SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfânta Scolastica (480-547)
fecioară

10 februarie (calendarul latin)

Scolastica este sora Sfântului Benedict, organizatorul vieții mănăstirești în părțile de Apus. Singurul izvor istoric despre viața Sfintei Scolastica sunt capitolele 33 și 34 din cartea "Dialoguri" a lui Grigore cel Mare (540-604). Amănuntele, legendare, care au fost adăugate ulterior, nu reușesc să adauge ceva nou la imaginea simplă și impresionantă a sfintei. Chiar Sfântul Grigore cel Mare nu și-a propus să ne dea o viață a ei, doar o amintește în legătură cu descrierea profilului interior al părintelui monahismului occidental. Anul nașterii celor doi sfinți pare să fie același: 480. Probabil că Benedict și Scolastica erau gemeni; și chiar dacă nu au fost gemeni biologic, cu siguranță în viața lor spirituală au pornit și au mers împreună până la moarte; au murit amândoi în anul 547, la o diferență de 40 de zile.

Scolastica s-a consfințit lui Dumnezeu din tinerețe și l-a urmat pe fratele ei la Subiaco și Monte-Cassino; aici a stabilit și ea o mănăstire, la picioarele muntelui, ca și cum ar fi voit să se oprească cu respect la poarta care urca spre stânca abruptă unde fratele său își construise locuința pentru el și ceilalți călugări. Dar, deși era atât de aproape, Benedict cobora doar o singură dată pe an, pentru a se întâlni cu sora lui. De aceea, ne putem ușor închipui cât de mult dorea Scolastica să fie cât mai îndelungată această vizită anuală. Benedict însă ținea cu orice preț să respecte regula care îi interzicea să înnopteze în afara zidurilor mănăstirii.

Cu prilejul ultimei întâlniri, probabil în prima joi din Postul Mare al anului 547, Dumnezeu a arătat totuși că actul de afectuoasă iubire între cei doi frați îi era mai plăcut decât fidelitatea riguroasă față de regula de viață pe care și-o alesese singur.

Într-adevăr, în zadar s-a rugat Scolastica de fratele ei ca să rămână cu ea "toată noaptea", până la ziuă, "spre a continua convorbirea despre bucuria din ceruri", cum ne relatează Sfântul Grigore cel Mare. Când Benedict o dojenește sever, pentru dorința ei contrară obligațiilor lui, Scolastica își ia capul în mâini și se reculege în rugăciune.

"Și a avut mai multă trecere la Dumnezeu pentru că a avut mai multă iubire", comentează Sfântul Grigore. Doar puține clipe au trecut, și deodată se părea că s-au rupt toate zăgazurile norilor; ploaia torențială și tunetele l-au oprit pe Benedict să se mai întoarcă la mănăstire, lucru pentru care a învinuit-o pe Scolastica. "Iată, te-am rugat, dar tu nu ai voit să mă asculți; l-am rugat pe Domnul, și El m-a ascultat; acum, dacă poți, întoarce-te la mănăstire."

Pe locul unde s-a petrecut faptul, mai târziu s-a construit așa numita "Biserică a convorbirii", iar ca urmare a celor petrecute, Sfânta Scolastica este invocată împotriva fulgerelor și pentru a dobândi ploaie bună și curată.

La trei zile după acea prelungită și înflăcărată convorbire, pe când Sfântul Benedict se afla în rugăciune, a văzut sufletul Scolasticii zburând spre cer sub forma unei porumbițe. După patruzeci de zile avea să meargă și el pe același drum, pentru ca împreună să trăiască "bucuria din ceruri".

* * *

"Scolastica" este transcrierea unui cuvânt din greacă, cuvânt ce înseamnă "elevă", "ucenică". Acest cuvânt exprimă condiția de elev, ucenic dornic de a cunoaște, condiție ce trebuie să o împlinească oricine dorește să pășească pe drumul ce duce la "bucuria din ceruri". "Și acum, fiilor, ascultați-mă, căci fericiți sunt cei care păzesc poruncile mele. Ascultați învățătura, ca să deveniți înțelepți, și să nu lepădați sfatul meu. Ferice de omul care mă ascultă, care veghează zilnic la porțile mele, și păzește pragul ușii mele. Dar cel care păcătuiește împotriva mea își vatămă sufletul său; toți cei care mă urăsc pe mine, iubesc moartea..." (Proverbe 8,32,36). "Fiule, dacă vei primi cuvintele mele, atunci vei înțelege frica de Domnul și vei găsi cunoștința lui Dumnezeu" (Proverbe 2,1,5). Iar Isus spunea: "Mama mea și frații mei sunt cei care ascultă cuvântul lui Dumnezeu și-l împlinesc" (Luca 8,21). Sfânta Scolastica ne invită să gustăm și noi această fericire.

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire