Revista "Familia creștină" - 01/2007 

Cartea pentru familii  

Educația copilului neastâmpărat, de Claudia și David Arp
Radu Capan

Despre căsătoriile mixteCuprinsSfinte Părinte, am o întrebare!

 

Claudia și David Arp, licențiați în Asistență Socială, sunt fondatorii organizației Marriage Alive International. Căsătoriți de patruzeci de ani, soții Arp au trei băieți și cinci nepoți. De douăzeci și șapte de ani sunt implicați în consilierea maritală. Ei locuiesc în Statele Unite, dar își desfășoară activitatea de consiliere și în Europa. Sunt autorii a peste 20 de cărți de renume în acest domeniu și a numeroase articole în publicații periodice. Am citat de pe coperta IV a cărții "Educația copilului neastâmpărat", apărută în 2006 la Editura orădeană Scriptum. Aceeași editură a publicat în 2005 cartea lor intitulată "Brusc au 13 ani - sau arta de a îmbrățișa un cactus", iar în 2004 "Dragostea nu este o întâmplare" (carte referită în articolul "Suntem diferiți, și e minunat!", Familia creștină, iunie 2004).

Dacă prima carte a soților Arp tradusă în română trata relațiile dintre soți, următoarele două se concentrează pe relația părinți-copii. Ultimul volum are pe copertă un copil cârlionțat, chiar angelic: până la urmă cartea este despre "îngerași" sau despre "diavoli împielițați"? Din fericire, în ciuda titlului, cartea este adresată totuși unui public larg. Chiar și cei pentru care creșterea copiilor nu înseamnă o permanentă luptă cu ei vor găsi în această carte numeroase sfaturi utile. Și la urma urmelor, cine nu și-a etichetat copilul ca neastâmpărat cel puțin în unele zile dacă nu în unele perioade ale creșterii lui? Dacă însă copilul Dvs este în mod constant neastâmpărat și vă secătuiește energiile și imaginația, atunci vă recomand să apelați de urgență la această carte, ca la un medicament. Celor care sunt atât de copleșiți de copiii temperamentali încât se simt depășiți de situație, soții Arp le scriu în introducere cu convingere creștină:

"Dar de ce eu?" ai putea să te întrebi. Cel mai bun răspuns este acesta: Dumnezeu te-a ales pentru că a știut că ești părintele de care are nevoie copilul tău. Și nu a făcut o greșeală. Tu ai toate calitățile necesare. Și dacă îți lipsește răbdarea sau înțelepciunea sau autocontrolul, Dumnezeu ți le va da, astfel încât să îți duci slujba la îndeplinire.

Ideea fundamentală a cărții nu este originală, și totuși o ignorăm atât de des: vorbele copiilor noștri trebuie înțelese adesea dincolo de cuvinte. Dar de cele mai multe ori ne oprim la suprafață, reacționând la un nivel superficial, fără să mergem în profunzimea lucrurilor. Tocmai de aceea soții Arp și-au construit cartea în jurul a opt strigăte, cărora le oferă traducere (pe scurt în subtitlul capitolelor, pe larg în conținutul lor):

  • Primul strigăt: "Uite-te la mine!"
    Care înseamnă de fapt: "Te rog să mă înțelegi."

  • Al doilea strigăt: "Am făcut bine?"
    Care înseamnă de fapt: "Încurajează-mă. Caută aspectele pozitive."

  • Al treilea strigăt: "Nu mă asculți!"
    Care înseamnă de fapt: "Ascultă-mă, vorbește-mi."

  • Al patrulea strigăt: "Vreau să fac așa cum doresc eu!"
    Care înseamnă de fapt: "Învață-mă să cooperez."

  • Al cincilea strigăt: "Nu mă poți obliga!"
    Care înseamnă de fapt: "Pune-mi limite; disciplinează-mă."

  • Al șaselea strigăt: "Te urăsc!"
    Care înseamnă de fapt: "Ajută-mă să fac față mâniei și frustrării mele."

  • Al șaptelea strigăt: "Nu vreau!"
    Care înseamnă de fapt: "Dă-mi ocazia să-mi dezvolt simțul responsabilității."

  • Al optulea strigăt: "Sunt deja mare!"
    Care înseamnă de fapt: "Îndrumă-mă spre maturitate."

Fiecare capitol abundă în exemple concrete, culese în special din grupurile "Părinți Încurajând Părinți", cu care autorii au fost în contact ani de-a rândul. Exemplele concrete sunt însoțite de sugestii concrete. Dacă în cazul unor dificultăți în relația cu copiii ați simțit că nici măcar nu știți de unde să apucați problema, cartea soților Arp vine cu numeroase idei care vă readuc la cârma situației. Este reconfortat pentru orice părinte să afle că crizele pe care le fac uneori copiii în magazine, în vizite la prieteni sau acasă au totuși o explicație dar mai ales o soluție; că aparentul lor comportament absurd are totuși o rațiune; că barierele comunicării pot fi depășite. Pentru toate acestea este însă nevoie ca părintele să stea să asculte și să înțeleagă înainte de a acționa. Nu avem motive să ne simțim rușinați ca părinți să învățăm dintr-o carte: învățăm de fapt de la alte familii, care au trecut prin experiențe similare, care poate au greșit și abia atunci au învățat; aceste familii sunt coautorii cărții, prea mulți pentru a fi trecuți pe copertă.

După cele opt "strigăte" amintite mai sus, urmează capitolul final: "Menținerea sănătății mentale a părinților!" Poate că unora acest titlu le va smulge un zâmbet, dar nu este de râs. Mai ales pentru părinții cu copii temperamentali, oboseala și stresul sunt dimensiuni "obișnuite" ale existenței lor. Dar chiar și părinții cu copii mai liniștiți, într-o societate care impune atâtea tensiuni, suferă de oboseală și de stres cronic. Această stare nu îl încurajează pe părinte să își asculte și să își înțeleagă copilul. Dimpotrivă, este punctul de plecare pentru un comportament reactiv, care penalizează ieșirile copilului fără să "traducă" strigătele de ajutor din spatele cuvintelor sau comportamentelor lui.

La final, cartea soților Arp include trei anexe. Prima prezintă "Caracteristicile grupelor de vârstă", un tabel care conține caracteristicile fizice, intelectuale, emoționale, sociale și spirituale pe diverse vârste, de la preșcolar până la elevul de clasa a XII-a. Tabelul este util părinților pentru a înțelege ce pot și ce nu pot să aștepte de la copilul lor. Următoarea anexă, "Ce fel de părinte ești?", ajută la identificarea tipului de părinte: reactiv, adaptabil, public sau privat, cu sugestii pentru fiecare caz. În fine, ultima anexă ne explică "Cum să supraviețuim în urma ședințelor cu părinții", cu sugestii privind aspectele pe care părinții este bine să le discute cu învățătoarea sau dirigintele clasei.

În momentul scrierii acestui articol, cartea, de 200 de pagini, format 14,5 x 20,5cm, poate fi comandată online de la Editura Scriptum la prețul de 21RON (desigur, o puteți găsi și în librării creștine, și nu numai, din toată țara). Speranța mea este că editura orădeană va continua, măcar la ritmul de una pe an, să ne mai ofere cărți ale soților Arp. "Ajutorul chiar a sosit!", scrie tot pe coperta IV a cărții. Poate sună puțin cam bombastic, dar fără îndoială "Educația copilului neastâmpărat" este un ajutor prețios pentru toți părinții.


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire