Revista "Familia creștină" - 03/2007 

Întrebări și răspunsuri despre pregătirea pentru căsătorie  

Pregătirea: Planificarea generală
Rebecca Nappi și pr. Daniel Kendall, SJ

A permis Moise Legea talionului?CuprinsDespre pregătirea DA-ului pe viață

 

Căsătoria jurnalistei Rebecca Nappi a fost celebrată de părintele iezuit Daniel Kendall. După câțiva ani, Rebecca i-a propus pr. Kendall să scrie împreună o carte cu întrebări și răspunsuri despre pregătirea pentru căsătorie. Cartea rezultată nu reflectă (doar) experiența lor, ci (și) experiența zecilor de cupluri cu care au stat de vorbă, de la care au învățat chiar autorii. Munca lor s-a concretizat în volumul "101 Questions & Answers on Catholic Marriage Preparation", apărută la prestigioasa editură Paulist Press. Mulțumită autorilor și editurii, revista "Familia creștină" are acceptul serializării acestor întrebări și răspunsuri. Dacă vom sări unele întrebări sau completa unele răspunsuri va fi doar pentru că în unele cazuri textul original este particularizat pentru situația din SUA. Marea parte a conținutului este însă de interes larg și sperăm să îl apreciați.

II. Ce este pregătirea pentru căsătorie?

Planificarea generală

20. De ce ni se cere să facem pregătirea la căsătorie?

Căsătoria este poate cea mai importantă decizie pe care majoritatea oamenilor o iau în viața lor. Și totuși ei cheltuiesc adesea mai mult timp și energie pregătindu-se pentru facultate, pentru carieră, și alegând casa în care să locuiască. Chiar și a învăța să conduci o mașină necesită mai multe cursuri și câteva examene. Nu ar merita oare atunci căsătoria, acest cel mai important pas în viață, și mai mult timp și energie?

21. Când și de ce a instituit Biserica perioada de "așteptare" de șase luni între aranjamentele inițiale și ceremonia de căsătorie propriu-zisă?

Perioada lungă de așteptare este ceva specific Statelor Unite. A fost instituită la începutul anilor 1980 de către Conferința Episcopală datorită creșterii rapide a ratei divorțurilor. A venit de asemenea într-o perioadă în care anularea căsătoriei de către Biserică devenise mai ușor de obținut și liderii Bisericii au conștientizat frecvența despărțirilor. Acum cuplurilor care doresc să se căsătorească în Biserica Catolică li se cere să își declare intenția cu șase luni înainte de data propusă pentru nuntă, timp în care ei trebuie să facă toate pregătirile. În unele părți ale țării, masa de nuntă, mașinile și florile sunt planificate cu peste un an înainte. Aceasta ne dă o idee despre grija cu care trebuie să își planifice cuplurile viața lor împreună.

23. Doctorul tocmai mi-a spus că sunt însărcinată. Ar trebui ca eu și cu viitorul meu soț să cerem o scutire de la politica de șase luni de pregătire?

La această întrebare nu este ușor de răspuns. Trebuie să fie luați în considerare diferiți factori, precum: De cât timp vă cunoașteți unul pe celălalt? Amândoi doriți cu adevărat să vă căsătoriți, sau unul dintre voi este constrâns să o facă? Și așa mai departe. Sarcina în sine nu este considerată un motiv bun pentru a cere scutirea de la politica diecezană. Oamenii în stare de panică nu sunt în general într-o poziție bună pentru a lua decizii raționale. A discuta despre acest lucru cu preotul sau cu un consilier este primul pas înainte de a cere scutirea de la această politică. În cultura noastră a rămâne însărcinată în afara căsătoriei nu mai este un lucru atât de condamnat ca odinioară. Nu mai este la fel de șocant sau rușinos. În acest fel este mai ușor pentru cupluri să se gândească cu adevărat la ce este cel mai bine să facă pentru ei înșiși și pentru copilul lor.

24. Programul Engaged Encounter este obligatoriu pentru toți cei care doresc să se căsătorească în biserică?

Engaged Encounter este o experiență de un weekend în care mai multe cupluri se întâlnesc cu cupluri căsătorite mai în vârstă și mai tinere. "Echipa" își prezintă experiența în mai multe probleme - bani, viață sexuală, luarea de decizii și altele - și apoi invită cuplurile de logodnici să pună în scris reacțiile lor și să discute despre ele. Formatul este standard în Statele Unite, deși e actualizat în mod regulat. Engaged Encounter este adesea realizat în mai multe limbi, pentru persoanele care se simt mai bine la întâlniri care se desfășoară în limba lor natală. În majoritatea diecezelor din Statele Unite acest program este obligatoriu, în afară de cazul în care este imposibil pentru un cuplu să participe la el. În locul acestuia, unele dieceze cer cuplurilor să participe la una sau două întâlniri Pre-Cana, sau altceva similar. Fiecare dieceză oferă în mod normal alternative dacă un cuplu nu poate participa la pregătirea standard.

26. Un preot celib este în poziția de a vorbi despre căsătorie în fața cuplurilor de logodnici?

În mod evident cel mai bine le pot vorbi cuplurilor de logodnici cei care au o căsnicie fericită. În zilele noastre pregătirea pentru căsătorie este făcută de laici. Un preot, în special unul care s-a ocupat de multe cazuri de anulare a căsătoriei, este în postura de a le vorbi oamenilor despre unele dintre problemele care au cauzat despărțirea. Prin analogie, un medic nu trebuie întotdeauna să fi suferit de bolile pacientului pentru a sfaturi bune cu privire la ce să evite.
Când pr. Dan i se cere să facă pregătirea la căsătorie cu un cuplu, îi orientează spre resursele disponibile, precum Engaged Encounter, FOCCUS, Pre-Cana Conference și așa mai departe. El vede rolul său ca fiind acela de a ajuta cuplul să facă pregătirea care li se potrivește și de a facilita ceremonia. În mod frecvent perspectiva unei a treia părți (precum un preot sau un cuplu căsătorit) poate să ajute mai bine un cuplu în probleme precum finanțele, deși acea a treia parte nu va fi implicată în luarea deciziilor.

27. Viitorul meu soț și cu mine trăim împreună de aproape doi ani. Acum suntem gata să ne căsătorim, așa că nu credem că avem nevoie de un curs de pregătire la căsătorie. Pregătirea de a fi trăit deja împreună nu va ajuta mult la reușita căsătoriei noastre?

Deși a trăi împreună este o practică des întâlnită în prezent în cultura noastră, în rândul catolicilor și al necatolicilor, aceasta poate acționa de fapt împotriva succesului căsniciei. În peste jumătate dintre primele căsătorii, cuplurile au locuit înainte împreună, potrivit unui raport din 2002 realizat de National Marriage Project de la Universitatea Rutgers din New Jersey. Cuplurile cred că o perioadă inițială de "probă" îi va ajuta să se înțeleagă mai bine unul pe celălalt înainte de a-și lua angajamentul serios al căsătoriei. Multe studii au arătat însă că la cuplurile care au trăit împreună înainte de căsătorie riscul divorțului este mai mare, poate cu cincizeci de procente, decât în cazul cuplurilor care nu au trăit împreună. Și cu cât locuiesc mai mult timp împreună cuplurile, cu atât este mai mare riscul de a divorța. Ce se întâmplă? Cercetătorii nu sunt siguri, dar au mai multe teorii. Conform uneia dintre acestea, cuplurile care au trăit mai întâi împreună simt mai puțin angajament în general față de relație, și când vin timpurile mai dificile, este mai ușor să se despartă decât să facă efortul dificil de a-și aprofunda angajamentul. Conform alteia, cuplurile care trăiesc mai întâi împreună au de la început îndoieli legate de relație, și atunci când căsnicia începe să se clatine, problemele le confirmă acele îndoieli inițiale. În cele din urmă, căsătoria este un salt de credință. Multe cupluri căsătorite de mai mult timp vă vor spune că au știut foarte repede, uneori chiar după câteva întâlniri, că celălalt este "alesul" cu care doresc să își petreacă restul vieții. Și angajamentul în căsătorie le apărea ca singurul mod pentru a întări acest sentiment că "așa trebuie să fie". Astfel au făcut saltul. A trăi împreună înainte de căsătorie este ca și când ai face o jumătate de salt. Nu condamnă în mod necesar la eșec o căsătorie, dar o poate face mai greu de susținut.

29. Și eu și viitorul meu soț locuim și lucrăm în orașe aflate la distanță unul de celălalt. Cum putem să parcurgem împreună un program de pregătire la căsătorie?

Dacă sunteți logodiți, fără îndoială vă veți întâlni unul cu celălalt în timpul perioadei de șase luni. Când stabiliți cum veți petrece timpul împreună, trebuie să puneți preț pe a vă pregăti bine pentru cea care va fi poate cea mai importantă decizie pe care o veți lua vreodată. Dacă situația nu vă permite să participați la programele Engaged Encounter sau Pre-Cana Conference, trebuie să stați de vorbă cu preotul care va celebra căsătoria. Există de obicei și alte opțiuni valabile. Aceasta poate să presupună a face pregătirea la căsătorie într-o altă dieceză.

30. Viitorul meu soț a fost căsătorit înainte, dar a obținut anularea căsătoriei. Mai trebuie să facem o pregătire la căsătorie?

Răspunsul este da. Majoritatea persoanelor în această situație doresc o pregătire completă la căsătorie. În urma pregătirii nu doar ajungi să îți cunoști mai bine viitorul partener, dar și amândoi veți putea evita cauzele care au făcut ca prima căsătorie să se încheie. Amintiți-vă: veți intra într-o nouă relație. Vă doriți să fie o uniune sacramentală fericită, așa că merită pe bună dreptate o pregătire adecvată.

31. Logodnica mea nu este catolică. Trebuie totuși să facem o pregătire la căsătorie în Biserica Catolică?

Răspunsul este din nou da. De fapt, deoarece voi doi nu împărtășiți o credință comună, este poate și mai important să discutați despre cum veți face față viitoarelor probleme legate de acest fapt. Majoritatea Bisericilor necatolice includ și ele acest aspect în programele lor de pregătire la căsătorie.

32. Cum contribuie pregătirea pentru căsătorie, în special împărtășirea experienței cu alte cupluri, la creșterea șanselor de a avea o căsnicie fericită?

Când planificați o excursie, consultați cărți și reviste de călătorie, și stați de vorbă cu alți oameni care au fost deja la destinația unde doriți voi să mergeți. Ei vă povestesc experiențele lor, vă recomandă hoteluri și restaurante, și vă avertizează cu privire la aspectele negative cum ar fi capcanele pentru turiști. Cu toată planificarea și cu toate sfaturile primite de la ceilalți, călătoria va fi în final doar a voastră.
Pregătirea pentru căsătorie și discuțiile cu cupluri căsătorite de mai mult timp sunt ca o planificare a unei călătorii. Vă vor da un avantaj pe drumul căsniciei voastre, în special când vine vorba de dificultăți. Cuplurile cu mulți ani de căsnicie vă vor ajuta în special vorbindu-vă despre realitatea căsătoriei.
De exemplu, sora Rebeccăi, Janice, era căsătorită de paisprezece ani când Rebecca se pregătea pentru nunta ei. Janice a luat-o într-o zi de-o parte pe Rebecca și i-a spus: "Să nu te aștepți ca soțul tău să fie singurul cu care să te distrezi. Nu uita să te distrezi și cu prietenele și surorile tale". Mesajul ei era de fapt acesta: nu trebuie să aștepți ca partenerul în căsnicia ta să îți împlinească toate nevoile tale sociale. Dacă nu aștepți acest lucru, nu te vei simți dezamăgit când acest lucru nu se va întâmpla. Este cel mai bun sfat pentru căsnicie pe care l-a primit Rebecca și acum îl transmite mai departe tuturor cuplurilor de logodnici cu care stă de vorbă.

33. Am auzit că li se cere cuplurilor să dea un test scris pentru a vedea dacă sunt compatibili unul cu celălalt. Ce este cu acest "test"? Ce cuprinde el? Dacă nu îl trecem mai putem totuși să ne căsătorim în biserică?

Există mai multe "teste" pe care le folosesc diferite dieceze. Cel mai des întâlnit se numește FOCCUS. Nu este atât un test cât un chestionar, cuprinzând domeniile finanțe, sexualitate, copii, rude prin alianță și comunicare. Cuplul răspunde separat la aceleași întrebări. Răspunsurile sunt apoi comparate și trecute într-un grafic, și cuplul va descoperi acele domenii în care gândesc la fel și cele în care sunt în dezacord. Aceasta le oferă ocazia de a discuta despre aceste domenii și a descoperi de ce în unele dintre ele părerile lor sunt divergente. Nu se pune problema de a trece sau nu de acest chestionar. Chiar și atunci când rezultatele arată că un cuplu nu este compatibil în mai multe domenii, acest lucru în sine nu împiedică nunta.

Excerpts from 101 Questions & Answers on Catholic Marriage Preparation, by Daniel Kendall, SJ and Rebecca Nappi, Copyright © 2004, Paulist Press, Inc., New York/Mahwah, N.J. Used with permission of Paulist Press.
www.paulistpress.com

traducere: Oana Capan

 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire