SOȚI   /   PĂRINȚI 

Bobocul
de pr. Emil Puni, SJ

achizitionare: 15.09.2003

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior V. CÂTEVA REGULI GENERALE

Fie că veți lămuri pe copii cu propriile voastre cuvinte și formulări, fie că vă veți folosi de formularele de mai jos, trebuie să țineți cont de următoarele reguli:

  1. Rămâneți mereu în sfera adevărului și aveți grijă ca să nu fie necesară o rectificare ulterioară a propriilor voastre afirmații, cu scuza: «atunci, am spus și eu numai așa...».

  2. Faceți de fiecare dată legătura cu întreținerea anterioară, spre a-i dovedi copilului că și de data aceasta nu spuneți altcumva, ci spuneți mai mult (mergem mai departe).

  3. Fiți atenți să nu provocați în sufletul lor curiozitatea de a merge mai departe, de a ști mai mult, sau să dați ocazia de a pune întrebări avansate. De aceea, mai ales încheierea conversației să fie bine stăpânită - pusă la punct. Pe de o parte nu trebuie afirmat că ați spus totul acuma, aceasta n-ar fi adevărat; iar pe de altă parte nu trebuie să i se promită explicit-clar că mai târziu (la o altă dată) o să-i spuneți ceva mai mult. Copilul trebuie să rămână la sfârșitul acestei conversații liniștit, și, potrivit vârstei și nevoilor sale sufletești, să fie satisfăcut.

  4. Nu-i deloc de dorit ca această informare să fie făcută prea concret, prea aspectuos, căci fantezia copilului va fi prea mult încărcată și excitată, existând apoi pericolul ca el (ea) să treacă de la considerații teoretice la cercetări și experimentări concrete. Deci expunerea să fie cam rezumativă, adresându-se mai mult intelectului decât memoriei și mai puțin fanteziei.


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire