SFINȚII 

Padre Pio - omul speranței
Renzo Allegri

achizitionare: 10.03.2003; sursa: Casa de Editura Unitas

XXVII. "GRUPURILE DE RUGĂCIUNE"

În timpul vieții, aproape toți marii oameni de credință au întemeiat congregații și asociații, cărora le-au încredințat sarcina de a duce mai departe în timp învățăturile și spiritualitatea lor. Padre Pio e unul dintre foarte puținii care n-a întemeiat nimic.

La un moment dat, în viața sa, se gândise să instituie un fel de Ordin care să preia marea sa realizare socială: Casa de Alinare a Suferinței. Adunase șaptezeci de oameni, aleși printre cei mai devotați fii spirituali ai săi. Avuseseră loc primele întâlniri, pentru a da o înfățișare juridică acestei organizații, dar apoi totul s-a blocat. Au izbucnit polemicile, acuzele, anchetele Sfântului Scaun, iar Padre Pio s-a retras în izolare și rugăciune. Însă tocmai acest spirit de umilință a devenit tiparul pentru o mișcare nouă și originală: "Grupurile de rugăciune".

Apărută sub semnul spontaneității, fără reguli sau statute, această mișcare a cunoscut îndată o extraordinară vitalitate. Adevărata sa origine trebuie căutată foarte departe în timp. Este legată de esența personalității lui Padre Pio. El spunea despre sine: "Sunt doar un călugăr care se roagă". Cei care l-au cunoscut afirmă că totdeauna l-au văzut rugându-se. Atunci când se deplasa dintr-un loc în altul al mănăstirii, rostea rozariul. Noaptea, în loc să doarmă, își petrecea ceasurile în rugăciune. Tânăr fiind, i-a mărturisit conducătorului său spiritual: "Mă rog tot timpul".

Această sete de rugăciune n-a aplicat-o doar asupra sa, ci le-a recomandat-o mereu tuturor celor ce trăiau în preajma lui. Încă din primele momente ale misiunii sale la San Giovanni Rotondo, îi aduna săptămânal pe tineri, alături de care petrecea ore întregi de rugăciune. Acest obicei de rugăciune colectivă a fost mereu respectat de toți adepții lui Padre Pio și a dat naștere unei organizații spontane, în preajma anilor cincizeci, ca urmare a îndemnurilor insistente adresate de Pius al XII-lea credincioșilor din lumea largă.

Cuvintele Papei au găsit un răspuns imediat în inima lui Padre Pio. Unora dintre colaboratorii săi le-a spus: "Fiii mei, să ne punem pe treabă, să ne suflecăm mânecile, să răspundem noi primii la apelul lansat de Sfântul Părinte". S-au născut astfel "Grupurile de rugăciune".

Fără intervenția cuiva, chiar fără îndemnuri explicite din partea lui Padre Pio, aceste grupuri s-au extins cu o repeziciune incredibilă. În unele dieceze, la început, au fost puternic atacate, dar apoi au fost acceptate și încurajate. În ziua de azi există peste două mii de grupuri de rugăciune, răspândite în lumea întreagă. Din partea ultimilor suverani pontifi, au primit elogii și o amplă recunoaștere. Ele reprezintă moștenirea spirituală vie a lui Padre Pio.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire