SFÂNTA SCRIPTURĂ 

Noul Testament
achizitionare: 20.02.2008; sursa: Editura Sapientia

Faptele Apostolilor


Capitole: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28


Paul cere să fie judecat de împăratul roman

251 După ce Festus a luat în stăpânire provincia lui, la trei zile a urcat de la Cezareea la Ierusalim. 2 Arhiereii și conducătorii iudeilor s-au înfățișat înaintea lui, acuzându-l pe Paul. Și îl rugau, 3 cerându-i un favor pentru ei, ca să-l trimită la Ierusalim. De fapt, ei pregăteau o cursă ca să-l ucidă pe drum. 4 Dar Festus a răspuns că Paul rămăsese în închisoarea din Cezareea și că el avea de gând să meargă acolo nu peste mult timp. 5 Așadar, le-a zis: "Aceia dintre voi care au competență să coboare împreună cu mine și să dea mărturie împotriva lui, iar dacă este ceva rău în el, să-l acuze".
    6 A rămas la ei nu mai mult de opt sau zece zile, apoi, coborând la Cezareea, a doua zi, s-a așezat pe tronul de judecată și a poruncit să fie adus Paul. 7 Când a ajuns Paul, iudeii veniți din Ierusalim l-au înconjurat, aducând împotriva lui multe acuze grave, pe care însă nu le puteau dovedi. 8 Atunci Paul a început să se apere: "Nu am păcătuit cu nimic nici împotriva Legii iudeilor, nici împotriva templului și nici împotriva împăratului". 9 Festus, voind să facă plăcere iudeilor, i-a răspuns lui Paul: "Vrei să urci la Ierusalim și să fii judecat acolo, în prezența mea?" 10 Dar Paul i-a zis: "Eu stau înaintea tribunalului împăratului. În fața lui trebuie să fiu judecat. Pe iudei nu i-am nedreptățit cu nimic, așa cum știi tu foarte bine. 11 Dacă totuși am făcut vreo nedreptate sau vreo faptă care să merite moartea, nu mă dau înapoi de la moarte. Dar dacă nimic din cele de care mă acuză aceștia nu este adevărat, nimeni nu mă poate da pe mâna lor. Fac apel la cezar!"a 12 Atunci Festus, după ce s-a sfătuit cu consiliul, a răspuns: "Ai făcut apel la cezar, la cezar vei merge!"

Paul este prezentat regelui Agripa
    13 După ce au trecut câteva zile, regele Agripab și Berenicec au coborât la Cezareea ca să-l salute pe Festus. 14 Întrucât au rămas acolo mai multe zile, Festus i-a vorbit regelui despre cazul lui Paul, zicând: "Se află aici un bărbat lăsat în închisoare de Felix. 15 Pe când eram la Ierusalim, au venit arhiereii și bătrânii iudeilor cerând condamnarea lui. 16 Acestora le-am răspuns că nu este obiceiul la romani să predead un om acuzat mai înainte de a fi fost pus față în față cu acuzatorii săi și înainte de a i se fi dat posibilitatea să se apere de învinuire. 17 Deci s-au adunat aici, iar eu a doua zi, fără întârziere, m-am așezat la judecată și am poruncit să fie adus omul. 18 Acuzatorii care erau de față nu au adus împotriva lui nici o învinuire de vreunul dintre relele pe care le bănuiam eu. 19 Aveau cu el niște neînțelegeri cu privire la religia lor și cu privire la un oarecare Isus mort, dar Paul pretindea că acesta este viu. 20 Neștiind eu cum să apreciez acestea, am spus dacă nu ar vrea să meargă la Ierusalim și să fie judecat acolo despre acestea. 21 Dar, pentru că Paul a făcut apel, [voind] să rămână în închisoare până la decizia maiestății sale, am poruncit ca el să fie păzit până când îl voi trimite la cezar".
    22 Atunci Agripa i-a spus lui Festus: "Aș vrea și eu să-l ascult pe omul acesta". El i-a zis: "Mâine îl vei auzi".
    23 Așadar, în ziua următoare, Agripa și Berenice au venit cu mare alai și au intrat în sala de audiențe, împreună cu tribunul și cu oamenii cei mai de vază ai cetății. Festus a poruncit să fie adus Paul. 24 Apoi Festus a zis: "Rege Agripa și voi toți care sunteți aici împreună cu noi, priviți-l pe acesta pentru care toată mulțimea iudeilor, atât la Ierusalim, cât și aici, m-a asaltat strigând că el nu mai trebuie să trăiască. 25 Dar eu am constatat că el nu a făcut nimic ce să merite moartea, însă, pentru că el a făcut apel la maiestatea sa, am hotărât să-l trimit. 26 Nu am nimic sigur de scris stăpânului despre el. De aceea l-am adus înaintea ta, rege Agripa, pentru ca, după acest interogatoriu, să am ce scrie, 27 căci mi se pare absurd să trimit un deținut fără a arăta care sunt învinuirile ce i se aduc".

Note de subsol


a În dreptul roman este atestat dreptul cetățeanului la provocatio (verdictul poporului în loc de cel al judecătorului) sau la apellatio (apelul la un magistrat superior). În perioada imperială, aceste două proceduri devin de competența împăratului. Apelul la cezar întrerupea procesul în orice fază ar fi ajuns și chiar executarea sentinței date, inculpatul fiind transferat la Roma. Deoarece acest apel nu putea fi acceptat în orice condiții, Festus îi consultă mai întâi pe asesori și pe consilierii juridici.
b Marcus Iulius Agripa al II-lea a fost fiul lui Irod Agripa I (care l-a ucis pe apostolul Iacob) și fratele Drusilei (soția guvernatorului Felix). Educat la Roma, a primit regatul după moartea unchiului său, în anul 50. Până la izbucnirea războiului cu Roma a încercat să aplaneze conflictul, dar în timpul războiului a rămas fidel romanilor. A încercat să reconstruiască templul, dar neînțelegerile interne nu i-au permis. A guvernat până spre anul 100.
c Berenice era sora lui Agripa al II-lea, căsătorită cu unchiul ei, Irod, care va muri în anul 48. Rămasă văduvă, a stat la curtea regală. A devenit renumită prin legăturile ei cu Titus Flavius (cuceritorul Ierusalimului). A murit în anul 79.
d Unele manuscrise târzii adaugă: la moarte.

 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire