea.
Antologie de texte magisteriale

Papa Ioan Paul al II-lea a vorbit despre familie în foarte multe împrejurări - pastorația familiei fiind una dintre coordonatele fundamentale ale pontificatului său. S-a ales structura îndemnului apostolic Familiaris consortio (1981) ca bază de orientare în selectarea celor mai semnificative din magisteriul Sfântului Părinte în legătură cu tema familiei, pe care s-a clădit un edificiu de învățătură rânduit în patru părți principale: familia astăzi, lumini și umbre; planul lui Dumnezeu despre căsătorie și familie; datoriile familiei creștine, persoanele și rolul lor; slujirea vieții. În aceste texte selectate se găsesc principii de înțelegere și de rezolvare a problemelor pe care familiile le găsesc în drumul lor de viață. Antologia de față se adresează tinerilor, cateheților, preoților care îi pregătesc pe tineri la căsătorie și, într-un chip deosebit, familiilor formate sau care au nevoie de formare umană și spirituală.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire