Revista "Familia creștină" - 04/2007 

Navigând cu familia pe web  

Jucării din hârtie
Radu Capan

CuprinsIstorioară: De ce există învățători și profesori?

 

Aveți calculator și conexiune la internet? Evident, din moment ce citiți acest material. Atunci vă mai trebuie doar niște coli de hârtie și o imprimantă [1] pentru a da drumul distracției! Puteți să tipăriți felicitări, fișe de colorat, ori chiar fotografii. Noi însă, în cele ce urmează, vă vom propune câteva situri de unde puteți descărca "ingredientele" pentru realizarea de către copii a unor jucării din hârtie. În marea majoritate a cazurilor, punctul de plecare îl reprezintă un fișier PDF, care poate fi deschis cu diverse programe gratuite [2], fiind mare șansa ca să aveți deja așa ceva instalat pe propriul calculator.

Prima oprire online este la PaperToys.com, un sit care include câteva zeci de modele, de la Moș Crăciun la dinozauri, de la mașini și până la clădiri celebre (precum Opera din Sydney). Unele modelele sunt oferite ca fișier PDF (alegeți-le pe acestea dacă doriți calitate a imaginii), altele ca fișier GIF (caz în care puteți încerca să tipăriți din navigator, dar poate este mai bine să o faceți dintr-un editor grafic). Gradul lor de dificultate nu este același, variind de la cele potrivite copiilor din grupele mari de grădiniță (când deja au voie să umble cu foarfecele), până la cele a căror tăiere și asamblare cere foarte multă atenție, deci probabil vârste de 10-12 ani. Chiar dacă Dvs rezultatele nu vi se vor părea spectaculoase, pentru copii vor fi valoroase pentru că sunt create de mâna lor (de ce altceva s-ar afla un Tyrannosaurus Rex din hârtie, pe post de bibelou, pe un raft la noi în casă?).

Dacă tot veți vizita PaperToys.com, fiți atenți la o legătură jos pe pagină ce are titlul "22 fun activities for kids" (22 de activități distractive pentru copii) [3]. Chiar dacă nu are de-a face cu restul sitului, această carte electronică (adică tot un fișier PDF) merită descărcată: sunt tot felul de activități explicate pe scurt și cu imagini sugestive. Câteva exemple: sculpturi din săpun, tablouri cu frunze, artă pe farfurie, garduri și căsuțe din chibrituri, colaje, teatru de păpuși din ciorapi, telefonie prin fir, și altele.

Să ne întoarcem însă la jucăriile din hârtie și să navigăm mai departe spre un alt sit: TheToyMaker.com. Primele patru opțiuni din meniul superior (WorkShop, Otters, Holidays și Free Toys - ultimele două în special) includ numeroase alte PDF-uri din care puteți construi căsuțe, animale, cutiuțe... Autoarea modelelor de jucării este Marilyn Scott-Waters. Situl ei primește între 3 și 7 mii de vizite zilnic, fiind descărcate de la lansare un total de peste trei milioane de modele. Scopul inițiativei ei, citez de pe sit, este "să ajute părinții și copiii să petreacă timp împreună, făcând diverse lucruri". Aceasta rezumă bine de fapt și scopul acestui material al nostru. Până nu ne despărțim de acest sit să mai spunem că este vizitabil chiar împreună cu copiii. Decorate cu desene ale autoarei (Marilyn a asigurat grafica la numeroase cărți pentru copii), paginile sunt în întregime potrivite vârstelor mici.

Următoarea oprire: Evul Mediu! La această adresă găsiți un mic program care, odată instalat, vă permite să tipăriți mai multe pagini din care să construiți un castel medieval. Am făcut acest proiect cu copiii noștri acum câțiva ani: cere muncă serioasă! Folosiți neapărat o hârtie mai groasă, dacă doriți ca zidurile să aibă o oarecare rezistență. Înainte de montare puteți da copiilor hârtiile spre pictare (pas opțional). Calculați-vă și o arie de desfășurare, eliberând măcar o jumătate de masă pentru înălțarea castelului. Dacă v-a plăcut castelul, la YourChildrenLearns.com găsiți și alte activități: construirea unui oraș, a unui sat, a unei ferme... Încă o dată subliniez că aceste ultime activități nu sunt de 5-10 minute, deci programați-le pentru o după-amiază liberă.

O altă resursă absolut superbă de activități pentru copii o oferă firma (de imprimante și nu numai) Canon. Secțiunea Creative Park reunește foarte multe modele, de înaltă calitate grafică. La noutăți multe sunt din aprilie 2007, ceea ce pare a indica o actualizare frecventă a secțiunii. Sunt opt secțiuni între care va fi dificil să alegeți, toate fiind tentante: Animale (chihuahua, urs panda, iepure, girafă, zebră...); Orașe (autobuz, stație de benzină, case, magazine, trenuri, aeroport...); Decorațiuni "norocoase" (precum dragonul chinezesc); Construcții din lumea întreagă (Templul interzis din China, Taj Mahal, Turnul din Pisa, Coloseumul, Sfinxul, Turnul Eiffel, Statuia Libertății din SUA...); Știință (diverși dinozauri, harta stelelor...); Jucării (ursuleți, avioane, mașinuțe...); Origami (acesta ar putea fi subiectul unui alt articol!); Sezoniere (felicitări de Paști, Crăciun...).

Căutând pe internet puteți găsi și alte situri, cu siguranță. Un director complex cu legături spre modele din hârtie a fost publicat de ArtistsHelpingChindren.org: chiar dacă nu toate legăturile merg, este un bun punct de pornire pentru a găsi alte pagini web. Noi punem punct aici recomandărilor, cu speranța că v-am deschis apetitul pentru aceste activități. Amintiți-vă de momentele din copilărie când, împreună cu părinții ori cu bunicii, meștereați diverse lucruri. De ce să vă lipsiți proprii copii de astfel de amintiri? Distracție frumoasă în familie!

Note:
[1] Prețul unei imprimante - mică și ideală pentru uz familial - începe cam la 120RON, și mai puțin în cazul unor oferte speciale (vezi de exemplu aici).
[2] Fie masivul și faimosul Adobe Acrobat Reader, fie mai micuțul și rapidul Foxit Reader (o căutare cu Google după numele lor și veți găsi programele).
[3] O puteți descărca direct de aici (1,6MB).


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire