SFÂNTA SCRIPTURĂ 

Noul Testament
achizitionare: 20.02.2008; sursa: Editura Sapientia

Apocalipsul Sfântului Apostol Ioan


Capitole: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22


Cartea cea mică

101 Și am văzut un alt înger puternic, coborând din cer, învăluit într-un nor. Deasupra capului său era curcubeul, fața lui era ca soarele, iar picioarele lui ca niște stâlpi de foc. 2 El avea în mână o carte mică, deschisăa. Și-a pus piciorul drept pe mare, iar pe cel stâng pe pământ 3 și a strigat cu glas puternic, așa cum rage leul. Când a strigat el, au răsunat cu vuiet cele șapte tunete, 4 iar când au răsunat cele șapte tunete, voiam să scriu, dar am auzit un glas din cer spunând: "Sigilează ceea ce au vorbit cele șapte tunete și nu le scrie!" 5 Atunci, îngerul pe care-l văzusem stând în picioare pe mare și pe uscat și-a ridicat mâna dreaptă spre cer
6    și a jurat pe cel care este viu
    în vecii vecilor,
    pe cel care a creat cerul și cele ce sunt pe el,
    pământul și cele ce sunt pe el,
    marea și cele ce sunt în ea:
    "Nu va mai fi timp!"
7 Însă în zilele când va vorbi cel de-al șaptelea înger, când va fi gata să sune din trâmbiță, se va împlini misterul lui Dumnezeub, așa cum a revelat el slujitorilor săi, profeții.
    8 Și glasul pe care-l auzisem din cer mi-a vorbit din nou, spunând: "Du-te și ia cartea deschisă din mâna îngerului care stă în picioare pe mare și pe pământ". 9 M-am dus la înger, spunându-i să-mi dea cartea cea mică, dar el mi-a zis: "Ia-o și mănânc-o! Va fi amară pentru stomacul tău, dar în gură va fi dulce ca mierea". 10 Atunci am luat cartea cea mică din mâna îngerului și am mâncat-o. Ea era în gura mea dulce ca mierea, dar după ce am mâncat-o mi s-a umplut stomacul de amărăciune. 11 Apoi mi-a zis: "Trebuie să profetizezi din nou cu privire la popoare, națiuni, limbi și multe imperii".

Note de subsol


a Termenul grec biblaridion, care apare numai aici în Biblie, este un dublu diminutiv de la carte și ar fi lit.: cărticică mică. Spre deosebire de "Cartea cu șapte sigilii" (cap. 5), care anunță misterul lui Cristos, rolul lui în împlinirea planului lui Dumnezeu, această carte mică precizează partea pe care oamenii trebuie să și-o asume în raport cu planul de mântuire al lui Dumnezeu. Ei nu trebuie să aștepte în mod pasiv, ci trebuie să interpreteze și să împlinească mesajul profeților.
b Expresia misterul lui Dumnezeu, ca și în 1,20 și 17,5 se referă la planul transcendent al lui Dumnezeu, care nu poate fi tradus în termeni umani perfect echivalenți și de aceea este necesar simbolul. Acest plan nu este abstract, ci se realizează în istorie. Imaginile simbolice ale profeților trebuie să-și găsească o identificare concretă prin discernământul comunității credincioșilor.

 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire