SFÂNTA TREIME 

Frumusețea Domnului. Rugăciunea cu icoane
Nouwen Henri J.M.

achizitionare: 15.04.2002; sursa: Editura Presa Bună

Inapoi la cuprins Introducere

Cum putem noi trăi în mijlocul unei lumi marcată de teamă, ură și violență și să nu fim distruși de ea? Când Isus s-a rugat Tatălui pentru ucenicii săi, el a răspuns la această întrebare spunând:

"Nu te rog să-i iei din lume, ci să-i păzești de cel rău. Ei nu sunt din lume, după cum nici eu nu sunt din lume" (In 17,15-16).

Să trăiești în lume fără să fii din lume rezumă esența vieții spirituale. Viața spirituală ne face conștienți de faptul că adevărata noastră casă nu este cea a fricii, în care domnesc puterile urii și ale violenței, ci casa dragostei, în care sălășluiește Dumnezeu.

Rar trece o zi în viața noastră fără să trăim temeri înăuntru sau în afară, fără îngrijorări, fără spaime și fără griji. Aceste puteri întunecate au pervertit în așa măsură fiecare aspect al lumii noastre, încât nu putem scăpa niciodată de ele pe deplin. Acest lucru este posibil dacă nu aparținem acestor puteri, dacă nu ne construim sălașul printre ele, ci alegem să avem drept locuință casa dragostei. Această alegere nu se face o dată pentru totdeauna, ci trăind o viață spirituală, rugându-ne neîncetat și respirând astfel respirația lui Dumnezeu. Datorită vieții spirituale noi ne mutăm încet-încet din casa fricii în casa dragostei.

Nicicând n-am văzut mai frumos exprimată casa dragostei ca în icoana Sfintei Treimi a lui Andrei Rubliov, din 1425, pictată în cinstea marelui sfânt rus Serghei (1313-1392). Pentru mine contemplarea acestei icoane a fost începutul spornic al unui drum prin care am pătruns tot mai adânc în taina vieții divine, deși rămâneam puternic implicat în lupta lumii noastre pline de ură și de frică.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire