Revista "Familia creștină" - 04/2007 

Întrebări și răspunsuri despre pregătirea pentru căsătorie  

Pregătirea: Finanțele. Sexualitatea. Copiii
Rebecca Nappi și pr. Daniel Kendall, SJ

Au existat realmente Adam și Eva?CuprinsSă coborâm din barcă... cu John Ortberg

 

Căsătoria jurnalistei Rebecca Nappi a fost celebrată de părintele iezuit Daniel Kendall. După câțiva ani, Rebecca i-a propus pr. Kendall să scrie împreună o carte cu întrebări și răspunsuri despre pregătirea pentru căsătorie. Cartea rezultată nu reflectă (doar) experiența lor, ci (și) experiența zecilor de cupluri cu care au stat de vorbă, de la care au învățat chiar autorii. Munca lor s-a concretizat în volumul "101 Questions & Answers on Catholic Marriage Preparation", apărută la prestigioasa editură Paulist Press. Mulțumită autorilor și editurii, revista "Familia creștină" are acceptul serializării acestor întrebări și răspunsuri. Dacă vom sări unele întrebări sau completa unele răspunsuri va fi doar pentru că în unele cazuri textul original este particularizat pentru situația din SUA. Marea parte a conținutului este însă de interes larg și sperăm să îl apreciați.

II. Ce este pregătirea pentru căsătorie?

Aspectele financiare

34. De ce aspectele financiare par a fi întotdeauna primul lucru pe care oamenii doresc să îl discute?

Majoritatea cuplurilor ar putea recunoaște că multe dintre certurile lor se învârt în jurul banilor, în special în primul an de căsătorie, și apoi din nou când situația financiară a cuplului se schimbă - în bine sau în rău. Banii sunt încărcați de simbolism. Fiecare partener a fost crescut într-o familie în care banii au fost prețuiți, manipulați și priviți într-un anumit mod. Și rareori concepția lor cu privire la bani este similară. Adesea partenerii au fost crescuți în familii cu statute socio-economice diferite.

Pregătirea la căsătorie este cel mai bun timp pentru a analiza în profunzime problemele privind banii. Cuplul trebuie să își pună unul altuia întrebări foarte exacte. Cât de multe datorii aveți în momentul intrării în căsătorie? Sunteți genul care plătește facturile înainte de scadență? Sau genul care nu plătește facturile la zi, preferând să acorde atenție cheltuielilor de moment? Ambele venituri ale voastre vor fi ținute într-un fond comun, sau veți avea conturi separate? Cât de mult din venitul vostru va merge către economii, acțiuni caritative, comunitatea parohială? Toate acestea ar putea părea detalii banale, dar discutarea lor în profunzime vă va conduce la valorile esențiale pe care le aduceți în căsnicia voastră.

Discutați despre aspectele financiare în timpul pregătirii la căsătorie. Și dacă dezacordurile privind banii continuă să iasă la suprafață în discuțiile voastre, fiți atenți!


Sexualitatea

35. Care sunt aspectele sexualității ce prezintă provocări?

Pentru o societate ce pare atât de deschisă față de sexualitate, noi suntem totuși foarte slab educați despre ce înseamnă ea în cadrul căsătoriei. Iar când este să vorbim despre sexualitate, suntem și mai slabi pregătiți. Părinții noștri nu abordează subiectul, iar ceea ce se face în școli reprezintă doar o îngustă secțiune a tematicii. Nici măcar între prieteni apropiați nu discutăm prea frecvent. Sexualitatea este considerată încă o problemă privată între soț și soție, și în principiu așa și trebuie să fie. Problema este că adesea cuplurilor le lipsesc aptitudinile și încrederea de a discuta despre sexualitate unul cu celălalt pentru simplul fapt că există prea puțină călăuzire în domeniu.

Cuplurile care se pregătesc pentru căsătorie trebuie să discute cu onestitate despre ceea ce simt ei cu privire la sexualitate și despre modul în care aceasta era abordată sau percepută în familiile lor de origine. Dacă a fost văzută ca ceva rușinos, viitorul soț sau viitoarea soție ar putea să aducă această atitudine în patul conjugal. Bărbații și femeile care au fost abuzați sexual în copilărie pot să aibă de asemenea probleme în căsniciile lor când este vorba de intimitate sexuală. Există multe cărți bune despre sexualitatea în căsătorie [1]. Citirea împreună a acestor cărți ar putea fi modul cel mai bun de a vă educa cu privire la tema sexualității în căsătorie, o ocazie bună pentru a discuta despre propriile concepții.

Actul sexual este una dintre cele mai puternice expresii ale uniunii sacre dintre un bărbat și o femeie, dar educația precară și lipsa de comunicare despre ea pot să conducă la dispariția dimensiunii sacre a sexualității. De aceea este important să vorbiți despre ea încă dinainte de căsătorie, din etapa de pregătire.

36. Cât de realist este actul sexual așa cum îl vedem în filme față de realitatea actului sexual în căsătorie?

Chiar și vedetele de cinema admit că scenele de dragoste la care participă pe ecran nu au nici o bază în realitate. Anumite acte sexuale din filme sunt de fapt chiar imposibile fizic! Unele filme vor să convingă că sexualitatea este cea mai importantă parte a unei relații, pe când, în realitate, este doar o parte a intimității dintre soți. În plus, multe filme prezintă acte sexuale între persoane care abia se cunosc și mai rar între persoane a căror iubire este matură, așa cum se întâmplă în cuplurile cu căsnicie îndelungată. Apoi să mai spunem că foarte puțini oameni din această lume au trupurile pe care le vedem în filme. Apare de aceea pericolul ca anumite cupluri să ia filmele ca unitate de măsură a propriei lor sexualități, de aici rezultând un sentiment de inferioritate, de neîmplinire.


Copiii

37. Viitorul meu soț (viitoarea mea soție) și cu mine nu ne dorim copii. Sunt suficienți oameni pe planeta aceasta și nu dorim să contribuim la explozia demografică. De ce Biserica nu înțelege această atitudine?

Din moment ce căsătoria trebuie să fie un parteneriat intim de viață și iubire, excluderea roadelor unui astfel de parteneriat contrazice însăși natura lui. În astfel de relații, partenerii sunt căsătoriți dar totuși singuri. Prin natura sa, o căsătorie trebuie să fie generatoare de viață, deschisă, o mărturie a vieții și a iubirii cuplului. În această privință, cuplul trebuie să îl reflecte pe Dumnezeu cel dătător de viață și iubire, după al cărui chip au fost creați (Geneză 1,27).

38. Cum să ne hotărâm câți copii să avem și când să îi avem?

Cuplurile cu copii mari vor spune cel mai adesea că nu există un timp "potrivit" pentru a avea copii, dar cumva lucrurile au mers de la sine când pe drumul căsniciei lor au apărut copiii. Nu există un timp perfect pentru un cuplu să întemeieze o familie. Cuplurilor tinere le lipsesc adesea banii și timpul, dar au energia să alerge după cei mici. Cuplurile mai înaintate în vârstă, care au amânat întemeierea unei familii pentru a avea mai întâi niște cariere solide, ajung uneori să se confrunte cu probleme de infertilitate. Sau, dacă au copii, au mulți bani dar nu și energia de a-i crește! Discuțiile despre când doriți să aveți primul copil trebuie să înceapă în timpul pregătirii pentru căsătorie. Puteți să discutați despre câți copii ați dori să aveți, dar uneori Dumnezeu are alte planuri. Există mult mister când vine vorba de timpul pentru a avea copii sau numărul lor, dar deschiderea cuplului în fața acestui mister poate să aducă atât ușurare cât și har unui cuplu.

Dacă vreunul dintre parteneri are copii dintr-o altă căsnicie sau relație, este esențial să discutați în timpul pregătirii pentru căsătorie despre modurile în care acești copii vor fi parte a căsătoriei voastre. Neînțelegerile legate de astfel de copii pot să submineze rapid o căsnicie, încă din primii ani. În depășirea unor astfel de neînțelegeri vă va fi de folos să vă concentrați asupra binelui copiilor. Și consilierea unui specialist ar putea să ajute la depășirea problemelor emoționale ale soților sau copiilor la întemeierea unei noi familii.

40. Cu ce diferă metoda reglării naturale a concepției (RNC), recomandată de Biserică, de metoda calendarului pe care au folosit-o bunicii mei?

Cele două metode diferă mult. Metoda calendarului se baza pe o cunoaștere imperfectă a ciclurilor menstruale, considerându-se că femeia are câteva zile din lună de infertilitate. Nu se luau însă în calcul nici fluctuațiile ovulației și nici unicitatea ciclului fiecărei femei. Siguranța scăzută a acestei metode a făcut ca în vechile generații, familiile catolice să fie numeroase. Metoda RNC se bazează pe semnale date de trupul femeii, precum fluctuațiile de temperatură și starea mucusului, pentru a-i indica dacă este fertilă sau nu. Cât de eficientă este metoda? Susținătorii ei spun că 99%, dar alte studii arată procente ceva mai mici. Catolicii nu sunt singurii adepți ai RNC. Oameni de alte credințe, sau care pur și simplu preferă metodele naturale celor chimice, practică și recomandă de asemenea RNC. Pentru a învăța metoda, contactați specialistul în RNC din zona Dvs [2].

41. Incapacitatea de a avea copii devine o problemă tot mai răspândită. Cum ar trebui să reacționeze un cuplu dacă află că nu poate avea copii?

Infertilitatea poate deveni o problemă serioasă într-o căsătorie. Cuplurile logodite trebuie să discute din timp despre cum vor reacționa dacă se confruntă cu ea. Trebuie să discute de asemenea poziția pe care o au despre adopție. Se întâmplă frecvent ca cuplurile în care există infertilitate să fie supuse unor mari presiuni din partea familiei și prietenilor, care îi încurajează să încerce fiecare tratament disponibil, cu orice preț. Alții în schimb le minimalizează problema sau îi îndeamnă să apeleze la adopție. Becky a aflat la trei ani de la căsătorie că este infertilă. Deși vorbește și scrie foarte deschis despre multe teme, a fost surprinsă să vadă cum o afectează faptul că este infertilă. Era o problemă strict între Becky și Tony, după cum este pentru multe cupluri.

Dacă infertilitatea vă va testa căsnicia la un moment dat, faptul de a fi discutat înainte despre problemă vă poate fi de mare ajutor în deciziile pe care le veți lua. Un cuplu de prieteni ai lui Becky și Tony știau dinainte de căsătorie că există riscul infertilității, deoarece el fusese expus la un hormon sintetic pe când era în pântecele mamei lui. Se credea în mod eronat că acel hormon prevenea pierderea sarcinii, dar în fapt acesta a contribuit la deteriorarea sistemului reproductiv al copiilor mamelor în cauză. Prietenul i-a spus logodnicei sale despre problemă înainte de căsătorie. Cuplul s-a confruntat într-adevăr cu infertilitatea, și în cele din urmă cei doi au adoptat un copil, ceea ce nu a fost mai puțin dificil. Dar faptul că au vorbit dinainte de a se căsători despre probabilitatea apariției acestei probleme și despre modul în care o vor înfrunta i-a ajutat să treacă mai ușor împreună peste ceea ce s-ar fi putut transforma într-o criză fatală căsniciei.

Notele traducătorului:
[1] Indicația este făcută în contextul american, unde există numeroase cărți ale unor autori catolici pe această temă; nu se poate spune același lucru și în cazul contextului nostru românesc; totuși pe ProFamilia.ro se pot găsi online câteva cărți și articole în acest sens.
[2] Există și în România personal autorizat în această metodă, în mai toate orașele mari din țară.

Excerpts from 101 Questions & Answers on Catholic Marriage Preparation, by Daniel Kendall, SJ and Rebecca Nappi, Copyright © 2004, Paulist Press, Inc., New York/Mahwah, N.J. Used with permission of Paulist Press.
www.paulistpress.com

traducere: Oana și Radu Capan

 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire