SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfânta Ursula (sec. IV)
21 octombrie (calendarul latin)

Iconografia și istorisirile populare o prezintă pe Sfânta Ursula ca fiind fiica unui mic rege englez, care în fruntea a unsprezece mii de tinere fecioare au ajuns cu corăbiile pe apele Rinului și în dreptul orașului Köln au fost atacate de o armată de huni; pentru a nu fi dezonorate, Sfânta Ursula le-a propus să se arunce în apele adânci ale fluviului. Urmându-i sfatul și exemplul, toate au preferat să fie înghițite de valuri, mai degrabă decât să ajungă în mâinile unor oameni care nu știau decât să prade, să calce în picioarele orice li se împotrivește și să ucidă.

Cercetările istorice au ajuns la concluzia că în secolul al IV-lea au fost martirizate mai multe fecioare în orașul Koln, și trupurile lor îngropate într-un loc peste care s-a ridicat o biserică în secolul al VII-lea, iar mai târziu s-a întemeiat și o mănăstire, spre a cinsti memoria Sfintei Ursula și a celorlalte fecioare, fără a se preciza numărul martirelor. De asemenea, s-a aflat că sub împăratul Grațian (375-385), comandantul armatei romane în Bretania, Flavius Clemens Maximus, a ridicat pretenții asupra tronului și a voit să-și treacă armata din Anglia în Bretania, pe coasta franceză. Cu această ocazie a luat ostatice mai multe tinere, printre care și pe fiica unui rege local, numită Ursula. Corabia cu ostaticele a fost abătută de o furtună spre nord și a pătruns pe continent, prin estuarul Rinului. Ajungând la Koln, tinerele au fost masacrate de o ceată de huni, și trupurile lor adunate și îngropate cu cinste de către locuitorii orașului. Numărul mare de tinere la care se referă istorisirea populară este, poate, expresia elanului de credință din acele vremuri, când foarte mulți tineri și foarte multe tinere își consacrau întreaga viață lui Dumnezeu, îmbrățișând starea de feciorie perpetuă; acest elan a dat Bisericii nenumărați martiri și a făcut să apară pe pământul Europei o constelație de mănăstiri, atât pentru barbați cât și pentru femei.

Un alt factor care a contribuit la răspândirea cultului Sfintei Ursula este alegerea ei ca patroană a institutului întemeiat în 1530 de către Sfânta Angela Merici (vezi 27 ianuarie), pentru formarea culturală și religioasă a tinerelor din păturile sărace, așa numitele "călugărițe ursuline". Morala creștină nu aprobă sinuciderea, dar se consideră că în cazul Sfintei Ursula a fost o inspirație divină extraordinară, și dragostea pentru puritatea sufletului a învins dragostea pentru viața pământească.

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire