SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfântul Nicolae din Flue (1417 - 1487)
pustnic, patron al Elveției

25 septembrie (calendarul latin)

Nicolae de Flue, cunoscut mai mult sub numele de Fratele Nicolae (Bruder Klaus), se bucură de o mare popularitate în Elveția, unde este sărbătorit la 25 septembrie; Papa Pius al XII-lea l-a proclamat patron al acestei țări. El s-a născut în 1417, în localitatea Flueli, aproape de Sachseln, cantonul Obwalden din Elveția. Deși se simțea chemat la viața de mănăstire (la vârsta de 16 ani avusese așa-numita "viziune a turnului"), a trebuit să accepte unele sarcini civile și militare; a fost primar de Sachseln, consilier și judecător cantonal, deputat în dietă. În 1445, s-a căsătorit cu Dorothea Wyss; din căsnicia lor s-au născut cinci băieți și cinci fete; unul dintre ei a ajuns paroh de Sachseln, iar un nepot, Conrad Schuber, a murit în faimă de sfințenie.

Nicolae ar fi dorit mult să intre în asociația "Prietenii lui Dumnezeu", din Alsacia, dar soția s-a împotrivit cu energie și el a rămas în mijlocul familiei, deși ducea o viață de rugăciune și mortificațiune cu totul neobișnuită. La vârsta de 50 de ani, în iunie 1467, după ce a pus în bună rânduială toate problemele familiei și a obținut aprobarea soției, a plecat spre Alsacia. Dumnezeu însă, prin diferite semne, i-a arătat că locul său este aproape de ținuturile natale. S-a retras într-o peșteră singuratică aproape de Flue, unde ducea o viață sfântă, respectând un post continuu și total; există mărturii istorice de netăgăduit că, timp de 19 ani, nu s-a hrănit decât cu Sfânta Împărtășanie.

Din peștera sa îndrăgită nu ieșea decât pentru a merge la Sfânta Liturghie, și atunci când patria l-a chemat la datorie, în 1473, în fața amenințării din partea austriecilor, și în 1481-, 82, pentru a interveni în tulburările care amenințau să ducă la un război civil, buna reușită a intervenției sale i-a adus din partea locuitorilor titlul de "Părinte al Patriei". Rugăciunea lui cea mai obișnuită era aceasta: "Domnul meu și Dumnezeul meu, îndepărtează de la mine tot ceea ce mă îndepărtează de Tine; Domnul meu și Dumnezeul meu, dăruiește-mi tot ceea ce mă aduce mai aproape de Tine; Domnul meu și Dumnezeul meu, scoate din sufletul meu iubirea de mine însumi și dă-mi harul să mă bucur numai de Tine".

Locuitorii din împrejurimi l-au spionat în mare taină mai mult timp și s-au convins că Bruder Klaus - Fratele Nicolae - era într-adevăr un om al rugăciunii și al pocăinței. Au construit pentru el o chilie și o bisericuță care a fost sfințită în anul 1469. Aici, Nicolae de Flue a murit în ziua de 21 martie 1481, chiar la a 70-a aniversare a zilei de naștere. La 14 ani de la încetarea din viață, Henric Wölflin a întocmit o istorie a vieții lui pe baza "faptelor mărturisite cu jurământ de către martori care au văzut cu ochii lor și au auzit cu urechile lor". A fost declarat "Fericit" în anul 1669 și canonizat de către Papa Pius al XII-lea, în 1947.

* * *

Tânăr înzestrat cu calități de conducător, prețuit și ascultat de concetățenii săi, soț iubitor, tată a 10 copii, cap al unei familii numeroase, suflet îndrăgostit de muncă, pustnic dezlipit de cele pământești și prezent în focul luptelor pentru patrie și pace, Sfântul Nicolae de Flue, pe drept numit patron al unei țări iubitoare de libertate și pace, ne dovedește că sfințenia adevărată nu ne rupe de viață și de oameni, ci ne pregătește să lucrăm în mijlocul lor pentru dreptate și pace. Însuși numele pe care l-a purtat îi amintea că, slujindu-ipe oameni, se ajunge la biruință. Nicolae are la bază "cuvintele: niké = victorie și laos = popor; Nicolae = popor al victoriei; persoană care a contribuit la victoria poporului. Sfântul Nicolae de Flue ne arată că nu armele materiale, ci armele Duhului, recomandate de Sfântul Pavel, aduc adevărata victorie.

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire