SOȚI   /   PĂRINȚI 

Autocontrolul fertilității pe cale naturală
Dr. Florin Ardelean

achizitionare: 18.03.2003; sursa: Centrul Buna Vestire

Planificarea PFNCuprinsCare sunt criteriile de fertilitate urmărind temperatura bazală?
Determinarea perioadei fertile în dublu control, temperatură-mucus

Începutul perioadei fertile

Începutul perioadei fertile se calculează după regula "-8" (sau "-20", ori regula "primelor 5 zile") cu condiția ca anterior barierei stabilite să nu existe mucus.

În acest ciclu mucusul determină începutul perioadei fertile.

În exemplul alăturat, după una din reguli ("-8" sau "-20") bariera este între ziua 8 și 9. Din ziua 7 apare mucus (u), colul se deschide, a început fertilitatea. În acest caz nu putem ști dacă nu cumva ovulația se grăbește și va fi una imediată. Această măsură se ia pentru că experiența ne arată că cele mai multe sarcini nedorite apar la începutul perioadei fertile și nu la sfârșitul ei.

Dacă totuși ovulația nu s-a grăbit, deci calculul "-8" sau "-20" nu s-a schimbat, bariera va rămâne aceeași în diagramele următoare.

Concluzie: începutul perioadei fertile se calculează statistic pe baza temperaturii, mucusul având doar un rol de control.

Sfârșitul perioadei fertile

Sfârșitul perioadei fertile se calculează în dublu control, mucus și temperatură, care "se termină mai târziu".

 

1) În primul exemplu, temperatura este cea care "se termină mai târziu" decât mucusul, deci sfârșitul perioadei fertile va fi în seara cele de-a treia zi cu temperatură înaltă.

 

2) În al doilea exemplu, mucusul "se termină" după termperatură, deci sfârșitul perioadei fertile va fi în seara celei de-a treia zi după punctul culminant al mucusului.

Ce facem dacă unul din semnele principale nu este valorificabil?

O infecție vaginală cu secreție abundentă sau o stare febrilă prelungită nu pot permite urmărirea corectă a mucusului sau a temperaturii bazale. În aceste situații, avem alte câteva semne secundare care ne pot da informații suficient de sigure pentru a suplini lipsa unui semn principal. Unul dintre ele este autopalparea colului uterin.

Vom observa poziția colului (coborâtă sau mai înaltă, uneori chiar nu îl mai putem atinge)., deschidere lui (închis sau deschis) și consistența lui (dur/tare sau moale). Colul în perioada fertilă este uscat, deschis, moale. Colul în perioada infertilă este coborât, închis, tare.

Începutul fertilității se consideră când apare unul din semnele fertilității. Sfârșitul fertilității se consideră în seara celei de-a treia zile consecutive cu col închis, coborât și dur.

Alte semne de fertilitate

1. Durerea intermenstruală. Ea este dată de distensia ovariană cauzată de foliculul ce se maturază. Pese aceasta se poate asocia și iritația locală dată de micile sângerări produse de ruptura foliculului în ovulație. Durerea intermenstruală apare cu câteva zile înaintea ovulației și durează, în general, până când foliculul se rupe, rareori depășind momentul ovulator. Este un semn inconstant și se percepe ca o tensiune, o durere surdă pelvină de partea ovarului care va ovula.

2. Simptomul sânilor. La câteva zile după ovulație, progesteronul determină creșterea minoră în volum a sânilor. Aceștia devin mai moi, atârnă mai greu și sunt uneori foarte sensibili și dureroși. Uneori poate să apară doar o stare de tensiune mamelară. Este un simptom inconstant și poate dura mai multe zile, uneori chiar până la mestruație.

3. Sângerările intermediare fiziologice. Uneori o ovulație poate fi mai brutală, provocând rupturi importante ale vaselor foliculare. Se produce o sângerare mai abundentă, care se scurge de-a lungul trompei, prin uter, spre vagin. Aceasta poate colora mucusul cervical roșiatic sau roșu-brun. Uneori însă se pot ivi sângerări vaginale care să dureze 2-4 zile și care să mimeze o falsă menstruație, inducând femeia în eroare. Perioada sângerărilor intermediare fiziologice este una de maximă fertilitate.

Diagrama simptotermală

Toate informațiile pe care femeia le conștientizează despre corpul ei, sunt trecute în diagramă.

În partea superioară, diagrama conține informații despre temperatură. Perturbările care pot modifica temperatura se vor trece la rubrica "modificări", însemnări "deosebite", ora de măsurare și valorile zilnice măsurate.

În dreptul "37,5" vor fi trecute cu D zilele în care femeia va percepe durerea intermenstruală.

În dreptul "37,3" se trec cu S zilele în care se percepe simptomul sânilor.

În rubrica pentru mucusul cervical vor fi trecute toate sângerările observate (menstruația curentă și următoarea, alte posibile sângerări). Apoi se trec senzația percepută în vagin și aspectul mucusului recoltat. Peste linia "37,0", în dreptul "Prescurtările M", se vor trece prescurtările convenționale pentru mucus.

În rubrica pentru col se vor trece poziția și deschiderea colului, precum și consistența sa, "m" de la moale, "t" de la tare.

În ultima rubrică vom înscrie cu F zilele fertile.

Alăturat vom avea numărul ciclului, bifăm modul de măsurare a temperaturii (R - rectal, O - oral, V - vaginal) și trecem prima măsurătoare înaltă cel mai devreme apărută, după care scădem -8 (dacă avem 12 curbe de temperatură), sau cel mai scurt ciclu și scădem -20 (dacă știm durata a 12 cicluri anterioare).

Situațiile deosebite

Anumite situații speciale necesită o abordare separată, individuală. De aceea este bine să consultați în astfel de cazuri un profesor PFN. Mai jos inventariem câteva dintre ele.

Alăptarea

Golirea completă a sânilor printr-o alăptare completă și constantă, declanșează mecanisme hormonale care blochează descărcările de FSH, întârziind revenirea fertilității.

Un ritm corect al alăptărilor și o cantitate suficientă de lapte supt (7 mese/zi, 1 masă/noapte la început, apoi scăzând progresiv cu proporțional cu vârsta sugarului) poate întârzia revenirea menstruațiilor și a fertilității 6-12 luni.

Sarcina și dorința de a avea copii

O perioadă de 18 zile cu temperatură înaltă reală pune un diagnostic sigur de sarcină. Femeile care doresc să conceapă și vor să aibă siguranță în această situație sunt sfătuite să aibă relații sexuale în zilele cu M+ și nu mai rar de odată la trei zile.

Care sunt metodele naturale de reglementare a fertilității?

Statistic sau prin autoobservația unor simptome determinăm perioada de fertilitate ciclică, evitând-o sau folosind-o. Metodele naturale de reglementare a fertilității sunt:

  • metoda calendarului (Knaus-Ogino)
  • metoda ovulației (Billings), folosind autoobservarea mucusului cervical
  • metoda temperaturii bazale (Doering), măsurând doar temperatura de trezire
  • metoda simptotermală, asociind măsurarea temperaturii cu autoobservarea glerei cervicale

 

Planificarea PFN
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire