RUGĂCIUNEA 

Rugăciunea
dr. Alexis Carrel

achizitionare: 02.10.2003; sursa: Casa de Editură Viața Creștină

capitolul urmatorCuprins PREFAȚĂ

Autorul acestor rânduri a scris în anul 1940, în limba engleză, un articol despre puterea rugăciunii. Acest articol era destinat magazinului american Reader's Digest.

El a fost publicat la începutul anului 1941, după ce fusese prescurtat și remaniat de către unul dintre editori. Apoi articolul a fost tradus în limba franceză, probabil în Elveția, și a apărut în "Journal de Geneve". Mai târziu, publicația franceză "La Semaine Religieuse" l-a inserat din nou în paginile sale.

Numai atunci autorul a luat cunoștință de această traducere. Fiind nemulțumit de nivelul acesteia a hotărît să scrie un nou eseu asupra Rugăciunii.

Autorul nu este nici teolog, nici filosof. El se exprimă în limbajul comun și utilizează cuvintele în sensul lor obișnuit, iar uneori în sensul lor științific. Teologilor el le cere să îi acorde aceeași îngăduință pe care el le-ar acorda-o dacă aceștia ar avea de tratat un subiect din domeniul psihologiei. Acest studiu asupra rugăciunii este un foarte scurt rezumat al unei vaste cantități de observații, culese în decursul unei lungi cariere printre oameni provenind din medii diferite: oameni din Apus sau din Răsărit; bolnavi sau sănătoși; preoți catolici, călugări și călugărițe din toate ordinele religioase, pastori protestanți din toate denominațiile, rabini; medici și asistenți medicali - de toate profesiunile și din toate clasele sociale. Pe de altă parte, experiența sa de medic chirurg și fiziolog, studiile de laborator cărora li s-a dedicat ani în șir i-au permis să evalueze anumite efecte curative ale rugăciunii. El vorbește numai despre lucruri pe care le-a verificat sau pe care le-a aflat de la oameni capabili de a face observații pertinente și precise. A preferat să fie incomplet mai degrabă decât să citeze fapte insuficient dovedite. Înainte de toate el s-a străduit să rămână pe tărâmul solid al realității.

A vorbi despre rugăciune oamenilor moderni pare a fi, la prima vedere, un efort zadarnic. Dar nu este oare, cu toate acestea, indispensabil ca noi să cunoaștem toate activitățile pentru care suntem apți? Căci nu putem evita niciuna dintre aceste activități fără grave pericole pentru noi sau pentru urmașii noștri. Slăbirea simțului spiritual și al celui moral ni se pare tot atât de dăunătoare ca și slăbirea inteligenței. Aceste rânduri se adresează deci tuturor - atât celor credincioși cât și celor necredincioși - deoarece viața ne impune, deopotrivă, aceleași obligații. Ea ne cere să ne comportăm în conformitate cu structura noastră umană. Iată de ce nimeni nu trebuie să ignore cerințele cele mai subtile ale naturii noastre omenești.

pr. Radu Roșcanu
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire