SOȚI   /   PĂRINȚI 

Bobocul
de pr. Emil Puni, SJ

achizitionare: 15.09.2003

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior XI. PUBERTATEA LA FETE: INDICAȚII PENTRU PĂRINȚI ȘI EDUCATORI

(Notă: Se presupune drept cunoscut - citit, ceea ce s-a spus despre Pubertatea la băieți - cap. IX. de la pag. 41-51, în măsura în care se poate aplica fetelor).

Vârsta: Când fetiței i se apropie timpul primei menstruații, de regulă acest lucru se întâmplă între 11 și 13 ani, se întâmplă foarte des că fetița ascunde acest eveniment mamei. De aceea se recomandă multă supraveghere din partea mamei, în jurul acestei vârste.

Semnele: crește tare în înălțime, încep să crească sânii, apare pilozitatea în jurul organelor genitale, lărgirea bazinului, pigmentarea sânilor.

Cine trebuie să facă această informare?

Mama, după modelul de mai jos, sau cu propriile ei cuvinte.

Dar va vorbi într-un mod foarte degajat, simplu și natural, în cea mai deplină intimitate, discret și cu păstrarea secretului. Cu această ocazie fetița va fi instruită cum să observe regulile igienei organelor genitale, ale bunei cuviințe și ale pudoarei-proprii femeilor în perioada menstruației.

La a doua menstruație va reveni mama din nou cu informarea spre a o putea ajuta pe fetiță în chip mai eficace pentru perioada menstruației. Adică cum să se comporte fetița: curajos, corect și demn, nelăsând să se observe nimic deosebit pentru cei din jurul ei, mai ales mare atenție în ce privește iritarea mirosului persoanelor în mijlocul cărora este obligată să trăiască. În felul acesta, fetița va suporta oboseala și indispozițiile inerente menstruației mai ușor - iar cei din jurul ei (atât acum cât și în perioada vieții sale de mai târziu, ca eventuală soție și mamă) să nu fie deranjați mai mult decât cere absolut inevitabilul. Această inițiere, grijă și apropiere a mamei față de fetiță, cu ocazia primelor sale menstruații, este un lucru foarte important din punct de vedere educativ: Mama devine prietena, confidenta fiicei sale pentru tot restul vieții.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire