SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfântul Zosim (sec. I)
18 decembrie (calendarul latin)

"Martirologiul Roman" amintește în această zi pe sfinții Zosim și Rufus, ucenici ai sfinților apostoli, care au colaborat la întemeierea primelor comunități creștine din Macedonia. Noul Testament nu le pomenește numele, dar ei sunt menționați în scrisoarea Sfântului Policarp adresată Bisericii din Filipi.

"Eu vă îndemn deci pe toți să fiți răbdători, și să dați dovadă de răbdarea voastră, așa cum ați văzut cu ochii voștri nu numai la fericiții Ignațiu, Rufus și Zosim, dar și la concetățenii voștri, la însuși Paul și la ceilalți apostoli. Fiți convinși că toți aceștia nu au alergat fără rost, ci în credință și dreptate, și acum ei se află alături de Domnul, în locul ce li se cuvine pentru suferințele pe care le-au îndurat. Deoarece ei nu au iubit această lume, ci pe Acela care a murit pentru noi și tot pentru noi a fost înviat de Dumnezeu". Această chemare călduroasă a fost adresată creștinilor filipeni de către Sfântul Policarp.

Filipi era un oraș vestit din Macedonia, la hotarul cu Tracia, care își avea numele de la Filip al II-lea, tatăl lui Alexandru cel Mare. Comunitatea creștină din acest oraș era formată în cea mai mare parte din păgâni convertiți la creștinism, în timp ce creștinii proveniți dintre evrei reprezentau o minoritate. Credința le-a fost predicată filipenilor de către însuși Sfântul Pavel; era prima comunitate întemeiată de el pe pământ european, și poate pentru acest motiv comunitatea din Filipi a rămas pentru totdeauna foarte aproape de inima lui, după cum se vede din scrisoarea pe care le-a trimis-o pe când se afla în închisoare la Roma. Prezența lui Zosim și a lui Rufus în mijlocul creștinilor filipeni, deși nu este nominal menționată, a lăsat urme adânci în sufletul lor, astfel încât sfântul Policarp, scriindu-le filipenilor, i-a așezat alături de Sfântul Pavel și de Sfântul Ignațiu.

Deoarece Sfântul Policarp (+155) a cunoscut pe mulți dintre ucenicii sfinților apostoli și a păstorit într-un timp când între diferitele comunități creștine de pe malul Mării Egee erau foarte frecvente schimburile de scrisori și de vizite, menționarea de către el a Sfinților Zosim și Rufus este o dovadă de netăgăduit a activității și sfințeniei lor, cu toate că nu se cunosc alte amănunte privitoare la viața lor. Biserica îi așează în rândul celor care au trăit și au lucrat pentru răspândirea împărăției lui Dumnezeu și îi propune credincioșilor ca exemple vrednice de imitat.

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire