SOȚI   /   PĂRINȚI 

Bobocul
de pr. Emil Puni, SJ

achizitionare: 15.09.2003

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior XII. PUBERTATEA: INFORMARE MODEL PENTRU FETE

Draga mamii, eu cred că ar fi bine să stăm puțin de vorbă amândouă, între patru ochi. Dragostea și încrederea reciprocă dintre noi ne ajută și ne îndeamnă ca, în cea mai deplină intimitate, să avem astăzi această conversație. Tot ceea ce-ți voi spune sau te voi întreba, te privește numai pe tine personal, deci totul, fiind secretul vieții tale, va rămâne cunoscut numai de noi.

Astfel stând lucrurile, țin să-ți fac de la început o mărturisire sinceră și serioasă: de azi înainte, tu nu vei fi numai fiica mamei tale, și eu nu voi fi numai mama ta, ci în plus vom fi una pentru cealaltă și cea mai bună prietenă! Cred că accepți această ofertă de dragoste? (Se îmbrățișează amândouă).

Tu crești tare; deja te-ai făcut așa de mare! La fel, tu te schimbi tare: trupește și sufletește..., și-i evident că pe încetul devii femeie din fetiță ce erai.

Dezvoltarea ta în prezent este atât de rapidă ca a plantelor în luna mai. Unul dintre primele semne, de unde apare acest lucru, este următorul: trupul tău de fetiță devine trup de femeie, se pregătește de dinlăuntrul său în vederea misiunii pentru care e creată și chemată de Dumnezeu fiecare fetiță, adică pentru maternitate (adică putința - capacitatea ei de a fi mamă, de a da lumii - de a naște - copii).

Eu ți-am spus ție deja, mai demult, cum trăiește copilul 9 luni înlăuntrul mamei sale, sub inima ei. Iar acum, iată ce se întâmplă: în fiecare lună se reînnoiește, se reîmprospătează interiorul femeii, în așteptarea momentului când ea va fi solicitată să devină mamă. Fata sau femeia, începând și terminând cu o anumită vârstă, în fiecare lună dă naștere la o nouă celulă germinală, care, atunci când respectiva femeie va deveni mamă se dezvoltă-crește, luând forma de copil. Această celulă se numește ovul. În trupul femeii nu poate viețui deodată decât un singur ovul, capabil să devină copil, după căsătorie. De aceea în fiecare lună vechiul ovul (cel care a luat naștere în luna trecută) este eliminat afară, ca să rămână în locul lui numai ovulul cel proaspăt, produs în luna aceasta. Acest lucru se întâmplă cu oarecare sângerare în părțile rușinoase (pe unde urinezi) adică în organele genitale ale femeii. Să vedem acum ce sunt organele genitale ale femeii și părțile lor componente.

Organele genitale sunt acele părți ale trupului omenesc care asigură înmulțirea omului, perpetuarea neamului omenesc pe pământ. Deci sunt organe din cele mai importante, vrednice de a fi îngrijite și respectate din partea omului mai mult decât oricare alt organ: numai datorită lor suntem capabili să colaborăm noi, oamenii, cu Dumnezeu, la crearea unei noi ființe vii - copilul. Organele genitale au o parte internă (în trup) și una externă. Partea internă se găsește în cavitatea inferioară abdominală și este formată din două pungi numite ovare care secretă ovulul, despre care am vorbit mai înainte (este secreția externă a ovarelor) și o altă secreție (internă) numită hormoni, pe care-i varsă în circuitul sângelui, având un rol foarte important în dezvoltarea și menținerea vieții normale a femeii. Acești hormoni joacă rolul principal în transformarea ta din fetiță în fată mare: ei reglementează funcționarea normală a celorlalte organe din trupul tău, creșterea și toate schimbările pe care ți le-am semnalat la începutul conversației noastre. Funcționarea ovarelor este ajutată de două trompe. Urmează apoi uterul, lăcașul în care sălășluiește și se dezvoltă timp de 9 luni copilul; el are un tub prin care comunică cu exteriorul, numit vagin, și care la rândul său are orificiul exterior închis printr-o membrană poroasă numită himen. Prin porii acestui himen iese ovulul vechi - împreunat cu ceva sânge - cum am zis mai adineaori. Partea externă a organelor genitale o formează vulva cu cele două perechi de buze și un mic degetuț numit clitoris. Tot aici se află și orificiul prin care urinezi (orificiul superior). În legătură cu igiena acestor organe te-am instruit deja și am să te mai instruiesc, când se va ivi ocazia. Tot ca și o anexă a organelor genitale feminine sunt considerați și sânii, adică cele două mamele cu ajutorul cărora mama își nutrește copilul cu lapte.

Revenim la eliminarea lunară a vechiului ovul. Tu nu trebuie să te înspăimânți pentru această sângerare, căci nu-i nimic grav, nici rușinos și nici păcătos în acest lucru. Fiecărei femei sănătoase, începând cam de pe la vârsta ta, i se întâmplă în mod regulat, cam o dată la 28 de zile, acest lucru. Aceasta este menstruația (de la cuvântul latinesc: mens, mensis care înseamnă lună - de zile). Când vei observa la tine acest fenomen, te rog să mă avertizezi și pe mine ca să-ți pot spune atunci ce ai de făcut.

În general, întotdeauna când se apropie acest eveniment și în decursul lui, vei observa că vei fi indispusă, puțin nervoasă, poate vei avea chiar și o ușoară durere de cap. Caută să te comporți atunci așa ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic, nu fi abătută și înafară să nu dai nimic de bănuit. Asta va fi pentru tine întotdeauna o ocazie bună pentru a-ți verifica și demonstra curajul-tăria în a înfrunta greutățile vieții. Nu ceda nici unui sentiment de tristețe-melancolie, care poate să se ivească în acele zile în inima ta. Chiar și atunci caută să-ți faci în mod obișnuit datoriile de toate zilele, la școală sau acasă. Totul va dura numai câteva zile, apoi iarăși vei fi bine dispusă, proaspătă și reîntinerită trupește și sufletește. Prin aceste mici neplăceri lunare, suportate cu răbdare - în tăcere, te pregătești pentru viitor: ca să fii capabilă ca soție și mamă de jertfe mult mai mari. Deci în aceste zile stăpânire de tine însuți, mai mult decât oricând! În viață deseori se va întâmpla că alții nu vor putea ține cont de buna sau reaua ta dispoziție, deoarece vor avea nevoie neapărat de ajutorul tău, și deci de dragul lor va trebui să te uiți pe tine însuți. Sper că m-ai înțeles! Nu comunica altor fetițe absolut nimic din ceea ce am vorbit noi astăzi împreună. Dacă vreodată careva din fete ar aduce vorbă despre așa ceva, fii curajoasă și ripostează imediat: aceste nu sunt dintre acele lucruri despre care o fată bună și cinstită își poate permite să vorbească cu alții în afară de mama ei.

Deci eu sunt convinsă că pot conta pe bunăvoința și înțelegerea ta și în această privință!

Ai înțeles bine tot ce ți-am vorbit...?

Mai ai ceva de întrebat...?

Când vei avea ceva de întrebat, sau vei auzi ceva de la alte fete în această problemă, și nu vei fi lămurită: nu întreba pe nimeni străin, nu căuta să-ți satisfaci astfel de curiozități din cărți sau din dicționare, ci vino întotdeauna la mama ca la prietena ta cea mai bună, și eu am să-ți spun totul, în mod sincer, deschis, cu dragoste, - fără să trebuiască să-ți fie frică sau rușine de mine. Eu nu te voi certa niciodată pentru astfel de întrebări, ci voi fi întotdeauna o mamă și o prietenă înțelegătoare.

Și încă ceva: În relațiile cu băieții caută să fii foarte rezervată, modestă. Tu ești acum ca un boboc de floare, care se deschide spre a crea în jurul său bune dispoziții, plăceri, și bucurii curate. Nu admite să fii prinsă, îmbrățișată de vreun băiat. Evită să te găsești vreodată într-un spațiu închis (cameră, etc.) cu un bărbat-băiat, așa ca să existe siguranța că nimeni nu vă vede sau aude.

Caută să fii mereu ocupată cu lucruri folositoare, chiar și numai în gând, și nu uita să ceri ajutorul Preasfintei Fecioare Maria.

Mama te îmbrățișează și te binecuvintează!

(Notă: Restul este comun cu cele expuse în informarea Pubertății băieților, adică problemele-transformările sufletești și recursul la ajutorul supranatural - rugăciuni, Sfintele Sacramente).
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire