SFÂNTA SCRIPTURĂ 

Noul Testament
achizitionare: 20.02.2008; sursa: Editura Sapientia

Apocalipsul Sfântului Apostol Ioan


Capitole: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22


Către Biserica din Sardes

31 Iar îngerului Bisericii din Sardesa scrie-i:
    Așa spune cel care are cele șapte duhuri ale lui Dumnezeu și cele șapte stele: Cunosc faptele tale. Ai un numeb că ești viu, dar tu ești mort. 2 Fii vigilent! Întărește ce a mai rămas și este gata să moară, căci nu am găsit desăvârșite faptele tale înaintea Dumnezeului meu. 3 Așadar, adu-ți aminte cum ai primit și ai ascultat [cuvântul]. Păstrează-l și convertește-te! Dacă nu vei sta de veghe, voi veni ca un hoț și nu vei ști la ce oră voi da peste tine.
    4 Ai însă în Sardes câteva persoane care nu și-au pătat hainele. Vor umbla cu mine în [haine] albe căci sunt vrednici.
    5 Cel care învinge va fi astfel îmbrăcat în haine albe; eu nu-i voi șterge numele din cartea viețiic și voi mărturisi numele lui înaintea Tatălui meu și înaintea îngerilor lui.
    6 Cine are urechi să audă ceea ce Duhul spune Bisericilor.

Către Biserica din Filadelfia
    7 Îngerului Bisericii din Filadelfiad scrie-i:
    Așa spune Cel Sfânt, cel vrednic de crezare,
    cel care are cheia lui Davide,
    care deschide și nimeni nu va închide,
    care închide și nimeni nu deschide:
8 Cunosc faptele tale. Iată am lăsat înaintea ta o ușă deschisă și nimeni nu poate s-o închidă pentru că, deși ai o putere mică, ai ținut cuvântul meu și nu mi-ai renegat numele. 9 Iată, ți-i dau pe unii din sinagoga Sataneif, care se pretind iudei, și nu sunt, ci mint. Iată, îi voi face ca să vină, să se prosterneze la picioarele tale și vor recunoaște că eu te-am iubit. 10 Pentru că ai păzit cuvântul meu cu statornicieg și eu te voi păzi de ora încercării care trebuie să vină peste tot pământul ca să-i pună la încercare pe toți cei care locuiesc pe pământ. 11 Eu vin curând. Păstrează ceea ce ai ca nimeni să nu-ți ia coroana.
    12 Pe cel care învinge îl voi pune ca o coloană în templul Dumnezeului meu și nu va mai ieși din el. Voi scrie pe el numele Dumnezeului meu și numele cetății Dumnezeului meu, al noului Ierusalim, care coboară din cer de la Dumnezeul meu, și numele meu cel nou.
    13 Cine are urechi să audă ceea ce Duhul spune Bisericilor.

Către Biserica din Laodiceea
    14 Iar îngerului Bisericii din Laodiceeah scrie-i:
    Așa spune cel care este Amini, martorul credincios și vrednic de crezare, începutul creației lui Dumnezeu: 15 cunosc faptele tale că nu ești nici rece, nici cald. O, de ai fi sau rece, sau cald! 16 Dar pentru că ești astfel, căldicel, nici cald, nici rece, te voi vărsa din gura mea. 17 Pentru că spui: "Sunt bogat, m-am îmbogățit și nu am nevoie de nimic", dar nu știi că tu ești nenorocitul, vrednic de milă, sărac, orb și gol.18 Te sfătuiesc să cumperi de la mine aur purificat în foc, ca să te îmbogățești; haine albe, ca să te îmbraci și să nu ți se vadă rușinea goliciunii tale, și alifie, ca să-ți ungi ochii și să vezi. 19 Pe cei pe care îi iubesc, eu îi mustru și îi îndreptj. Fii deci plin de zel și convertește-te! 20 Iată, eu stau la ușă și bat. Dacă cineva ascultă glasul meu și-mi deschide ușa, voi intra la el și voi sta la masă cu el și el cu mine.
    21 Pe cel care învinge îl voi face să stea împreună cu mine pe tronul meuk, așa cum și eu am învins și stau cu Tatăl meu pe tronul lui.
    22 Cine are urechi să audă ceea ce Duhul spune Bisericilor.

Note de subsol


a Sardes, veche cetate în Asia Mică, fosta capitală a Lidiei, se afla la 75 km est de Smirna și la 50 km sud-est de Tiatira. Distrusă în anul 17 d.C. de un cutremur, a fost complet reconstruită de Tiberiu. Săpăturile arheologice făcute în 1958 au scos la lumină ruinele templului Cibelei, un altar al lui Zeus, casa senatului, teatrul etc. Despre comunitatea creștină nu avem alte informații.
b În Apocalips, ca în întreaga Biblie, în general, numele nu este o simplă etichetă externă, ci exprimă ceea ce o persoană este și ce poate face. Orice creștin primește prin botez un nume care exprimă vitalitatea pe care a primit-o de la Cristos, ca și capacitatea de a acționa. Biserica din Sardes este deci lipsită de vitalitate, ajunsă aproape în condiția de cadavru (ești mort), dar nu în totalitate pentru că există totuși o mișcare de revenire.
c Expresia cartea vieții amintește de lista popoarelor lui Dumnezeu din Ex 32,32 și de registrul locuitorilor Ierusalimului din Is 4,3. În Apocalips, ea înseamnă "registrul locuitorilor cerului".
d Filadelfia, în traducere "iubire frățească", era un oraș important în ținutul Lidiei, la 120 km est de Efes, 40 km sud-est de Smirna, într-o zonă foarte fertilă renumită pentru producția și exportul de vinuri, dar supusă deseori cutremurelor. După Constituțiile apostolice, sfântul Petru l-ar fi numit ca episcop pe Demetrios, căruia sfântul Ignațiu din Antiohia îi adresează o scrisoare plină de aprecieri. Din cauza numărului mare de temple, orașul mai era numit Mica Atenă. O dată cu venirea turcilor, orașul își pierde importanța. Azi se numește Alashehir.
e Se face aici aluzie la Is 22,22 unde Eliachim, majordomul regelui Ezechia, este văzut ca un continuator al dinastiei davidice. Autorul Apocalipsului arată însă că deplina realizare a promisiunilor mesianice legate de dinastia lui David este opera lui Cristos, mesia și rege.
f Este o referință clară (ca și în 2,9) la acei iudei care, neacceptându-l pe Cristos, nu mai sunt iudei autentici; sinagoga (adunarea) lor capătă de-a dreptul un caracter demoniac.
g Lit.: cuvântul statorniciei mele.
h Laodiceea - numele localității vine de la regina Laodice, soția lui Antioh al II-lea, care a întemeiat orașul pe la jumătatea sec. al III-lea î.C. Se afla la câțiva kilometri de Colose și de Hierapolis, cam la 200 km est de Efes. Era renumită pentru industria textilă, centrele oftalmologice și o intensă activitate bancară. Locuitorii erau foarte bogați: după cutremurul din 60 d.C. au refuzat ajutorul Romei pentru reconstruirea orașului.
i În contextul liturgic la care se referă autorul, Cristos-Amin concretizează și condensează aspirațiile comunității liturgice adresate lui Dumnezeu. Astfel, Cristos este confirmarea deplină a fidelității lui Dumnezeu față de Biserică și, în același timp, răspunsul afirmativ al Bisericii dat lui Dumnezeu.
j Lit.: educ. Biserica din Laodiceea, fiind obiectul acțiunii pedagogice a lui Cristos, după ce a fost judecată ("mustrată"), este educată prin intervențiile lui Cristos, nespecificate, la care Biserica trebuie să se aștepte (încercări, crize etc.).
k Lit.: îi voi da să stea pe tron. "A sta pe tron" nu este doar o poziție corporală, ci presupune o demnitate regală (cine este lipsit de această demnitate nu se poate așeza pe tron pentru că ar fi ori un uzurpator, ori un profanator). Creștinul care, colaborând cu Cristos, va ieși învingător, va putea ocupa cu aceeași demnitate tronul lui Cristos.

 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire