FAMILIA 

Familia creștină, încotro?
achizitionare: 14.07.2003; sursa: Editura Sapientia

Partea a IV-a: Slujirea viețiiCuprinsPartea a II-a: Planul lui Dumnezeu despre căsătorie și familie

"FAMILIA CREȘTINĂ" ÎN MAGISTERIUL PAPEI IOAN PAUL AL II-LEA
Antologie de texte și traducere de pr. conf. dr. Wilhelm Dancă

PARTEA A TREIA

DATORIILE FAMILIEI CREȘTINE:
PERSOANELE ȘI ROLUL LOR

- "Familie, fii ceea ce ești!"

În planul lui Dumnezeu creator și mântuitor, familia descoperă nu numai "identitatea" sa, ceea ce "este", dar și "misiunea" sa, adică ceea ce poate și trebuie "să facă". Misiunile pe care familia este chemată de Dumnezeu să le dezvolte în istorie decurg din însăși ființa ei și sunt reprezentate prin dezvoltarea dinamică și esențială. Orice familie descoperă și află în ea însăși strigătul neîncetat care definește demnitatea și responsabilitatea ei: familie, "fii" ceea ce "ești"!

Întoarcerea la "începutul" gestului creator al lui Dumnezeu este, așadar, o necesitate pentru familie, dacă vrea să se cunoască și să se împlinească după adevărul intim nu doar al ființei sale, ci și al modului său de a acționa în istorie. În conformitate cu planul divin, familia este constituită ca o "comunitate intimă de viață și iubire" și, ca atare, are misiunea de a deveni mereu mai mult ceea ce este, adică o comunitate de viață și iubire, într-o astfel de tensiune, așa cum este cerută de orice realitate creată și mântuită, încât își va afla împlinirea în împărăția lui Dumnezeu. În acea perspectivă apoi, care ajunge la baza realităților, trebuie spus că esența și obligațiile familiei sunt definite, în cele din urmă, de dragoste. Pentru aceasta, familia primește misiunea de a păstra, a descoperi și de a comunica dragostea; ca reflex viu și reală participare la iubirea lui Dumnezeu pentru omenire și a iubirii lui Cristos Domnul pentru Biserică, mireasa sa.

Orice obligație deosebită a familiei este expresia și înfăptuirea concretă a acestei misiuni fundamentale. Este necesar, deci, să pătrundem mai adânc în bogățiile deosebite ale misiunii familiei și să sondăm conținutul multiplu și unitar al acestei misiuni [27].

I. FORMAREA UNEI COMUNITĂȚI DE PERSOANE

- Iubirea, începutul și forța comuniunii

Familia, întemeiată și însuflețită de iubire, este o comunitate de persoane: soții, părinții, copiii, rudele. Prima obligație a familiei este de a trăi cu fidelitate realitatea comuniunii prin asumarea rolului constant de a dezvolta o autentică comunitate de persoane.

Principiul interior, forța permanentă și țelul ultim al acestei obligații este iubirea: așa cum, fără iubire, familia nu este o comunitate de persoane, la fel, fără iubire, familia nu poate trăi, nu poate crește și nu se poate desăvârși ca o comunitate de persoane. Ceea ce am scris în enciclica Redemptor hominis își află aplicarea naturală și privilegiată tocmai în familia ca atare: "Omul nu poate trăi fără iubire. Rămâne pentru sine o ființă de neînțeles, viața lui este lipsită de sens, dacă nu este scoasă în relief de iubire, dacă nu se întâlnește cu iubirea, dacă nu o trăiește și nu și-o însușește, dacă nu ia parte vie la iubire".

Iubirea dintre bărbat și femeie în căsătorie și, în formă derivată și amplificată, între membrii aceleiași familii - între părinți și copii, între frați și surori, între rude - este însuflețită și împinsă neîncetat, pas cu pas, de un dinamism interior care duce familia la o comuniune, mereu mai profundă și mai intensă, fundamentul și sufletul comunității conjugale și familiale [28].

-  Unitatea indivizibilă a comuniunii conjugale

Prima comuniune este aceea care se creează și se dezvoltă între soți: bazați pe forța legăturii de iubire conjugală, bărbatul și femeia "nu mai sunt doi, ci un singur trup", și sunt chemați să crească mereu în comuniunea lor prin fidelitatea zilnică față de jurământul matrimonial de totală dăruire reciprocă.

Această comuniune conjugală își are rădăcinile în caracterul natural de complementaritate dintre bărbat și femeie și se hrănește cu voința personală a celor doi soți de a duce la îndeplinire întregul program de viață, ceea ce au și ceea ce sunt: de aceea, o asemenea comuniune este rodul și semnul unei exigențe adânc umane. Dar Dumnezeu își asumă, în Cristos Domnul, această exigență umană, o întărește, o purifică și o ridică, ducând-o la desăvârșire prin sacramentul căsătoriei, în care Duhul Sfânt, revărsat în celebrarea sacramentală, le oferă soților creștini darul unei comuniuni cu totul speciale, care face din Biserică trupul mistic indivizibil al lui Cristos Domnul.

Darul Duhului Sfânt este poruncă de viață pentru soții creștini și, în același timp, impuls stimulator pentru ca în fiecare zi să progreseze spre o unire reciprocă, mereu mai bogată, la toate nivelurile - unirea trupurilor, a caracterelor, a inimilor, a minții și a voinței, a sufletelor - dezvăluind în felul acesta Bisericii și lumii comuniunea nouă de iubire, dăruită de harul lui Cristos [29].

-  O comuniune indisolubilă

Comuniunea conjugală se caracterizează nu doar prin unitate, ci și prin indisolubilitatea sa: "Această unire intimă, ca dăruire reciprocă a două persoane și pentru binele copiilor, necesită deplina fidelitate a soților și pretinde o unitate indisolubilă".

În fața tuturor acelora care susțin că în zilele noastre e dificil sau de-a dreptul imposibil a te uni cu o persoană pentru toată viața, precum și în fața tuturor acelora ce se lasă călăuziți de ideologii ce nu acceptă indisolubilitatea căsătoriei și care iau în râs obligațiile soților de a păstra fidelitatea conjugală, Biserica are datoria fundamentală de a reafirma cu tărie - așa cum au făcut-o și părinții la sinod - învățătura despre caracterul indisolubil al căsătoriei. E necesar să li se reamintească vestea cea bună a caracterului definitiv al acelei iubiri conjugale care își are baza și puterea în Isus Cristos.

Înrădăcinată în dăruirea personală și totală a soților și pretinsă de binele fiilor, indisolubilitatea căsătoriei își are adevărul său ultim în planul pe care Dumnezeu l-a manifestat în revelația sa: el vrea și dăruiește indisolubilitatea matrimonială ca rod, semn și exigență a iubirii fidele în mod absolut, pe care o are Dumnezeu pentru om și pe care Domnul Isus o trăiește față de Biserica sa.

Cristos reînnoiește planul de la început pe care Creatorul l-a înscris în inima bărbatului și a femeii, iar în celebrarea sacramentului Căsătoriei, le dă "inimă nouă". În felul acesta, soții pot învinge "duritatea inimii", dar, mai ales, pot împărți împreună iubirea deplină și definitivă a lui Cristos, noua și veșnica alianță, făcută trup. Așa cum Cristos Domnul este "martorul fidel", este acel "da" al promisiunilor lui Dumnezeu și, deci, înfăptuirea supremă a fidelității necondiționate cu care Dumnezeu iubește poporul său, tot așa, soții creștini sunt chemați să participe în mod real la indisolubilitatea irevocabilă care îl leagă pe Cristos de Biserică, mireasa sa, pe care el o iubește până la sfârșit.

Darul sacramental al Căsătoriei este, în același timp, vocație și poruncă pentru soții creștini, ca ei să rămână mereu fideli unul față de altul, împotriva tuturor încercărilor și greutăților, în generoasă supunere la sfânta voință a lui Dumnezeu: "Ceea ce Dumnezeu a unit, omul să nu despartă!"

Una dintre obligațiile cele mai prețioase și urgente ale familiilor creștine din zilele noastre este trăirea valorii inestimabile a indisolubilității și fidelității matrimoniale. Pentru aceasta, împreună cu toții confrații care au luat parte la lucrările sinodului episcopilor, laud și încurajez toate acele numeroase familii care, cu toate că au greutăți mari, păstrează și dezvoltă binele indisolubilității: împlinesc în felul acesta, într-un mod umil și curajos, misiunea încredințată lor de a fi în lume un "semn", un semn mic și prețios, uneori supus la ispite, dar întotdeauna reînnoit, al fidelității neobosite cu care Dumnezeu și Isus Cristos îi iubesc pe toți și pe fiecare dintre oameni. E de datoria noastră să recunoaștem valoarea mărturisirii faptice pe care o dau și acei soți care, cu toate că au fost părăsiți de partener, cu puterea credinței și a speranței creștine, s-au abținut de a trece la o altă unire: și aceștia dau mărturie autentică despre fidelitatea de care lumea de astăzi are atâta nevoie. Pentru aceasta, trebuie încurajați și ajutați de păstorii și credincioșii Bisericii[30].

-  Familia: comunitate și comuniune de persoane

Familia a fost considerată întotdeauna ca expresia primară și fundamentală a naturii sociale a omului. În substanță, această concepție nu s-a schimbat, nici măcar astăzi. Dar în zilele noastre se preferă să se reliefeze ceea ce în familie - care constituie cea mai mică comunitate de bază - vine din aportul personal al bărbatului și al femeii. Familia este, într-adevăr, o comunitate de persoane, pentru care adevăratul mod de a exista și de a trăi împreună este comuniunea, communio personarum. Și aici, rămânând neatinsă transcendența absolută a Creatorului față de creatură, reiese referința exemplară la dumnezeiescul "Noi". Numai persoanele sunt capabile să existe "în comuniune". Familia se naște din comuniunea conjugală, pe care Conciliul al II-lea din Vatican o califică drept "legământ", în care bărbatul și femeia "se dăruiesc și se primesc unul pe altul" (...)

Am menționat două concepte învecinate, dar nu identice: conceptul de "comuniune" și cel de "comunitate". "Comuniunea" privește relația personală între "eu" și "tu". "Comunitatea", dimpotrivă, depășește această schemă în direcția unei "societăți", a unui "noi". Familia, comunitate de persoane, este, deci, prima "societate" umană. Ea se naște în clipa când se realizează legământul căsătoriei, care îi deschide pe soți spre o împărtășire durabilă de iubire și de viață și se completează din plin și într-un mod specific prin venirea pe lume a copiilor: "comuniunea" soților face să existe "comunitatea" familială. "Comunitatea" familială este intim impregnată de ceea ce constituie esența proprie a "comuniunii". Poate exista oare, pe plan uman, o altă "comuniune" comparabilă cu aceea care se stabilește între o mamă și copilul ei, pe care l-a purtat mai întâi în sânul ei, apoi l-a adus pe lume?

În familia astfel constituită se manifestă o nouă unitate în care se împlinește pe deplin relația "de comuniune" a părinților. Experiența arată că această împlinire este și o datorie, și o provocare. Datoria îi obligă pe soți și pune în acțiune legământul lor originar. Copiii cărora le-au dat naștere ar trebui - în aceasta constă provocarea - să consolideze acest legământ, îmbogățind și aprofundând comuniunea conjugală dintre tată și mamă. Dacă acest lucru nu se întâmplă, trebuie să ne întrebăm dacă egoismul, care se ascunde chiar și în dragostea dintre bărbat și femeie din cauza înclinației omenești spre rău, nu este mai tare decât această iubire. Soții trebuie să-și dea bine seama de acest lucru. De la început ei trebuie să-și întoarcă inimile și gândurile spre Dumnezeu "de la care își trage numele orice paternitate", astfel încât paternitatea și maternitatea lor să ia din acest izvor puterea de a se reînnoi continuu în dragoste [31].

-  Comuniunea mai largă a familiei

Comuniunea conjugală formează baza pe care se clădește cea mai largă comuniune a familiei, comuniunea dintre părinți și copii, dintre frați și surori, dintre rude și alte persoane apropiate de familie.

O asemenea comuniune se bazează pe legăturile naturale ale trupului și ale sângelui și se dezvoltă până la desăvârșirea propriu-zis umană, prin procesul de începere și maturizare a legăturilor celor mai adânci și mai bogate ale spiritului, anume: iubirea care însuflețește raporturile interpersonale ale diferiților membri ai familiei, constituind forța interioară ce modelează și dă viață comuniunii și comunității familiale.

Familia creștină este chemată apoi să experimenteze o nouă și originală comuniune, care o confirmă și o desăvârșește pe cea naturală și umană. Într-adevăr, harul lui Cristos Isus, "cel dintâi născut dintre mulți frați", este, prin natura și dinamismul său interior, un "har de fraternitate", cum îl numește sfântul Toma de Aquino. Duhul Sfânt, revărsat în celebrarea sacramentelor, este izvorul viu și hrana nesecată a comuniunii supranaturale, îi adună și-i unește pe credincioși cu Cristos și cu toți cei care aparțin Bisericii lui Dumnezeu. O descoperire și actualizare specifică a comuniunii ecleziale o constituie familia creștină, care pentru aceasta poate și trebuie să se numească "Biserica domestică".

Toți membrii familiei, fiecare după darul propriu, au harul și responsabilitatea de a construi, zi de zi, comuniunea persoanelor, făcând din familie "cea mai completă și mai bogată școală de omenitate", ceea ce se traduce în fapte prin grija și dragostea față de cei mici, față de cei bolnavi și bătrâni, prin serviciile reciproce zilnice, prin împărtășirea bunurilor, a bucuriilor și suferințelor.

Momentul fundamental al construirii unei asemenea comuniuni familiare este educația reciprocă dintre părinți și fii, în care fiecare dă și primește. Iubirea, respectul și ascultarea față de părinți constituie contribuția specifică și de neînlocuit a copiilor la formarea unei familii cu adevărat umane și creștine. Pentru a se ajunge la acest lucru, copiii vor fi ajutați, dacă părinți vor folosi autoritatea lor, la care nu se poate renunța, ca o slujire adevărată și proprie; ca pe un serviciu îndreptat spre binele uman și creștin al copiilor; mai ales pentru a-i face să dobândească o libertate cu adevărat responsabilă, precum și dacă părinții vor menține vie conștiința "darului" pe care îl primesc mereu de la copiii lor.

Comuniunea familială poate fi păstrată și desăvârșită numai cu un mare spirit de sacrificiu. Ea cere, într-adevăr, de la toți și de la fiecare în parte, să fie dispuși, prompt și generos, la înțelegere, toleranță, iertare și împăcare. Orice familie știe că egoismul, dezacordul, tensiunile și neînțelegerile rănesc în mod violent și adesea vatămă mortal propria-i comuniune. De aici decurg diferitele forme ale diviziunii în viața familială, dar, în același timp, orice familie este chemată mereu de Dumnezeul păcii să actualizeze plăcuta reînnoire a "împăcării", adică să refacă comuniunea, să regăsească unitatea. Apropierea de sacramentul Spovezii și participarea la masa sfântă a unicului trup al lui Cristos oferă familiei creștine harul și responsabilitatea de a trece peste orice diviziune și de a se îndrepta spre adevărul întreg al comuniunii voite de Dumnezeu, răspunzând la dorința puternică a Domnului ca "toți să fie una" [32].

-  Școala pentru soți și familii

Pentru formarea preoților există o școală care durează șase ani, seminarul. Dar există și un mare sacrament, acela al căsătoriei - așa ne vorbește sfântul Paul în Scrisoarea către Efeseni; totuși, pentru acest sacrament mare lipsesc seminariile. De aceea, m-am gândit cu plăcere: iată o școală pentru familii, pentru soți, și e bine să fie. Astfel, dacă nu a fost posibilă frecventarea unei școli de felul acesta înainte de primirea sacramentului Căsătoriei, e bine să fie frecventată mai târziu această școală, în timpul vieții de căsătorie, de familie, în timpul vieții conjugale. Cu siguranță, astăzi se dă multă atenție pregătirii sacramentale, creștine, umane, etice și pregătirii din punctul de vedere al paternității și maternității responsabile. Astăzi se face pregătire înainte de căsătorie, dar trebuie să revenim mereu asupra ei în timpul vieții conjugale, deoarece, când se străbate un drum, este întotdeauna important să urmărim semnele de circulație. Lucrul acesta este valabil pentru orice fel de călător, deci și pentru această călătorie. Iată, mă gândesc că voi faceți tocmai acest lucru, că sunteți în căutarea unor semne ale chemării voastre, de soți, de părinți, pe parcursul acestui drum în sacramentul Căsătoriei. Vă doresc să rămâneți statornici pe această cale, în această școală, în acest seminar și să vă bucurați de roadele lor: maturizarea spirituală, iubirea responsabilă mai profundă, mai pătrunsă de lumina și de harul Domnului, iubirea mai rodnică în sens spiritual, care înseamnă mai puternică în sens educativ. Această datorie principală a soților, și anume educarea fiilor care să crească spiritual până la maturitatea lor deplină, este obiectul urării mele ce v-o fac acum în lumina misterului sărbătorii Nașterii Domnului, care este și taina familiei [33].

-  Comunitate de iubire și viață

Doresc acum să mă opresc la câteva observații cu privire la iubirea conjugală și familială.

Se cunoaște importanța acestei teme și cât de des, din păcate, societatea noastră se îndepărtează de principiile și valorile fundamentale care ar trebui să călăuzească, în acest sector, acțiunea umană. Este necesar ca toți credincioșii să se angajeze într-o lucrare mereu reînnoită de convingere a conștiințelor, atât prin exemplu, cât și prin cuvânt. Este necesar să se scoată mereu în evidență valorile indispensabile, fără de care viața încetează să mai fie demnă de om și societatea este în pericol chiar în ce privește rădăcinile ei.

Sărbătoarea de astăzi a sfântului Iosif este, într-un mod special, sărbătoarea familiei creștine. Și, urmând un obicei popular stabilit, este și "sărbătoarea tatălui". Lucrul acesta se înțelege de la sine, fiindcă sfântul Iosif e un model minunat pentru tații din lumea întreagă.

Dar astăzi nu e doar sărbătoarea taților, este și sărbătoarea mamelor, a fiilor, a bunicilor, a bunicelor, cu relațiile lor reciproce și necesare de afecțiune, de respect și de stimă. Este sărbătoarea legăturilor și a sentimentelor familiale, cu caracterul lor natural atât de adânc și de spontan și cu înalta lor semnificație etică, civilă și religioasă. Într-adevăr, sărbătoarea familiei este în mod strâns și sărbătoarea vieții umane, care în familie apare, este păzită, ocrotită, îngrijită, formată, îndreptată spre maturitate și spre intrarea sa responsabilă în Biserică și societate.

De aceea, familia trebuie să fie prima școală de iubire și solidaritate. Prima școală a tuturor virtuților umane și creștine. Așadar, responsabilitatea părinților este mare! Familia este o comunitate de iubire, unde fiecare membru se simte înțeles, acceptat și iubit și caută să-i înțeleagă, să-i accepte și să-i iubească pe alții.

Familia este o comunitate de viață, este deschisă către viață. În consecință, în ea nu doar că se exclude tot ceea ce ofensează apariția și dezvoltarea vieții umane în sens fizic, ci se evită și actele care o degradează sub aspect moral, cum ar fi umilirile, lipsurile de respect, neglijențele, mai ales în raport cu membrii în vârstă, bolnavi sau mai puțin înzestrați.

Iubirea și viața care înfloresc în familie nu trebuie să se închidă la domeniul limitat al familiei înseși, ci trebuie să se răspândească în alegeri concrete de slujire eclezială, civică, socială: familia este deschisă slujirii [34].

-  Rolul familiei în societate și în Biserică

Voi căutați un sprijin pentru inimile și conștiințele voastre. Voi căutați un sprijin pentru familiile voastre. Vreți ca ele să fie stabile, să nu se dezmembreze, să formeze acele focare vii de iubire, în preajma cărora omul se poate încălzi în fiecare zi. Rămânând statornici în legătura sacramentală a căsătoriei, vreți să transmiteți viața fiilor voștri și, împreună cu viața umană, educația creștină. Fiecare dintre voi, dragi părinți, vede bine această mare responsabilitate, care e legată de demnitatea de tată și de mamă. Știți că de ea ține mântuirea voastră și mântuirea fiilor voștri. Cum îmi îndeplinesc eu rolul de tată? Ce fel de mamă sunt eu? Iată întrebările pe care vi le puneți de atâtea ori. Vă bucurați, și eu împreună cu dumneavoastră, de orice bine care se manifestă printre voi, în familiile voastre, în fiii voștri; mă bucur împreună cu voi de succesele lor școlare, de creșterea conștiințelor lor tinere. Vreți ca ei să devină cu adevărat "oameni". Dar lucrul acesta depinde în mare parte de ceea ce ei primesc în casa părintească. În această lucrare nimeni nu vă poate înlocui. Societatea, națiunea, Biserica se construiesc pe temelia fundamentelor ce le puneți voi.

Mă uit la acești copii ai voștri, la tinerii parohiei voastre. Sunt prezenți aici într-un număr atât de mare. Această parohie este tânără, cu adevărat întinerită. Copiii, tinerii, câte speranțe au ei în viață! Și câtă speranță avem noi în ei!

De aceea, este necesar să ne sprijinim cu putere toată viața noastră și, înainte de toate, viața de familie, pe Isus Cristos. Pentru că el, care "s-a făcut cauză de mântuire veșnică pentru toți", ne arată în fiecare zi căile acestei mântuiri. Prin cuvânt și prin exemplu, ne învață cum trebuie să trăim. Ne arată care este sensul adânc și ultim al vieții umane.

Dacă omul este sigur de acest sens al vieții, atunci toate problemele, chiar și cele obișnuite și zilnice, se rezolvă în acord cu acest sens. În cazul acesta, viața crește simultan atât în plan uman, cât și divin[35].

-  Valorile fundamentale ale familiei

Duminica din octava Nașterii Domnului, adică duminica de astăzi, unește, în liturgie, memoria solemnă a Sfintei Familii a lui Isus, Maria și Iosif. Nașterea unui copil, întotdeauna, este începutul unei familiei. Nașterea lui Isus la Betleem este începutul acestei familii unice și excepționale în istoria omenirii; în această familie a venit în lume, a crescut și a fost educat Fiul lui Dumnezeu, conceput și născut din Mama-Fecioară și, în același timp, încredințat, încă de la început, grijii în mod autentic paterne a lui Iosif, lemnarul din Nazaret, care în fața legii ebraice a fost soț al Mariei, iar în fața Duhului Sfânt a fost soțul ei demn și cel care s-a îngrijit, cu adevărat în mod părintesc, de taina maternă a Miresei sale.

Familia din Nazaret, pe care Biserica, mai ales în liturgia de astăzi, o pune în fața ochilor tuturor familiilor, constituie în mod efectiv acel punct culminant de referință pentru sfințenia oricărei familii umane. Istoria acestei familii este descrisă în paginile Evangheliei într-un mod foarte concis. Știm ceva doar despre câteva evenimente din viața ei. Totuși, ceea ce aflăm este suficient pentru a putea implica momentele fundamentale ale oricărei vieți de familie și pentru a face să apară acea dimensiune la care sunt chemați toți oamenii ce trăiesc viața de familie: tați, mame, părinți, fii. Evanghelia ne arată, cu mare claritate, profilul educativ al familiei: "S-a întors la Nazaret și le era supus lor". Din partea copiilor și din partea tinerei generații este necesară această "supunere", ascultare, promptitudine în a accepta exemplele mature de conduită umană în familie. Și Isus era, în felul acesta, "supus". Iar prin această "supunere", prin această promptitudine a copilului de a accepta exemplele comportamentului uman, părinții trebuie să-și măsoare toată conduita lor. Acesta este punctul în mod special delicat al responsabilității lor de părinți, al responsabilității lor față de om, de acest micuț și apoi de om în creștere, care le este încredințat lor de către Dumnezeu. Trebuie să țină cont apoi și de ceea ce s-a întâmplat în familia de la Nazaret, când Isus avea doisprezece ani, adică ei îl educă pe fiul propriu nu doar pentru ei, ci pentru el, pentru obligațiile ce va trebui să și le asume mai târziu. Isus, la doisprezece ani, i-a răspuns Mariei și lui Iosif: "Nu știați că trebuie să mă îngrijesc de lucrurile Tatălui meu?"

Cele mai adânci probleme umane sunt legate de familie. Ea constituie comunitatea primordială, fundamentală și de neînlocuit pentru om. "Familia a primit de la Dumnezeu această misiune de a fi celula primordială și vitală a societății", afirmă Conciliul al II-lea din Vatican. Despre lucrul acesta, și Biserica vrea să dea o mărturie specială în timpul octavei Nașterii Domnului, prin sărbătoarea Sfintei Familii. Vrea să amintească faptul că de familie sunt legate valorile fundamentale care, dacă nu sunt respectate, provoacă daune incalculabile de natură morală. Deseori, perspectivele de ordin material și punctul de vedere "economico-social" au precedență în raport cu principiile moralității creștine și chiar umane. În cazul acesta, nu este suficient doar să ne plângem. Trebuie să apărăm aceste valori fundamentale cu tenacitate și energie, pentru că încălcarea lor provoacă pagube incalculabile pentru societate și, în ultimă analiză, pentru om. Experiența mai multor națiuni în istoria omenirii, ca și experiența noastră de astăzi, poate servi ca argument pentru a reafirma acest adevăr dureros, și anume că, în sfera fundamentală a existenței umane în care familia are un rol decisiv, este ușor să distrugi valorile esențiale, însă e foarte greu să le refaci.

Despre ce valori este vorba? Dacă ar trebui să răspundem cum se cuvine la această întrebare, ar trebui să arătăm toată ierarhia și ansamblul de valori care se definesc și se condiționează reciproc. Însă, căutând o exprimare mai concisă, spunem că aici este vorba de două valori fundamentale care fac parte în mod obligatoriu din ceea ce noi numim "iubirea conjugală". Prima dintre ele este valoarea persoanei ce se exprimă în fidelitatea absolută și reciprocă până la moarte: fidelitatea soțului față de soție și a soției față de soț. Consecința acestei afirmații cu privire la valoarea persoanei, care se exprimă în relația reciprocă dintre soț și soție, trebuie să fie și respectarea valorii personale a vieții celei noi, adică a copilului, din primul moment al conceperii sale.

Biserica nu poate să renunțe niciodată la obligația de a păzi aceste două valori fundamentale, care sunt legate de vocația familiei. Paza acestora a fost încredințată Bisericii lui Cristos, în așa fel încât nu există nici un dubiu. În același timp, evidența - înțeleasă omenește - acestor valori face în așa fel încât Biserica, apărându-le, se vede pe sine ca purtătoare de cuvânt a demnității autentice a omului: a binelui persoanei, familiei, națiunilor. Deși îi respectăm pe toți aceia care gândesc în mod diferit, e foarte greu să spunem că, din punct de vedere obiectiv și imparțial, se comportă în conformitate cu demnitatea adevărat umană cel ce trădează fidelitatea matrimonială sau cine permite să se nimicească și să se distrugă viața concepută în sânul matern. În consecință, nu se poate admite faptul că programele ce sugerează, ușurează și admit un asemenea comportament ar sluji binele obiectiv al omului, binele moral și ar face viața umană cu adevărat mai umană, cu adevărat mai demnă de om, că ar sluji la construirea unei societăți mai bune[36].

-  Familia, punct de sprijin pentru Biserică

În celebrarea euharistică se reînnoiește darul inefabil al iubirii lui Cristos și se actualizează, aici și acum, în formă sacramentală, sacrificiul unic al noului legământ, cununia lui Cristos cu Biserica sa, prezentată de sfântul Paul ca izvor inepuizabil ce hrănește iubirea conjugală a creștinilor. Grijile voastre legitime față de fii, bucuriile, greutățile și renunțările pe care le implică viața împreună și, în general, toată viața de familie, găsesc în Euharistie un izvor de lumină.

De fapt, misterul iubirii nupțiale a lui Cristos pătrunde mereu mai mult în orice persoană care primește cu stăruință sacramentul Euharistiei. Între voi, soților, și Cristos există deja comuniunea de iubire indisolubilă prin intermediul sacramentului Căsătoriei, cu care a fost însemnată familia voastră pentru a deveni celula fundamentală a societății umane și creștine. Celebrarea euharistică, "izvor și culme a întregii vieți creștine", vă ajută să creșteți în iubirea lui Cristos, încorporându-vă mereu mai mult în legământul său intim și vă dă puterea de a continua să refaceți iubirea și viața nouă pentru mântuirea lumii.

Iubirea față de familie trebuie să pună în valoare pe fiecare dintre membrii ei, nu atât pentru ceea ce are, cât, mai ales, pentru ceea ce este și ceea ce face. În felul acesta, dintr-o asemenea iubire, în mod eminent personală și comunitară, ia naștere, la rândul ei, conștiința propriei demnități a fiecărei persoane.

Această experiență, care se intensifică în familie în măsura în care se întărește iubirea reciprocă și generoasă, devine și un punct de pornire pentru a recunoaște și respecta demnitatea altora și, din aceeași cauză, pentru a practica alte atitudini și virtuți ce îl fac pe om capabil să construiască o societate solidară și fraternă. Astfel, familia devine "cea mai completă și mai bogată școală de omenitate" (Familiaris consortio, 21) și, în felul acesta, "este cu adevărat fundamentul societății" (GS 52).

Acum dați-mi voie să repet textul frumos al rugăciunii pe care tinerii soți Tobia și Sara au înălțat-o către Domnul chiar în ziua cununiei lor și pe care tocmai am ascultat-o: "Dumnezeul părinților noștri... Tu ești cel ce l-ai făcut pe Adam și i-ai dat-o ca ajutor și sprijin pe Eva, femeia lui. Și acum, nu din pornirea simțurilor o iau pe sora mea care e de față, ci pentru a întemeia o familie în care numele tău să fie binecuvântat pentru totdeauna" (Tob 8,5-8).

Aceasta este rugăciunea adevărată a soților: o rugăciune impregnată de prezența divină, care este angajare de a arăta chemarea omului și a femeii la căsătorie și de a construi viața familială.

O rugăciune asemănătoare ar trebui să însoțească viața noastră întreagă, pentru că, așa cum zice psalmul responsorial pe care l-am cântat, "dacă Domnul nu construiește casa, în zadar se trudesc zidarii" (Ps 126,1).

Tocmai acesta este obiectivul vostru: să construiți casa ca o familie a comunității umane, care este baza și celula societății întregi. Dar și "Biserica își găsește astfel leagănul său în familia născută din sacrament" (Familiaris consortio, 15). Însă e vorba de o casă și de o familie adevărată, unde locuiește iubirea reciprocă a soților și a fiilor. În felul acesta, casa voastră va fi și "locuința lui Dumnezeu cu oamenii", Biserica domestică (LG 11).

Am venit printre voi în calitate de pelerin și păstor, pentru a le adresa din nou familiilor din Chile acest apel puternic: "Familie, «fii» ceea ce «ești»!" (Familiaris consortio, 17). Familie, descoperă faptul că identitatea ta este aceea de a fi "comunitate intimă de viață și iubire", având "misiunea de a păzi, revela și comunica iubirea, ca oglindire vie și participare reală la iubirea lui Dumnezeu față de omenire și la iubirea lui Cristos Domnul față de Biserică, mireasa lui" (Familiaris consortio, 17). Am venit să vă spun că familia este punctul de sprijin de care Biserica are nevoie astăzi, și în Chile, pentru deschide lumea către Dumnezeu și pentru a-i restitui speranța ce pare să fi dispărut din ochii ei. În familia creștină, se arată clar că "Biserica este inima omenirii" (Dominum et vivificantem, 67), din moment ce "viitorul lumii și al Bisericii trece prin familie" (Familiaris consortio, 75) și se modelează în ea. Spunea bine sfântul Augustin, când vorbea despre familie: familia este "pepiniera orașului" sau a societății.

Este adevărat faptul că problemele cu care se confruntă această instituție fundamentală sunt numeroase. Unele sunt urgente și foarte delicate, deoarece ambientul vostru cultural și social necesită o aplicare hotărâtă a doctrinei creștine despre căsătorie. În legătură cu acest aspect, să nu uitați că punctul de referință trebuie să fie mereu adevărul revelat așa cum îl mărturisește Biserica și îl propune magisteriul ei.

"Nimeni nu poate zidi iubirea decât numai în adevăr. Acest principiu este valabil atât pentru viața fiecărei familii, cât și pentru viața și lucrarea păstorilor ce intenționează să slujească în mod real familia... Datoriile familiei creștine, a cărei natură este iubirea, nu se pot realiza decât trăind în întregime adevărul... Adevărul deschide calea către sfințenie și către dreptate" (Omilia finală către părinții de la sinod, 2 noiembrie 1980). În legătură cu acest adevăr, Biserica se prezintă ca garant, conștientă fiind că este vorba despre un serviciu fundamental adus familiei și societății înseși.

Trebuie să descoperim în această învățătură a Bisericii ceva mai mult decât niște norme exterioare, pentru că în ea este cuprins planul tainic al lui Dumnezeu cu privire la soți, chemați fiind să fie colaboratori la iubirea sa creatoare, străbătând în același timp un drum de sfințire personală, de mărturie și de evanghelizare pentru binele lumii.

Conciliul al II-lea din Vatican a definit familia drept cea mai bogată "școală de omenitate". Familia este locul cel mai sensibil în care toți putem pune termometrul ce ne arată care sunt valorile și contravalorile ce însuflețesc sau corodează societatea unei țări oarecare.

În acest context, se înțelege mai bine faptul că "familiile, fie în parte, fie împreună cu altele, pot și trebuie să se consacre numeroaselor opere de slujire socială, în special în favoarea săracilor" (Familiaris consortio, 44). De aceea, așa cum spuneam în îndemnul apostolic Familiaris consortio, "datoria socială a familiilor este invitată să se exprime și în forma «intervenției politice»: familiile, cu alte cuvinte, trebuie să fie cele dintâi care să vegheze dacă legile și instituțiile statului nu numai că nu ofensează, ci susțin și apără în mod pozitiv drepturile și obligațiile familiei. În sensul acesta, familiile trebuie să crească în conștiința că sunt «protagoniste» ale așa-zisei «politici familiale» și să-și asume responsabilitatea de a schimba societatea".

Iată un alt motiv pentru ca familia să ia act de faptul că este chemată să salveze și să cultive speranța prin iubire, să formeze oameni în această iubire, în așa fel încât să fie deschisă către comunitatea socială și mișcată de un simț al dreptății și respectului față de alții.

Dragi soți și soții din Chile, misiunea voastră în societate și în Biserică este sublimă. De aceea, trebuie să fiți creatori de case de oameni, de familii unite prin iubire și formate în credință. Nu vă lăsați invadați de cancerul contagios al divorțului care ruinează familia, sterilizează iubirea și distruge acțiunea educativă a părinților creștini. Nu despărțiți ceea ce Dumnezeu a unit.

În unirea conjugală, iubirea trebuie să fie naturală, adică "în întregime umană, totală, exclusivă și rodnică" (Humanae vitae, 9 și 11). Într-o lume în care deseori vedem o iubire falsificată și alterată în mii de feluri, Biserica este de părere că una dintre cele mai importante și urgente datorii pentru mântuirea lumii este "să dea mărturie despre valoarea inestimabilă a indisolubilității și a fidelității matrimoniale" (Familiaris consortio, 20). Iubirea trebuie unită în mod intim cu viața, orientată către viață. De aceea, familia este "comunitatea intimă de viață și iubire" (GS 48; Familiaris consortio, 17). Când iubirea conjugală este autentică, se construiește având ca model iubirea lui Cristos, care "a iubit până la sfârșit".

În fața unei "mentalități contrare vieții" (Familiaris consortio, 30), care vrea să o calce în picioare chiar de la începuturile sale în sânul matern, voi, soților și soțiilor creștini, promovați mereu viața, apărați-o împotriva oricărei amenințări, respectați-o și faceți să fie respectată în orice moment. Numai de la acest respect al vieții în intimitatea familială se va putea trece la construirea unei societăți inspirate din iubire și bazată pe dreptate și pe pace între toate popoarele [37].

-  Familia în centrul binelui comun

Familia lui Isus, Maria și Iosif, este sfântă, îndeosebi datorită sfințeniei aceluia pentru care ea a fost formată ca familie umană, dar în ea recunoaștem și elementele specifice atâtor altor familii.

Într-adevăr, această familie este săracă, așa cum ni se spune în Evanghelie, fie în momentul nașterii Fiului lui Dumnezeu, fie în timpul exilului în Egipt la care a fost constrânsă, fie la Nazaret, unde trăiește modest din munca mâinilor proprii.

În Isus, Maria și Iosif este admirabil exemplul de solidaritate umană și de comuniune cu toate celelalte familii, ca și cel de integrare în contextul uman mai lărgit, care este societatea. La acest model divin trebuie să se raporteze oricare familie umană și să trăiască împreună cu ea ca să-și rezolve problemele grele ale vieții conjugale și familiale. Astfel de probleme, adânci și vii, necesită să fie abordate printr-o acțiune solidară și responsabilă.

Ca la Nazaret, tot la fel în oricare familie, Dumnezeu se face prezent și se integrează în istoria umană. De fapt, familia, care este unirea bărbatului și a femeii, este prin natura sa îndreptată spre procrearea de oameni noi, care trebuie însoțiți în existență printr-o atentă lucrare de educație pentru creșterea lor fizică, dar, mai ales, cea spirituală și morală. De aceea, familia este locul privilegiat și sanctuarul unde se dezvoltă toată istoria grandioasă și intimă a fiecărei persoane umane irepetabile. Așadar, familiei îi revin datorii fundamentale, care, dacă sunt practicate în mod generos, îi îmbogățesc în largă măsură pe principalii responsabili ai familiei, făcând din ei cooperatorii cei mai direcți ai lui Dumnezeu în formarea de oameni noi.

Iată de ce familia este de neînlocuit și, ca atare, trebuie apărată cu toată puterea. Trebuie depuse toate eforturile pentru ca familia să nu fie înlocuită. Lucrul acesta se impune nu atât pentru binele "privat" al oricărei persoane, ci și pentru binele comun al oricărei societăți, națiuni sau stat. Familia este așezată în centrul binelui comun cu dimensiunile sale diferite, tocmai pentru că în ea se concepe și se naște omul. Trebuie depuse toate eforturile pentru ca această ființă umană, încă de la început, din momentul nașterii sale, să fie voită, așteptată, trăită ca o valoare specială, unică și irepetabilă. Ea trebuie să simtă că este importantă, utilă, îndrăgită și de mare valoare, chiar dacă este invalidă sau cu handicap; dacă este așa, atunci ar trebui să fie și mai îndrăgită.

Aceasta este învățătura care izvorăște din misterul întrupării.

O ultimă idee vreau să o propun meditației dumneavoastră, pornind de la greutatea suferită - tulburătoare în gradul cel mai ridicat pentru o mamă - de către Maria când nu poate să ofere un acoperiș nou-născutului. În multe femei, marele eveniment tainic al maternității poate să aducă cu sine motive de suferință, de îndoială și de ispită. Acel "da" generos pe care femeia trebuie să-l spună în fața vieții care i-a înmugurit în sân - un "da" însoțit deseori de frica de multe greutăți - comportă mereu un act interior de încredere în Dumnezeu și de încredere în omul nou care trebuie să se nască. În spiritul unei fraternități a iubirii și solidarității, niciodată nu trebuie să o lăsăm singură, îndeosebi dacă este ezitantă și suspicioasă, pe femeia ce se pregătește să aducă la lumină un om nou care va fi, pentru fiecare dintre noi, un frate nou. Trebuie să încercăm să-i oferim orice ajutor necesar în situația ei: trebuie să o susținem și să-i oferim curaj și speranță [38].

-  Familia, punct de referință

Într-o lume în care se pare că scade funcția principală a multor instituții și calitatea vieții îndeosebi urbane se deteriorează într-un ritm impresionant, familia poate și trebuie să devină un loc de seninătate autentică și de creștere armonioasă; dar lucrul acesta nu trebuie să conducă la izolare în forme de orgolioasă autosuficiență, ci să ofere lumii o mărturie luminoasă despre faptul că este posibilă recuperarea și promovarea integrală a omului, dacă aceasta are ca punct de pornire și de referință vitalitatea sănătoasă a celulei primordiale din țesutul civil și eclezial.

Așadar, este necesar ca familia creștină să se schimbe mereu într-o comunitate de iubire, astfel încât, prin fidelitate și înțelegere, să permită depășirea încercărilor inevitabile care provin din grijile zilnice; într-o comunitate de viață, pentru a da naștere și a cultiva cu bucurie noi și prețioase existențe umane după chipul lui Dumnezeu; într-o comunitate de har, care să facă în mod constant din Domnul Isus Cristos centrul propriu de gravitație și punctul de sprijin, pentru a umple de rod obligațiile fiecăruia și a se întări mereu în drumul de fiecare zi [39].

II. IMAGINEA ȘI OBLIGAȚIILE FEMEII

- Demnitate și responsabilitate egală

Despre femeie trebuie scoase în relief, mai ales, demnitatea și responsabilitatea egală cu bărbatul: această egalitate are o formă specială de realizare în dăruirea reciprocă de sine celuilalt și în dăruirea celor doi soți copiilor, dăruire proprie căsătoriei și familiei. Ceea ce rațiunea umană vede și recunoaște, cuvântul lui Dumnezeu revelează în mod deplin: istoria mântuirii este, într-adevăr, o mărturie continuă și luminoasă despre demnitatea femeii.

Creându-l pe om "bărbat și femeie", Dumnezeu dă demnitate personală, în mod egal, bărbatului și femeii, înzestrându-i cu drepturi și responsabilități proprii persoanei umane. Dumnezeu a prezentat apoi în cel mai înalt grad posibil demnitatea femeii, luând el însuși trup omenesc din Fecioara Maria, pe care Biserica o cinstește ca pe Mama lui Dumnezeu, numind-o noua Evă și propunând-o ca model al femeii răscumpărate. Respectul delicat pe care Isus Cristos l-a avut față de femeile pe care le-a chemat la urmarea și prietenia sa, apariția lui în dimineața Paștelui unei femei, înainte de a se arăta apostolilor, și misiunea dată femeilor de a duce această veste bună a învierii, sunt tot atâtea semne care confirmă stima specială a lui Isus Cristos față de femeie. Sfântul apostol Paul va zice mai târziu: "Voi toți sunteți fiii lui Dumnezeu prin credința în Isus Cristos... Nu mai există nici evreu, nici grec... nu mai există nici sclavi, nici om liber... nu mai există nici bărbat, nici femeie... pentru că voi toți sunteți una în Isus Cristos" [40].

-  Rolul femeii în societate

Fără a intra în tratarea amplelor și complexelor aspecte ale raportului femeie-societate, dar limitându-mă numai la unele aspecte esențiale, nu se poate să nu se observe cum, în câmpul cel mai specific familiei, tradiția social-culturală cea mai amplă și mai răspândită a voit să rezerve femeii numai obligația de a fi soție și mamă, fără a-i rezerva îndatoriri adecvate politic, care, în general, sunt rezervate bărbatului.

Fără îndoială că egala demnitate și responsabilitate a bărbatului și a femeii justifică pe deplin accesul femeii la îndatoririle publice. Pe de altă parte, promovarea femeii cere să fie recunoscute valoarea și obligațiile ei ca soție și mamă, în comparație cu restul îndatoririlor politice sau celelalte profesiuni. De altfel, aceste îndatoriri și profesiuni trebuie voite și integrate între ele, dacă voim să ajungem la adevărata și deplina emancipare umană, socială și culturală a femeii.

Lucrul acesta va fi cu atât mai ușor dacă, așa cum a asigurat sinodul episcopilor, noua "teologie a muncii" va scoate în lumină și va adânci semnificația muncii în viața creștină; dacă va determina legătura fundamentală care există între muncă și familie și, prin urmare, se va arăta semnificația originală și de neînlocuit a muncii în casă și a educației copiilor. De aceea, Biserica poate și trebuie să ajute societatea actuală, cerând fără încetare ca toți să recunoască și să cinstească valoarea de neînlocuit a muncii femeii în casă. Lucrul acesta are o deosebită importanță în opera educativă, pentru că se elimină însăși rădăcina discriminării posibile dintre diferitele munci și profesiuni, fiind clar că toți, în orice sector s-ar angaja, se implică cu drepturi și responsabilități egale. În felul acesta, va apărea cea mai splendidă icoană a lui Dumnezeu în bărbat și femeie.

Dacă trebuie să se recunoască și femeilor dreptul de acces la funcții publice așa cum au bărbații, societatea trebuie să se restructureze în așa fel încât soțiile și mamele să nu fie constrânse a lucra în afara casei și ca familiile lor să poată trăi și să se poată dezvolta cu demnitate; mai mult, femeile să se poată dedica total propriei familii.

Mai mult încă, trebuie depășită mentalitatea că onoarea femeii derivă mai mult din munca externă pe care o profesează, decât din activitatea familială. Acest lucru cere ca oamenii să stimeze și să iubească cu adevărat femeia, cu tot respectul cerut de demnitatea ei personală, și ca societatea să creeze și să dezvolte condiții apte pentru munca din căsnicie.

Biserica, respectând diferitele vocații ale bărbatului și femeii, trebuie să promoveze, în măsura posibilităților, egalitatea în drepturi a femeii și a bărbatului, și aceasta pentru binele tuturor: al familiei, al societății și al Bisericii.

Dar este evident că toate acestea înseamnă pentru femeie nu renunțarea la feminitatea ei, nici imitarea caracteristicilor bărbatului, ci plinătatea adevăratei sale omenități feminine, care trebuie să se exprime în felul ei de a lucra atât în familie, cât și în afara ei, fără a uita, de altfel, că sub acest aspect există multe obiceiuri și culturi [41].

-  Ofense aduse demnității femeii

Din păcate, mesajul creștin despre demnitatea femeii este contrazis de acea mentalitate persistentă care consideră ființa umană nu ca o persoană, ci ca pe un obiect comercial de vânzare-cumpărare, pus în serviciul exclusiv și egoist al plăcerii, iar prima victimă a acestei mentalități este femeia.

Această mentalitate aduce roade foarte amare: disprețul bărbatului și al femeii, sclavia, oprimarea celor slabi, pornografia, prostituția, mai ales atunci când este organizată, și toate celelalte discriminări care se întâlnesc în câmpul educației, al profesiunilor, al retribuirii muncii etc.

Mai mult, chiar și astăzi, în mare parte, în societatea noastră persistă multe forme de discriminare înjositoare care lovesc și ofensează grav unele categorii de femei, cum ar fi, de exemplu: femeile fără copii, văduvele, femeile despărțite, femeile divorțate și femeile necăsătorite care au copii.

Acestea și alte forme de discriminare au fost deplânse de părinții sinodali cu toată forța posibilă, cerând ca toți să intensifice acțiunea pastorală specifică vieții lor, cu multă vigoare și intensitate, pentru ca aceste forme să fie înfrânte și să se ajungă la deplina stimă a chipului lui Dumnezeu, care strălucește în toate ființele umane, fără excluderea niciuneia[42].

-  Reevaluarea datoriilor materne

Faptul că locul de muncă este separat de casă constituie o problemă pentru un bărbat, dar mai ales pentru o femeie.

Nu se poate judeca a priori dacă situația de îndepărtare de casă și de familie timp de multe ori pe zi provoacă mai mult daune decât avantaje din punctul de vedere al binelui comunității familiale și, în special, al educației fiilor; totuși, aceasta este o problemă care, atât la nivel individual, cât și la nivel social, trebuie să fie analizată și rezolvată cu un mare simț de responsabilitate. În cazul acesta, intră în joc, de fapt, acea ierarhie fundamentală de valori și de datorii, care este unită în mod strâns cu binele omului. Dacă, așadar, este just principiul conform căruia, "înainte de toate, nu omul pentru muncă, ci munca pentru om", această axiomă umanistă trebuie să fie valabilă în chip special, când este vorba de munca profesională a femeilor.

Într-adevăr, experiența ne învață că femeia, mai ales, este inima comunității familiale. Ea este aceea care dă viață, ea este aceea care educă înaintea altora, evident, susținută de către soț și împărtășind sistematic cu el toate datoriile în educație ale părinților. Totuși, se știe că organismul uman încetează să trăiască atunci când lipsește lucrarea inimii. Analogia este destul de transparentă. Nu poate să lipsească din familie aceea care este inima ei.

Oare lucrul acesta vrea să spună că femeia nu ar trebui să aibă un serviciu? Învățătura socială a Bisericii cere, înainte de toate, să fie valorificat în întregime ca muncă tot ceea ce femeia face în casă, întreaga ei activitate de mamă și educatoare. Această muncă este importantă. Această muncă importantă nu poate fi disprețuită social, trebuie să fie constant revalorificată, dacă societatea nu vrea să acționeze în defavoarea ei.

Iar la rândul ei, munca profesională a femeilor trebuie să fie tratată peste tot și mereu având în vedere ceea ce izvorăște din chemarea femeii de a fi soție și mamă în familie.

Această chemare - în chip esențial unită cu darul divin al maternității - se exprimă și în misiunea de mireasă și de mamă, prin transmiterea adevărurilor credinței și a valorilor etice. Se spune pe bună dreptate că femeia veghează asupra locuinței domestice, că este protectoarea ei. Ea este, înainte de toate, dătătoare de viață. Dând viață copilului, femeia-mamă participă la misterul vieții. Dumnezeu este dătătorul oricărei vieți și tot ceea ce trăiește este supus grijii paterne a lui Dumnezeu. De aceea, copilul care trăiește în sânul mamei sale trăiește, în același timp, și în Dumnezeu. Aproape de Dumnezeu, mama găsește harul iubirii și puterea spirituală pentru a ocroti ca o mamă viața concepută și viața care e în creștere.

Acestea sunt adevăruri veșnice și fundamentale și, în același timp, mereu noi și încontinuu expuse unei încercări dure. Văzute în planul credinței și al eticii catolice, ele devin muncă ce trebuie realizată și datorie, impuse părinților creștini de sacramentul Botezului. O femeie-mamă, la fel ca și un bărbat-tată, care cer botezul pentru copilul lor, își asumă conștient oboseala de a-l educa în credință. Cu toată iubirea și responsabilitatea pentru o nouă ființă umană, veghează cu grijă, pentru ca răul să nu corupă mintea și inima lui. Cu toate puterile se angajează ca el să se dezvolte complet din punct de vedere fizic și spiritual și, mai ales, îl conduc pe fiul lor la maturitatea vieții creștine, la plinătatea omenității.

Această misiune naturală a femeii-mame este deseori pusă sub semnul întrebării de pozițiile ce subliniază îndeosebi drepturile sociale ale femeii. Uneori se consideră munca ei profesională ca un fel de promovare socială, iar consacrarea totală problemelor familiei și educației fiilor este văzută ca o renunțare la dezvoltarea propriei personalități, un fel de înapoiere.

Este adevărat faptul că egalitatea în demnitate și responsabilitate a bărbatului și a femeii justifică în întregime accesul femeii la funcțiile publice.

Totuși, promovarea adevărată a femeii cere din partea societății o recunoaștere specială a rolurilor materne și familiale, deoarece ele sunt o valoare superioară în raport cu toate celelalte funcții și profesii publice. Aceste funcții și profesii, de altfel, ar trebui să se integreze reciproc, dacă vrem ca dezvoltarea societății să fie autentică și în întregime umană. Îndeosebi ar trebui respectată legătura ce există între muncă și familie și "semnificația original și de neînlocuit a muncii casnice și a educației fiilor" (Familiaris consortio, 23). Dreptul de acces la diferite funcții publice - acordat femeii la fel ca și bărbatului - impune, în același timp, societății datoria de a interveni în vederea unei dezvoltări a structurilor de muncă și a condițiilor de viață, în așa fel încât soțiile și mamele să nu fie constrânse să muncească în afara casei și munca în casă să asigure familiei dezvoltarea ei completă (cf. Ibidem).

Copiii au o nevoie specială de îngrijirea maternă pentru a se putea dezvolta ca persoane responsabile, mature din punct de vedere religios și moral și echilibrate din punct de vedere psihic. Binele familiei este atât de mare încât cere cu urgență de la societatea de astăzi, în toate părțile lumii și de la cei care susțin necesitatea ca ea să desfășoare o muncă retribuită în afara casei, să reevalueze datoriile materne în sectorul promovării sociale a femeii [43].

-  Femeile care au recurs la avort

Un gând special aș vrea să vi-l rezerv vouă, femei care ați recurs la avort. Biserica știe câte condiționări pot să fi influențat asupra hotărârii voastre și nu se îndoiește că în multe cazuri a fost vorba de o hotărâre plină de suferință, poate dramatică. Probabil că rana din sufletul vostru nu s-a închis încă. În realitate, ceea ce s-a întâmplat a fost și rămâne profund nedrept. Dar nu vă lăsați copleșite de descurajare și nu abandonați speranța. Să știți să înțelegeți, mai degrabă, ceea ce s-a petrecut și să-l interpretați în adevărul său. Dacă încă nu ați făcut-o, deschideți-vă cu umilință și încredere față de căință: Părintele a toată îndurarea vă așteaptă pentru a vă oferi iertarea și pacea sa în sacramentul Împăcării. Vă veți da seama că nimic nu e pierdut și veți putea cere iertare și copilului vostru, care acum trăiește în Domnul. Ajutate de sfatul și apropierea unor persoane prietene și competente, veți putea fi, prin mărturia voastră izvorâtă din suferință, printre apărătorii cei mai elocvenți ai dreptului tuturor la viață. Prin angajarea voastră pentru viață, încununată eventual de nașterea unor noi copii și realizată prin primirea și atenția față de cel care are mai multă nevoie de cineva care să-i fie alături, veți fi făuritoarele unui nou mod de a considera viața omului [44].

-  Nu lăsați ca mama să rămână singură

Familia este așezată în centrul binelui comun în diferitele sale dimensiuni, pentru că în ea se concepe și se naște omul. Trebuie făcut orice se poate, pentru ca această ființă umană, încă de la început, din momentul conceperii sale, să fie voită, așteptată, trăită ca o valoare specială, unică și irepetabilă. Ea trebuie să simtă că e importantă, utilă, îndrăgită și de mare valoare, chiar dacă este invalidă sau cu handicap; tocmai din această cauză trebuie iubită și mai mult.

În noaptea de Crăciun, mama care trebuia să nască (Virgo paritura) nu a găsit un acoperiș pentru sine. Nu a găsit condițiile în care se actualizează în mod normal acel mister mare, divin și, totodată, uman de a aduce la lumină un om.

Dați-mi voie să mă folosesc de logica credinței și de logica unui umanism coerent. Faptul despre care vorbesc este un strigăt puternic, este o provocare permanentă pentru fiecare în parte și pentru toți, în mod deosebit poate în timpurile noastre, când de la mama ce așteaptă un copil se cere deseori o mare dovadă de coerență morală. Într-adevăr, ceea ce se definește eufemistic ca "întrerupere a sarcinii" (avort) nu poate fi apreciat cu alte categorii autentic umane, decât cu cele ale legii morale, adică ale conștiinței. În legătură cu aceste lucruri ar putea spune multe, dacă nu spovezile făcute în confesionale, cu siguranță cele din centrele de consultare pentru maternitatea responsabilă.

În consecință, mama care trebuie să nască nu poate fi lăsată singură, cu îndoielile, greutățile, ispitele sale. Trebuie să stăm alături de ea pentru a avea curaj suficient și încredere, pentru a nu-și îngreuna conștiința, pentru a nu fi distrusă legătura cea mai fundamentală a respectului unui om față de un alt om. De fapt, legătura este în așa fel că începe în momentul conceperii, de aceea, toți trebuie, într-un fel, să fim alături de orice mamă ce trebuie să nască și trebuie să-i oferim orice ajutor posibil.

Să privim la Maria: Virgo paritura (Fecioara care trebuie să nască). Să privim noi, Biserica, noi, bărbații, și să căutăm să înțelegem mai bine care este responsabilitatea ce o implică Nașterea Domnului față de fiecare om ce trebuie să se nască pe pământ [45].

-  Locul femeii în societatea modernă

Tema de studiu pe care ați ales-o răspunde într-un anumit sens la o invitație deja prezentă în mesajul pe care Conciliul al II-lea din Vatican a adresat-o femeilor: "Vine ceasul - se spune în acel apel important - ceasul a venit, când chemarea femeii se împlinește în întregime, ceasul în care femeia exercită în societate o influență, o iradiere, o putere necunoscută până în prezent... iluminate de spiritul evanghelic, femeile pot să facă foarte mult pentru a ajuta omenirea să nu decadă".

Astăzi putem verifica în ce măsură această afirmație este adevărată și ne dăm seama cât e de urgent să găsim căile juste ale unei prezențe adevărate a femeii în structurile operative și decizionale din societatea modernă. Fenomenul complex al mișcării sociale, după cum bine știți, a condus la o revizuire critică a rolurilor tradiționale pe care le au nu doar grupurile sociale, ci și eventualele forme de prezență ale bărbatului și ale femeii în structuri. Tendința de recunoaștere organică a egalității dintre clasele sociale nu poate să nu aibă consecințe și asupra problemei feminine. Este vorba de un proces logic, necesar. Totuși, în mod evident, nu este vorba de chestiuni ce pot fi rezolvate doar prin criteriul unei prezențe cantitative a femeii în structuri. Este vorba, mai curând, de semnificația ce se dorește să se dea participării femeii la viața socială și, mai ales, de atenția prin care se va reuși garantarea valorilor pe care femeia le poartă cu sine.

După cum bine știți, promovarea femeii a trecut dintr-o primă fază care-și propunea să rezolve problema egalității dintre bărbat și femeie, ținând cont de rolurile lor distincte, la a doua fază orientată să afirme cu putere recunoașterea drepturilor civile și culturale ale lumii femeilor pentru a garanta accesul femeii la activitățile de muncă, la inițiativele și responsabilitățile productive. Pentru a atinge acest grad al promovării feminine, au apărut instanțe și metodologii diferite, unele dintre ele nefiind în conformitate cu binele adevărat al femeii. Într-un asemenea context, Biserica a susținut că, în alegerea activității sale, femeia trebuie să fie liberă și că munca sa trebuie să fie structurată în așa fel încât să nu plătească promovarea proprie cu abandonarea specificului ei și în dauna familiei, unde ea are, ca mamă, un rol de neînlocuit.

Acum se întrevede pentru voi a treia fază a dezvoltării chestiunii feminine, faza referitoare la prezența voastră în instituțiile publice. Pe bună dreptate, voi căutați să aflați câtă importanță și cât spațiu trebuie acordate contribuției pozitive a femeii la dezvoltarea întregii comunități umane. Nu este vorba de un conflict de roluri, ci de recunoașterea unei contribuții specifice și necesare. Așadar, femeia egală cu bărbatul în demnitate, liberă omenește vorbind în alegerile care se referă la dezvoltarea personalității proprii, este capabilă totodată să asume responsabilități specifice în angajarea de a căuta, a construi și a garanta binele comun. În privința aceasta, ea e conștientă că are un rol special, datorită valorilor specifice condiției și culturii sale. Ideea de egalitate și de emancipare este continuată astăzi de un proces ce conduce la o participare mai largă și liberă a femeii la responsabilitățile sociale cu caracter de organizare. Va trebui evidențiat bine faptul că femeia are o misiune proprie în sânul structurilor ce reglementează viața publică, pe de o parte, recunoscând că prezența femeii în structura familială, cu întregul context de sentimente, de drepturi, de valori este un fapt la care nu se poate renunța și care nu poate fi înlocuit; pe de alta, introducând într-o modalitate pacifică și echilibrată prezența femeii în structurile ce normează dezvoltarea societății întregi. În felul acesta, chestiunea feminină nu va fi considerată numai ca un aspect sectorial al cercetării cu privire la viitorul societății, ci va fi văzută ca unul dintre termenii esențiali ai unui proces de reușita căruia depinde destinul omenirii.

Prin urmare, vedeți care e rolul vostru în procesul de dezvoltare al vremurilor noastre. Când îmbracă doar o semnificație tehnică și economică, dezvoltarea ascunde în sine un pericol, și anume riscă să devină negativă, închisă și alienantă în raport cu valorile spirituale și morale ale persoanei.

În lumea noastră modernă - spunea predecesorul meu Paul al VI-lea, atât de încântat de minunatele cuceriri ale științei - este nevoie de un efort imens pentru a da inimii omului importanța ce i se cuvine, pentru a dezvolta capacitatea ei de iubire, împărtășire, dăruire, primire, deoarece, dacă ea lipsește, dezvoltarea materială va putea duce către o societate în mod periculos subdezvoltată cât privește calea spiritului.

Vă revine vouă să garantați pentru viitorul nostru acel supliment de omenitate, pentru a spune așa, fără de care lumea ar risca să alunece către un destin mai puțin pozitiv. Așadar, prezența femeii în sectorul public este cerută de ordinea naturală a lucrurilor, este îndeosebi voită datorită valorilor supreme, pe care femeia le poartă și le garantează.

De aceea, vreau să încurajez din toată inima lucrarea pe care o săvârșiți acum, inspirându-vă, ca întotdeauna, din principiile creștine și din magisteriul Bisericii. Așa cum ideile de egalitate, de paritate a drepturilor și demnității femeii s-au născut dintr-un principiu evanghelic și creștin, tot la fel, în lumina creștinismului, se pot evidenția mereu mai bine valoarea și sensul prezenței femeii în viața civilă [46].

-  Femeia și "noul feminism"

În cotitura culturală în favoarea vieții, femeile au un spațiu de gândire și de acțiune unic și, fără îndoială, hotărâtor: lor le revine să se facă promotoare ale unui "nou feminism" care, fără a cădea în ispita modelelor masculinizante, să știe să recunoască și să exprime adevăratul geniu al feminității în toate manifestările vieții sociale, acționând pentru depășirea oricărei forme de discriminare, de violență și de exploatare.

Reluând cuvintele mesajului de încheiere al Conciliului al II-lea din Vatican, adresez și eu femeilor chemarea presantă: "Reconciliați-i pe oameni cu viața!" Voi sunteți chemate să dați mărturie despre simțul de iubire autentică, de dăruire și de primire a celuilalt, care se realizează în mod specific în relația conjugală, dar care trebuie să fie sufletul oricărei alte relații interpersonale. Experiența maternității favorizează la voi o sensibilitate acută pentru alții și, totodată, vă conferă o îndatorire deosebită: "Maternitatea cuprinde o comuniune aparte cu misterul vieții, care se maturizează în sânul femeii (...) Acest mod unic de contact cu noul om aflat în curs de formare creează, la rându-i, o atitudine față de om - nu numai față de propriul copil, ci față de om în general - ce caracterizează profund întreaga personalitate a femeii". Într-adevăr, mama primește și poartă în sine pe un altul, îi dă posibilitatea să crească înlăuntrul ei, îi face loc, respectându-i alteritatea lui. Astfel, femeia percepe și-i învață și pe alții că relațiile umane sunt autentice dacă se deschid față de primirea celeilalte persoane recunoscute și iubite pentru demnitatea care-i derivă din faptul că este persoană, și nu din alți factori, cum ar fi utilitatea, vigoarea, inteligența, frumusețea, sănătatea. Aceasta e contribuția fundamentală pe care Biserica și omenirea o așteaptă de la femei. Și este premisa de neînlocuit pentru o cotitură culturală autentică [47].

-  Mulțumire și apel pentru drepturile femeilor

Mulțumirea adusă Domnului pentru planul său referitor la vocația și misiunea femeii în lume devine și o mulțumire concretă și directă adusă femeilor, fiecărei femei, pentru ceea ce reprezintă ea în viața omenirii.

Mulțumire ție, femeie-mamă, care devii sânul ființei umane în bucuria și în chinul experienței unice, care te face zâmbetul lui Dumnezeu pentru copilul care vine la lumină, te face călăuza primilor săi pași, sprijinul creșterii sale, punctul de referință în drumul vieții care va urma.

Mulțumire ție, femeie-soție, care-ți unești irevocabil destinul tău cu destinul unui bărbat, într-un raport de dăruire reciprocă, în slujirea comuniunii și a vieții.

Mulțumire ție, femeie-fiică și femeie-soră, care porți în nucleul familial și apoi în ansamblul vieții sociale bogățiile sensibilității tale, ale intuiției tale, ale generozității și statorniciei tale.

Mulțumire ție, femeie-muncitoare, angajată în toate domeniile vieții sociale, economice, culturale, artistice și politice, pentru indispensabila contribuție pe care o ai la elaborarea unei culturi capabile să unească rațiunea și sentimentul, la o concepție despre viață mereu deschisă sensului "misterului", la edificarea de structuri economice și politice tot mai bogate ale umanității.

Mulțumire ție, femeie-consacrată, care, după exemplul celei mai mari dintre femei, Mama lui Cristos, Cuvântul întrupat, te deschizi cu docilitate și fidelitate la iubirea de Dumnezeu, ajutând Biserica și întreaga omenire să trăiască în raporturile cu Dumnezeu un răspuns "sponsal", care exprimă în mod minunat comuniunea pe care el vrea s-o stabilească cu creatura sa.

Mulțumire ție, femeie, pentru însuși faptul că ești femeie! Cu percepția care este proprie feminității tale, tu îmbogățești înțelegerea lumii și contribui la adevărul deplin al raporturilor umane (...)

Mulțumirea mea adresată femeilor devine apel îndurerat, ca toți, și în special statele și instituțiile internaționale, să facă tot ceea ce este necesar pentru a restitui femeilor respectul deplin al demnității și rolului lor. În această privință, nu pot să nu-mi manifest admirația față de femeile de bună voință care s-au dedicat apărării demnității condiției femeii prin cucerirea drepturilor fundamentale sociale, economice și politice, și au luat o inițiativă curajoasă în acest sens în niște timpuri în care această angajare a lor era considerată un act de încălcare a legii, un semn de lipsă de feminitate, o manifestare de exhibiționism, și chiar un păcat!

Așa cum scriam în Mesajul pentru Ziua Mondială a Păcii din acest an, privind la acest mare proces de eliberare a femeii, se poate spune că "a fost un drum dificil și complex, și uneori nu lipsit de erori, dar esențialmente pozitiv, chiar dacă nerealizat pe deplin din cauza multor obstacole care, în diferite părți ale lumii, se interpun pentru ca femeia să fie recunoscută, respectată, evaluată în demnitatea ei specială".

Trebuie continuat pe acest drum! Dar sunt convins că secretul parcurgerii mai rapide a drumului spre deplinul respect al identității feminine nu trece numai prin denunțarea, chiar dacă necesară, a discriminărilor și nedreptăților, ci, mai ales, printr-un faptic și luminat plan de promovare, care să privească toate domeniile vieții femeii, începând de la o reînnoită și universală conștientizare a demnității femeii. La recunoașterea ei, în ciuda multiplelor condiționări istorice, ne conduce rațiunea însăși, care percepe legea lui Dumnezeu înscrisă în inima fiecărui om. Însă cuvântul lui Dumnezeu este mai ales acela care ne permite să identificăm clar radicalul fundament antropologic al demnității femeii, indicându-ni-l în planul lui Dumnezeu referitor la omenire [48].

III. ROLUL BĂRBATULUI ÎN FAMILIE

- Soț și tată

În cadrul comuniunii-comunității conjugale și familiale, bărbatul este chemat să trăiască darul și obligația de soț și tată.

El vede în soția sa împlinirea planului lui Dumnezeu: "Nu e bine ca omul să fie singur: am să-i fac un ajutor care să semene cu el", însușindu-și exclamația lui Adam când a văzut-o pe Eva: "Iat-o în sfârșit, pe aceea care este os din oasele mele și trup din trupul meu".

Iubirea conjugală autentică presupune și cere ca bărbatul să aibă un profund respect pentru demnitatea egală a soției sale. Sfântul Ambroziu îi zice bărbatului: "Nu ești stăpânul, ci soțul ei. Nu ți-a fost dată ca sclavă, ci ca soție. Redă-i atențiile pe care ea le are față de tine și fii recunoscător pentru iubirea ei". Bărbatul trebuie să trăiască cu soția sa într-o "formă cu totul specială de prietenie personală". Bărbatul creștin este chemat să dezvolte o iubire nouă, arătând soției sale dragostea delicată și puternică pe care Isus Cristos o are pentru Biserica sa.

Iubirea bărbatului față de soția devenită mamă și față de copiii săi reprezintă pentru el calea naturală pentru înțelegerea și realizarea paternității sale. Mai ales acolo unde condițiile sociale și culturale îl determină ușor pe soț la o anumită nepăsare față de familie, sau la o prezență mai redusă în opera de educație a familiei, este necesară o angajare pentru recuperarea socială a convingerii că locul și obligația lui de tată în familie și pentru familie sunt de o importanță unică și de neînlocuit. Așa cum ne învață experiența, absența tatălui în familie provoacă dezechilibre psihologice și morale și greutăți însemnate în relațiile familiale, așa cum, în circumstanțe opuse, prezența opresivă a tatălui, mai ales acolo unde este actual sistemul "virilismului", adică fenomenul predominării bărbatului în viața de familie, femeia este umilită și se frânează raporturile sănătoase din familie.

Însă redescoperind și trăind pe pământ paternitatea lui Dumnezeu, bărbatul este chemat să garanteze dezvoltarea unitară a tuturor membrilor familiei și-și împlinește această obligație în responsabilitatea generoasă față de viața concepută în sânul femeii, precum și printr-o operă de educație atentă, împreună cu soția sa, muncă ce să nu slăbească niciodată unitatea familiei, ci s-o promoveze cu competență și stabilitate: o mărturie vie a unei vieți creștine mature, care trebuie să-i introducă pe copii, cu cea mai mare eficacitate, în trăirea vie a lui Cristos și a Bisericii [49].

-  Valoarea solidarității

Dragi frați și surori!

Ne întâlnim în solemnitatea Sfântului Iosif, în cursul Anului marian. Tocmai datorită acestei împrejurări, chipul acelui om drept merită o amintire specială unită cu venerația noastră.

În Anul marian, Maica lui Dumnezeu este prezentată tuturor ca aceea care ne "precede în drumul credinței", dând exemplu întregului popor al lui Dumnezeu în peregrinarea sa pământească.

În fața misterului întrupării, nimeni nu a participat atât de direct la credința Mariei ca Iosif. Lucrul acesta este hotărâtor pentru a vedea măreția lui spirituală în fața lui Dumnezeu și a oamenilor. Omul în care Dumnezeu însuși și-a pus atâta încredere - iar el nu a înșelat această încredere - merită mare încredere și din partea oamenilor.

De fapt, el a primit o asemenea încredere. Într-adevăr, Biserica întreagă are o încredere specială în Iosif. Când Biserica se referă la mărturia lui Iosif, se gândește la două domenii ale realității: familia și munca. Două domenii foarte extinse și fundamentale pentru toată existența umană!

Familia și munca sunt spații umane, în interiorul cărora se desfășoară viața noastră întreagă. Ele, văzute împreună, fac trimitere la ideea de comuniune, prietenie, fraternitate. În familie și în muncă, oamenii trebuie într-adevăr să trăiască unul alături de celălalt fără a se ignora, ci căutând constant căi de colaborare sinceră, de slujire reciprocă, de solidaritate.

Aș vrea să vă încurajez pe toți să depășiți cu determinare tentațiile de indiferență reciprocă sau de opoziție sistematică și de teamă generală, care deseori se infiltrează în sectorul muncii și tind să-l transforme în dușman al omului ce lucrează acolo.

Cuvântul Evangheliei ne face să gândim că nu și-ar îndeplini o datorie morală precisă oricine refuză să pună la dispoziția binelui comun, în contextul serviciului pe care îl are, mijloacele inteligenței, resursele tehnice și puterea de care dispune. Cu siguranță este legitim să lucrezi pentru îmbunătățirea situației proprii și a categoriei căreia îi aparții. Totuși, dezvoltarea nu se actualizează doar prin căutarea exasperată a profiturilor. Orice fel de creștere se face prin colaborarea tuturor pentru toți, având mereu în față consecințele pe care revendicările unora le au asupra întregii pături sociale. Astăzi, mai mult ca oricând, oamenii își dau seama că sunt legați de probleme și aspirații comune și înțeleg că trebuie să construiască împreună, prin echilibru, prin participare adevărată, prin onestitate și adevăr, binele care îi privește pe toți împreună.

După cum se știe, pentru a comemora 20 de ani de la enciclica papei Paul al VI-lea, Populorum progressio, am trimis o scrisoare către toți creștinii, care începe cu Sollicitudo rei socialis. În ea am încercat să subliniez valoarea solidarității. Aceasta este o atitudine a sufletului întemeiată pe luarea în considerație a legăturilor mereu mai strânse care, de fapt, îi leagă pe oameni între ei și națiunile lumii de astăzi. Dar solidaritatea este și o virtute morală, care se naște din conștiința interdependenței naturale ce leagă pe fiecare ființă umană de semenii proprii în diferitele sectoare ale existenței: economie, cultură, politică, religie. Așadar, solidaritatea nu poate fi redusă la o atitudine vagă de participare emoțională sau la un cuvânt fără rezonanță practică. Ea necesită o angajare morală activă, o determinare fermă și statornică de a se consacra binelui comun sau binelui tuturor și al fiecăruia: toți suntem responsabili de toți.

Deci, principiul solidarități cere să fie aplicat în diferite sectoare, acolo unde omul este chemat să acționeze, începând cu acele domenii sociale care îl interesează mai îndeaproape: familia, comunitatea de muncă, comunitatea civilă și cea religioasă [50].

-  Legătura strânsă dintre muncă și familie

Iosif din Nazaret - "om drept", a cărui solemnitate ne permite să privim cu ochii credinței cauza mare a muncii omului - este, în același timp, șeful casei, șeful familiei: al sfintei familii, la fel cum fiecare dintre voi, frații mei și surorile mele, este soț și tată, soție și mamă, responsabil al familiei și al casei. Există o strânsă legătură între muncă și familie: între munca voastră și familia voastră. Sfântul Iosif este, cu un titlu special, patronul acestei legături. De aceea, e bine ca, după întâlnirea noastră de dimineață, când ne-am adunat în jurul locului dumneavoastră de muncă, să ne întâlnim pentru a oferi familiilor sfânta Liturghie în solemnitatea Sfântului Iosif. Fiecărei familii și tuturor familiilor.

Tocmai pe aceste familii doresc să le invit din toată inima la comunitatea euharistică, ce exprimă unitatea noastră familială cu Dumnezeu, Tatăl lui Isus Cristos și Tatăl nostru, și, în același timp, manifestă unitatea reciprocă a oamenilor, mai ales a acelora care formează o singură familie.

Îl cinstim pe Iosif, în care s-a oglindit mai mult decât în toți tații pământești paternitatea lui Dumnezeu însuși. Îl cinstim pe Iosif care a construit casă familială pe pământ pentru Cuvântul veșnic, așa după cum Maria i-a dat un trup uman. "Cuvântul s-a făcut trup și a locuit între noi".

De la acest mare mister al credinței să dirijăm gândurile către casele noastre, către atâtea cupluri și familii. Iosif din Nazaret este o revelație specială a demnității paternității umane! Iosif din Nazaret, lemnarul, omul muncii. Gândiți-vă la lucrul acesta voi, tocmai voi, oameni ai muncii din Terni, Narni, Amelia, din întreaga Italie, din toată Europa și din lumea întreagă. Pe demnitatea paternității umane - pe responsabilitatea omului, soț și tată, dar și pe munca sa - se sprijină familia. Iosif din Nazaret dă mărturie despre toate acestea.

Cuvintele pe care Dumnezeu i le adresează: "Iosife, fiul lui David, nu te teme să o iei la tine pe Maria, soția ta" nu sunt oare adresate fiecăruia dintre voi? Dragi frați, soți și tați de familie! "Nu vă temeți să luați..." "Nu lăsați!" La început s-a zis: "De aceea, omul va lăsa pe tatăl și pe mama sa și se va uni cu soția sa". Iar Cristos adaugă: "Ceea ce Dumnezeu a unit, omul să nu despartă". Unitatea familiei, stabilitatea sa este unul dintre bunurile fundamentale ale omului și ale societății. La baza unității familiei se află indisolubilitatea căsătoriei; dacă omul, dacă societatea caută posibilitățile ce privează căsătoria de indisolubilitatea sa și familia de unitatea și stabilitatea sa, atunci îi retează aproape din rădăcină puterea sa morală și sănătatea sa, se dispensează de unul dintre bunurile fundamentale pe care e construită viața umană.

Dragi frați! Glasul acela pe care Iosif din Nazaret l-a auzit în noaptea decisivă a vieții sale să ajungă la voi mereu, îndeosebi când apare pericolul distrugerii familiei. "Nu vă temeți să continuați!" "Nu lăsați!" Comportați-vă la fel ca acel om drept.

Iosife, nu teme să iei la tine pe Maria și pe cel care este conceput în ea. Așa spune Dumnezeu-Tatăl omului, cu care, într-un anumit fel, a împărtășit paternitatea sa. Dumnezeu, dragi frați, împărtășește într-un anumit sens paternitatea sa cu fiecare dintre noi. Nu în chip misterios și supranatural, așa cum a făcut-o cu Iosif din Nazaret... Și totuși, orice paternitate pe pământ, orice paternitate umană începe de la el și în el își are modelul. Paternitatea voastră umană, dragi frați, se leagă mereu de maternitate. Iar ceea ce este conceput în sânul femeii-mame vă unește pe voi, soților, soț și soție, printr-o legătură specială pe care Dumnezeu-creatorul omului a binecuvântat-o încă "de la început". Aceasta este legătura paternității și a maternității, care se formează din momentul în care omul, soțul, găsește în maternitatea femeii expresia și confirmarea paternității sale umane.

Paternitatea este responsabilă față de viață: mai întâi față de viața concepută în sânul femeii, apoi ieșită la lumină, pentru că se descoperă într-însa un om nou, care este sânge din sângele vostru și trup din trupul vostru. Dumnezeu care spune: "Să nu părăsești femeia, soția ta" spune în același timp: "Acceptă viața concepută în ea!" Așa cum a spus-o lui Iosif din Nazaret, deși Iosif nu era tatăl trupesc al aceluia care fusese conceput în Fecioara Maria prin lucrarea Duhului Sfânt.

Dumnezeu spune fiecărui om: "Acceptă viața concepută prin lucrarea ta! Nu-ți este îngăduit să o întrerupi!" Dumnezeu spune lucrul acesta prin glasul poruncilor sale, prin glasul Bisericii. Dar el spune lucrul acesta mai ales prin glasul conștiinței. Glasul conștiinței umane. Acest glas are un singur înțeles, în ciuda eforturilor mari care se fac pentru a împiedica ascultarea lui și a-l reduce la tăcere, adică pentru ca omul să nu-l asculte și femeia să nu asculte acest glas simplu și clar al conștiinței.

Oamenii muncii, oamenii care muncesc din greu cunosc acest glas simplu al conștiinței. Ceea ce ei simt într-un chip deosebit este tocmai acea legătură care unește munca și familia. Munca este pentru familie, pentru că munca este pentru om (și nu invers), iar familia și, înainte de toate, familia este locul specific al omului. Este ambientul în care el este conceput, se naște și se maturizează; ambientul față de care el își asumă cea mai serioasă responsabilitate, în care el se realizează zilnic; ambientul fericirii sale pământești și al speranței umane. De aceea, astăzi, în ziua sfântului Iosif, cunoscând inimile oamenilor muncii, onestitatea și responsabilitatea lor, îmi exprim convingerea că ei vor asigura și vor consolida aceste două bunuri fundamentale ale omului și ale societății: unitatea familiei și respectarea vieții concepute de sub inima mamei [51].

-  Evanghelia muncii

Consider un har al Domnul faptul că am fost muncitor, pentru că lucrul acesta mi-a dat ocazia să cunosc îndeaproape omul muncii, munca industrială, dar și oricare alt fel de muncă. Am putut să cunosc realitatea concretă a vieții sale: o existență impregnată de o adâncă omenitate, chiar dacă nu e scutită de slăbiciuni, o viață simplă, dură, grea, vrednică de orice respect.

Când am lăsat fabrica pentru a urma chemarea mea la preoție, am luat cu mine experiența de neînlocuit a acelei lumi și încărcătura serioasă de prietenie umană și de solidaritate vibrantă a tovarășilor mei de muncă, păstrându-le în spiritul meu ca pe un lucru prețios.

Dragi frați și surori! Biserica, în virtutea mandatului ei divin, vă este aproape, stă de partea voastră, pentru că ea este alături de om, de fiecare om.

Poziția centrală și demnitatea persoanei umane îi fac pe papa și pe episcopi să vestească solicitudinea lor față de lumea muncii. Biserica are multe de spus omului muncii: nu în chestiunile tehnice, ci în cele fundamentale și în apărarea demnității și a drepturilor muncitorilor. Ea vestește că demnitatea muncii face parte din demnitatea omului; tutelând demnitatea muncii, ea știe că participă în mod pozitiv la apărarea dreptății sociale. Iar dacă nu scapă din vedere "rezultatele" atinse, un motiv just pentru mândria voastră, lucrul acesta se datorează faptului că ea cunoaște foarte bine "neliniștile" și pericolele cu care ele se plătesc.

În calitate de muncitori în sectorul industrial, voi sunteți introduși în angrenajul muncii moderne pe care a lărgit-o puterea de invenție a spiritului uman. Dar, în același timp, voi sunteți expuși consecințelor pe care le are un asemenea proces, atât celor mai încurajatoare, cât și celor mai periculoase, și nu doar din punct de vedere economico-social, ci și sub aspect etico-religios.

O dată cu afirmarea organizării științifice a muncii și cu lanțurile de aranjare pe care ea le implică, s-a accentuat mai mult situația de alienare a omului și neputința lui de a participa responsabil la munca ce o desfășoară.

În plus, în aceste ultime decenii, în sectorul industriei a intrat automatizarea, iar caracterul ei inovator, bazat pe electronică și pe informatică, nu întotdeauna este pe deplin favorabil omului.

În epoca modernă, conștiința ființelor umane, în special a muncitorilor și a muncitoarelor, cu privire la demnitatea lor, capătă dimensiuni universale. Un asemenea fenomen nu s-a exprimat în istorie doar printr-o progresivă proclamare și apărare a drepturilor umane, ci și printr-o dorință adâncă de o mai vie și mai concretă dreptate socială.

Nu e greu de văzut cum din orice parte a planetei noastre se înalță astăzi aspirația la mai multă dreptate, având legătură cu noile condiții ale economiei și cu noile posibilități ale tehnicii, ale producției și ale distribuirii bunurilor. Percepția și nevoia de această dreptate devin tot mai insistente și dureroase în conștiința umană, care, dacă recunoaște, pe de o parte, "rezultatele" atinse, pe de alta suferă mai mult din cauza "neliniștilor" cauzate de discriminări și lipsuri, ce pot leza aspirațiile legitime ale muncitorilor.

De fapt, dreptatea socială în concepția creștină constituie baza, virtutea cheie și valoarea fundamentală a conviețuirii socio-politice. Ea dirijează și normează relațiile și raporturile cetățenilor spre binele comun, într-o perspectivă, așadar, nu pur contractuală și individuală, ci comunitară. Ca atare, ea reprezintă un drept fundamental al tuturor oamenilor, acordat lor de către creator și confirmat de mesajul evanghelic.

Depășind delimitările rigide ale dreptății comunicative, dreptatea socială caută așadar să subordoneze lucrurile la om, bunurile individuale la binele comun, dreptul de proprietate la dreptul la viață, eliminând orice condiție de existență și de muncă nedemnă de persoana umană.

În felul acesta, am ajuns, dragi frați și surori, la punctul central al problemei căreia îi este consacrată întâlnirea noastră de azi.

Nu voi înceta să afirm că economia și structurile sunt valabile și acceptabile numai dacă sunt umane, adică făcute de om și pentru om. Și nu pot să fie așa dacă amenință demnitatea acelora - muncitori și conducători - care muncesc în cadrul lor; dacă în ele se tocește sistematic simțul de răspundere; dacă în ele este paralizată orice formă de inițiativă; dacă, pe scurt, nu au un sens și o logică umană.

Acum doresc să mă refer la câteva elemente pe care le consider esențiale pentru ca ordinea socială să fie în mod real inspirată din dreptate în ceea ce privește munca umană.

Într-o societate care vrea să fie dreaptă și umană, profitul și câștigul nu pot să valoreze mai mult decât omul: este absolut necesar ca omul să rămână subiectul economiei și al diferitelor structuri de producție. Am scris în Redemptor hominis: omul "nu poate renunța la sine însuși nici la locul care i se cuvine în lumea vizibilă: nu poate deveni sclavul lucrurilor, sclavul sistemelor economice, sclavul producției, sclavul produselor sale". Dumnezeu l-a creat ca să fie stăpânul, și nu sclavul muncii.

În această exigență a dreptății trebuie puse dreptul la muncă și celelalte drepturi ale muncitorilor. Munca reprezintă, de fapt, unul dintre drepturile mari, fundamentale și inalienabile ale omului, pentru că îi dă viață, seninătate, semnificație. Prin muncă, omul devine mai în întregime om și colaborator al lui Dumnezeu în desăvârșirea naturii. Se dorește ca acest drept să reprezinte cu adevărat o realitate concretă pentru fiecare cetățean, un drept promovat și tutelat de către societate.

A crea locuri de muncă sau servicii nu este ceva ușor; totuși, este necesar să se spună că această preocupare reprezintă un aspect central și o îndatorire fundamentală a ordinii politice și economice.

Am scris în Laborem exercens că "dreptatea întregului sistem socio-economic și funcționarea sa corectă se verifică în mod concret prin justa salarizare". De fapt, indiferent de felul sistemului economic în care se desfășoară activitatea umană, modul cel mai potrivit de a împlini dreptatea în raporturile de muncă dintre muncitor și antreprenor este remunerația justă.

Într-adevăr, prin salariu, se deschide în general calea concretă de acces la bunurile destinate uzului comun. Adecvarea salariului în funcție de modalitățile sale numeroase și complementare, astfel încât să se poată spune că muncitorul participă în mod real și echitabil la averea comună, la crearea căreia el contribuie în mod solidar atât în întreprinderea privată, cât și în economia națională, este un postulat și o exigență a unei economii sănătoase pentru o efectivă dreptate socială.

Având scopul de a-l face pe muncitor să se considere coproprietar în marea bancă a muncii, actualizarea propunerilor în câmpul catolic este un element bazilar al verificării despre care vorbeam mai sus: nu doar pentru ca omul muncii să găsească o împlinire deplină a aspirației sale la remunerarea justă, ci, de asemenea, și în mod deosebit, pentru a fi salvgardată dreptatea în toate structurile procesului economic.

Doresc să vă atrag atenția asupra unui alt aspect esențial al dreptății sociale, și anume libertatea de asociere, pentru care trebuie să li se recunoască muncitorilor posibilitatea efectivă de a participa liber și activ la elaborarea și la controlarea deciziilor care se referă la ei, la toate nivelurile. Experiența istorică arată - cum am mai spus-o și în alte împrejurări - că astfel de asociații sau sindicate sunt un element indispensabil al vieții sociale, în special în societățile moderne industrializate. Înființate pentru a apăra drepturile muncitorilor în fața proprietarilor mijloacelor de producție, sindicatele, în special cele din sectorul industrial, s-au dezvoltat bazându-se pe această luptă. Totuși, în atitudinile lor de opoziție socială, ele trebuie să acorde mai multă importanță valorilor pozitive care le însuflețesc, dorinței de bine, în contextul binelui comun, setei de dreptate socială, niciodată luptei "împotriva" altora, pentru că prima caracteristică a muncii este aceea de a fi "pentru", de a-i uni pe oameni, și în asta constă marea ei putere socială. Tocmai prin unire și solidaritate, sindicatele au reușit să tuteleze interesele muncitorilor, obținând un salariu just, condiții demne de muncă, asigurări pentru muncitor și familia lui.

Fiind chemate să slujească binele comun, puterile publice trebuie să înțeleagă că este de datoria lor să protejeze aceste asociații în interiorul statului, prin legi înțelepte; în ce privește sindicatele, ele trebuie să țină cont mereu de limitările pe care le cere uneori situația economică concretă în cadrul binelui comun al întregii națiunii.

Dragi frați și surori! Sunt încrezător că întâlnirea de astăzi va întări în fiecare dintre voi adeziunea sinceră la Evanghelia muncii, proclamată de acela care, fiind Fiul lui Dumnezeu făcut om, a voit să trăiască printre oamenii muncii manuale în atelierul lemnarului Iosif, soțul Mariei preasfinte.

Isus privește cu iubire munca noastră, diferitele ei forme de manifestare, văzând în fiecare dintre ele o răsfrângere a asemănării omului cu Dumnezeu creator. Munca este voită și binecuvântată de Dumnezeu: nu mai comportă greutatea unei condamnări, ci noblețea unei misiuni, aceea de a-l face pe om protagonist, împreună cu Dumnezeu, în construirea conviețuirii umane și a unei mișcări dinamice ce reflectă taina Atotputernicului.

La munca voastră se uită și Biserica, care caută împreună cu toți oamenii de bună voință să convalideze "rezultatele" obținute și să găsească răspuns la "neliniștile" din sufletul vostru. Credința creștină are puterea ascunsă de a da muncii un suflet, de a-i conferi seninătate, pace, forță, raționalitate, făcând din ea un moment de creștere umană nu doar personală, familială, comunitară, ci și religioasă.

Iar acum dați-mi voie să mă adresez vouă, tuturor celor care participați la această întâlnire - tuturor și fiecăruia în parte. Procedând astfel, mă gândesc, în același timp, la familiile voastre, la copiii voștri, la fiii voștri, la soțiile voastre, la mamele voastre, la bolnavii voștri, la toți cei dragi vouă: știu care este locul lor în inima voastră, știu ce mare valoare reprezintă aceștia pentru voi. Datorită lor, oboseala și munca de fiecare zi devin expresie și măsură spontană a iubirii voastre.

Iubiți familiile voastre! Vă repet lucrul acesta: iubiți-le! Fiți pentru ele călăuze pline de bucurie, lumină sigură, atenți purtători de grijă împotriva germenilor dezagregării morale și sociale care, din păcate, conduc în mod inevitabil la desfacerea atâtor nuclee familiale.

Deschideți-vă familiile la valorile sociale, la exigențele spiritului! Viața familială trebuie să fie experiență de comuniune și de participare. Închiderea în sine nu intră în discuție, pentru că familia este chemată să se deschidă către ambientul social pentru a deveni - mișcată de simțul dreptății, al grijii față de alții și de datoria responsabilității proprii față de societatea întreagă - instrument de umanizare și de personalizare, slujire a aproapelui în multiplele forme ale întrajutorării frățești, apărare și tutelare conștientă a propriilor drepturi și datorii.

Deschideți familiile voastre către Cristos și Biserica sa! Nu întâmplător familia creștină a fost definită "Biserica domestică", "Biserica mică". Printre datoriile sale importante este și aceea de a da mărturie în lume despre Cristos: "ea este pusă în slujba edificării împărăției lui Dumnezeu în istorie, prin participarea la viața și la misiunea Bisericii" și este chemată să devină zi de zi mai mult o comunitate care crede și evanghelizează, depășind tentația de a trăi timid propria credință în interiorul pereților casei.

Păstrați vie și constantă sensibilitatea voastră față de respectarea dreptății sociale în lumea oamenilor muncii; hrăniți-o și susțineți-o cu iubirea care este "legătura desăvârșirii" [52].

IV. COPIII, CENTRUL ÎMPĂRĂȚIEI LUI DUMNEZEU

- Drepturile copilului

În familie, comunitate de persoane, trebuie să fie rezervată o atenție specială copilului, dezvoltând o stimă profundă pentru demnitatea lui personală, unită cu un mare respect și dăruire generoasă pentru drepturile sale. Cele spuse mai sus sunt valabile pentru orice copil, dar capătă o valoare deosebită atunci când copilul este mic, bolnav, suferind ori cu handicap.

Îngrijindu-se și nutrind o gingașă și puternică afecțiune pentru orice copil care vine pe lume, Biserica își îndeplinește o datorie fundamentală, căci este chemată să redescopere și să arate în istorie pilda și munca lui Cristos Domnul, care a voit să pună copilul în centrul împărăției lui Dumnezeu: "Lăsați copiii să vină la mine... căci a unora ca acestora aparține împărăția lui Dumnezeu".

Repet ceea ce am spus la Adunarea Generală O.N.U. în 2 octombrie 1979:

Vreau să-mi exprim bucuria că, pentru fiecare dintre noi, copiii sunt primăvara vieții, anticiparea istoriei viitoare a fiecăreia dintre patriile pământului. Nici o țară din lume, nici un sistem politic nu se poate gândi la viitorul națiunilor lor fără imaginea acestor noi generații care vor primi de la părinții lor patrimoniul complex al valorilor și aspirațiilor națiunii din care fac parte și pe acela al întregii umanități. Grija pentru copii, chiar înainte ca ei să vadă lumina zilei, din prima clipă a conceperii și apoi în anii copilăriei și ai tinereții, este garanția primordială și fundamentală a relației de la om la om. De aceea, ce se poate dori mai mult unei națiuni și chiar omenirii întregi, tuturor copiilor din lume, decât un viitor mai bun în care respectul pentru drepturile omului să devină realitate deplină în orizontul anului 2 000 care se apropie?

Primirea, iubirea, stima, angajarea multiplă și unitară - materială, afectivă, educațională, spirituală - pentru oricare copil care vine pe lume vor trebui să constituie întotdeauna o notă distinctivă, la care nu se poate renunța, pentru creștini și, în special, pentru familiile creștine. Astfel, copiii vor putea crește "în înțelepciune, în vârstă și har înainte lui Dumnezeu și înaintea oamenilor", pe de o parte, iar pe de alta, vor contribui substanțial la edificarea comunității familiale și la însăși sfințirea părinților [53].

Copil în brațele Mariei preasfinte,
Cuvântule, care te-ai făcut trup
și ai venit să locuiești între noi,
Fiule născut din Femeie ca fiecare dintre noi,
astăzi Biserica te privește cu ochii sufletului și ai trupului,
cu ochii credinței și ai inimii.
Acesta este "astăzi"-ul nostru uman.
"Astăzi"-ul lumii care trece.
"Astăzi"-ul istoriei,
Astăzi Biserica privește la tine,
Prunc în brațele Mariei.
"Astăzi" aici, pe pământ, ai mamă!
Oh, tu cel de necuprins, consubstanțial cu Tatăl,
care - prin lucrarea Duhului Veșnic - te-ai lăsat cuprins
de sânul matern al Fecioarei
în momentul buneivestiri.
Care te lași, astăzi, strâns
de mâinile sale, de brațele sale
și sugi de la sânul matern,
ca orice prunc omenesc!
Oh, tu cel de necuprins,
asupra căruia se apleacă veșnicul Tată și spune:
"Fiul meu ești tu - astăzi te-am născut",
și astfel te îmbrățișează veșnic,
în misterul de nepătruns al dumnezeirii.
Oh, tu cel de necuprins, asupra căruia se apleacă mama pământească
și spune: Tu ești Fiul meu.
Eu, săracă, te-am adus la lumină
prin ascultarea față de Duhul Sfânt.
Numele tău este Isus... Dumnezeu mântuiește.
Cu ajutorul mamei, tu intri în lumea noastră,
intri în istoria noastră.
Această mamă este fiica Sionului,
poartă în sine moștenirea lui Israel, a poporului său,
împlinește în sine dorințele atâtor mame ale acelui popor.
În ea este lumea care îl așteaptă pe Dumnezeul său.
În ea este creatura deschisă până în adâncime,
în fața creatorului ei.
În ea este istoria omului din toate locurile pământului.
Istoria omului începe mereu iarăși
din sânul oricărei mame,
în mijlocul bogăției întregi de limbi, de culturi și de rase.
Istoria omului, în maternitatea acestei
mame unice,
atinge culmea misterului divin,
legat veșnic de Cuvântul
care se întrupează: fiul Mariei.
Biserica își ridică glasul
și îi cheamă și pe oamenii de astăzi
să-și îndrepte pașii spre Betleem,
pentru a-l întâlni pe acel Prunc și a descoperi pe fața lui
surâsul unui Dumnezeu care vrea să facă din fiecare născut din femeie
un fiul al său în Fiul, Cuvântul veșnic
prin mijlocirea căruia s-a făcut tot ceea ce există.
Toți fii în Fiul,
toți frați în unica familie a lui Dumnezeu.
Acesta este adevărul Crăciunului,
acesta e mesajul său veșnic;
Toți fii în Fiul. Așa să fie! [54]

-  Pace pentru toți copiii lumii

Organizația Națiunilor Unite a proclamat anul 1979 Anul copilului. Doresc, prin urmare, în prezența reprezentanților reuniți aici ai atâtor națiuni de pe glob, să exprim bucuria care pentru fiecare dintre noi o reprezintă copiii, primăvara vieții, pregustarea istoriei viitoare a fiecărei patrii pământești prezente. Nici o țară din lume, nici un sistem politic nu se poate gândi la propriul viitor altfel decât prin chipul acestor generații noi ce vor prelua de la părinții lor complexul patrimoniu de valori, de datorii, de aspirații ale națiunii căreia îi aparțin, împreună cu cel al întregii familii omenești. Grija față de copil, chiar înainte ca acesta să se nască, încă din primul moment al conceperii și apoi în anii copilăriei și ai tinereții, este garanția primordială și fundamentală a relației de la om la om.

De aceea, ce se poate dori mai mult oricărei națiuni și întregii omeniri, tuturor copiilor din lume decât acel viitor mai bun în care respectarea drepturilor omului să devină o realitate deplină în orizontul anului 2 000 care se apropie?

Dar într-o asemenea perspectivă trebuie să ne întrebăm dacă va continua să se adune pe spatele acestei noi generații de copii amenințările exterminării obișnuite ale căror mijloace se află în mâinile statelor de astăzi, și în special în cele ale mari puteri de pe pământ. Oare vor trebui să moștenească de la noi, ca un patrimoniu indispensabil, cursa înarmărilor? Cum putem explica această cursă nebună? Cei din vechime obișnuiau să spună: "Si vis pacem, para bellum". Dar epoca noastră poate să mai creadă că spirala amețitoare a înarmărilor slujește păcii în lume? Invocând amenințarea unui potențial dușman, nu se plănuiește oare păstrarea în avantajul propriu a unui mijloc de amenințare din propriul arsenal de distrugere? Și în cazul acesta, dimensiunea umană a păcii tinde să slăbească, favorizând probabile și mereu noi imperialisme.

Așadar, trebuie să le dorim aici, în mod solemn, copiilor noștri, copiilor din toate națiunile pământului, să nu ajungă niciodată în acest punct. De aceea, nu încetez să mă rog zilnic la Dumnezeu ca să ne ferească, prin milostivirea sa, de o asemenea teribilă zi [55].

-  Prima școală este familia

Voi, dragi părinți, care ați dat naștere în mod natural fiilor voștri, fiți mereu conștienți, împreună cu nașii și nașele, de această naștere spirituală și supranaturală a creaturilor voastre. Nașterea naturală are un caracter temporal: nașterea la viața harului se va desfășura de-a lungul întregii existențe umane și se va împlini doar în viața veșnică.

Dragi părinți, dragi nași și nașe, amintiți-vă mereu de responsabilitatea voastră: "să aduceți" aceste creaturi la viața fiilor lui Dumnezeu. Trebuie să o faceți, puteți să o faceți în calitate de membri ai comunității ecleziale. Maternitatea Bisericii trebuie să treacă prin voi. Cu siguranță, această maternitate se va exprima, la un moment dat, și prin prezența preotului, a călugărului sau a călugăriței. Dar nu uitați niciodată rolul de neînlocuit pe care îl îndeplinește un ambient familiar sănătos, acela de a fi "Biserica domestică", ce pe bună dreptate și în mod repetat este numit ca atare. Familia este prima școală pentru formarea morală și religioasă și pentru transmiterea valorilor mai îndrăgite [56].

-  Educarea fiilor în iubire

Iluminat de învățătura oportună a părinților, ambientul familial constituie cea mai bună pregătire a fiilor pentru viață și, deci, pentru căsătorie.

Pe măsură ce cresc, fiii intră într-o perioadă deosebit de importantă, delicată și dificilă a educației lor. Realizarea necesară a propriei identități îi face pe adolescenți să se afirme cu putere și, nu de puține ori, manifestă tendința de a asuma o atitudine contestată față de autoritatea părinților, îndepărtându-se cumva de ambientul familial, care până nu demult era aproape unicul lor ambient vital. Tocmai la această vârstă se produce descoperirea fascinantă a celuilalt sex și se accentuează influența elementelor extrafamiliale în viața adolescentului, în special a mijloacelor de comunicare socială, a grupurilor de prieteni, a școlii. Ca urmare a acestor cauze, acțiunea educațională a părinților devine mai grea, dar nu mai puțin importantă, și se bazează de acum înainte în mod deosebit pe puterea de atracție a exemplului și pe influența discretă a unei atitudini prudente, care trebuie să cultive o legătură adâncă cu tânărul, adecvată în formă și în stil vârstei lui și caracteristicilor personale.

În perioada adolescenței, dezvoltarea tinerilor este influențată de alte elemente din afara familiei, care intervin cu o intensitate specială, cum s-a mai spus deja. Mă refer în mod deosebit la școală și la mijloacele de comunicare socială.

Este necesar să favorizăm și să realizăm o coordonare și o cooperare mult mai strânse între părinți și educatori în colegii și în școli. Părinții nu pot lăsa în seama școlii toate rolurile lor educative, care, la rândul ei, nu poate să-i lase la o parte pe cei care i-au încredințat pe proprii fii pentru o educație completă. Școala și părinții trebuie să se ajute reciproc în îndeplinirea datoriei privitoare la educația copilului și a adolescentului, și în ceea ce se referă la educația în vederea iubirii și a căsătoriei. Dar nu putem uita faptul că mulți băieți și fete frecventează școli necatolice, în care deseori nu primesc o adecvată orientare în legătură cu aceste lucruri sau primesc o învățătură și trăiesc într-un ambient care nu-i ajută să-și formeze o concepție creștină despre iubire, despre viața sexuală și despre căsătorie.

În cazul acesta, datoria părinților devine și mai gravă, atât în raport cu școala, cât și, dar mai ales, în raport cu ambientul familiei proprii în care trebuie să ducă la bun sfârșit acțiunea educativă și să dea o mărturie capabilă să contracareze și să depășească influențele negative pe care fii lor le primesc în școală sau în mediul de viață [57].

-  Cinstirea părinților și cinstirea copiilor

Părinții sunt primii și principalii educatori ai copiilor lor și ei au și o competență fundamentală în acest domeniu: sunt educatori pentru că sunt părinți. Ei își împart misiunea educativă cu alte persoane și instituții, ca Biserica și statul; totuși, aceasta trebuie să se facă întotdeauna urmând o justă aplicare a principiului subsidiarității. În virtutea acestui principiu, e legitim, și este chiar o datorie, să se aducă un ajutor părinților, respectându-se însă acea limită intrinsecă și de netrecut trasată de superioritatea dreptului lor și de posibilitățile lor concrete. Principiul subsidiarității vine, deci, în ajutor iubirii părinților, concurând la binele nucleului familial. Într-adevăr, părinții nu sunt în măsură să răspundă singuri tuturor exigențelor procesului educativ în ansamblul său, îndeosebi în ceea ce privește instruirea și vastul sector al socializării. Subsidiaritatea completează astfel iubirea paternă și maternă și îi confirmă caracterul fundamental, prin faptul că toate celelalte persoane care iau parte la procesul educativ nu pot să acționeze decât în numele părinților, cu consimțământul lor și chiar, într-o oarecare măsură, pentru că au fost însărcinați de ei.

Drumul educației duce până la faza autoeducației la care se ajunge atunci când, datorită unui nivel mulțumitor de maturitate psihică și fizică, omul începe să "se educe pe sine". De-a lungul timpului, autoeducația depășește obiectivele atinse anterior în procesul educativ, în care continuă totuși să se înrădăcineze. Adolescentul întâlnește noi persoane și medii noi, în special învățătorii și colegii de clasă, care exercită asupra vieții sale o influență ce se poate arăta educativă sau antieducativă. În această etapă, el se desprinde într-o oarecare măsură de educația primită în familie și ia uneori o atitudine critică față de părinții săi. Cu toate acestea, procesul autoeducării nu poate să nu sufere influența educativă exercitată de familie și de școală asupra copilului și a adolescentului. Chiar transformându-se și luându-și propria orientare, tânărul continuă să rămână intim legat de rădăcinile sale existențiale.

În acest context, dimensiunea celei de-a patra porunci, "cinstește pe tatăl și pe mama ta", se profilează într-un mod nou și rămâne organic legată de ansamblul procesului educației. Paternitatea și maternitatea, aceste elemente primare și fundamentale ale darului umanității, deschid în fața părinților și copiilor perspective noi și mai profunde. Nașterea după trup înseamnă începerea unei alte "generări", treptate și complexe, prin tot procesul educativ. Porunca Decalogului prescrie copilului să cinstească pe tatăl său și pe mama sa. Dar, cum a fost spus mai sus, aceeași poruncă impune părinților o datorie întrucâtva "simetrică". Și ei trebuie să-și "cinstească" copiii, mici sau mari, și această atitudine este indispensabilă de-a lungul întregului drum educativ, inclusiv al perioadei școlare. "Principiul de a cinsti", adică recunoașterea și respectarea omului ca om, este condiția fundamentală a oricărui proces educativ autentic [58].

-  Școala exemplului

Biserica privește la voi, oameni maturi, în trăirea voastră umană și creștină și vă încredințează bogățiile mesajului ei. Din felul vostru de a fi se inspiră tinerii, și în special fiii voștri, care așteaptă de la voi, ca de la "adevărați educatori și cateheți ai noilor generații", exemplul atrăgător al vieții voastre creștine, deoarece e trăit și întrupat zilnic.

Dragi părinți, nu vă sustrageți acestei misiuni atât de sublime și, în același timp, atât de delicate. Familiile voastre să devină în fiecare zi mai mult familii de iubire, de iubire adevărată, de iubire față de Dumnezeu.

Drumul acestei iubiri, orizonturile ei, conținuturile ei, vi le arată Biblia, vi le învață Biserica prin glasul păstorilor voștri: ascultați-i!

Dacă mă uit la voi, tinerilor, care vă îmbogățiți mintea și inima voastră în familie, în școală, în societate, nu pot să nu văd în voi speranța omenirii. Vouă vă sunt destinate atențiile și râvna părinților și educatorilor voștri. Vouă vă înmânează, zi de zi, moștenirea cea mai importantă și prețioasă: viitorul [59].

IV. BĂTRÂNII ÎN FAMILIE

- O pastorală adecvată

Există unele culturi care manifestă un respect deosebit și o mare iubire față de bătrâni: fără a fi eliminați din familie sau suportați ca pe o greutate inutilă în familie, bătrânii rămân înglobați în viața familială, continuând să aibă o parte activă și responsabilă și respectând autonomia tinerei familii. Mai ales, prezența lor în familie este aceea de a fi martorul trecutului și acela care inspiră tinerilor înțelepciune pentru viitor.

Alte culturi, dimpotrivă, mai ales în urma dezordinilor provocate de dezvoltarea industrială și urbanistică, au dus și îi duc încă pe bătrâni la forme inacceptabile de excludere, care sunt, în același timp, izvor de mari suferințe pentru bătrâni și sărăcire spirituală pentru atâtea familii.

Este necesar ca acțiunea pastorală a Bisericii să îi stimuleze pe toți pentru a descoperi și valorifica rolul bătrânilor în comunitatea civilă și eclezială și, în special, în familie. În realitate,

viața bătrânilor ne ajută să facem lumină pe scara valorilor umane, să vedem continuitatea generațiilor și demonstrează interdependența poporului lui Dumnezeu. Pe lângă acestea, bătrânii au carisma de a depăși barierele dintre generații, înainte ca acestea să vină la lumină. Câți copii au găsit înțelegere și iubire în ochii, în vorbele și în dezmierdările bătrânilor!... Și câți bătrâni subscriu cu plăcere cuvintele inspirate ale Bibliei: "cununa bătrânilor sunt nepoții lor! (Pr 17, 6) [60].

-  Contribuția bătrânilor

Nu vă lăsați surprinși de tentația singurătății interioare. Chiar dacă problemele pe care urmează să le rezolvați sunt complexe, puterile vă lasă încet încet, iar organizațiile sociale nu sunt bine puse la punct, legislația oficială întârzie, societatea egoistă se dovedește neînțelegătoare, voi nu sunteți și nici nu trebuie să vă simțiți la marginea vieții Bisericii, elemente pasive ale unei lumi într-un exces de mișcare, ci subiecte active ale unei perioade rodnice uman și spiritual din existența umană. Mai aveți o misiune de îndeplinit, o contribuție de oferit.

În conformitate cu planul divin, fiecare ființă umană în parte este o viață în creștere, din prima clipă a existenței până la ultima respirație. Programul dezvoltării continue se proiectează în sus până la imitarea exaltantă a perfecțiunii lui Dumnezeu.

Nimeni nu are dreptul să spună "ajunge". Nu trebuie să vă opriți, nici nu trebuie să vă considerați ființe la apus. În fața ochilor lui Dumnezeu, această perioadă a existenței voastre are o semnificație de har, pentru că viața umană, în orice stadiu al ei, este cea mai mare dintre valori, bineînțeles după viața lui Dumnezeu. Dacă societatea tehnologică nu o apreciază sau chiar o disprețuiește, cum se întâmplă deseori, lucrul acesta este cauzat de faptul că ea a intrat într-o fază de criză profundă, tocmai din momentul în care a crezut că e autorizată să respingă darul copiilor și al bătrânilor. Această societate creează progresiva ei îmbătrânire, și din cauza scăderii nașterilor, închizându-se într-un cerc fără viitor. Ei bine, în această mentalitate a consumismului superfluu și a materialismului sistematic, voi puteți și trebuie să deveniți factori de renaștere, determinând necesara inversiune de tendință, în familie și în societate.

Problema bătrânilor este una dintre marile probleme ale societății, întrucât este așa ceva. Nu e vorba doar de asistență, de binefacere și de slujire. Trebuie favorizată actualizarea unei învechiri active. Problema primordială este valorificarea persoanelor. Trebuie făcut în așa fel încât bogăția umană și spirituală, rezervele de experiență și de înțelepciune acumulate în cursul unei vieți întregi să nu se risipească, ci să fie îndreptate spre binele generațiilor mai tinere.

Pentru a atinge scopul, este necesar, înainte de toate, ca bătrânul să devină conștient de posibilitățile pe care le are la dispoziție, pentru ca și la o vârstă mai înaintată sufletul lui să se îmbunătățească în continuare. În legătură cu acest punct, dragi frați și surori, vreau să vă îndemn din tot sufletul să recurgeți cât mai des și intens la două mijloace ușoare de schimbare și de elevare, pe care Domnul, în bunătatea sa, a binevoit să ni le pună la îndemână: rugăciunea și jertfa. Datorită condiției speciale de vârstă în care vă găsiți, vouă nu vă lipsesc nici ocaziile de suferință, nici timpul de rugăciune [61].

-  Iubire și recunoștință față de bătrâni

În perioada Crăciunului, gândurile și inimile noastre sunt îndreptate în chip special către copii. Și este bine așa, pentru că la Betleem s-a născut pentru noi Pruncul Isus.

Însă astăzi aș vrea ca gândurile noastre, inimile noastre și, mai ales, rugăciunile noastre îndreptate spre cei mici și spre cei tineri să fie purtate către cei mai în vârstă. Mă gândesc nu atât la cei de vârstă medie (în plinătatea puterilor fizice), ci mai degrabă la cei de vârstă înaintată: bunici, bunice, persoane îmbătrânite.

Aceste persoane sunt câteodată părăsite. Suferă din cauza îmbătrânirii lor. Suferă și din cauza unor boli ușoare, pe care vârsta înaintată le aduce cu sine. Dar suferința lor cea mai mare este atunci când nu mai găsesc înțelegere și recunoștința cuvenită din partea acelora de la care au dreptul să o aștepte.

Astăzi, în duminica de după Crăciun, consacrată cinstirii familiei din Nazaret, să ne amintim și să medităm porunca a patra a lui Dumnezeu: "Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta". Această poruncă are o importanță fundamentală pentru dezvoltarea raporturilor dintre generații nu doar în familie, ci și în întreaga societate. Să-l rugăm pe Dumnezeu ca aceste raporturi să se dezvolte în spiritul celei de a patra porunci!

Tocmai la cei mai bătrâni trebuie să privim cu respect ("cinstește!"); familiile le datorează lor existența, educația, întreținerea, care deseori au fost plătite cu o muncă aspră și cu multă suferință.

Nu pot fi tratați ca și cum de acum încolo ar fi inutili. Chiar dacă uneori le lipsesc puterile pentru a împlini acțiunile cele mai simple, au, în schimb, experiența vieții și înțelepciunea, care de multe ori lipsesc de la cei tineri. Să medităm cuvintele sfintei Scripturi: "Cât de bine se potrivește judecata cu părul alb, sfaturile cu cei bătrâni! Cât de bine se potrivește înțelepciunea cu cei vârstnici, discernământul și sfatul cu persoanele deosebite! Coroana celor în vârstă este o experiență bogată, mândria lor e frica de Domnul".

De aceea, astăzi, gândurile și rugăciunea papei se îndreaptă spre voi, bătrânilor. Sper că toți cei prezenți au plăcerea să intre în deplină sintonie cu papa; sper că intră astfel într-un chip deosebit cei mai tineri. Nepoții îi iubesc pe bunicii și bunicile lor și, mai bine decât alții, stau împreună cu ei.

În felul acesta, încheiem anul acesta în spiritul apropierii dintre generații, în spiritul înțelegeri reciproce și al iubirii reciproce [62].

-  Rolul de neînlocuit al bătrânilor

Biserica vrea să-și facă auzit glasul în sprijinul persoanelor în vârstă, atât de merituoase, dar, uneori, și atât de nerespectate. De aceea, vă repet astăzi ceea ce am spus în noiembrie 1980, în catedrala din München: "Papa se închină cu respect în fața bătrânilor și-i invită pe toți să facă același lucru împreună cu el. Bătrânețea este o încoronare a etapelor vieții. Ea aduce recolta a ceea ce s-a învățat și trăit, recolta a ceea ce s-a înfăptuit și atins, recolta a ceea ce s-a suferit și suportat. Ca în finalul unei mari simfonii, revin temele dominante ale vieții într-o puternică sinteză sonoră. Iar această rezonanță conclusivă conferă înțelepciune... bunătate, răbdare, înțelegere, iubire".

În consecință, bătrânii sunt mai prețioși ca niciodată și, aș spune, indispensabili familiei și societății. Ce mare ajutor oferă ei părinților tineri și celor mici cu știința și experiența lor! Sfatul și acțiunea lor sunt un avantaj pentru atâtea grupuri, din care și ei fac parte, pentru atâtea inițiative în mediul de viață eclezial și civil. Toți le suntem recunoscători!

Dar și ei au nevoie, la rândul lor, să fie susținuți și încurajați în dificultățile în care s-ar putea afla din cauza sănătății și a singurătății. Transmit sentimentele mele de prețuire vie tuturor acelor persoane care își găsesc timp și știu cum să se apropie și să-i ajute pe bătrânii mai nevoiași, părăsiți sau uitați în ospicii, uneori lipsiți de căldura umană.

În mod deosebit, adresez un gând de recunoștință și de încurajare tinerilor care se consacră asistenței spirituale și sociale a bătrânilor. Este vorba de inițiative luate de persoane singulare sau de mișcări și asociații organizate, ce se inspiră din credința creștină, care arată că sub fața celui nevoiaș se ascunde fața lui Isus [63].

-  Bătrânii vor să fie "acasă"

Comunitatea creștină poate primi foarte mult de la prezența senină a aceluia care este înaintat în vârstă. Mă gândesc mai ales la evanghelizare: eficacitatea sa nu depinde în principal de eficiența operativă. În câte familii nu primesc nepoții de la bunici primele noțiuni simple ale credinței! Dar sunt și multe alte domenii la care se poate extinde aportul benefic al persoanelor în vârstă. Duhul suflă cum și unde vrea, slujindu-se deseori de niște căi umane, care în ochii lumii apar de mică importanță. Câte persoane nu găsesc înțelegere și întărire la persoanele în vârstă, singure sau bolnave, dar capabile să reverse curajul prin sfatul lor iubitor, prin rugăciunea lor tăcută, mărturia suferinței primite cu lăsarea răbdătoare în voia lui Dumnezeu! Tocmai în timp ce le scad energiile și li se reduc puterile, acești frați și surori noastre devin mai prețioși în planul misterios al providenței.

De aceea, chiar și sub acest aspect, pe lângă o evidentă exigență psihologică a bătrânului însuși, locul cel mai natural pentru a trăi condiția de bătrânețe rămâne cel al mediului în care el este "acasă", printre rude, cunoscuți și prieteni, și unde mai poate aduce încă unele servicii. Pe măsură ce, prin prelungirea mediei de viață, pătura persoanelor în vârstă crește, va fi tot mai urgentă promovarea acestei culturi a unei bătrâneți acceptate și valorificate, și nicidecum marginalizate. Ideală este și va fi rămânerea persoanei în vârstă în sânul familiei, garantându-i-se ajutoarele sociale eficiente în raport cu necesitățile crescânde pe care vârsta sau boala le comportă. Există totuși situații în care împrejurările sfătuiesc sau impun intrarea lor în "case pentru bătrâni", pentru ca bătrânul să se poată bucura de compania altor persoane și să beneficieze de o asistență specializată. De aceea, aceste instituții sunt lăudabile, iar experiența ne arată că pot aduce o slujire prețioasă, în măsura în care se inspiră din principii nu numai de eficiență organizatorică, ci dintr-o grijă iubitoare. În acest sens, totul devine mai ușor, dacă raportul stabilit din partea rudelor cu fiecare bătrân ajuns aici este într-o așa manieră încât să-i ajute să se simtă persoane iubite și, de asemenea, utile pentru societate[64].

-  Bătrânii slujesc evanghelia vieții

Un rol deosebit trebuie recunoscut bătrânilor. În timp ce în anumite culturi persoana mai înaintată în vârstă rămâne inserată în familie având un rol activ important, în alte culturi, în schimb, omul bătrân e simțit ca o povară inutilă și e părăsit: într-un astfel de context, poate apărea mai ușor ispita de a recurge la eutanasie.

Marginalizarea sau, de-a dreptul, respingerea bătrânilor sunt intolerabile. Prezența lor în familie, sau cel puțin apropierea familiei de ei atunci când din cauza spațiului restrâns de locuit sau din alte motive această prezență nu e posibilă, au o importanță fundamentală în crearea unui climat de schimb reciproc și de comunicare ce-i îmbogățește pe toți între diferitele vârste ale vieții. Este, deci, important să se păstreze sau să se restabilească acolo unde s-a pierdut, un fel de "pact" între generații, așa încât părinții bătrâni, ajunși la capătul drumului lor, să poată afla în copii acceptarea și solidaritatea pe care au avut-o ei înșiși față de aceștia când se aflau în pragul vieții: o cere ascultarea față de porunca dumnezeiască de a-ți cinsti tatăl și mama. Dar nu doar atât. Bătrânul nu trebuie considerat doar ca obiect de atenție, apropiere și slujire. Și el are o contribuție prețioasă de adus la evanghelia vieții. Datorită bogatului patrimoniu de experiență acumulat de-a lungul anilor, el poate și trebuie să fie dăruitor de înțelepciune, mărturie de speranță și iubire [65].

Note

[27] Ioan Paul al II-lea, Familiaris consortio, 17.

[28] Ioan Paul al II-lea, Familiaris consortio, 18.

[29] Ioan Paul al II-lea, Familiaris consortio, 19.

[30] Ioan Paul al II-lea, Familiaris consortio, 20.

[31] Ioan Paul al II-lea, Scrisoare către familii, 7.

[32] Ioan Paul al II-lea, Familiaris consortio, 21.

[33] Ioan Paul al II-lea, Alocuțiune adresată parohiei Sfânta Lucia din Piața d'Armi, Roma, 18 ianuarie 1987.

[34] Ioan Paul al II-lea, Omilie în sărbătoarea Sfântul Iosif la Civitavecchia (Roma), 19 martie 1987.

[35] Ioan Paul al II-lea, Omilie pentru credincioșii de la Torre Spaccata (Roma), 1 aprilie 1980.

[36] Ioan Paul al II-lea, Omilie în biserica "del Gesj", Roma, 31 decembrie 1978.

[37] Ioan Paul al II-lea, Omilia din cadrul sfintei Liturghii, Santiago del Chile, 2 aprilie 1987.

[38] Ioan Paul al II-lea, Audiența din bazilica vaticană, 3 ianuarie 1980.

[39] Ioan Paul al II-lea, Discurs la Congresul pastorației familiale, Roma, 5 mai 1981.

[40] Ioan Paul al II-lea, Familiaris consortio, 22.

[41] Ioan Paul al II-lea, Familiaris consortio, 23.

[42] Ioan Paul al II-lea, Familiaris consortio, 24.

[43] Ioan Paul al II-lea, Discurs adresat muncitoarelor dintr-o fabrică din Lodz (Polonia), 13 iunie 1987.

[44] Ioan Paul al II-lea, Evangelium vitae, 99.

[45] Ioan Paul al II-lea, Discurs în cadrul audienței generale, Roma, 3 ianuarie 1980.

[46] Ioan Paul al II-lea, Discurs la Congresul național al Centrului Feminin Italian, Roma, 14 decembrie 1985.

[47] Ioan Paul al II-lea, Evangelium vitae, 99.

[48] Ioan Paul al II-lea, Scrisoare către femei (1995), Editura Presa Bună, Iași 2000, 2 și 6.

[49] Ioan Paul al II-lea, Familiaris consortio, 25.

[50] Ioan Paul al II-lea, Discurs adresat muncitorilor de la ATAC, Roma, 19 martie 1988.

[51] Ioan Paul al II-lea, Omilie pe stadionul din Terni, 19 martie 1980.

[52] Ioan Paul al II-lea, Discurs adresat muncitorilor din complexul Solvay (Livorno), 19 martie 1982.

[53] Ioan Paul al II-lea, Familiaris consortio, 26.

[54] Ioan Paul al II-lea, Mesaj-rugăciune "Urbi et Orbi" de Crăciun 1987.

[55] Ioan Paul al II-lea, Discurs în cadrul Adunării generale a Națiunilor Unite, 2 octombrie 1979.

[56] Ioan Paul al II-lea, Omilie în Capela Sixtină pentru botezul a 31 de copii, 13 ianuarie 1985.

[57] Ioan Paul al II-lea, Discurs în Adunarea generală a Consiliului pontifical pentru familie, 26 mai 1984.

[58] Ioan Paul al II-lea, Scrisoare către familii, 16.

[59] Ioan Paul al II-lea, Discurs către pelerinii din Umbria, 22 mai 1983.

[60] Ioan Paul al II-lea, Familiaris consortio, 27.

[61] Ioan Paul al II-lea, Discurs adresat grupurilor de Vârsta a Treia din diecezele italiene, 23 martie 1984.

[62] Ioan Paul al II-lea, Angelus Domini, 31 decembrie 1978.

[63] Ioan Paul al II-lea, Angelus Domini, 3 ianuarie 1982.

[64] Ioan Paul al II-lea, Scrisoare către bătrâni (1999), Editura Presa Bună, Iași 1999, 13.

[65] Ioan Paul al II-lea, Evangelium vitae, 94.


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire