SFÂNTA SCRIPTURĂ 

Psalmii comentați
achizitionare: 19.02.2007; sursa: Editura Sapientia

Psalmul 17 (16)
Rugăciunea celui nevinovat împotriva persecutorilor

1 Rugăciune. A lui David.

Ascultă, Doamne, dreptatea mea,
        ia aminte la strigarea mea;
pleacă-ți urechea la rugăciunea mea,
        de pe buze care nu au înșelăciune.

2 Judecata mea să vină de la tine,
        ochii tăi să vadă dreptatea.
3 Pune la încercare inima mea, cerceteaz-o noaptea, încearcă-mă în foc,
        dar nu vei găsi în mine nedreptate.
4 Gura mea nu a păcătuit, fiind părtașă la faptele oamenilor[a];
        pentru cuvintele buzelor tale, m-am păzit de căile făcătorilor de rele.
5 Tu îmi păstrezi pașii siguri pe căile tale,
        ca să nu se clatine picioarele mele.

6 Strig către tine, Dumnezeule, căci tu mă asculți,
        pleacă-ți urechea spre mine și ascultă cuvintele mele.
7 Arată-ți bunătatea ta cea mare,
        tu, care cu dreapta ta îi scapi de dușmani
        pe cei care se încred în tine[b].
8 Păzește-mă ca pe lumina ochilor[c];
        adăpostește-mă la umbra aripilor tale,
9 de fața celor răi care mă prigonesc.
        Dușmanii sufletului meu mă împresoară cu furie,

10 ei și-au închis inima[d],
        gura lor vorbește cu aroganță.
11 Acum, vin asupra mea, mă înconjoară,
        ochii lor mă ațintesc, ca să mă doboare la pământ,
12 cu înfățișare ca de leu gata de pradă
        și ca un pui de leu ce stă la pândă în ascunzișuri.

13 Ridică-te, Doamne! Ieși în calea lor și împiedică-i!
        Cu sabia ta, scapă sufletul meu de cel nelegiuit.
14 Mântuiește-mă, Doamne, cu mâna ta de acești morți,
        de muritorii ce și-au luat partea în viața aceasta.
        Din rezervele tale, tu umpli stomacul lor,
        se vor sătura fiii lor și va rămâne destul și pentru copiii lor[e].

15 Dar eu, în dreptate, voi vedea fața ta,
        când mă voi scula[f] mă voi sătura de chipul tău.

Psalmul 17 (16) este rugăciunea unui drept care, acuzat pe nedrept, își prezintă rugăciunea și cauza, cu încredere, la Dumnezeu și așteaptă de la el o intervenție salvifică, prin care să fie îndepărtat dușmanul și să i se redea bucuria prezenței lui Dumnezeu. Această rugăciune subliniază multe stări sufletești: frică, încredere, protest împotriva nedreptății, pasiune. Textul este dificil. De aceea, au și apărut multe interpretări divergente. În substanță, rugăciunea este considerată a fi o rugăciune personală, dar poate fi interpretată și ca un jurământ de nevinovăție, după modelul psalmului 7. Dreptul denunțat pe nedrept și-ar prezenta situația la tribunalul suprem din templu. În acest caz, putem să adăugăm o nouă nuanță, văzând în lectura acestui strigăt din inimă o cerere a dreptului de azil în templu. Punând toate interpretările cap la cap, putem observa că psalmul 17 (16) este o rugăciune foarte colorată: o cerere plină de frică, dar și de încredere; un strigăt sincer din partea celui care are conștiința nevinovată, și, de aceea, protestul puternic împotriva nedreptății care continuă; este o cântare plină de fantezie și de pasiune. Ultimul verset ar putea fi considerat ca o afirmare a viziunii beatifice. Tocmai această pluralitate de tonuri ne permite să-l citim și să-l ascultăm ca pe o realitate comună tuturor.

Câteva indicații din sfinții părinți și liturgia Bisericii ne descoperă sensul creștin al psalmului: Cristos se adresează Tatălui ca să i se facă dreptate conform nevinovăției sale (v. 1-5), să fie eliberat de cursele iudeilor (v. 6-12), să se apropie ziua învierii, așa încât dușmanii să nu mai aibă posibilitatea să-l insulte.

Biserica folosește psalmul ca rugăciune la pregătirea pentru Paști, pentru a se putea prezenta înaintea lui Dumnezeu purificată și a se putea sătura de contemplarea Domnului înviat, în așteptarea propriei învieri finale. Ea se roagă Domnului să o aibă în pază, în timpul persecuțiilor pe care le suferă pe nedrept, rămânând mereu fidelă lui Dumnezeu și cuvântului său.

În încercările vieții, acest psalm este o mare mângâiere și putem să-i vorbim prin el lui Dumnezeu, mai ales atunci când conștiința ne este curată: el este drept și bun, ne ascultă și ne răspunde în aceeași clipă în care îl rugăm. Rugăciunea făcută cu inimă curată nu este niciodată un monolog, ci un dialog adevărat cu Dumnezeu. În rugăciune, Domnul ne întărește, ne înseninează, ne dă posibilitatea să-i simțim prezența aproape. În timp ce ne rugăm, el ne păzește ca pe "lumina ochilor" săi și "ne adăpostește la umbra aripilor sale" (v. 8). Aparentul succes material al celor răi nu trebuie să ne tulbure credința (v 14).

Împărțirea: titlu (1a); invocație de început (v. 1b-e); declararea nevinovăției (v. 2-5); încredere în protecția lui Dumnezeu (v. 6-9); asaltarea dușmanului (v. 10-12); apel la pedeapsa divină (v. 13-14); încheiere (v. 15).

Note:

[a] În LXX și Vg, împărțirea frazei este diferită: 4Ca să nu vorbească gura mea lucruri omenești, pentru cuvintele buzelor tale, eu am păzit căi aspre.
[b] LXX are: îi salvezi pe cei care speră în tine de cei care se împotrivesc dreptei tale.
[c] Lit.: pupila ochilor.
[d] Psalmistul prezintă dușmanii închiși în grăsime, adică persoane cu inima cufundată în "grăsime"; un semn tradițional al unei bunăstări scandaloase la nivel social și al obtuzității intelectuale și umane la nivel personal.
[e] Textul este foarte vechi și există zeci de interpretări. Interpretarea tradițională este că psalmistul, care își pune toată speranța în Domnul, cere ca dușmanii care își caută mulțumirea doar în această viață să primească toate satisfacțiile doar în lumea aceasta. LXX înțelege că ei se vor sătura de fii. În unele traduceri, această interpretare capătă o nuanță ironică. Traducerile moderne interpretează textul ca pe un blestem: Dumnezeu să-i sature pe dușmani și descendența lor din mânia sa ascunsă.
[f] LXX și Vg au: când va apărea gloria ta.

Traducere, note și comentarii
de pr. Alois Bulai, pr. Anton Budău, pr. Iosif Răchiteanu
© Editura Sapientia
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire