SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Fericitul George Preca (1880-1962)

George Preca s-a născut în Valletta, la 12 februarie 1880. El a fost al șaptelea din cei nouă copii ai unei familii creștine malteze. A fost bolnăvicios în copilărie. A urmat liceul și seminarul.

Cu câteva săptămâni înainte să fie hirotonit preot, Preca s-a simțit foarte rău, iar medicul lui nu spera să își mai revină. Într-un târziu și-a revenit totuși, astfel încât la 22 decembrie 1906 a fost hirotonit preot. Mai târziu îi va atribui această vindecare mijloc irii Sf. Iosif.

Chiar și înainte de hirotonire, Pr. Preca a simțit că Dumnezeu îl cheamă să se ocupe de educarea poporului Lui, căruia îi lipsea educația catolică. În 1906, Pr. Preca avea deja schițată în latină o regulă pe care avea să o trimită Sfântului Papă Pius al X-lea, cerându-i să fondeze o societate de diaconi permanenți, care să ajute Episcopii în formarea creștină a credincioșilor.

Ulterior, el a modificat proiectul și a început să formeze un grup de tineri care să fie capabili să îi educe pe alții. El i-a dat o formare specială unui anume tânăr muncitor, servul lui Dumnezeu Eugenio Borg. Pr. Preca i-a explicat pe larg acestuia Patimile lui Isus Cristos, conform Evangheliei lui Ioan. Eugenio Borg a fost apoi primul Superior General al Societății lui Preca.

Începutul Societății a fost în Hamrun, în primele luni ale anului 1907, într-o cămăruță sărăcăcioasă dar plină de iubire frățească și de educare. Societatea Doctrinei Creștine (SDC) și-a luat ca motto M.U.S.E.U.M., un acrostih al propoziției din Latină "Magister, Utinam Sequatur Evangelium Universus Mundus", adică "Doamne, fie ca toată lumea să urmeze Evanghelia".

Nu toți au înțeles viziunea Pr. Preca. Unii i-au răstălmăcit intențiile. Aducerea Bibliei și a teologiei la nivelul muncitorilor și al laicilor era o noutate pentru începutul secolului al XX-lea. Și mai șocantă a fost intenția Pr. Preca de a forma laici și laice pe care să îi trimită apoi să proclame în public, tuturor, cuvântul lui Dumnezeu. La 12 aprilie 1932, după 25 de ani de la fondarea Societății, Episcopul de Malta, Dom Maurus Caruana, OSB, a aprobat Societatea și regula fixate de Pr. Preca.

Într-un timp în care școlile de stat erau puține și frecvența nu era obligatorie, Centrele SDC pentru Instrucție Catolică au început să se deschidă în tot mai multe parohii. Exista o nevoie mare de instruire religioasă a oamenilor, pentru că viața lor creștină era centrată mai ales pe Sacramente și devoțiuni populare, fără un accent prea mare pe învățăturile Bisericii. Copii și tinerii veneau zilnic la Centrele Pr. Preca, ai cărui cateheți, pe lângă instrucție, organizau cu ei excursii și jocuri.

Chiar de la început, Pr. Preca a dorit să instruiască atât tineri cât și adulți; dar mai întâi el a planificat formarea cateheților lui. După instruirea copiilor, a tinerilor și a adulților, cateheții Pr. Preca trebuiau să urmeze un program zilnic de formare, de o oră, în fiecare Centru SDC.

Pr. Preca a predat și prin scrierile lui. În ciuda faptului că în Malta se folosea tot mai mult engleza și franceza, Pr. Preca a predat și a scris în malteză, limba poporului de rând, pentru ca astfel să poată toți să înțeleagă. Pr. Preca îi sunt atribuite peste 150 de scrieri.

Tot Pr. Preca îi sunt atribuite numeroase rugăciuni, care demonstrează că era un mistic aflat constant în căutarea lui Dumnezeu în orice. Pr. Preca a fost și un confesor renumit pentru cuvintele sale de consolare. Se pare că Dumnezeu s-a folosit de Pr. Preca pentru a mijloci unele vindecări.

Astăzi, carisma Pr. Preca este încă vie și vocațiile la Societatea sa sunt numeroase. În anii '50 Pr. Preca însuși a trimis șase membru pentru evanghelizarea Australiei. În prezent, centre SDC se găsesc în Sudan, Kenya, Peru, Anglia și Albania.

Pr. George Preca a murit la 26 iulie 1962, în Malta. Rămășițele sale pământești se află la Casa Generală a Societății din Blata l-Bajda. Cauza de beatificare a fost inițiată în 1975, fiind declarat Fericit în iunie 2000. Pr. Preca a fost declarat Fericit în timpul pelerinajului Papei Ioan Paul al II-lea în Malta.

www.vatican.va


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire