SFÂNTA TREIME 

Isus Cristos
pr. Eugen Popa

achizitionare: 14.01.2003; sursa: Casa de Editură Viața Creștină

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior MOARTEA

Părăsind cenacolul, Isus se îndreaptă spre grădina Getsimani pentru a se ruga. Aici a fost prins. Se lasă prins "căci așa se cade să fie" (M 26, 54), și, liniștit, se predă trimișilor dușmanilor săi, înarmați "cu săbii și sulițe", conduși de Iuda. În mâinile lor rămâne singur, căci apostolii fug. E dus la "Caiafa arhiereul unde erau adunați cărturarii și bătrânii... și tot sfatul (care) căutau mărturie mincinoasă împotriva lui Isus, ca să-l omoare, dar n-au aflat" (M 26, 57-60). Noaptea o petrece în închisoare, scuipat, pălmuit peste față și bătut (cf. M 26, 67). Dimineața e dus în fața lui Pilat ca să fie judecat. La insistențele și amenințările mulțimii, Pilat eliberează pe un "vinovat vestit", Baraba, iar pe "cel nevinovat și drept" (Mt 27, 24) îl dă pe mâna soldaților să-l biciuiască, și apoi aduce contra Lui cea mai inumană sentință, și cea mai crudă pedeapsă: crucificarea.

Părăsit de ai săi, huiduit de cei prezenți, în prada unor chinuri atroce, Isus se roagă, își iartă dușmanii, își încredințează pe mama sa grijii apostolului Ioan, iar pe Ioan mamei sale. În fața celui ce-L privea din înălțimea crucii, Ioan reprezenta pe cei credincioși. Aceștia primesc de mamă pe Fecioara Maria.

Pe la orele trei după amiază, Isus cu glas puternic, semn al lucidității, al stăpânirii de sine, își încredințează spiritul său, întreaga sa ființă Tatălui și, pronunțând ultimele cuvinte: "Totul s-a sfârșit" își înclină capul și moare. Astfel a venit în lume Împărăția lui Dumnezeu.

Evangheliștii înregistrează anumite semne care arată demnitatea veșnică a lui Isus Cristos și repercutarea cosmică a mântuirii adusă prin moartea Lui: cutremure de pământ, ruperea vălului din templul, învierea morților, toate indicând într-un limbaj măreț și semnificativ, puterea vivicatoare a morții lui Isus.

De aici înainte crucea devine semnul care va reînnoi lumea.

Isus a murit cu adevărat. Aceasta este semnificația expresiei: "a coborât la iad", adică în lumea morților care, după concepția celor vechi, era un loc în care se găseau defuncții toți, buni sau răi.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire