SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfântul Ioan Capistran (1386-1456)
23 octombrie (calendarul latin)

Printre luptătorii care au înfruntat armatele turcești în luna iulie a anului 1456 la porțile orașului Belgrad se afla și călugărul franciscan Ioan de Capistran, purtând în mână o mare cruce de lemn și strigând cu o voce robustă, tunătoare: "Fie că înaintați, fie că vă retrageți, fie că loviți, fie că primiți lovituri, invocați numele lui Isus. Numai El e mântuirea!" După trei luni, la 23 octombrie, neobositul apostol și luptător se stingea din viață în castelul întărit de la Villak, în Austria.

Ioan s-a născut în anul 1386, în localitatea Capistran, din provincia Aquila, la poalele munților Abruzzi, ca fiu al unui baron german și al unei femei din partea locului. Era un copil frumos, blond, cu un păr bogat, pe care îl purta lung, după obiceiul satului. Localnicii îi spuneau Giantudesco, Ionneamțu, ținând seama de originea și înfățișarea lui nordică. Dar ironiile au încetat când au aflat despre extraordinarele lui succese la Universitatea din Perugia, unde a luat doctoratul în dreptul civil și eclesiastic. La vârsta de douăzeci și șase de ani a fost numit judecător și guvernator al cetății universitare, dar nu după mult timp regiunea Perugia a fost ocupată de către familia Malatesta, și Ioan și-a pierdut atât funcția cât și libertatea.

Pe când se afla la închisoare, a meditat îndelung asupra nestatorniciei onorurilor lumești și a ieșit de acolo complet transformat sufletește. A obținut anularea căsătoriei și fără întârziere a bătut la poarta mănăstirii franciscane din Assisi. Superiorul, cunoscând trecutul și ambițiile fostului guvernator, a declarat că nu-l va primi până nu va da o dovadă neîndoielnică despre dezlipirea lui de orgoliul propriu și de fala lumii. Ioan s-a îmbrăcat în zdrențe, a încălecat pe un măgar, așezându-se cu spatele în față, și-a pus pe cap un coif de hârtie pe care a scris păcatele lui, și astfel s-a dus la Perugia și a străbătut tot orașul. Toată lumea l-a considerat nebun, dar superiorul mănăstirii s-a convins că Dumnezeu îi trimitea un suflet de oțel. În mănăstire s-a întâlnit și s-a împrietenit cu Sfântul Bernardin de Siena. În anul 1425, a fost sfințit preot și a început o activitate apostolică extraordinară. Timp de treizeci de ani a străbătut Italia, Germania, Europa centrală și răsăriteană, readucând la disciplină și fervoare viața din mănăstiri, întemeind mănăstiri noi, organizând opere de caritate, mijlocind împăcarea între regi, principi, episcopi, rechemând la dreapta credință mulțimi imense atrase de diferitele erezii ale timpului; era prezent oriunde se simțea nevoia unei minți luminate și a unei mâini energice, deși nu avea decât un măgar ca mijloc de locomoție.

Influența exercitată de Sfântul Ioan de Capistran se datoreează în primul rând vieții sale interioare, alimentată de o mare devoțiune fața de Numele lui Isus, devoțiune insuflată și cultivată de către Sfântul Bernardin de Siena, părintele său sufletesc, și totodată marele său prieten. Spre deosebire de Bernardin de Siena, ridicat la cinstea sfintelor altare doar la cinci ani după moarte, în 1450, Ioan de Capistran, decedat la 23 octombrie 1456, a fost canonizat abia după mai bine de douăsute de ani, în 1690. Numele său însă a fost venerat chiar din timpul vieții, fiind asociat biruinței creștinilor asupra armatelor turcești. El a propus papei Calist al III-lea să cheme la rugăciune întreaga creștinătate, prin trasul clopotelor de trei ori pe zi, dimineața, la amiază și seara, spre a cere ajutorul Maicii Domnului în situațiile dificile prin care trecea Biserica lui Cristos. Acest obicei s-a păstrat în continuare și formează devoțiunea numită "Angelus Domini" - "Îngerul Domnului".

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire