SOȚI   /   PĂRINȚI 

Bobocul
de pr. Emil Puni, SJ

achizitionare: 15.09.2003

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior VII. ÎNDRUMĂRILE PENTRU INIȚIEREA SEXUALĂ A COPIILOR: DESPRE MATERNITATE

Indicații pentru părinți și educatori

Vârsta la care trebuie făcută această informare: este greu de precizat. Depinde de natura copilului, dezvoltarea lui, circumstanțele și mediul în care trăiește. În general nu trebuie amânată mai târziu de 11-12 ani; să nu ne fie teamă că am dat câteva lămuriri asupra maternității prea devreme.

Atâta timp cât nu se observă la copil nici o preocupare (curiozitate) de a ști ceva în această privință, nefiind încă suficient maturizat trupește și sufletește pentru aceasta, mai așteptăm cu această informare.

Desigur trebuie făcută de îndată ce observăm o serioasă preocupare în această privință la copil (întrebări - într-un fel sau altul, etc.) Dar să fim atenți că numai punerea de întrebări nu întotdeauna indică momentul potrivit informării. Se întâmplă ca un copil printre multele sale întrebări: «de ce, de unde, cum?» să întrebe pe părinți și «de unde vin copiii?» Se răspunde pur și simplu: «Dumnezeu se îngrijește de acest lucru, ca tata și mama să primească un copil!» - Dar atunci când se observă că într-adevăr copilul își face o problemă din această chestiune și nu îi este suficient răspunsul de mai sus, fără nici o îndoială-ezitare sau tărăgăneală, a sosit timpul informării asupra maternității.

Unii copii pun întrebări mai stăruitoare, în această privință, la vârsta de 8 ani decât la 10-11 ani. În felul acesta, întrebând ei foarte de timpuriu că de unde vin copiii, li se face prima informare (atâta cât pot ei pricepe) - unele idei - cam în felul acesta:

Dumnezeu a făcut sub inima mamei un leagăn viu, în care copilul stă o bucată de vreme, înainte ca mama să-l depună în leagănul (căruciorul-coș) pregătit din partea tatei lângă patul din dormitor.

Mai târziu, când copilul va fi mai măricel, i se va face o informare mai completă, de exemplu după modelul dat mai jos.

Să nu avem nici o teamă că datorită acestei informări copilul își va însuși «gânduri urâte, rele, păcătoase», căci un copil nu are mintea și închipuirea înrăutățită a omului matur. El își închipuie și-și face o idee despre acest lucru într-un mod cu totul copilăresc. În mod practic, pericolul este exclus, că adică datorită acestei lămuriri o să i se fixeze toată atenția asupra întâmplărilor de ordin trupesc (anatomic, și fiziologic).

Apoi, anumite împrejurări din viața familiei sau din afara familiei, pot fi prilejul acestei informări. De exemplu mama gravidă sau lăuză: el observă schimbările trupești ale mamei, pregătirile în vederea nașterii și primirea viitorului prunc (frățior sau surioară) și tot ce urmează după o naștere... Din experiența vieții s-a dovedit a avea o enormă însemnătate și influență bună-educativă, solicitarea din partea mamei gravide sau lăuzei a ajutorului copiilor. Acest lucru produce o impresie profundă asupra multor copii, determinându-i să-și irosească puterile fără nici o rezervă în activități folositoare mamei și familiei (gospodăria casei).

Alt moment propice pentru această informare: Când părinții au observat ei înșiși sau au fost avertizați din partea altora (învățători, etc.) că își trimit bilețele unul altuia copiii de sex opus; de acuma nici o întârziere nu-i justificabilă.

 

Modul cum se face această informare

Părinții (de preferat: tata pentru băieți și mama pentru fete) se vor pregăti pentru aceasta, citind mai înainte de câteva ori modelul de mai jos. Apoi vor povesti cu copilul despre maternitate în mod simplu, intim și clar, întrebuințând mereu exemple-asemănări din lumea plantelor și a animalelor.

Părinților cărora le vine greu să se exprime prin propriile lor cuvinte - cu toate că e preferabil -, vor citi încet, liniștit și cu atenție copilului modelul de mai jos, eventual, făcând completări și mai dând explicații ici colo. În acest caz, cam așa va trebui făcută introducerea:

«Dragul meu (draga mea), tata (mama) vrea să-ți împărtășească și ție niște gânduri foarte frumoase și interesante, pe care mi le-am transcris dintr-o carte mai demult (sau: pe care mi le-a împrumutat un bun cunoscut), și acuma vreau să ți le citesc și ție. Textul este atât de frumos încât merită mai bine să fie citit decât povestit. Deci să citim aceste pagini împreună. Vino și stai aici aproape de mine și ascultă cu atenție...».

 

Observație

Dacă copilul vreodată va întreba ce înseamnă expresia din Evanghelie sau din rugăciunea «Născătoare de Dumnezeu... (Bucură-te Marie...)»: «Și iată vei lua în pântece, și vei naște fiu, și vei chema numele lui Isus» - «Și binecuvântat este rodul pântecelui (trupului) tău, Isus», i se va răspunde prompt, liniștit și foarte natural: înseamnă locul în care stă copilul nouă luni, sub inima mamei sale.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire