| | Revista "Familia creștină" - 01/2007 | | |
| |
| |
Navigând cu familia pe web
Un altfel de Biblie pentru copii
Radu Capan
Unii colecționează cutii de chibrituri, alții machete de mașini. Pasiunile pot diferi foarte mult. Un tânăr american este pasionat de construcțiile din piese lego. Deși mama lui este profesoară la "școala de duminică" (numele generic folosit de americani pentru orele de religie), Brendan s-a îndepărtat de credință, declarându-se ateu. A rămas însă fascinat de Biblie, de impactul ei asupra societății, și - ciudat, nu? - este un original vestitor al Scripturii într-o formă originală: prin imagini în care decorul și personajele sunt realizate cu piese lego. Probabil la mijloc este și un interes comercial: până acum i-au apărut trei cărți, traduse și în alte limbi, precum germana și japoneza, reunind imagini ce relatează anumite evenimente biblice.
La adresa TheBrickTestament.com găsiți situl web al acestui proiect, incluzând, la momentul scrierii acestui articol, 268 de povestiri din Biblie ilustrate prin 3.048 de imagini. Brendan lucrează frecvent la completarea lui cu noi scene, astfel că, dacă doriți să fiți la curent cu noutățile, vă puteți abona prin email sau urmări fluxul RSS. Scopul sitului, citim la rubrica de Întrebări frecvente, "este să ofere oamenilor o cunoaștere sporită a conținutului Bibliei într-un mod distractiv și captivant, rămânând fidel versiunii originare. De aceea toate povestirile ilustrate sunt narate folosindu-se citate din Biblie."
În opinia mea acest scop este bine atins, dar, atenție, nu perfect. Părinții au în acest sit un mod mai deosebit de a parcurge cu copiii anumite părți din Scriptură. Totul în imagini este realizat din piese lego, pe care autorul fie a desenat ceva (o barbă sau un accesoriu vestimentar de exemplu), fie le-a modificat. Doar cerul, în fotografiile unde apare, nu este, evident, făcut din piese lego, ci de regulă adăugat imaginilor prin procesare pe calculator, ca și bulele de dialog. Toată admirația pentru răbdarea construirii și fotografierii celor peste trei mii de scene, dar mai ales pentru imaginația de a reda o anumită imagine biblică prin piese lego. Navigând pe sit veți vedea și Dvs soluțiile găsite pentru a-l reprezenta pe Moise plutind pe Nil, sau marea agitată pe care o liniștește Isus, sau crearea lumii.
Biblia este în acest moment ilustrată prin următoarele "capitole": Geneza, Exodul, În deșert, Legea, Iosua, Judecători, Regele Saul, Viața lui Isus, Învățăturile lui Isus, Parabolele lui Isus, Faptele Apostolilor și Epistolele. În dreptul fiecărei povestiri ilustrate se găsesc indicatori: N pentru nuditate (evident, nuditate la o piesă lego înseamnă lipsa culorii veșmântului, a unui desen sau accesoriu vestimentar pe piesa originală); S pentru conținut sexual (de evitat, desigur, cu cei mici); V pentru violență (sângele este reprezentat fie cu pete roșii pe personaje, fie cu piese roșii pe scenă); C pentru blesteme.
Majoritatea (re)povestirilor pe care le-am văzut - și am navigat intens pe sit pentru a-l prezenta - sunt neproblematice. Unele însă ar putea fi considerate ușor deplasate (Maria uitându-se într-o oglindă când apare îngerul să îi dea Vestea cea Bună). Mai există o categorie foarte mică (sub 1%) din cele peste trei mii de scene care vor fi, cred, considerate de toți ca reprobabile. Cu siguranță, aceste puține imagini nu fac parte din cărțile tipărite, altfel nu mi-aș putea explica recenziile deosebit de calde ale unor catolici la cărțile din seria "The Brick Testament". Conștienți de acest mic defect al "produsului", este evident recomandabil - obligatoriu de fapt - ca adulții să parcurgă singuri o povestire ilustrată înainte de a-i chema pe cei mici (vă ajută oricum și semnalările autorului).
Dar, odată alese povestirile potrivite, aveți garantat un frumos timp petrecut în familie. Cu Scriptura în română alături și cu imaginile Bibliei lego veți putea să vă amuzați cu copiii dar și să le transmiteți învățături importante. Și cateheții se pot folosi de acest sit, pentru a realiza de exemplu prezentări PowerPoint cu imagini din sit. Evident, imaginile nu pot fi folosite în scopuri comerciale fără consultarea autorului, dar pentru proiecte parohiale de exemplu (mai ales dacă nu implică tipărire, ci doar afișare pe monitor sau proiectare pe un ecran) nu există restricții. Navigare plăcută!