SFÂNTA SCRIPTURĂ 

Noul Testament
achizitionare: 20.02.2008; sursa: Editura Sapientia

Scrisoarea întâi a Sfântului Apostol Petru


Capitole: 1 2 3 4 5


Datoriile creștinilor în cadrul comunității

51 Așadar, pe prezbiterii care sunt între voi, eu care sunt prezbiter ca și ei și martor al suferințelor lui Cristos și părtaș al gloriei care se va arăta, îi îndemn: 2 Păstoriți turma lui Dumnezeu care v-a fost încredințată, supraveghind-oa, nu cu silă, ci de bunăvoie, așa cum vrea Dumnezeu, nu pentru un câștig necinstit, ci din iubire; 3 nu ca și cum ați fi stăpâni peste cei care v-au fost încredințați, ci făcându-vă exemple pentru turmă. 4 Iar când va apare păstorul suprem, veți primi cununa măririi, care nu se veștejește.
    5 Tot așa și voi, tinerilor, supuneți-vă prezbiterilor. Îmbrăcați-vă toți în umilință unii față de alții, pentru că:
    Dumnezeu se împotrivește celor mândri,
    însă celor smeriți le dă har
.
    6 Așadar, umiliți-vă sub mâna puternică a lui Dumnezeu pentru ca el să vă înalțe la timpul potrivit. 7 Lăsați în grija lui toată neliniștea voastră, căci el se îngrijește de voi.
    8 Fiți cumpătați, vegheați! Dușmanul vostru, diavolul, ca un leu care rage, dă târcoale căutând pe cine să înghită. 9 Împotriviți-vă lui, tari în credință, știind că și frații voștri răspândiți în lume îndură aceleași suferințe. 10 Iar Dumnezeul oricărui har, care v-a chemat la gloria sa veșnică în Cristos Isusb, după ce veți fi suferit puțin, el însuși vă va desăvârși, vă va întări, vă va da putere, vă va face neclintițic. 11 Lui să-i fie puteread în vecie. Amin.
    12 V-am scris pe scurt prin Silvan, pe care îl consider un frate credincios, ca să vă îndemn și să dau mărturie că acesta este adevăratul har al lui Dumnezeu;f să rămâneți în el.
    13 Vă salută comunitatea din Babilong, aleasă ca și voi, și Marcu, fiul meu.
    14 Salutați-vă unii pe alții cu sărutul dragostei. Pace vouă tuturor care sunteți în Cristos!h

Note de subsol


a Unele manuscrise omit: supraveghind-o.
b În multe manuscrise lipsește: Isus.
c În unele manuscrise lipsește: vă va face neclintiți.
d Unele manuscrise au: mărirea și puterea.
e În unele manuscrise găsim formula dezvoltată: în vecii vecilor.
f Acest har a fost prezentat în toată scrisoarea și mai ales în 5,10. Este vorba de chemarea lui Dumnezeu și harul statorniciei pe care el îl dă creștinilor persecutați.
g Interpretarea acestui nume, Babilon, este dificilă întrucât poate fi considerat un nume simbolic sau un oraș real: - În cunoscutul și vechiul Babilon de pe Eufrat este atestată, încă din sec. I, o comunitate ebraică înfloritoare care dispare în anii 41-46 d.C., în urma intervenției romane. Nu există nici un indiciu că apostolul Petru ar fi avut contacte cu această comunitate. - Se mai menționează o fortăreață cu același nume lângă Cairo. Deși Marcu s-a aflat la Alexandria, nu există dovezi în favoarea unei activități misionare a lui Petru în această localitate. - Foarte probabilă este interpretarea simbolică, cunoscută din literatura apocaliptică iudaică și creștină, în care Babilonul reprezintă cetatea idolatrică și coruptă și locul de exil al diasporei. Astfel, Babilonul este criptograma orașului Roma (Ap 14,8; 17,5).
h Manuscrise importante adaugă: Isus sau Domnul Isus, altele adaugă: Amin.

 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire