SFÂNTA TREIME 

Isus Cristos
pr. Eugen Popa

achizitionare: 14.01.2003; sursa: Casa de Editură Viața Creștină

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior ÎNĂLȚAREA

După înviere Isus "merge la Tatăl".

Înălțarea la cer e descrisă cu multă simplitate. Nimic pompos ca în miturile păgâne, ci o sobră aluzie la direcția spre care Isus se îndreaptă: spre Tatăl.

"Mesajul evanghelic nu este că Isus - când norul L-a ascuns de la privirea învățăceilor - a continuat să străbată straturile atmosferice până când să ajungă la Tatăl. Umanitatea lui Isus glorificată, nu a trecut distanțe, cum facem noi. Apoi, Tatăl, cerul, nu sunt sus". Direcția spre "înălțime" e aleasă ca expresie, pentru că bolta cerească, cu lumina ei, libertatea și vastitatea ei, e un splendid simbol al locuinței lui Dumnezeu.

Tatăl la care a ajuns Isus nu este legat de un loc determinat (cf. I 4, 24).

Trebuie deci să ne debarasăm de posibilitățile imaginare relative la spațiu; știm că Isus este la Tatăl, ca și om: om cu trup, dar nu cu trup pământesc, ci cu trup transfigurat, preamărit, spiritual. Cum este acest mod de existență al trupului după înviere, nu știm. Sf. Pavel caută să ne facă să înțelegem aceasta (cf. I C 15, 35-49).

"Stă de-a dreapta Tatălui" este și aceasta o imagine, căci Tatăl nu are o .... "dreaptă". Această expresie indică mărirea și iubirea Tatălui în care se găsește Isus".(12)

Sf. Pavel spune că Isus "S-a suit...ca toate să le umple" (Ef. 4, 10). Isus este centrul creației lui Dumnezeu. Tot ce este în lume tinde spre El. Deodată cu învierea a început pe pământ era Împărăției lui Dumnezeu. Timpul mesianic a sosit și noi îl trăim.

Desăvârșirea acestui timp va fi la a doua Sa venire, când va judeca pe toți: vii sau morți (cf. F 10,42); iar judecata va fi iertare pentru cei credincioși, osândă pentru cei care nu au vrut să-L caute în nici un fel.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire