SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfântul Valentin
martir

13 februarie (calendarul latin)

În ziua de 14 februarie se comemorează și doi martiri cu numele Valentin. Comemorarea lor a dat numele la o simpatică tradiție, foarte răspândită în țările anglo-saxone. Deoarece în Evul Mediu se credea că în această zi păsările, simțind apropierea primăverii, începeau să-și facă cuiburile, s-a considerat că sărbătoarea Sfântului (Sfinților) Valentin este începutul redeșteptării anuale la viața nouă, deci este sărbătoarea iubirii dătătoare de viață. Sfântul Valentin a devenit patronul logodnicilor. Dar care Valentin? Oare preotul din Roma, care a fost martirizat în anul 268, sau Episcopul de Terni care a avut aceeași soartă glorioasă cinci ani mai târziu?

Cel dintâi ne este prezentat ca un prieten al împăratului Claudiu Gotul, care l-a interogat personal în cadrul procesului. Răspunsurile limpezi și convingătoare ale lui Valentin au răscolit și gândurile împăratului; îndreptându-se către publicul ce era de față a spus: "Ascultați vorbele înțelepte ale acestui om". A fost totuși condamnat la moarte, deoarece între timp a convertit la credința creștină pe însuși prefectul Asteriu și toată familia lui. Martirul a fost înmormântat lângă Via Flaminia, unde s-a ridicat și o biserică dedicată lui.

Al doilea Valentin, Episcopul de Terni, în timpul unei treceri prin Roma, a adus la credința creștină pe un filosof renumit, Cratone, și pe trei tineri ucenici ai săi atenieni; acest zel l-a pus în primejdie de a fi ușor denunțat de către păgâni. Într-adevăr, Episcopul a fost denunțat și adus în fața tribunalului, care l-a condamnat la moarte prin tăierea capului. Cei trei tineri convertiți i-au dus trupul neînsuflețit la Terni, unde a fost primit cu mari onoruri de către înfloritoarea comunitate creștină de acolo.

* * *

Valentin este un nume latinesc, format din participiul prezent al verbului valeo-valere=a se simți bine, a fi în putere. În lumea anglo-saxonă numele Valentin este sinonim cu Sweetheart=îndrăgostiți, și este atribuit felicitării pe care îndrăgostiții și-o trimit în ziua de 14 februarie. Creștinul adevărat dorește să facă din fiecare clipă a vieții sale o declarație de dragoste sinceră față de Dumnezeu, izvorul a tot binelui.

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire