SFÂNTA SCRIPTURĂ 

Noul Testament
achizitionare: 20.02.2008; sursa: Editura Sapientia

Apocalipsul Sfântului Apostol Ioan


Capitole: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22


Trâmbița a cincea

91 A sunat din trâmbiță cel de-al cincilea înger și am văzut o stea din ceruri care căzuse pe pământ. I s-a dat acesteia cheia fântânii abisuluia 2 și a deschis fântâna abisului. Din fântână s-a ridicat un fum, ca fumul unui cuptor mare, iar soarele și aerul s-au întunecat din cauza fumului fântânii. 3 Din fum au venit niște lăcuste pe pământ și li s-a dat o putere după cum au putere scorpionii pământului 4 și li s-a spus să nu dăuneze nici ierbii pământului, nici vreunei plante, nici vreunui copac, ci doar oamenilor care nu au sigiliul lui Dumnezeu pe frunțile lor. 5 Li s-a dat [putere] nu ca să-i ucidă, ci ca să-i chinuie timp de cinci luni, iar chinul lor este asemenea celui provocat de scorpion, când înțeapă un om. 6 În zilele acelea, oamenii vor căuta moartea și n-o vor găsi, vor dori să moară, dar moartea va fugi de ei.
    7 Înfățișarea acestor lăcuste era asemenea cailor pregătiți de luptă. Pe capetele lor erau niște coarne ca de aur, iar fețele lor erau ca fețele oamenilor. 8 Aveau părul ca părul femeilor și dinții ca dinții leilor. 9 Aveau platoșe ca niște platoșe de fier, iar vuietul aripilor lor era ca vuietul carelor trase de mulți cai ce aleargă la luptă. 10 Aveau cozi cu ghimpi ca ale scorpionului și în cozile lor se afla puterea lor de a dăuna oamenilor timp de cinci luni. 11 Aveau ca rege peste ele pe îngerul Abisului, iar numele lui în ebraică este Abaddon, iar în grecește Apollyonb.
    12 Primul "vai" a trecut, iată că mai vin două "vai-uri" după toate acestea.

Trâmbița a șasea
    13 A sunat din trâmbiță și cel de-al șaselea înger și am auzit un glas [venind] parcă din cele patru coarne ale altarului de aur, care se află înaintea lui Dumnezeu, 14 spunând celui de-al șaselea înger care avea trâmbița: "Dezleagă-i pe cei patru îngeri care sunt legați la râul cel mare al Eufratului"c. 15 Și au fost dezlegați cei patru îngeri care erau pregătiți pentru ceasul și ziua și luna și anul acela ca să ucidă o treime dintre oameni. 16 Numărul călăreților din armata lor era de douăzeci de mii câte zeci de mii: am auzit numărul lord. 17 Astfel am văzut în vedenie cai și călăreți: aveau platoșe ca de fier, de iacint și de pucioasă; capetele cailor erau asemenea unor capete de leu, iar din gurile lor ieșea foc, fum și pucioasă. 18 Din cauza acestor trei plăgi: a focului, a fumului și a pucioasei care ieșeau din gurile lor, a murit o treime din oameni 19 pentru că puterea cailor era în gurile și în cozile lor. Cozile lor erau asemenea șerpilor și cu ele vătămau.
    20 Ceilalți oameni, cei care n-au fost uciși de aceste plăgi, nici nu s-au convertit de la faptele mâinilor lor: n-au încetat să adore demonii și idolii de aur, de argint, de bronz, de piatră și de lemn, care nu pot nici să vadă, nici să audă, nici să umble, 21 și nici nu s-au întors de la crimele lor, nici de la farmecele lor, nici de la desfrânarea lor, nici de la hoțiile lor.

Note de subsol


a În tradiția biblică, abisul se află în adâncurile pământului și este locuința temporară a duhurilor rele care așteaptă judecata finală.
b Secțiunea trâmbiței a cincea descrie activitatea forțelor demoniace în desfășurarea istoriei. Căzut din zona transcendentă, demonul are o rază de acțiune limitată (pământ, abis), cunoscută oamenilor doar în mod obscur (fum). Activitatea lui, permisă de Dumnezeu, (i s-a dat cheia), cunoaște momente de intensitate variabilă, în funcție și de colaborarea umană (activitatea distructivă a lăcustelor se limitează la cinci luni, martie-august, sezonul unei vegetații complete). Violența și devastarea provocată de forțele demoniace este prezentată în forme variate: război (cai pregătiți de luptă, care de lupte, platoșe), setea de putere (coroane ca de aur, fețe ca ale oamenilor), seducția feminină (părul de femeie), cruzimea în relațiile sociale (dinți de leu), violență unită cu perfidie (coada scorpionului). Inspiratorul tuturor acestor rele este Abaddon-Apollyon = exterminatorul. În tradiția vetero-testamentară apare împreună cu moartea, sheolul, mormântul (Prov 15,11; Ps 88,12), iar în literatura rabinică indică o parte a Gheenei.
c După o temă iudaică populară, Eufratul ar fi zona de proveniență a răului de unde intră în acțiune forțele demoniace. Această tradiție se bazează pe rolul jucat de imperiile din Mesopotamia (Asiria și Babilon) în devastarea Palestinei.
d Forțele demoniace sunt supuse unui plan al lui Dumnezeu fixat în detaliu (v. 15), dar acționează cu modalități, legi și un stil de care oamenii își pot da seama doar parțial. Combinând simbolismul teriomorfic cu cel antropologic și aritmetic, autorul Apocalipsului creează o imagine uimitoare a puterii și a absurdului intrinsec al demoniacului. Exagerarea hiperbolică a numărului are rolul de a impresiona, și nu de a da o semnificație.

 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire