SOȚI   /   PĂRINȚI 

Bobocul
de pr. Emil Puni, SJ

achizitionare: 15.09.2003

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior VIII. MATERNITATEA: INFORMARE MODEL, PENTRU BĂIEȚI ȘI PENTRU FETE

Tu desigur ți-ai pus vreodată întrebarea: de unde vin copiii mici?

Îți mai amintești poate că mai demult eu îți spusesem că Dumnezeu se îngrijește de acest lucru. Atunci eu nu ți-am dat mai multe explicații căci erai prea mic (mică) și n-ai fi înțeles nimic. Acum ai mai crescut și tu, te-ai făcut mai mare, mai înțelegător (înțelegătoare). Deja știi multe lucruri, învățate în școală, citite și auzite. Sunt sigur că acum ești destul de deștept (deșteaptă) ca să înțelegi bine tot ceea ce-ți voi spune. Așadar, acum vom sta amândoi de vorbă despre lucruri foarte importante și interesante, dar care nu privesc pe alții decât numai și numai pe tine. Asta înseamnă că tata (mama) îți va comunica acuma un secret, care va fi secretul vieții tale, pe care nu-l vei comunica altora.

A fost și rămâne pentru totdeauna adevărat că Dumnezeu se îngrijește ca mereu să vină pe lume copii mici. Tata și mama ajută lui Dumnezeu pentru realizarea nașterii unui nou-născut copil. În ziua căsătoriei lor, tata și mama au îngenunchiat împreună în fața Altarului, în imediata apropiere a lui Isus din tabernacol (chivot). Preotul i-a întrebat atunci, în numele lui Dumnezeu: «Dacă Dumnezeu vă va da un copil, promiteți că-l veți accepta și-l veți crește și îngriji bine?» Tata și mama au răspuns: «Da, promitem. Noi socotim o mare binefacere să avem un copil (sau mai mulți), pe care să-l creștem și să-l îngrijim bine!». Atunci tata și mama au început să se roage lui Dumnezeu, împreună, pentru realizarea acestei dorințe: copilul. Tata și mama țin mult unul la altul - se iubesc -, și într-o bună zi mama i-a comunicat tatei: «În curând vom avea un copil mic!».

Ei nu-l vedeau încă, totuși micul copilaș era în casa lor. Tu o să te întrebi cum se poate așa ceva?; asta-i o enigmă (ceva de neînțeles)! Ei, eu am să-ți explic această minunăție!

Când un copilaș abia s-a născut, el este foarte mititel. Tu desigur că ai văzut, în vreun leagăn (cărucior) un astfel de copilaș: un cap mic, mânuțe mici, piciorușe mici, totul mic! Dar înainte de a-l fi văzut tu, el a fost încă mult mai mic; atât de mic, încât nici nu putea fi pus în leagăn. Și fiindcă bunul Dumnezeu iubește mult de tot pe copiii mici, - tu știi că însuși Isus ne-a spus și arătat acest lucru: «Lăsați copiii să vină la mine», El s-a îngrijit ca nu cumva un astfel de copilaș să răcească în leagăn, și care în plus încă-i prea mic și firav pentru a putea fi ținut în brațe, încălzit și îngrijit. Deci Dumnezeu i-a făcut un leagăn viu, sub inima mamei, o cămăruță a dragostei, unde micuțul copilaș stă o bucată de vreme. La început, în acel leagăn viu, copilul e mic-mic de tot; apoi pe încetul crește tot mai mare, până când poate fi pus în leagănul de lângă pat. Atunci mama îl ia din leagănul viu de sub inima ei. Aceasta este ziua nașterii acelui copilaș. De regulă, acest eveniment se întâmplă în spital, unde un medic și niște surori medicale ajută mamei. Acest lucru este împreunat cu dureri mari pentru mamă, dar ea suportă cu drag aceste dureri pentru micul său copilaș. Asta este nașterea unui copilaș. După naștere, mama este foarte obosită și de aceea, după cum ai putut și tu observa, mama stă la pat vreo săptămână ca să se refacă (acasă sau în spital). Apoi, fiindcă acest copilaș este atât de mititel încât nu poate mânca încă nici cu lingurița, Dumnezeu s-a îngrijit de el și în această privință, într-un mod minunat: în primele săptămâni după naștere, el nu poate mânca decât lapte, dar nu lapte din comerț (de la vaci), ci lapte de la propria sa mamă care-l nutrește la pieptul său, - copilașul putând întrebuința atâta lapte decât are el nevoie. Ce înțelept și ce frumos a aranjat bunul Dumnezeu totul! La fel s-a întâmplat și cu Pruncul Isus.

Sfântul evanghelist Luca ne istorisește totul (Lc. cap. 1, vers. 26 și urm.):

«În timpul acela trimis a fost din partea lui Dumnezeu îngerul Gavril în orașul Galileei, al cărui nume era Nazaret, la o fecioară logodită cu un bărbat din casa lui David, al cărui nume era Iosif și numele fecioarei Maria».

Maria s-a rugat mult, des și bine lui Dumnezeu ca să vină Isus cât mai repede pe pământ. Ea nu știa încă de alegerea ei din partea lui Dumnezeu ca să fie Mamă a lui Isus. Și într-o bună zi, pe când se afla în rugăciune, deodată a intrat în camera ei din Nazaret îngerul Gavril salutând-o cu aceste cuvinte: «Bucură-te, Marie, ceea ce ești plină de dar (har); Domnul este cu tine; binecuvântată ești tu între femei!» (Sunt cuvintele pe care noi mereu le rostim atunci când spunem rugăciunea «Născătoare de Dumnezeu» sau «Bucură-te Maria»). Natural, la vederea îngerului și la auzirea acestor cuvinte, umila fecioară Maria s-a înspăimântat. Închipuiește-ți ce ai face tu dacă ai fi singur(ă) în cameră și deodată ar intra un înger...!

Maria și-a zis în gândul său: ce înseamnă această vizită îngerească? Îngerul Gavril îi înlătură nedumerirea, spunându-i: Nu te teme Maria, căci Dumnezeu ține mult la tine și m-a trimis ca să te întreb dacă vrei să fii tu Mama lui Isus, și atunci «vei lua în pântece și vei naște un fiu și-i vei pune numele Isus». Maria a mai cerut îngerului unele explicații, despre cum se va întâmpla aceasta, și apoi a acceptat, spunând: «Iată roaba Domnului, fie mie după cuvântul tău», adică: eu mă învoiesc ca să mi se întâmple tot ce vrea bunul Dumnezeu. Și apoi de îndată s-a coborât Spiritul (Duhul) Sfânt peste ea și Isus a început să locuiască în leagănul viu de sub inima ei. Maria a devenit astfel tabernacolul viu al Pruncului Isus.

Îți mai amintești din lecțiile de religie despre această întâmplare? Este vorba de Bunavestire, sărbătoarea de la 25 martie.

Până când l-a ținut Maria pe Isus sub inima ei? Până în noaptea de Crăciun, adică 25 decembrie! Ia numără câte luni sunt din 25 martie până la 25 decembrie... Nouă luni! Deci Isus a locuit nouă luni în leagănul viu de sub inima Mariei, Maica Lui. Și îndată după nașterea lui Isus în peștera din Betleem, având drept leagăn ieslea vitelor și a oilor, l-a luat Maria la sânul ei și l-a nutrit cu laptele ei, ca pe oricare nou născut (cum am văzut mai la început). Deseori se citește acest pasaj din Evanghelie în biserică. La fel se citește și această întâmplare: O femeie care asculta predicile lui Isus, fiind aproape invidioasă pe Maria, a exclamat: «Fericit pântecele care te-a purtat și sânii pe care i-ai supt!».

Chiar așa, cum a stat Isus 9 luni sub inima Mariei, ai locuit și tu 9 luni sub inima mamei. În vremea aceea, tata și mama se gândeau mereu la tine, și încă de pe atunci am început noi să ne rugăm pentru tine: ca să fii un copil bun(ă)! Noi ne-am întrebat pe atunci deseori: oare va fi un băiat sau o fetiță? Iar când tu te-ai născut, noi am fost foarte fericiți și deci ne-am împreunat amândouă mâinile și i-am mulțumit lui Dumnezeu din toată inima. Ziua și noaptea ți-au purtat grija tata și mama: deseori ne-am sculat noaptea și am vegheat lângă leagănul tău, te-am ridicat din leagăn și te-am așezat la sânul mamei.

Sper că acum ai înțeles mai bine dragostea tatei și a mamei pentru tine. Noi ne-am îngrijit mereu ca tu să ai tot ceea ce-ți trebuie ca să poți crește.

Venirea unui copil pe lume este împreunată cu multe griji și oboseli pentru tata și mama. În timp ce mama poartă sub inima ei copilașul, ea trebuie să fie foarte atentă ca să nu-i producă vreo vătămare dureroasă și deci nu-i voie să facă eforturi fizice prea mari (să nu se aplece jos, să nu cadă, să nu ridice lucruri grele, etc.) De aceea, în astfel de cazuri, tu va trebui să fii foarte grijuliu față de mama: plin de atenții, serviabil; va trebui să-i sari într-ajutor oricând și cu plăcere (prin casă, prin curte, după cumpărături la prăvălie, etc.). Nu-i așa că vei face acest lucru întotdeauna și cu plăcere?

După toate acestea, eu cred că tu ai dori să știi încă un lucru: Când începe să crească sub inima mamei un copilaș? Am să-ți spun și acest lucru: Tu știi din Catehism că omul este format din trup și suflet. Cine poate creea un suflet? Numai singur Dumnezeu. Și iată că acuma știi și când vine să locuiască sub inima mamei un copilaș (începutul vieții sale): atunci când Dumnezeu creează un suflet. E adevărat că la mama nu vine un înger, ca la Maria, ca să-i vestească acest lucru. Dar mama simte deodată cum copilașul se mișcă sub inima ei și de atunci începe să facă pregătiri pentru nașterea lui. Nu-i așa că sunt minunate toate aceste lucruri despre care am vorbit? Ce frumos a aranjat Dumnezeu toate. Cred că ești fericit(ă) că știi toate acestea?

Încă ceva: dacă cumva vreodată pe stradă, la joacă sau la școală, te vor întreba copiii dacă știi de unde vin copilașii, dacă-i aduce barza, și vor râde, - tu spune-le așa: «Da, eu știu demult acest lucru. Mi-au povestit tata și mama totul. Eu însă nu vorbesc cu voi astfel de lucruri. Dacă vă interesează, întrebați și voi pe tata sau pe mama voastră!»

Și dacă totuși unii copii vor stărui ca să vorbească în prezența ta despre astfel de lucruri, tu îndepărtează-te de ei din dragoste pentru mama ta - pentru cinstea ce i-o datorezi atât ei cât și bunului Dumnezeu, căci de regulă în astfel de ocazii ei vorbesc prostii - lucruri murdare și necuviincioase. Tu știi deja totul, mai bine și mai frumos decât ei, și deci nu ai de ce să fii curios (curioasă) ca să asculți prostiile lor.

În cazul că n-ai înțeles bine tot ce ți-am spus acuma, te rog să mă întrebi, sincer și cu toată încrederea, și eu îți voi da toate lămuririle. Dacă mai târziu vei auzi ceva despre aceste lucruri și vei dori lămuriri, ori îți vine în minte ceva în legătură cu cele spuse acuma și ești neliniștit(ă), te rog, vino oricând la tata sau la mama și o să-ți spunem - o să te lămurim în tot ce vei dori. Dar în nici un caz să nu vorbești niciodată cu nimeni despre aceste lucruri și să nu ceri sfaturi și lămuriri de acest fel de la nimeni, afară de tata și mama. Este vorba despre secretul vieții tale. Respectă-l! Așa face un om serios!
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire