SFÂNTA SCRIPTURĂ 

Personaje biblice
achizitionare: 05.02.2008; sursa: Pastoratie.ro

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior Suzana, când Dumnezeu face dreptate celor dispretuiți

Numele propriu feminin ebraic "Șoșann" provine din egipteană și înseamnă "floare de lotus". Această floare, menționată deseori în Cântarea Cântărilor a fost tradusă de Septuaginta prin "crin", cum se întâmplă de altfel în cele mai multe traduceri actuale.

Povestirea despre casta Suzana era un motiv preferat de artiștii din trecut. Cuprinsă în capitolul 13 al cărții lui Daniel, textul despre această femeie ni s-a transmis numai în limba greacă, semn că a fost adăugat mai târziu la cartea lui Daniel compusă în ebraică și aramaică, iar deseori este definit ca deutero-canonic (nu aparține, adică, la canonul Bibliei ebraice). Cu toate că în centrul povestirii este figura Suzanei, povestitorul evidențiază cu predilecție înțelepciunea și dreptate lui Daniel.

Episodul Suzanei acuzate pe nedrept

Episodul este povestit cu mare finețe psihologică și sensibilitate lingvistică. El este plasat la Babilonia, în perioada robiei (secolul VI î.C.), unde trăia un evreu deportat (în 586, după distrugerea Ierusalimului de către Nabucodonosor), cu numele de Ioiakim, căsătorit cu Suzana, renumită pentru frumusețea și pietatea ei. Ioiakim era un om extraordinar de bogat, proprietar al unei case cu o grădină vastă cât un parc, unde străjuiau pomi cu umbră deasă și din care nu lipsea un bazin de apă pentru băi. Pentru că Ioiakim se bucura de mare considerație în rândul evreilor, în locuința lui veneau toate personalitățile de vază și printre ei, doi judecători bătrâni ai poporului, dar care erau profund nedrepți și corupți. Aceștia se îndrăgostiseră de Suzana și de multă vreme așteptau ocazia potrivită să o seducă.

Într-o zi caldă de vară, în timp ce Suzana făcea baie în grădină, ca de obicei, cei doi au ieșit din asunzătoare, de unde o urmăreau cu priviri bolnăvicioase, și o invită să se culce cu ei, altfel, este amenințată cu acuzația de adulter cu un tânăr. Suzana însă se declară dispusă să sufere urmările acestei calomnii răutăcioase și să întâmpine moartea - pedeapsa prevăzută pentru un asemenea delict - decât să păcătuiască împotriva lui Dumnezeu și să se dăruiască poftelor acestor doi bătrâni corupți. Amanții respinși pun în practică amenințările lor și o acuză de adulter pe Suzana, respectată de toți ca femeie onorată, spre mai marea consternare a celor care o cunoșteau, care însă dau crezare cuvântului acestor doi, dată fiind funcția lor de judecători și bătrâni ai poporului.

Judecata lui Dumnezeu vine prin aleșii lui

În timp ce Suzana este condusă la locul execuției, ajunge Daniel și dojenește poporul care a codamnat la moarte o persoană fără a fi procesată și fără dovezi iar pe cei doi îi cheamă la un interogatoriul separat. Unuia, Daniel îi cere să spună locul unde Suzana a păcătuit și acesta răspunde: "sub un cedru (în greacă "schinos"); Daniel, cu un joc de cuvinte, răspunde că un înger urma să "despice în două" (în greacă "schizein") pe acuzator, datorită minciunii sale. Celălalt, în schimb, contrazicând spusele primului, afirmă că adulterul a fost consumat sub un stejar (în greacă "prinos"); Daniel, îi răspunde că un înger avea să-l "taie în două" (în greacă "prisai"). În acest fel Daniel, în înțelepciunea și dreptatea sa, a demascat judecătorii înrăiți și i-a încredințat morții, salvând de la moarte pe Suzana, care rămâne astfel un model peren de fidelitate conjugală.

Înțelesul didactic se pretează la multiple aplicații concrete: mărturia falsă este aspru pedepsită de Dumnezeu, judecătorii corupți nu pot continua la nesfârșit seria abuzurilor iar pe cel credincios și statornic în bine, Dumnezeu nu-l lasă niciodată fără ajutor la timpul potrivit.

după Paul Maiberger – Marile figuri ale Vechiului Testament.
prelucrare realizată de pr. Adrian Dancă
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire