TINERI   /   COPII 

Dragoste, libertate și sex responsabil
IPS Andrei Andreicuț

achizitionare: 25.09.2003; sursa: Editura Reîntregirea

Cuprinscapitolul anterior 5. Dragoste și responsabilitate

Așa stând lucruri-le, cum am menționat, va trebui să fii foarte atent până unde mergi în relația cu prietenul tău, cu prietena ta. N-ai dreptul să-i furi ceea ce are mai de preț: puritatea. Și dacă apare o sarcină nedorită vei recurge la ucidere?

Dumnezeu te-a făcut complet liber. Tu decizi cu cine, și cum îți petreci timpul. Tu îți faci programul de învățătură, de muncă, de culcare și de sculare. Tu hotărăști dacă mergi, sau nu, la biserică. Tu îți alegi cariera.

Chiar părinții și profesorii, pe măsură ce te maturizezi, îți devin mai degrabă prieteni decât supraveghetori și educatori. Dacă copilăria începe printr-o dependență totală de părinți, ea se încheie la sfârșitul adolescenței printr-o mare libertate.

Această libertate însă, atrage după ea o enormă responsabilitate. Poți iubi pe cine-ți spune inima. Dar nu poți face abstracție de consecințe. Cine nu este pregătit să accepte toate responsabilitățile vieții, nu este capabil să se folosească de libertate.

Dacă în lumea noastră mor oameni tineri de SIDA, dacă multe femei își pierd viața provocându-și avorturi în promiscuitate, dacă mulți copii sunt abandonați sau cresc prin așezăminte lipsite de căldura căminului părintesc, este pentru faptul că libertatea este folosită iresponsabil. Este pentru faptul că înfierbântați de poftă, la un moment dat, tinerii se lasă în voia oarbă a instinctului. Vin și clipe de remușcare. Sunt femei care nu mai au liniște sufletească din pricina copiilor avortați. Sunt cupluri care datorită depravării din anii tinereții nu mai pot face copii. Sunt copii care cresc traumatizați sufletește și-și blestemă părinții ce i-au abandonat.

* * *

Și totuși, tânărul meu prieten, eu vreau să cred că tu ești făcut din altă plămadă. Văd și ziua fericită în care cu ființa iubită te vei prezenta la cununie în fața sfântului altar. Mireasa se va simți ocrotită și în siguranță lângă tine. Va plânge de bucurie că aparține unui bărbat puternic și de onoare.

Vei avea mulțumirea că prin felul tău manierat de a te purta și prin forța ta bărbătească ți-ai făcut iubita fericită și te-ai făcut fericit pe tine însuți. De acum încolo va fi o călătorie în doi. Ceea ce se câștigă cu trudă este durabil. Fericirea voastră va fi tot mai profundă, tot mai sfântă, până când într­o zi se va contopi în marea nesfârșită a iubirii lui Dumnezeu.

Familia voastră va fi locul în care se vor practica cele mai frumoase virtuți. Pe primul plan va sta dragostea jertfelnică, pentru că numai unde stăpânește spiritul jertfei de sine este locul larg de viețuire pentru celălalt. Numai unde stăpânește iubirea jertfelnică pot apărea pruncii ca o încoronare a castității părinților de dinainte de căsătorie.

Și poate gândul îți zboară înapoi, la vremurile când trăiau bunicii voștri, și le vedeți casa plină de copii. Îi vedeți seara întorși osteniți de la lucrul câmpului, sau de la fabrică, împărțindu-le pâinea pruncilor, pâine însoțită de cuvânt plin de iubire.

Oare toate cele spuse, nu te fac dornic să ai o tinerețe sfântă și o căsătorie binecuvântată?

+ Andrei,
Arhiepiscop de Alba Iulia
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire