SOȚI   /   PĂRINȚI 

Bobocul
de pr. Emil Puni, SJ

achizitionare: 15.09.2003

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior X. PUBERTATEA: INFORMARE, MODEL PENTRU BĂIEȚI

Dragul tatii, trebuie să stăm puțin de vorbă amândoi: despre niște lucruri foarte serioase și foarte importante pentru viitorul tău.

Tu ai crescut mare; încetul cu încetul tu ai început să devii bărbat, de unde până mai ieri-alaltăieri erai numai un băiețaș, întregul tău trup crește și devine pe zi ce trece tot mai puternic, mai voluminos și mai rezistent; vocea ți se îngroașă tot mai mult, devine tot mai bărbătească. Acum, eu aș dori să-ți explic ție cum se întâmplă acest lucru, ce se întâmplă în trupul și sufletul tău, care este cauza acestei dezvoltări și schimbări atât de mari la tine.

Tu știi că în trupul nostru sunt diferite organe cu diferite funcții pentru viața noastră. Astfel: inima este organul ce trimite, ca o pompă, sânge în diferite părți ale trupului spre a le hrăni și ține în viață; la fel își au rolul lor și alte organe din noi (plămânii, rinichii, creierul, etc.) care toate colaborează la menținerea vieții noastre.

În trupul nostru se găsesc și diferite glande, organe mai mici ca volum care produc niște secreții, foarte necesare pentru viața și sănătatea omului. Așa de exemplu glandele salivare, din cavitatea gurii, ce produc saliva care ajută la înghițirea și digerarea alimentelor în stomac. Dacă aceste glande s-ar îmbolnăvi și nu ar mai funcționa normal, nutriția noastră ar avea de suferit căci alimentele s-ar digera numai cu multă greutate și stomacul ar fi expus la grave îmbolnăviri.

Din categoria glandelor, cele mai importante sunt așa zisele glande endocrine sau cu secreție internă deoarece își varsă secreția în circuitul sângelui. O astfel de glandă este tiroida din partea dinainte a gâtului ea distribuie prin secreția ei iodul necesar organismului, iar când se îmbolnăvește grav se mărește formând o gușă (Poate ai și văzut oameni gușați?). Acum ajungem la miezul conversației noastre: Printre cele mai importante glande endocrine sunt glandele sexuale, adică cele două testicole care atârnă într-o pungă de piele între picioare formând împreună cu membrul viril prin care vărsăm afară urina (membrul bărbătesc sau cum se spune mai pe scurt, simplu «membru») formează organul genital al bărbatului. Se numesc «sexuale» pentru că datorită lor se deosebesc cele două sexe, adică bărbății de femei. Testicolele atârnă într-o pungă înafara trupului pentru că secreția lor nu poate avea loc decât la o temperatură în jurul de 33 de grade; ori temperatura trupului omenesc este de 36-37 de grade. Testicolele produc două secreții: una internă și alta externă; cea internă se numește hormon, iar cea externă spermatozoid.

Glandele acestea sexuale de la nașterea ta și până acuma s-au dezvoltat încet iar acuma au început să-și producă secrețiile lor: pe cea internă (hormonii) o varsă în sânge iar pe cea externă (spermatozoidul) o dă afară tot pe acolo pe unde iese afară urina.

Iată care sunt semnele de pe care se cunoaște că aceste glande și-au început activitatea:

Fața de copil începe să ia înfățișarea de bărbat, încep să mijească mustățile, vocea începe să se îngroașe, crește tare în lungime, se dezvoltă musculatura și începe să crească o pilozitate în zona organelor genitale (în jurul membrului). Deci îți dai seama că spre a deveni din nou copil «băiat mare» - tânăr bărbat, cu un trup normal și bine dezvoltat, este absolut necesar ca testicolele să funcționeze normal, vărsându-și o cât mai mare cantitate de hormoni în sânge la vârsta aceasta. Acești hormoni vor pune totul în mișcare în trupul tău ca să fii sănătos, tare și voinic, rezistent la orice boală, cu un sistem nervos care să te facă apt pentru învățătură (minte ageră, memorie bună, atenție încordată). Vezi deci ce respect trebuie să ai pentru aceste organe și cât trebuie să-i fii recunoscător lui Dumnezeu pentru ele.

Dar acum să vorbim și despre secreția externă a glandelor sexuale (spermatozoidul) și de tot ceea ce e în legătură cu această secreție. Precum polenul la plante tot așa spermatozoidul la animalele superioare și la om, este sămânța bărbătească (masculină). Natura vie, spre a-și asigura perpetuarea, produce elementele prin care se înmulțesc din bună vreme și într-o măsură mult mai mare decât este strict necesar. Așa și testicolele noastre, produc spermatozoizi mai devreme și mai mulți decât sunt necesari. Acest surplus de secreție este eliminat afară din trup, prin membru, în decursul nopții, cam odată sau de două ori pe lună. Dimineața se observă o pată umedă ori poate deja uscată-înăsprită în acea parte a pijamalei. Dacă până acum nu ți s-a întâmplat acest lucru, o să ți se întâmple în curând. Să nu te sperii, nu-i nimic rău, rușinos sau păcătos în asta. Este poluția nocturnă. În acea noapte s-ar putea să ai un vis rușinos. Nu-i da nici o atenție. Dacă s-ar întâmpla să te trezești din somn în acel moment când se întâmpla această «descărcare» sau imediat după ce s-a întâmplat, simțând în tine o puternică încordare nervoasă și o senzație - (simțăminte) stranie, de care nu ai mai cunoscut mai înainte, nu te neliniști și nu umbla cu mâinile în zona organelor genitale; lasă să-și urmeze cursul lor natural fără nici o participare voită din partea ta. S-ar putea ca membrul să fie în stare de erecție (întărit, adică umflat cu sânge) atunci sau dimineața când te trezești. Nu-l atinge decât dacă este necesar ca să-l acoperi. Dimineața, de îndată ce te-ai trezit din somn, dă-te jos din pat (asta în fiecare dimineață), du-te la W. C. și apoi când îți faci toaleta de dimineața (spălare până la brâu), nu uite la urmă să speli și membrul cu apă și săpun, trăgând cu o mână pielea de pe vârful lui atât cât se poate. De altfel, această spălare a membrului trebuie făcută tot la două-trei zile odată și neapărat la baie. Dar: fără să te vadă cineva, repede și membrul să nu fie în stare de erecție. Această igienă elementară a organelor genitale trebuie observată cu strictețe toată viața!

De altfel cred că ai observat că în ultimul timp membrul se excită (este întărit) tot mai des, producându-ți niște senzații (simțăminte) ciudate, pe care mai înainte, în copilăria ta, nu le-ai cunoscut.

Așa, de exemplu dimineața când te trezești: asta se datorează faptului că vezica urinară din cavitatea abdominală este plină de urină și «ne scapă» ca să o eliminăm; nervii din acea zonă dau acest semnal de alarmă! Fii pe pace și du-te și urinează. - La fel, s-ar putea ca și în decursul zilei sau seara la culcare, să observi repetarea mai deasă sau mai rară a acestui fenomen la organele genitale -, sau în timp ce te afli la W. C. sau la baie. Cauzele care pot da naștere acestor senzații stranii și «rușinoase» când membrul este excitat, pot fi multiple: O activitate intensă a organelor genitale și dezvoltarea lor spre a-și atinge maturizarea (ai observat de exemplu cum s-a alungit membrul în ultimul timp) și deci o puternică iritație nervoasă. Apoi o poziție «necuviincioasă» cum ar fi culcatul pe burtă, mâinile în buzunare, etc. Diferite ispite «necurate» când ni se prezintă în închipuire și apoi în gândire lucruri rușinoase (adică astfel de lucruri pe care nu îndrăznim să le spunem sau să le facem în fața părinților noștri) într-un mod atractiv pentru noi; astea încă nu sunt păcate dacă nu le acceptăm cu știință și voință (adică știind și cu plăcere). Conversațiile cu Prietenii răi despre lucruri rușinoase, citirea de cărți și privirea ilustratelor pornografe, filme și spectacole ce nu sunt destinate pentru vârsta mea, precum, și mai ales dezocupație-moleșeala-lenea - «Dacă n-ai ce face, vine dracul și nu te lasă-n pace!».

În astfel de excitații de ordin sexual, poate din curiozitate sau dintr-o slăbiciune «copilărească», s-ar putea să fii tentat ca să umbli cu mâinile la organele genitale (membru) spre a le privi și pipăi. Nu face acest lucru niciodată pentru nimic în lume! Căci dacă s-ar întâmpla ca fără o necesitate bine justificată (rațională), prin atingeri necuviincioase a organelor genitale, să provoci-promovezi și întreții excitarea lor, și deci să ai senzații de o neobișnuită încordare nervoasă, ai face un lucru foarte rău, ai fi vinovat de păcatul necurăției. Atunci s-ar putea pierde din tine puteri care sunt necesare creșterii și fortificării tânărului și fragedului tău trup. Ar fi un lucru de plâns!

Arată-ți deci puterea voinței tale de băiat mare, prin aceea că vei fi un paznic brav al acestui izvor de bărbăție și de putere dătătoare de viață!

Mai există și un alt motiv, pentru care nu-i permis să te ocupi sau să faci acele lucruri păcătoase, descrise mai sus, și acest motiv este cel mai important:

Când un băiat ar atinge organele genitale, în așa fel ca să-și producă acele simțăminte, pe care altfel nu le-ar simți, - și ar face aceasta în mod conștient și inutil (deci păcătos!) el de îndată ar simți o puternică rușine. De aceea așa ceva se întâmpla în ascuns. Si eu cred, Doamne ferește, că tu ai muri de rușine dacă te-ar vedea (prinde) cineva făcând așa ceva! - De unde această rușine? însăși Dumnezeu a sădit-o în natura noastră. Prin acest simțământ de rușine Dumnezeu vrea să te oprească de la fapte rușinoase-rele-necurate! Dar Dumnezeu a dat oamenilor nu numai simțul rușinii ci și o poruncă foarte severă, înscrisă în Decalogul primit de Moise pe muntele Sinai - pe cele două lespezi de piatră - și înscrisă și în legea conștiinței din sufletul nostru. Sub amenințarea păcatului de moarte și deci a iadului (osânda veșnică) ne oprește de a face fapte urâte, descrise mai sus. Este vorba de Porunca a șasea dumnezeiască: «Să nu faci fapte desfrânate!». Deci dacă un om atunci când este treaz, cu știință deplină și cu voință liberă, acceptă sau își provoacă sieși o plăcere necuviincioasă (îi place să facă acest lucru necurat), poartă întreagă vină pentru aceste simțăminte comițând un păcat mare - de moarte - contra castității, un păcat de necurăție: chiar și atunci când numai din curiozitate provoacă acele simțăminte (ca să vadă cum este, ce este, sau cât este, etc.). La fel e interzis sub pedeapsa păcatului de moarte și drumul care duce la astfel de fapte, adică: gândurile, închipuirile, dorințele, vorbele, privirile, scrierile și lecturile necuviincioase, căci: «Nu-i permis ca să asculți sau să privești, ceea ce nu-i permis ca să dorești!» Eu sper că tu acum ai înțeles bine ce oprește porunca a șasea și cum trebuie să lupți cu tine însuți (contra rebelului instinct sexual, după păcatul strămoșesc), cu diavolul (care mereu îți dă târcoale, îndemnându-te la rele) și cu lumea rea din jurul tău. Tu trebuie să faci totul (tot ce s-a spus mai sus) și mereu, ca să dovedești: ție însuți, părinților tăi și lui Dumnezeu, că ești un băiat bun și vrednic, un adevărat tânăr! Numai tinerii curajoși pot fi stăpâni pe sine însuși! A face fapte murdare-rușinoase, poate oricine; dar să se păzească de la astfel de fapte nu pot decât tinerii care au voință tare. Tu cred că ești din categoria acestora! Dă-ți silința să-ți călești voința, antrenând-o zi de zi în lupta vieții.

Îndrăznește și Dumnezeu te va ajuta!

Spuneam la începutul convorbirii noastre că în această perioadă a vieții tale numită pubertate se întâmplă schimbări mari nu numai în trupul tău, ci și - mai ales - în sufletul tău. Fiindcă din copil, tu acum devii fecior, om mare, începi pe încetul să te «rupi» de noi - părinții tăi - tinzând zi de zi spre o oarecare independență. Dar asta merge împreunată și cu o responsabilitate tot mai mare. Asta înseamnă că începi să simți greul vieții. Te simți uneori abătut, dezolat, fără poftă de lucru, încurcat în gânduri și neștiind cum s-o scoți la socoteală în greutăți (la învățătură, etc.). Parcă-ți zici mereu: «De-aș fi rămas copil la...», dar nu se mai poate. Crești și viața te împinge mereu înainte. Nu se poate dezerta... Dar această luptă este răsplătită prin acele binefăcătoare lumini ce răsar și se înmulțesc mereu în sufletul tău, fără a mai apune vreodată, și acele victorii ale voinței tale prin care te stăpânești pe tine însuți și lumea înconjurătoare. Acum simți greutatea muncii, dar și satisfacția datoriei împlinite. Acum deosebești în mod clar binele de rău, adevărul de neadevăr, prietenul adevărat de dușmanul șiret. Așa ceva mi s-a întâmplat și mie când am fost da vârsta ta și se întâmplă tuturor băieților de azi, de mâine și de totdeauna când ajung la vârsta ta. Ești mustul care fierbe și se transformă. Dacă mustul nu fierbe, nu vom avea vin. Dacă tu și toți ceilalți de vârsta ta, nu veți trece prin această frământare a pubertății, nu veți deveni bărbați și lumea ar fi lipsită de posesorii ei, neamul omenesc s-ar stinge! Deci dragul meu... nu ceda neplăcerilor pe care ți le-am descris mai sus. Învingându-le, situându-te mereu deasupra lor, vei avea ocazia minunată ca să-ți demonstrezi ție însuți și celor din jurul tău și în primul rând nouă - părinților tăi -, că ești un băiat viguros, un băiat curajos și îndrăzneț, un tânăr de caracter, care știe ce poate și ce vrea, care-i stăpân pe sine însuși, un tânăr care înțelege adevărul și-l acceptă, vede binele și-l face! Numai în felul acesta îți vei putea ține în frâu pasiunile și instinctele și vei putea rămâne un tânăr curat cu inima, un adevărat fecior, pe care Isus îl iubește și-i spune: «Fericiți cei curați cu inima, căci aceia vor vedea pe Dumnezeu!».

Cere-I lui Dumnezeu ajutorul de lipsă pentru această viață de cavaler a lui Hristos, mai ales la Sfânta Liturghie și la Sfânta împărtășanie, pe care e bine să o primești cât mai des. Cere-I Inimii Preasfinte a lui Isus ca să facă inima ta asemenea cu Inima Sa; cere-I ca să-ți păstreze inima curată și limpede ca izvorul. El iubește în mod deosebit pe cei curați cu inima, și așa cum a procedat cu feciorelnicul Său Apostol Ioan, îi lasă să-și odihnească capul pe pieptul - pe Inima Sa. El dă cu plăcere toate harurile de care au lipsă cei ce le cer.

Roagă-te cu multă încredere și cât mai des Sfintei Fecioare Maria - Maica pururea Fecioară -, patroana sfintei curații. Ca oricare bun creștin de pe pământ, roagă-te în fiecare dimineață și seară, în genunchi, în fața patului: De trei ori «Născătoarea...» (Bucură-te Marie) alternativ cu rugăciunea: «Prin Neprihănita Ta Zămislire, o Marie, curățește-mi trupul și sfințește-mi sufletul».

Dragul meu, am ajuns la sfârșitul acestei conversații. De azi înainte tu nu mai ești numai fiul meu ci și prietenul meu și eu al tău. Tot ce am vorbit azi sau vom mai vorbi - despre această problemă - (atunci când tu vei dori) este secretul vieții tale și deci nu comunicăm nimănui nimic din ce s-a vorbit aci.

Tata te îmbrățișează și te binecuvintează!
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire