SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfântul Petru Chanel (1803-1841)
preot și martir

28 aprilie (calendarul latin)

Fotuna este o insulă minusculă, însemnată pe hartă cu un punct între Ecuator și tropicul Capricornului, în imensul Ocean Pacific, făcând parte din grupul insulelor Fiji. Astăzi se află sub stăpânirea franceză, este un loc foarte vizitat de turiști și are o populație în întregime de religie catolică, trăind o viață pașnică și prosperă. Dar cu mai bine de 100 de ani în urmă, mai exact în 1837, situația era cu totul alta: insula, împărțită în două de un șir de munți, era divizată în triburi aflate veșnic în luptă unele cu altele, și nicidecum un punct turistic.

În ziua de 12 noiembrie a acelui an punea piciorul pe pământul insulei preotul misionar Petru Chanel, împreună cu un frate laic. Numai curajul și iubirea unui om al lui Dumnezeu puteau să aleagă un astfel de loc de debarcare, având în vedere marele risc pe care îl prezenta. De fapt, Petru Chanel își va încheia aici aventura sa de misionar, căzând sub loviturile de măciucă și de secure în ziua de 28 aprilie 1841. Ginerele unei căpetenii de trib, înfuriat, deoarece și unii dintre membrii familiei sale îmbrățișaseră creștinismul, a hotărât să-i curme firul vieții.

Petru Chanel s-a născut în Franța, în localitatea Cuet, la 12 iulie 1803. Urmând îndemnul unui paroh zelos, la vârsta de 12 ani începe să se pregătească pentru a intra în seminar; cu această pregătire, în anul 1824 intră în seminarul mare din Belley și după trei ani este sfințit preot. Ar fi voit ca imediat să plece misionar în locuri unde credința nu era cunoscută, dar episcopul l-a rugat să rămână în dieceză, deoarece era mare lipsă de preoți. Este numit vicar la Ambrieux și Gex. Aici, împreună cu alți preoți diecezani, formează o asociație care își propunea să ducă o viață de misionari, sub conducerea renumitului director spiritual pr. Colin, luându-și numele de «Societatea Sfintei Maria».

Societatea misionară «Sfânta Maria» primește aprobarea și binecuvântarea Sf. Părinte Papa în anul 1836. Printre primii care pornesc în misiune se află și Petru Chanel, care chiar în acel an se urcă pe vapor în portul Le Havre, în direcția Valparaiso (Chili) cu destinația Oceania. Când vaporul a trecut pe lângă insula Fotuna, Petru Chanel a fost invitat să coboare și să rămână acolo, împreună cu fratele laic Vincențiu, un tânăr în vârstă de 20 de ani.

Timp de patru ani de zile, cu multă răbdare și inteligență, tinerii misionari au încercat să se apropie de locuitorii acelei lumi mici, atât de deosebită de ei prin felul de viață și de gândire. Totuși, puțin câte puțin, «vestea cea bună» a început să prindă în chip deosebit în inimile tinerilor. Acest fapt însă a dus la ascuțirea vechilor ostilități între cei mai vârstnici, și a sfârșit prin hotărârea lui Musumusu de a face să amuțească glasul care chema la împăcare și bună înțelegere între toți oamenii.

Tributul de sânge dat de către Petru Chanel a deschis larg porțile pentru evanghelizarea întregii insule: armele au căzut din mâini și inimile au primit cu drag sămânța Cuvântului. Noul martir creștin a fost beatificat la 17 noiembrie 1889 și înscris în catalogul sfinților la 12 iunie 1954, fiind declarat patron al Oceaniei.

Când Isus Cristos a spus: «Mergeți și învățați toate neamurile», El a încredințat Bisericii Sale o misiune nobilă, dar grea: totodată însă El i-a asigurat prezența Duhului Sfânt, care până la sfârșitul lumii va ridica inimi generoase, suflete mari, gata să ducă «vestea cea Bună» până la marginile pământului, oferindu-și în acest scop nu numai energiile proprii, ci chiar și viața. Cei care nu au această chemare, se simt datori și fericiți să susțină prin jertfă și rugăciune pe semănătorii plecați în ogoarele îndepărtate.

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire