SFÂNTA TREIME 

Isus Cristos
pr. Eugen Popa

achizitionare: 14.01.2003; sursa: Casa de Editură Viața Creștină

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior BISERICA

Biserica este un dar al lui Cristos. Prin ea este El care ne învață: "Cel ce vă ascultă, pe mine mă ascultă" (L 10,16). Ceea ce unește pe oameni în sânul Bisericii este legătura lui Cristos, nu lucrarea lor.

Biserica este comunitatea în care se vestește cuvântul Împărăției (evanghelia), în care se găsesc semnele Împărăției (sacramentele), și în care se trăiește viața Împărăției cerurilor. Viața aceasta înseamnă lupta contra păcatului (neghina ce crește alături de grâul cel bun), însoțită de speranța că răul nu va birui.

Ea este asemenea grăuntelui de muștar care încolțește pe-ncetul și devine copac mare în care se vor adăposti păsările cerului (cf. M 13, 31-32) sau, asemenea aluatului care dospește întreaga frământătură (cf. M 13, 33), cu toate piedicile și obstacolele ce se vor ivi în decursul lungii sale istorii.

Prin Biserică oamenii sunt destinați să formeze o familie, într-o singură turmă și un singur păstor.

Ea este sfântă, căci numai renăscând prin apă și Spirit, cineva poate aparține ei; numai evitând păcatul se poate trăi viața ei, numai cine se hrănește cu Trupul și Sângele Mântuitorului își poate păstra viața harului. Prin sacramente, Biserica ne comunică sfințenia lui Cristos.

Ea este apostolică și în mod necesar catolică (universală), căci fiii Împărăției "vor veni de la răsărit și de la apus, de la miazăzi și de la miază noapte" (L 13, 29).

Biserica este Împărăția lui Dumnezeu pe pământ, născută prin moartea lui Isus. Dar ea se continuă în cer, după moarte. Cel care a biruit moartea prin înviere, amintește Bisericii destinul ei de biruință, biruință care, prin ea, se răsfrânge la întreaga omenire.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire