SOȚI   /   PĂRINȚI 

Bobocul
de pr. Emil Puni, SJ

achizitionare: 15.09.2003

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior IV. MODUL CUM TREBUIE FĂCUTĂ ACEASTĂ INFORMARE

  • Întotdeauna se face între patru ochi, în secret.
  • Tata sau mama vor aștepta un moment potrivit; cu cât va fi mai nebătător la ochi, mai necăutat, cu atât mai bine.

  • Trebuie luate măsuri ca să nu fie conturbați în decursul conversației de nimeni: să domnească o atmosferă de liniște, o ambianță plăcută dar care să nu distragă în nici un fel atenția copilului.

  • Timpul propice acestei întrețineri este atunci când copilul este liniștit, neobosit, nesomnoros, fără griji (cu lecțiile făcute, dacă e cazul), neagitat (nu înainte sau imediat după joacă).

  • Părinții la fel să fie liniștiți și să nu dea nici un semn de nervozitate, nerăbdare, neîndemânare, ca nu cumva copilul să aibă impresia că părinților săi le este rușine să vorbească cu el astfel de lucruri.

Părinții se vor pregăti pentru această informare prin lecturi adecvate, conversații cu, și informații de la persoane competente în materie.

Limbajul va fi clar, simplu, fără nici un dublu înțeles (trebuie exclusă și posibilitatea pentru copil de a interpreta ceva greșit; el își însușește cu multă ușurință expresiile cu dublu înțeles și apoi le exploatează în mod funest...), cu cuvinte bine alese, expresii pure-caste, și nevinovate, mereu adaptând totul capacității de înțelegere a copilului. Prin această inițiere în misterele vieții sexuale, pentru băiatul sau fata respectivă se ridică cortina visurilor copilărești ca să poată începe să contemple, să înțeleagă cu mintea sa de copil și să savureze cu inima frumusețea și minunata măreție a vieții omenești.

Totul trebuie astfel organizat, vorbit, tratat ca în decursul întregii sale vieți copilul să-și amintească cu respect de aceste intime întrețineri cu părinții săi. De aici încolo începe relația de prietenie dintre tată și fiu, mamă și fiică - bazată pe o încredere reciprocă mereu crescândă datorită unei ținute de discreție și păstrare reciprocă a secretelor. Copiii vor avea pe viitor secretele lor pe care nu le destăinuiesc decât prietenilor intimi, în care au încredere că nu le vor divulga și acești prieteni trebuie să fie în primul rând părinții.

Spre a veni în ajutorul părinților, se dau în cele ce urmează modele de informare, în care nu numai că se va spune copiilor «cum» se întâmplă... ci se pune accentul și pe motivul pentru care se întâmplă, adică «de ce» se discută acest subiect. Fiecare informare după probleme, vârstă și sexe, are o introducere pentru părinți asupra felului cum trebuie tratat respectivul capitol. Informarea este intenționată pentru mai multe etape și pentru o perioadă de timp care începe la vârsta de 8-10 ani, continuându-se până la pregătirea apropiatei căsătorii a celor tineri.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire