SFÂNTA SCRIPTURĂ 

Cuvinte de viață veșnică.
Sfânta Scriptură în familia creștină
pr. Iosif Bisoc, OFMConv.

Inapoi la cuprins Nr. 25, 07.04.2004
Activitatea lui Isus Cristos în Galileea (cf. Mc 1,14-7,23) (V)
Isus Cristos și vindecările din jurul lacului Genezaret (cf. Mc 5,1-43)

La prima vedere, surprinde faptul că, în cel de al cincilea capitol al Evanghelie sfântului Marcu, găsim doar două pericope scripturistice: cea a vindecării unui posedat de diavol din ținutul gherasenilor (cf. Mc 5,1-20) și cea a vindecării unei femei, în strânsă legătură cu învierea fiicei lui Iair (cf. Mc 5,21-43). După cum vom vedea în analiza următoare, aceste pericope au în ele o extraordinară bogăție de învățătură pentru fiecare comunitate și familie în parte.

Povestirea acestui miracol, una dintre cele mai lungi din tradiția sinoptică, oferă o gamă largă de interpretări și, în același timp, propuneri pentru viața întregii comunități creștine. După ce Isus Cristos împreună cu apostolii au trecut cu bine "marea" Galileii, au ajuns pe țărmul oriental, în teritoriu păgân și aici au parte de un spectacol tulburător: un posedat îi întâmpină, însă nu unul oarecare. Așa cum ne povestește evanghelistul, acest posedat era de temut pentru întreg ținutul (cf. Mc 5,2-5); el își avea locuința printre morminte și era spaima tuturor. În fața acestui nefericit, Isus Cristos nu folosește prejudecățile și puterea oamenilor, ci dorește ca asupra lui să coboare milostivirea lui Dumnezeu și lăsându-l pe el mai întâi să-l interpeleze, ca mai apoi, să-i redea nu atât sănătatea corporală, cât, mai ales, pacea și sănătatea sufletească. Reacția locuitorilor acelui ținut este surprinzătoare: ei recunosc miracolul dar, în loc să-l rețină pe Isus Cristos pentru a-i asculta cuvintele și a-i înțelege misiunea, ei îl roagă să se îndepărteze de acel loc. Ne putem întreba: l-au rugat pentru că le era teamă de dumnezeirea lui și se considerau nedemni de prezența sa, așa cum a mărturisit sfântul Petru în fața pescuitului minunat (cf. Lc 5,8), sau l-au rugat să plece pentru a rămâne pe mai departe în ignoranță? Răspunsul poate fi dat de fiecare dintre noi în felul său și putem să înțelegem atitudinea acestei comunități făcând o paralelă cu viața noastră...

Drept consecință a rugăminții gherasenilor, Isus Cristos se întoarce pe celălalt țărm și aici are loc întâlnirea sa cu șeful unei sinagogi, pe nume Iair (cf. Mc 5,21-42): de fapt, istoria învierii fiicei lui Iair este strâns legată de vindecarea femeii care suferea de hemoragie. Tabloul care se prezintă cititorului evangheliei este, și în acest caz, unul emoționant: o mare mulțime se înghesuie în jurul lui Isus Cristos pentru a-i asculta învățătura, pentru a-i vedea minunile și, nu în ultimul rând, pentru ca fiecare în parte să simtă pentru sine milostivirea lui Dumnezeu. Într-o ipostază asemănătoare, se află și femeia care suferea de mulți ani: ea își căutase alinarea suferințelor prin medicină, dar nu numai că nu a reușit să se vindece, ci, dimpotrivă, situația s-a înrăutățit și rămăsese și fără bani. În fața acestei situații, ea își pune ultimele speranțe în puterea lui Isus Cristos, cel pe care-l credea singurul capabil să-i redea sănătatea. Vindecare miraculoasă simțită de acea femeie nu rămâne ascunsă pentru acela care este Viața însăși, dar dorește ca acest eveniment să fie cunoscut, nu atât pentru a arăta mulțimii puterea sa, cât spre a scoate în evidență credința femeii. Această credință, recunoscută în toată deplinătatea sa, a fost fundamentul în baza căruia i-au fost redate femeii sănătatea fizică și mântuirea sufletului. Reîntorcându-se la episodul fiicei lui Iair, evanghelistul Marcu redă situația concretă în care se afla acel părinte: fiica sa era grav bolnavă, și, chiar mai mult, vin câțiva din casa lui și-i aduc la cunoștință faptul că fata a murit. La auzul acestor cuvinte, Isus Cristos întărește pe tatăl fetei, care pare lipsit de ultima sa speranță, adică o vindecare miraculoasă. Și totuși, Isus Cristos îi spune că dacă va avea credință în cuvintele și în persoana sa, va vedea măreția lui Dumnezeu. În situația disperată în care se găsește această persoană, acest tată, Isus Cristos îi recomandă credința hotărâtă în providența divină și, în același timp, el îl întărește spunându-i că pentru el moartea nu are nici o valoare, că moartea nu poate învinge viața adevărată, viața dăruită de Dumnezeu. De fapt, în scrierile veterotestamentare, singurul care are putere asupra morții este Dumnezeu și prin această intervenție, adică prin învierea fiicei lui Iair, Isus Cristos a demonstrat încă odată, dacă mai era nevoie, faptul că este Dumnezeu și că credința în el poate mântui pe orice om.

Credința, așa după cum am putut observa din aceste pericope scripturistice, ocupă un loc deosebit de important în viața fiecărui creștin, și nu în ultimul rând, în viața familiei creștine. A crede, a mărturisi credința în Dumnezeu, în învierea omului, cere, în anumite momente, o încredere care depășește limitele umane, depășește puterea de percepere a firii umane. Și cu toate acestea, cuvintele lui Isus Cristos "Nu te teme, crede numai!"(Mc 5,36) ne sunt de mare ajutor și, în același timp, speranță că viața noastră limitată nu va avea un sfârșit mizer, o alienare fără perspectivă și fără sens: a crede în Dumnezeu, a crede că tot ceea ce el a făcut pentru noi este spre viața veșnică demonstrează că, în acest caz, noi am înțeles mesajul creștin.

Desigur că multe sunt momentele în care credința noastră este zdruncinată, momente în care credem, poate, că viața noastră personală și cea a familiei noastre nu au nici un rost și sens, și totuși, chiar și în aceste momente, dacă avem curajul să privim la Isus Cristos cel răstignit, la patima, moartea, și mai ales, la învierea sa, vom putea înțelege care este menirea fiecăruia dintre noi, adică aceea de a fi martorii învierii, de a fi alinați, așa cum a fost alinat tatăl acestei fete înviate de Isus Cristos. Nu poate exista o familie creștină autentică fără să creadă că ceea ce membrii ei construiesc aici pe pământ are continuitate în viața veșnică; nu ne putem crampona de aparențele acestei lumi, oricât de atrăgătoare sau de dezgustătoare ar fi ele, pentru a proiecta pentru viața noastră și a familiei noastre, Împărăția lui Dumnezeu.

Învierea lui Isus Cristos, precedată de patima și moartea sa, este exemplul cel mai grăitor în trăirea autentică a credinței. Prin acest exemplu să ne trăim și noi viața aducând prinosul existenței noastre celui pentru care toate trăiesc.

 

Documentul Familiaris consortium, la numărul 9, ne spune:

"Urmând pe Cristos Răstignit prin renegarea egoismului nostru, printr-o convertire a minții și a inimii, toți trebuie să ne opunem nedreptății generată de păcat, pătrunsă adânc în structurile lumii de azi și care adesea frânează drumul familiei spre realizarea misiunii ei și a drepturilor ei fundamentale. Această convertire radicală nu se poate să nu aibă influență binefăcătoare și novatoare chiar și în structurile societății.

Se cere o convertire continuă, permanentă, care, deși cere dezlipirea interioară de orice rău și adeziunea integrală la bine, se actualizează în realizări care ne conduc mereu mai departe. Se dezvoltă astfel un proces dinamic, care avansează gradat în funcție de integrarea progresivă a darurilor lui Dumnezeu și a exigenței dragostei divine, definitive și absolute în întreaga viață personală și socială a omului. Pentru aceasta este necesară parcurgerea unei căi pedagogice de creștere, pentru ca fiecare creștin, familie și popor, ba chiar și întreaga civilizație, folosind ceea ce au primit deja din misterul lui Cristos, să fie conduse cu răbdare mai departe spre o cunoaștere tot mai bogată și la o integrare mai deplină a acestui mister al lui Cristos în viața lor" (FC 9).

 

Profit de această ocazie pentru a-mi îndrepta urarea către toate familiile, în prag de măreață sărbătoare, și să vă doresc un Paști sfânt și binecuvântat!

fr. Iosif Bisoc, OFMConv.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire