SFÂNTA TREIME 

Isus Cristos
pr. Eugen Popa

achizitionare: 14.01.2003; sursa: Casa de Editură Viața Creștină

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior APOSTOLII

Împărăția lui Dumnezeu trebuie să se formeze între oameni. "Nu te teme turmă mică căci bine a voit Tatăl să vă dea vouă împărăția" (Lc 12, 32). Această turmă mică era nucleul din care se va dezvolta comunitatea, poporul nou, la care întreaga omenire e chemată să facă parte.

"Turma mică" erau învățăceii pe care Isus i-a ales și i-a inițiat în misterele Împărăției lui Dumnezeu. I-a format cu deosebită grijă, învățându-i să boteze (cf. I 4, 2); le-a dat puteri deosebite (cuvântul "apostol" înseamnă "trimis", plenipotențiar) și-i face predicatorii Împărăției lui Dumnezeu. Le dă puteri să lege și să dezlege, adică autoritate pentru conducerea unei comunități, autoritate plină de răspundere.

Între cei doisprezece Apostoli, figura cea mai deosebită este aceea a pescarului Simon, fiul lui Iona. Din acest om din popor, impetuos, prompt să reacționeze, Isus a făcut un fundament solid de fidelitate și iubire: "Simone, Simone, iată Satana v-a cerut să vă cearnă ca și grâul; dar eu m-am rugat pentru tine ca să nu slăbească credința ta, și tu, după ce te vei fi întors (după lăpădare), întărește pe frații tăi" (L 22, 31).

Îi schimbă numele în Petru (grecește: stâncă) și-l însărcinează să conducă mica turmă: Biserica. Evangheliile ne referă această însărcinare, iar textul (text care nu lipsește din nici un manuscris, oricât de vechi ar fi) de la Matei, în care se redă schimbarea numelui și în care lui Petru i se conferă puteri deosebite (cf. M 16, 13-14), vorbește clar de Biserica pe care Isus o va înființa în contra căreia puterile iadului, puterea răului, nu o va birui. "Faptele apostolilor" dovedesc că după moartea lui Isus, Biserica s-a închegat condusă de Petru.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire