SFÂNTA SCRIPTURĂ 

Cuvinte de viață veșnică.
Sfânta Scriptură în familia creștină
pr. Iosif Bisoc, OFMConv.

Inapoi la cuprins Nr. 8, 10.12.2003
Isus Cristos și activitatea misionară a apostolilor

Continuând periplul în lumea fascinantă a Evangheliei sfântului Matei, găsim următoarele pericope scripturistice care ne oferă un mod nou de a vedea dimensiunea misionară a comunității înființate de Isus Cristos: astfel, între capitolele 9,35-11,1 găsim discursul misionar al lui Isus Cristos adresat atât poporului, cât și discipolilor și apostolilor. În cele ce urmează, ne vom îndrepta privirea către următoarele secvențe scripturistice: Isus are milă de popor (Mt 9,35-38), alegerea apostolilor (Mt 10,1-4), misiunea apostolilor (Mt 10,5-15), persecuțiile îndreptate împotriva discipolilor (Mt 10,16-25), mărturisirea curajoasă a Fiului omului (Mt 10,26-33), exigențele urmării lui Isus (Mt 10,34-39) și răsplata pentru cei care îi primesc pe apostoli în numele lui Isus (Mt 10,40-11,1).

La o examinare atentă a acestor pericope scripturistice, se poate observa că denumirea "discursul misionar al lui Isus Cristos" este ușor forțată, deoarece cuprinde în înțelesul său numai un singur aspect al mai amplei învățături și instruiri pe care Isus Cristos o oferă apostolilor săi. De fapt, tema misiunii ocupă doar prima parte, făcându-se încă o aluzie la sfârșit (cf. Mt 10,40-42): abia se amintește de trimiterea celor doisprezece (cf. Mt 10,5a), dar nu se spune nimic de activitatea lor misionară și de eventuala lor întoarcere la Isus Cristos, așa cum se notează în celelalte scrieri sinoptice ale evangheliștilor Marcu 6,7-13 și Luca 9,1-6; 10,3-11. Scena este dominată de misiunea lui Isus, explicit menționată la începutul și sfârșitul pasajelor (cf. Mt 9,35; 11,1); și în acest caz se poate înțelege că este o prelungire, din partea evanghelistului, a activității istorice a apostolilor, tocmai pentru a prezenta cititorilor statutul misionar al apostolului și condiția urmării lui Isus Cristos. Pe scurt, se poate spune că evanghelistul Matei, plecând de la cuvintele lui Isus către cei trimiși în misiune și rămânând fidel tradiției comune, a construit un discurs valabil pentru toți discipolii care în comunitatea sa erau chemați să trăiască misiunea creștină cu fidelitate și perseverență.

Contextul misiunii lui Isus Cristos și a discipolilor săi se înscrie în activitatea itinerantă a sa și sub semnul urgenței de a ajunge la toate localitățile pentru a-i vindeca pe toți de infirmitățile sufletești și trupești (cf. Mt 9,35). De asemenea, semnificația abundenței secerișului subliniază împlinirea speranței și urgența imperativului pentru aceia care sunt asociați (cum este cazul discipolilor și al apostolilor), la îndatorirea de a convoca pe oameni pentru judecata mântuitoare a lui Dumnezeu (cf. Mt 9,36-38). Autorizarea și statutul misionarilor sunt prezentate în chemarea pe care Isus o face celor doisprezece și le conferă acestora puterea de a alunga demonii și de a vindeca (cf. Mt 10,1). Privind cu atenție această pericopă ne dăm seama că misiunea apostolului de a-l urma pe Isus Cristos nu include doar căutarea unei siguranțe, ci îl obligă pe cel care aderă la această misiune, la un serviciu exclusiv sacru. Atitudinea discipolilor în timpul persecuțiilor este aceea a oricărui creștin care se găsește în momente de criză (cf. Mt 10,16-25). O corectă interpretare a acestei pericope se face doar dacă se ține cont de textul imediat următor în care se găsește inserată perspectiva teologică a venirii Fiului Omului (cf. Mt 10,23). Persecuția și încrederea în Tatăl se pot găsi în tendința actualizării discursului misionar, recitit în transparența statutului discipolilor care devine explicită în ultima parte și în care evanghelistul trasează diferite norme de viață pentru a indica modelul ideal al discipolului, al aceluia care dorește să-l urmeze pe Isus Cristos și dincolo de clipele de unire intimă și de bucurie, adică și în momentele de criză, durere și suferință (cf. Mt 10,34-37).

Contextualizând, în viața familiei, pericopele evanghelice din capitolele 9-11 ni se prezintă drept momente de har, deoarece situația familială concretă din societatea în care trăim duce de multe ori spre criză, spre pierderea identității și a misiunii pe care le au soții. Mărturisirea curajoasă a credinței, trăirea vieții creștine într-un ambient, într-o societate în care plăcerea, puterea și banul au de multe ori ultimul cuvânt, este greu încercată. Exemplul pe care Isus Cristos îl dă prin misiunea încredințată discipolilor și apostolilor nu face altceva decât să întărească, în fiecare membru al familiei, convingerea că doar prin efort și rugăciune comună și personală se poate ajunge la pace, liniște și înțelegere.

Articolul al treilea din Carta drepturilor familiei subliniază faptul că:

  • soții au dreptul inalienabil de a construi o familie și de a decide cu privire la intervalul dintre nașteri și numărul de fii pe care să-i aibă, luând în mod deplin în considerație datoriile lor față de ei înșiși, față de fiii deja născuți, familie și societate, într-o justă ierarhie a valorilor și în conformitate cu ordinea morală obiectivă care exclude recurgerea la contracepție, sterilizare și avort;

  • activitățile autorităților publice și ale organizațiilor private, care încearcă să limiteze libertatea cuplului în a decide numărul copiilor lor, constituie o gravă ofensă împotriva demnității umane și împotriva justiției;

  • în relațiile internaționale, ajutorul economic pentru dezvoltarea popoarelor nu trebuie să fie condiționat de acceptarea unui program de contracepție, sterilizare sau avort;

  • familia are dreptul la asistență din partea societății în ceea ce privește datoriile sale referitoare la procrearea și educarea fiilor. Cuplurile căsătorite, având o familie numeroasă, au dreptul la un ajutor potrivit și nu trebuie să fie supuse discriminării.

fr. Iosif Bisoc, OFMConv.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire