SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Fericita Zdenka Cecilia Schelingová (1916-1955)

Sora Zdenka Schelingová s-a născut la 24 decembrie 1916 la Krivá na Orave, fiind penultima dintre cei 11 fii, și botezată la 27 decembrie 1916 cu numele de Cecilia. Părinții ei, Pavol și Zuzana, erau oameni onești, care le-au dat fiilor lor o educație religioasă exemplară, întemeiată pe rugăciunea vie și pe munca îndeplinită cu conștiinciozitate.

În școală era iubită de colegi; era harnică, ascultătoare și mereu gata să îi ajute pe ceilalți. Fascinată fiind de iubirea și de dăruirea surorilor de caritate ale Sfintei Cruci, la numai cincisprezece ani intră în mănăstire, hotărâtă să își consacre viața iubirii față de Dumnezeu și față de aproapele. Părinții ei au fost foarte mulțumiți de alegerea ei, iar frații foarte mândri.

După ce a terminat școala de infirmiere și formarea religioasă necesară, la 30 ianuarie 1937 a depus primele voturi cu numele de sora Zdenka. Și-a început activitatea ca infirmieră în Humenné. În 1942, la invitația conducerii Spitalului de Stat, merge să lucreze la Bratislava, în secția de radiologie, ca asistent de laborator. S-a dedicat bolnavilor cu o exemplară generozitate, gingășie și competență. Pentru mulți a fost "model de soră și de infirmieră".

După schimbarea politică din 1948, Partidul Comunist a început în fosta Cehoslovacie o aprigă persecuție a Bisericii Catolice: mulți credincioși laici au fost discriminați din cauza credinței lor, Episcopii și preoții au fost persecutați și arestați, ordinele religioase au fost desființate, iar membrii lor trimiși la munci forțate.

În acea epocă de teamă generală, sora Zdenka a înfruntat mai degrabă suferința decât să își trădeze conștiința și să nu fie fidelă promisiunilor făcute lui Cristos și Bisericii sale. Cu un curaj incredibil, în februarie 1952 l-a ajutat să fugă pe un preot catolic arestat, care era îngrijit în Spitalul de Stat în urma torturilor la care fusese supus în timpul interogatoriilor. După evadarea preotului, sora Zdenka s-a rugat sub crucea din capela spitalului: "Isuse, îți ofer viața mea pentru a lui. Salvează-l!"

Securitatea i-a pregătit o capcană sorei Zdenka pentru a o lichida. După ce a fost arestată la 29 februarie 1952, sora a trebuit să suporte în timpul interogatoriilor multe chinuri îngrozitoare. În cele din urmă a fost condamnată, la 17 iunie 1952, la 12 ani de închisoare și 10 ani de pierdere a drepturilor civile, fiind acuzată de înaltă trădare, una dintre crimele cele mai grave împotriva statului. Pentru toți era clar că adevăratul motiv al condamnării era credința ei și ura față de Biserică din partea ideologiei comuniste.

De la arestarea ei și până în ultimele momente ale vieții sale pământești a suportat toate suferințele cu o răbdare eroică, cu hotărâre fermă, acceptând chiar să moară pentru Dumnezeu și binele Bisericii și fără nici o ranchiună față de cei care o făceau să sufere, strălucind astfel ca un exemplu de fidelitate și de iertare. Lovită aproape până la moarte a murmurat: "Iertarea este lucrul cel mai mare din viață".

Când era de acum clar că din motive de sănătate nu îi mai rămânea mai mult de un an de viață, și ca să nu moară în închisoare, la 16 aprilie 1955 a fost eliberată printr-o amnistiere. După mai puțin de trei luni, la 31 iulie 1955, și-a încheiat viața sfântă și eroică la Trnava. Astfel, la vârsta de 38 de ani, curajoasa și mereu zâmbitoarea Slujitoare a lui Dumnezeu sora Zdenka Schelingová, devenită asemenea cu Isus Cristos pe Calea Crucii, a dat prin jertfa vieții mărturia supremă a carității.

Imediat după moarte, poporul lui Dumnezeu a considerat-o pe sora Zdenka o martiră a credinței. Astăzi, osemintele sale se odihnesc în biserica Sfânta Cruce din Podunajské Biskupice.

după www.vatican.va


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire