Revista "Familia creștină" - 02/2007 

Navigând cu familia pe web  

Geni - cât de multe știm despre familia noastră?
Radu Capan

CuprinsIstorioară: Sfera magică

 

Probabil la noi în țară încă nu, dar în alte părți există servicii specializate care să ajute o persoană să își afle genealogia. Combinând munca de detectiv cu frunzărirea registrelor din biblioteci și primării, firmele de profil îți pot furniza la finalul investigației lor un tablou de familie plin de date și, poate, de surprize. Pentru un american un astfel de tablou îi poate dezvălui cât la sută este irlandez, cât la sută mexican și cât la sută indian; sau în ce an străbunicul lui a traversat Atlanticul, călcând pentru prima oară pe continentul nord-american. Probabil pentru noi realizarea unui arbore genealogic nu va conduce la descoperiri uimitoare (deși nu se știe niciodată), dar poate să fie o excelentă activitate de familie!

Pentru aceasta am avea nevoie în principiu de o hârtie și un creion, dar, într-un timp în care - spune un raport recent - în orașe tot a doua familie are un calculator, este normal să apelăm la el. Există multe soluții comerciale și doar câteva gratuite (de exemplu GenealogyJ, descărcabil de la GenJ.sourceforge.net). Cum rubrica noastră ne invită pe web, vă propun să abordăm problema arborelui genealogic folosindu-ne de o soluție modernă, din clasa aplicațiilor Web 2.0 atât de la modă astăzi. Concret vă invit să vizitați Geni.com, un sit care vă permite să "pictați" online, cu ușurință, arborele genealogic. Lansat pe la jumătatea lunii ianuarie, Geni.com a avut un succes imens, neașteptat, care s-a măsurat într-un număr de vizitatori suficient de mare pentru ca serverele să cedeze rapid. Dar problemele tehnice au fost ulterior rezolvate, iar Geni.com are acum servere mai performante, gata să găzduiască informații despre familii din întreaga lume.

Pentru a folosi Geni.com trebuie să vă deschideți, gratuit, un cont: durează doar 1-2 minute. Odată identificat în sit veți avea un arbore cu un singur element: Dvs. Fiecare persoană (reprezentată printr-un dreptunghi cu numele și o fotografie, dacă ați pus) va afișa niște săgeți în lateral, sus și jos. Dacă dați click pe săgeata indicând în sus veți putea adăuga un părinte; pe săgeata în jos - un copil; pe săgeata în lateral - un frate sau o soră, un soț sau o soție. De fiecare dată când adăugați o persoană, vi se va cere numele și prenumele, dar și adresa de email: aceasta din urmă puteți să nu o indicați, dar dacă o indicați - în primul rând fiți sigur că nu va fi folosită pentru spam, o asigură politica sitului, și în al doilea rând - Geni.com va trimite automat un email respectivei persoane invitând-o să colaboreze la construirea arborelui genealogic. Dacă rudele Dvs - mai apropiate și mai îndepărtate - folosesc emailul, întreaga operațiune se poate transforma într-un proces colectiv!

Pentru fiecare persoană pe care o puneți în arbore există o listă lungă de informații ce pot fi puse. Dați click pe edit info și veți vedea o fereastră nouă cu mai multe taburi: informații elementare (nume, sex, data și locul nașterii...); despre (scurtă biografie, porecle, culoarea părului și a ochilor, etnie, religie...); școli (primară, generală, superioară...); serviciu (ocupație, instituție, între ce ani...); (activități, persoane, citate, filme, cărți...) favorite; și informații de contact (adrese fizice și electronice, nu doar de email dar și pentru mesagerie instant). În funcție de sex, dreptunghiurile persoanelor din arborele genealogic sunt colorate în albastru sau roz. Dacă la un moment dat sunt prea multe persoane pentru a încăpea în ecran, folosiți bara de ajustare a scalei din partea stângă. Nu uitați să adăugați și fotografii, pentru ca arborele să fie cât mai viu.

Pentru a completa arborele trebuie însă să ne documentăm serios! Iată o activitate de familie la care copiii pot lua parte activă: le puteți da un carnețel, dar ar fi poate mai indicat un reportofon cu care să ia "interviuri" rudelor (bunici, bunice, unchi, mătușe...), strângând cât mai multe informații. Fotografiile le pot face ei dacă sunt suficient de mari, sau Dvs (ori puteți apela la scanarea fotografiilor din arhiva familiei). Încurajați-i pe copii să se deplaseze la rude, să le sune, să le scrie emailuri sau scrisori, după cum este cazul, pentru a strânge cât mai multe informații. Vor avea astfel ocazia să afle poveștile de război ale unui unchi sau despre cum s-a îndrăgostit bunica de bunicul. Va fi și o experiență jurnalistică pentru ei. În plus, tot ceea ce s-a colectat, material audio, video, foto sau texte, va câștiga în valoare ca vinul: odată cu trecerea anilor. Succes!


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire