SACRAMENTE 

Taina Spovedaniei
achizitionare: 22.01.2003; sursa: Casa de Editură Viața Creștină

Inapoi la cuprins

SPOVEDANIA GENERALĂ

Precum fac bunele gospodine zilnic curățenie în casă, iar o dată pe an, de obicei înaintea Paștilor, scot toate lucrurile din casă, văruiesc, freacă podelele, ferestrele, și curăță toate mobilele, așa trebuie să facem și noi cu sufletele noastre: să ni le curățăm ori de câte ori aflăm în ele murdărie, dar din când în când să cercetăm bine și cu de-amănuntul toate colțurile sufletelor noastre, să facem o curățenie sau o spovedanie generală, mărturisindu-le toate păcatele făcute de la o altă dată anumită, sau de la începutul vieții noastre chiar și cele spovedite și iertate o dată. Spovedania aceasta se numește generală.

Foloasele unei spovedanii generale sunt multe și foarte mari. Înainte de toate, printr-o spovedanie generală ne cunoaștem mai bine pe noi înșine, pentru că prin ea ies la iveală și cele mai ascunse păcate. Când te duci la pescuit cu undița, nu prinzi decât puțini pești, pentru că cei mai mulți se ascund pe lângă țărm; dacă aruncăm însă în apă otravă sau dinamită, nu rămâne un singur pește neprins. Cam așa se întâmplă și la spovedania regulată și la cea generală.

Prin spovedania generală ne sporim umilința, pentru că atunci când ne spovedim păcatele făcute într-un singur an, vedem numai ticăloșenia noastră dintr-un singur an, pe când dacă ne spunem toate păcatele făcute în tot timpul vieții, observăm numaidecât toată ticăloșenia noastră, ne umilim înaintea lui Dumnezeu și ne hotărâm să ne îndreptăm.

Prin spovedania generală ne câștigăm o mare liniște sufletească. Casierul unei bănci își dă seama în fiecare seară ce a făcut cu banii trecuți prin mâna lui. Cu toate acestea nu are liniște deplină până nu face calculele de pe luna întreagă, ori chiar de pe anul întreg. Când apoi vine revizorul și, uitându-se încă o dată peste calcule, semnează că a aflat totul în ordine, casierul e pe deplin liniștit pentru că știe că nu poate fi nici o greșeală. Întocmai așa ne liniștim și noi când facem o spovedanie generală, adică despre toate păcatele vieții noastre.

Cine să facă spovedanie generală? Toți aceia care s-au spovedit o dată cu nevrednicie. Acei cărora le-a fost rușine să-și spună un păcat, ori chiar și dacă și l-au spus, n-au avut părere de rău. Unii ca aceștia să-și examineze conștiința, începând cu spovedania făcută cu nevrednicie și până în ziua în care doresc să se spovedească cu vrednicie. Să facă apoi spovedanie generală mirii înainte de a se cununa, elevii și elevele înainte de a se hotărî la o carieră sau alta, cei ce se hotărăsc să intre la preoție ori la călugărie și, în sfârșit, cei ce simt că li se apropie sfârșitul.

Sunt în schimb oameni care nu e bine să facă mărturisire generală, și anume oamenii prea fricoși, care oricât s-ar spovedi, niciodată nu sunt liniștiți, cu toate că, de fapt trăiesc o viață cât se poate de cinstită. Pe unii ca aceștia îi va cunoaște numaidecât preotul și-i va opri să facă mărturisire generală, pentru că, nu numai că nu le folosește, ci le este chiar dăunătoare.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire