SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfânta Margareta a Scoției (1046-1093)
16 noiembrie (calendarul latin)

Între femeile sfinte care au purtat numele de Margareta, Sfânta Margareta regina Scoției a ajuns pe culmile desăvârșirii mergând pe drumul unei vieți trăite cu bucurie și simplitate, fără a fi cunoscut povara prea multor dureri și umilințe; ea a dovedit că între coroana regală și aceea a fericirii veșnice nu este o contradicție absolută. Mulțumind lui Dumnezeu pentru darurile spirituale și materiale pe care i le-a dat, s-a străduit să le folosească spre slava Lui, spre binele familiei proprii și al poporului a cărei regină era.

Margareta s-a născut în anul 1046 în Ungaria, unde părinții ei, Eduard și Agata, trăiau în exil, fiind alungați din Anglia de către regele Canut. După ce Canut a murit, s-au reîntors în patrie și au fost primiți cu cinste la curtea lui Eduard Mărturisitorul, bunicul Margaretei. Dar din nou au fost siliți să fugă, din cauza războiului dintre danezi și normanzi. Cu această ocazie, Margareta l-a cunoscut pe regele Malcolm III al Scoției, cu care s-a căsătorit, devenind astfel regină, la vârsta de 24 de ani. Din căsnicia lor s-au născut șase băieți și două fete, cărora Margareta le-a dat o creștere creștinească, ajutându-l în același timp pe soțul său în munca de formare religioasă și civilă a poporului său. Malcolm era un luptător aprig, dar lipsit de cultură (nu știa nici să citească, nici să scrie); totuși, a realizat lucruri mari, folosindu-se de colaborarea soției sale, femeie cultă și înțeleaptă; el a căutat să urmeze pe Margareta și în trăirea religioasă, manifestându-și în felul său credința și elanul sufletului: săruta cu emoție cărțile de rugăciune, pe care nu era în stare să le citească.

Margareta a murit la 16 noiembrie 1093 în castelul de la Edinburgh și a fost înmormântată la Dunferline, lângă marea mănăstire pe care ea însăși o întemeiase. În anul 1294 a fost declarată sfântă.

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire