SFÂNTA SCRIPTURĂ 

Noul Testament
achizitionare: 20.02.2008; sursa: Editura Sapientia

Evanghelia după Sfântul Marcu


Capitole: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16


A doua înmulțire a pâinilor
(Mt 15,32-39)

81 În zilele acelea, adunându-se din nou o mulțime mare și, neavând ce să mănânce, i-a chemat pe discipoli și le-a spus: 2 "Mi-e milă de mulțime, pentru că stau cu mine deja de trei zile și nu au ce să mănânce. 3 Dacă îi trimit acasă flămânzi, vor leșina pe drum, iar unii dintre ei au venit de departe". 4 Discipolii lui i-au răspuns: "Cum ar putea cineva să-i hrănească pe aceștia cu pâine, aici, în pustiu?" 5 El i-a întrebat: "Câte pâini aveți?" I-au spus: "Șapte". 6 Atunci a poruncit mulțimii să se așeze pe pământ. Și, luând cele șapte pâini, a mulțumit, le-a frânt și le-a dat discipolilor lui ca să le pună înainte. Iar ei le-au pus înaintea mulțimii. 7 Și mai aveau câțiva peștișori. Binecuvântându-i, a spus ca și pe aceștia să-i pună înainte. 8 Au mâncat, s-au săturat și au strâns șapte coșuri cu bucățile rămase. 9 Erau cam patru mii. El le-a dat drumul 10 și îndată, urcându-se cu discipolii săi în barcă, a venit în părțile Dalmanuteia.

Semnul din cer
(Mt 16,1-4)
    11 Apoi au venit fariseii și au început să discute cu el, cerându-i un semn din cer ca să-l ispitească. 12 Suspinând în duhul său, a spus: "De ce caută generația aceasta un semn? Adevăr vă spun, nici un semn nu va fi dat generației acesteia". 13 Și, lăsându-i, s-a urcat din nou în barcă și a plecat spre celălalt țărm.

Avertismente pentru discipoli
(Mt 16,5-12)
    14 Uitaseră să ia pâine și nu aveau cu ei în barcă decât o pâine. 15 El i-a avertizat: "Fiți atenți și păziți-vă de aluatul fariseilor și de aluatul lui Irod". 16 Iar ei discutau între ei că nu au pâine. 17 El, cunoscând aceasta, le-a spus: "De ce discutați că nu aveți pâine? Încă nu pricepeți și nu înțelegeți? Aveți inima împietrită? 18 Aveți ochi și nu vedeți; aveți urechi și nu auziți? Și nu vă aduceți aminte? 19 Când am frânt cinci pâini pentru cinci mii, câte coșuri pline cu bucăți ați adunat?" I-au spus: "Douăsprezece". 20 "Și cele șapte [pâini] pentru cei patru mii, câte coșuri pline cu bucăți ați adunat?" Ei i-au spus: "Șapte". 21 Iar el le-a zis: "Încă nu înțelegeți?"

Vindecarea orbului de la Betsaida
    22 A venit la Betsaida, iar ei i-au adus un orb și l-au rugat să-l atingă. 23 El l-a luat pe orb de mână și l-a dus în afara satului; și, punându-i salivăb pe ochi, și-a pus mâinile peste el și l-a întrebat: "Vezi ceva?" 24 El și-a ridicat ochii și a spus: "Văd oamenii ca niște copaci, îi văd mergând". 25 Atunci și-a mai pus o dată mâinile pe ochii lui, iar el a văzut clar și s-a vindecat și vedea toate lucrurile de departe. 26 Apoi l-a trimis acasă, spunându-i: "Să nu intri deloc în sat"c.

IV. DRUMUL LUI ISUS SPRE IERUSALIM

Mărturisirea lui Petru
(Mt 16,13-20; Lc 9,18-21)
    27 Isus și discipolii săi au plecat spre satele Cezareii lui Filipd. Pe drum i-a întrebat pe discipolii săi, spunându-le: "Cine spun oamenii că sunt eu?" 28 Iar ei i-au spus: "«Ioan Botezătorul», alții «Ilie», iar alții «Unul din profeți»". 29 Atunci, el i-a întrebat: "Dar voi cine spuneți că sunt eu?" Răspunzând, Petru i-a spus: "Tu ești Cristosul!" 30 Și le-a poruncit să nu vorbească nimănui despre el.

Prima anunțare a morții și învierii lui Isus
(Mt 16,21-23; Lc 9,22)
    31 Atunci a început să-i învețe că Fiul Omului trebuie să sufere multe, să fie respins de bătrâni, de arhierei și cărturari, să fie ucis și a treia zi să învie. 32 Și le spunea aceasta în mod deschis. Dar Petru, luându-l deoparte, a început să-l certe. 33 Iar el, întorcându-se și privindu-și discipolii, l-a certat pe Petru și a spus: "Mergi în urma meae, Satană, căci nu te gândești la cele ale lui Dumnezeu, ci la cele ale oamenilor".

Condițiile urmării lui Isus
(Mt 16,24-28; Lc 9,23-28)
    34 Chemând la sine mulțimea și pe discipolii săi, le-a spus: "Dacă cineva vrea să vină după mine, să renunțe la sine, să-și ia crucea și să mă urmeze. 35 Căci cine vrea să-și salveze viața o va pierde; cine, însă, își pierde viața pentru mine și pentru evanghelie o va salva. 36 Așadar, ce-i folosește omului să câștige lumea întreagă, dacă își pierde sufletul? 37 Căci ce poate să dea omul în schimb pentru sufletul său? 38 Dacă cineva se va rușina de mine și de cuvintele mele înaintea acestei generații adultere și păcătoase, și Fiul Omului se va rușina de el când va veni în gloria Tatălui său cu îngerii cei sfinți".

Note de subsol


a Lit.: greacă. Originea femeii este siro-feniciană. Termenul "greacă" este sinonim aici cu "păgână".
b Nume necunoscut în topografia din jurul lacului Genezaret. Multe manuscrise în loc de: Dalmanuta, au: Magadan sau Magedan, după Mt 15,39.
c Lit.: scuipându-l în ochi. Conform tradiției rabinice, saliva era folosită ca medicament; în special împotriva bolilor de ochi.
d Unele manuscrise au: și să nu spui nimănui în sat.
e Este o localitate la vreo 40 km nord de Betsaida, punctul cel mai nordic al Palestinei, situată la izvoarele Iordanului, la poalele muntelui Hermon. Înainte de venirea romanilor se numea Paneas (de la zeul Pan, căruia îi era consacrată grota din care țâșnesc apele Iordanului). În anul 20 î.C., August a dăruit acest teritoriul lui Irod cel Mare, care l-a lăsat moștenire fiului său, Filip. Acesta a refăcut cetatea și a numit-o Cezareea, în onoarea lui August. Azi se numește Banyas.

 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire